JANUARI 2016

Natuurlijk werd er zaterdag 2 januari voor de start eerst de beste wensen uitgewisseld. Cees van Sluijs belde 10 min. voor aanvang dat hij met een lekke band stond en terug naar huis aan het lopen was. Na thuis zijn binnen band vervangen te hebben en een stukje glas uit zijn buitenband gepeuterd te hebben vertrok hij opnieuw, maar op weg naar Huis ten Halve reed hij op exact dezelfde plaats weer lek. Daar bleek glas te liggen... Terwijl Cees druk was met het verwisselen van banden reed groep 2 met 8 man via Essen en de Nolse Baan door de Wildert naar Nieuwmoer. Via Braake en het Engels Baantje ging het naar Achtmaal, waar bij De Toekomst koffie werd gedronken. Dat zij daar ondertussen graag geziene gasten zijn bleek wel uit de verzorging: zij kregen naast de al standaard aangeboden Bastognekoeken nu ook uitgebakken spek aangeboden. Nog even en ze krijgen ook nog een toetje als ze daar koffie komen drinken! De terugweg ging richting Wernhout, Klein-Zundert en Schijf.
Groep1 vertrok met 15 man en Toon v.d. Broek en Pieter v. Leijsen reden op kop via Jagersrust over Achtmaal naar Wernhout. Met de stevige wind op kop werd er regelmatig van koppositie gewisseld. Door verschillende binnenwegen reed de groep door Meer naar Meersel Dreef en via Rijsbergen werd er naar Schijf gereden. Op de Rucphense Baan zagen zij groep 2 voor zich uit rijden. De koprijders Cees en Toon vroegen zich daarbij af wat groep 2 aan het doen was, want met 29 km p/u op de teller kwamen zij geen meter korter bij. Net na Schijf kwamen de groepen toch bij elkaar en met Wim Schot en Kees de Greef op kop reden ze terug naar Roosendaal. Het tempo lag nooit meer beneden de 30 km p/u, dus wat er in dat uitgebakken spek zat? Bij terugkomst om 12.30 uur bleef groep1 net beneden de 70 km en groep 2 had 55 km op de teller.
Cees v. Sluijs was ook al binnen, want die was Willy tegengekomen die bij groep 1 was afgehaakt. Ook Brigitte Vos en Christ de Rooij (te laat aanwezig) zaten al aan tafel. Gezongen werd er ook nog deze morgen, want Toon Jansen was op Nieuwjaarsdag weer een jaartje ouder geworden.

Zondag 3 januari vertrokken 39 enthousiaste wandelaars onder aanvoering van Henk voor een rondje Rondje Roosendaal te voet. Het was frisjes bij een temperatuur van 8°C, maar het bleef lekker droog. Bij aankomst bij Huis ten Halve was het al lekker druk. In totaal waren er bijna 120 aanwezigen. Voorzitter Wim opende na de koffie met gebak met de wens dat iedereen een prachtig 2016 tegemoet mocht zien, zonder blessures. De dames die bij onze veldrit geholpen hebben werden nog even apart in het zonnetje gezet en ontvingen een doos lekkere bonbons. Ook stond hij nog even stil bij het overlijden van Piet Brans en de vrouw van Jan Broeren. Daarna kon hij de bestemming van het komende clubweekend bekend maken: van zaterdag 30 april t/m maandag 2 mei gaan we dit jaar naar Oostvoorne. Christ Couwenbergs en Cees van Dongen werden daarna geëerd met een gouden AKN-speld omdat ze 25 jaar lid zijn van AKN.

Zo tegen 12 uur was het tijd om de clubkampioen van 2015 bekend te maken. Bijzonder was dat noch de 5 besten van de eerste, noch van de tweede regelmatigheidsrit op het podium terecht kwamen. Het werd uiteindelijk Henk Verschuren op de derde plaats en het echtpaar Mathijssen op nummer 1 en 2, waarbij Ilse net de eer aan Jörgen moest laten, die daarmee voor de tweede keer clubkampioen werd. Om half 1 was het de beurt aan Alfons, die deze keer 25 zandsculpturen in de zaal had opgehangen. Elk van die sculpturen beeldde een oud kinderliedje uit en aan de aanwezigen de taak om in groepjes van maximaal 5 de titels hiervan te achterhalen. Na een half uurtje speuren kon Alfons de eindstand op gaan maken. Daarbij kwamen Robert Buyle, Christ en Annette Couwenbergs, Fie Stoop, Theo Jukes, Els Ettes, Els Lasaroms en Edwin Gildemeijer als besten uit de bus: zij slaagden erin om 21 van de 25 uitgebeelde liedjes te herkennen. Voor ieder van hen stond er een pakketje van 4 speciaalbieren klaar. Om 14:00 uur kon deze geslaagde Nieuwjaarsreceptie afgesloten worden en kon iedereen voldaan van de aangeboden hapjes, broodjes en consumpties weer huiswaarts keren.

Ook zaterdagmorgen 9 januari was de opkomst weer zo groot dat er in 2 groepen gereden werd. Groep 2 reed met Tonnie en Rini Broeren op kop door de Tolberg naar Wouw. Via de Maai ging het naar Moerstraten en via het Laag naar Halsteren. Hier werd teruggedraaid naar Vrederust, waar ook koffie gedronken werd. De terugweg ging via de Klavervelden, Huijbergseweg, Wildert en Essen. De kennismakingsrit van de vader van Mateo verliep niet geheel vlekkeloos, want hij reed zijn eerste rit lek in Nispen. De 14 man kwamen aan met 56 km op de teller.
Groep 1 reed met Cees Mathijssen en Toon Jansen op kop eerst naar Nispen en via Essen-Hoek werd over de Kalmthoutse Heide gereden. Over het fietspad langs het spoor reden ze naar station De Heide en over Putte naar Zandvliet. Hier nam men de kortste weg naar Ossendrecht en via het Calfven en Woensdrecht naar Huijbergen. Christ Couwenbergs reed hier lek. Natuurlijk kreeg hij de nodige adviezen en hulp en dat was maar goed ook, want Christ was op een singlespeed. Eerst moest hij zijn fiets uit de wilgen halen, want Arnold had zijn fiets aan een tak van een boom gehangen, maar met de deskundige hulp van Jacques werd het wiel er weer ingezet. Al met al duurde het oponthoud toch 16 min. Via Essen-Hoek en Nispen reden de 23 man deze morgen precies 60 km. Het bleef redelijk droog, maar de weg was nat en vies dus de fietsen konden bij thuiskomst weer een poetsbeurt gebruiken.

Zondag 10 januari. Een prachtige blauwe hemel toonde zich boven ons West-Brabant. Het beloofde wat. Groep 2 en 3 besloten om gezamenlijk te vertrekken richting België. Er stond een stevige wind en de temperatuur was 6 graden. Met in totaal 10 leden vertrokken John en Rini van der Westen op kop richting Nispen. In Nispen reden ze via de Maststraat naar de Hoekstraat om via Essen-Hoek richting Huijbergen te fietsen. Rini had ondertussen de kop afgestaan aan Christ de Rooij. Vanaf Huijbergen worstelde Jos Vos zich naar voren om de kop naast John over te nemen. Jos, 79 jaar jong, wordt met de week sterker. Kracht groeit met de jaren. In Wildert werd koffie gedronken bij de Volksvriend. Koffie met cake of koeken. Terug naar Huis ten Halve, waar zij om ca 11.00 uur aankwamen, hadden ze lekker wind mee. In totaal hadden ze deze ochtend 35 km gescoord.
Groep 1 vertok met 17 man en de zwagers op kop als eerste groep. Het ging richting Nispen waar Peter Schoonen al snel lek reed. Natuurlijk kreeg ook hij weer alle hulp en advies. Op dat moment passeerde net groep 3. Christ Couwenbergs zag al die lachende gezichten zo aan, en dacht: "dat is ook gezellig", dus sloot hij bij hen aan. Via de Brembos ging groep 1 deze keer naar Wouw, vervolgens naar de Maai en via de Boomdijk naar Moerstraten. Ze gingen nog over de fietsbrug van de A4 en over het terrein van Vrederust voordat ze via de Heide en Stayokay langs het vliegveld naar Trapke Op reden. Hier reed Rob Smits lek. Na de reparatie was het 300 m verder weer de achterband van Rob die lek was. De buitenband werd deze keer nauwkeurig nagekeken, maar er werd niets in gevonden. Met de wind in de rug gingen de laatste 10 km haast vanzelf. Er werd deze morgen 53 km afgelegd.

Op zaterdag 16 januari reed groep 1 en 2 samen onder aanvoering van Jacques v.d. Heijden en Ad van Haperen, waarschijnlijk 17 man sterk, over Nispen naar de Brembos en door de Haiinksestraat naar het Boterstraatje. Door de Kleine Spellestraat reden ze naar de Princenbosseweg en vandaar over de Boomdijk naar Welberg. Helaas was café Koch gesloten, dus werd voor de koffie koers gezet naar Moerstraten, maar ook daar was het café gesloten: het stond zelfs te koop. Gedesillusioneerd gaven Ad en Jacques daarop de kop af (en ook en beetje omdat de felle wind behoorlijk wat krachten had gekost). De groep reed daarna met o.a. Cees Goorden op kop langs Stay-Okay de kortste weg naar Huis ten Halve. In Nispen haakte Wim Mouws af, waarschijnlijk omdat er niet lek was gereden en hij dus niet had kunnen uitrusten...

Het had 's zondags de voorgaande nacht licht gevroren. Het beloofde een prachtige dag te worden. Een mooie opkomende zon en blauwe hemel. De eerste wandelaars waren al om half acht bij Huis ten Halve. Nadat Cees Mathijssen de kassa had geopend en de eersten hadden betaald vertrokken ze al om kwart voor acht de duisternis in. Ook de routecontroleurs vertrokken. Al op het begin van de route ontdekten ze dat diverse pijlen waren verdwenen. Langzaam werd het licht en met de prachtige opkomende zon en geen wind was het heerlijk om te genieten. Dat deden ook onze 288 wandelaars. Een meerderheid had gekozen voor de 15 km. Van onze eigen leden waren er ruim dertig aanwezig die de diverse afstanden liepen. Ook waren negen partners aanwezig van onze leden. De 25 km ging via de volkstuintjes aan de Hoekstraat richting het Roosendaalswegje, waarna de Zwanenbrugstraat werd genomen. Het uiterste deel was het Zoompad bij de Hollandse Dreef. De rust was in Tivoli Nispen. Deelnemers wisten te melden dat ze op verschillende locaties een ree hadden gezien. Mooi toch. Lopers tevreden, Audax tevreden. Een mooie dag, maar iets minder voor Jan Buijk die gebeten werd door de hond van een van de wandelaars. Volgens eigen zeggen was hij al 30 keer langs die hond gelopen, toen hij in zijn been gebeten werd. Waarschijnlijk was die 31ste keer er dus net teveel aan... Het kostte Jan een kapotte broek en een bezoekje aan de eerste hulp voor een tetanusprik.

Op zaterdag 23 januari vertrok groep 1 als eerste. Beide zwagers Cees waren aanwezig en namen ook resoluut de koppositie in. Zij reden via Nispen naar de Brembos en vervolgens naar de Wouwse Tol en zo door over het viaduct naar de Heide. Deze keer ging het niet over Vrederust, maar toch kwamen zij nog wel in Halsteren: deze keer werd de hoofdstraat gereden. Om weer bij de molen uit te komen zijn ze over het fietsviaduct van de A4 gegaan en daarna werd er via Heerle naar Wouw gereden. Langs de Wouwse molen zijn ze door de Bulk en via Nispen weer terug naar Huis ten Halve gereden. Daar waren zij, wegens verdere verplichtingen in de middag van verschillende leden, redelijk vroeg weer terug. Zij hadden deze morgen met 21 man 54 km afgelegd.
Groep 2 vertrok iets later met 13 man ook richting Nispen. Pierre Lasaroms had zijn zoon meegenomen om eens aan de sfeer van Audax te proeven. Zij volgden een andere route dan groep 1 en wat niemand bij deze temperaturen meer verwachtte gebeurde in de Nigtestraat toch: op een ijsplek gleden Tonnie Dekkers, Janus van Breugel, Frans van Geloven en Brigitte Vos onderuit. Verschillende andere leden konden zich maar net staande houden. Na een oponthoud van 20 min. besloten de mannen om op eigen kracht terug naar huis te rijden. Brigitte reed met de groep verder via de Kalmthoutse Heide om vervolgens bij Grenszicht in Putte koffie te drinken. Zij reden deze morgen 51 km.
Gezongen werd er deze morgen ook nog vanwege Gerard Loontjens die deze week zijn 70e verjaardag vierde. Deze keer ging er ook nog een stukje in het Engels. Ook voor Kees de Greef werd er nog gezongen vanwege zijn piepjonge 62e verjaardag. 
Tonnie is nog naar de eerste hulp geweest, maar heeft geen breuken of zo. Hij was wel helemaal beurs. Hij kwam daar wel Frans tegen en die heeft tegen Tonnie gezegd dat ze het e.e.a. bij hem recht gingen zetten. Tonnie zei dat Frans dus een sleutelbeenbreuk had. Frans zou volgende week op vakantie naar Spanje gaan, maar moet nu 6 tot 8 weken herstellen en daarna revalideren. Wij wensen hem veel beterschap!

Groep 2 en 3 besloten zondagochtend om een gezamenlijke rit te rijden. Bij verschillende deelnemers die zaterdag de rit van groep 2 meereden zat de schrik er na de valpartij nog goed in. John werd deze ochtend de wegkapitein. Zij reden met 6 man richting Achtmaal om in de Wildert voor de koffiestop uit te komen. Zij reden deze ochtend iets meer dan 30 km.
Groep 1 reed met 11 man deze ochtend en hier was Cees v. Sluijs de wegkapitein. Zij reden via de Lange Schouw naar Achtmaal en vervolgens naar Nieuwmoer. Net voor de Wildert zagen zij de andere groep nog rijden, die net voor de koffie stopte toen groep 1 daar voorbij reed. Via de Huijbergseweg ging het richting Trapke Op en hier werd nog een extra lus gereden langs Stayokay Klavervelden. Door het centrum van Wouwse Plantage reden ze daarna achterlangs weer naar Nispen. Zij reden deze morgen 54 km.

Op zaterdag 30 januari stonden de zwagers gereed om de clubrit voor te rijden. Maar de rest van de leden lieten deze zaterdagmorgen verstek gaan, verstandig als ze waren. Met de stormwind tegen en in de regen gingen Cees en Cees als groep 1-2 en 3 van start. Tijdens de koffie in de Wildert werd het buiten droog, maar na de koffie begon het weer heerlijk te regenen en waaiden zij voor de wind terug naar Roosendaal.

Zondag 31 januari mochten Cees en Cees zich verheugen in een grotere belangstelling dan de dag ervoor. Deze keer waren ze met 19 toen ze vertrokken uit Roosendaal. Via Nispen reden ze achter Wouwse Plantage langs, naar Huijbergen en Hoogerheide. Voor Huijbergen begon het zachtjes te regenen, zodat Jos en Jörgen daar de groep verlieten en hun eigen rondje afmaakten naar Huis ten Halve. Over Calfven ging de groep daarna door Ossendrecht, waarbij nog een ererondje gereden werd langs Thalita de Jong. Het huis was natuurlijk versierd en toevallig kwam de familie net naar buiten, zodat ze de felicitaties van AKN in het voorbijrijden in ontvangst konden nemen. Over het Ossendrechtse Hageland reden ze daarna naar de Putseweg. Bij Familyland werd even gestopt voor een korte plaspauze. In Essen-Hoek reden ze linksaf om zo naar de Ouwerveldenweg te rijden. Bij aankomst stond de heerlijke erwtensoep van Huis ten Halve al te dampen in de pan. Groep 2 en 3 zaten toen al binnen. Ondertussen kon er gekeken worden naar het spectaculaire verloop van het wk veldrijden voor beloften. Tussendoor werd Ad Lambregts nog toegezongen voor zijn verjaardag.