AUGUSTUS 2015

Zaterdag 1 augustus vertrok Wim Mouws met 16 mannen in Roosendaal voor zijn rit naar Heusden. Chris S. en Wim M. gingen voorop richting Rucphen naar vliegveld Breda International Airport en over het fietspad naast de A58 naar Liesbos en den Elzakker, waar 2 mannen uit Zevenbergen aansloten. Verder ging het daarna via Terheyden, den Hout en Oosterhout naar Raamsdonk, Waspik en Sprang-Capelle. Hierna reden ze richting Dussen en voor de pont rechtsaf richting Drongels veer, Doeveren, Heesbeen naar Heusden. Na de stop bij het Pannekoekenhuis reden ze terug aan de andere kant van de rivier via Drongelen, Dussen, Hank naar Geertruidenberg. Net voor Dussen gaf Thijs de Baat onvoldoende ruimte aan een auto en raakte met zijn arm de buitenspiegel, met een ontvelling en bloeding als resultaat. Na vakkundige behandeling door Robert B. kon de tocht gelukkig gewoon vervolgd worden. Na Geertruidenberg ging het via Drimmelen, Lage Zwaluwe, Moerdijk, Zevenbergen (de mannen uit Zevenbergen waren thuis), Oudenbosch (hier sloegen de mannen uit Steenbergen af) naar Zegge en Roosendaal. Er waren geen lekke banden te vieren, het was een lekker weertje en met 152 km op de teller was iedereen tevreden.
Groep 2 vertrok met Kees Ruyten en nog 22 leden voor een rondje Hoogstraten. Via Schijf en Zundert zijn ze naar de A16 gereden. Deze overgestoken om langs Meer en Castelre naar Café In Holland te rijden, waar ze buiten op het achterterras koffie hebben gedronken. Na de koffie reden ze richting Wortel en onder Hoogstraten door naar Loenhout en Achtmaal om via Nieuwmoer en Horendonk bij Huis ten Halve terug te keren. In totaal werd 83 km afgelegd.

Zondag 2 augustus was John van Turnhout voorrijder van groep 1. Hij vertrok met in totaal 20 leden naar Horendonk en Nieuwmoer om bij Wuustwezel richting Gooreind te rijden. Vanaf de Bredabaan zijn ze Gooreind ingereden om even verder weer op de Bredabaan terug te keren. Bij de verkeerslichten van Maria ter Heide reden ze via het fietspad van de Essensteenweg richting het Bedrijventerrein aan de Franse Weg. Via de Franse Weg ging het daarna naar Kalmthout en door Kalmthoutse Heide naar Huijbergen om via de Ouwerveldenweg terug naar Roosendaal te rijden. In totaal werd 66 km gereden.
Groep 2 reed met Ilse en Jörgen op kop naar Willemstad.
Kees Ruyten had de rit overgenomen van Geert, want die was die week aan zijn linkerhand geopereerd en kon dus niet fietsen. Zij waren met 13 leden. Via Zegge reden ze naar Oudenbosch en dan naar de Witte Brug bij Fijnaart. Over de Slobbegoorsedijk en Heijningen reden ze daarna naar Willemstad. Koffie werd gedronken bij ’t Pumpke. Vanuit Willemstad fietsten ze terug richting Dinteloord en zo naar Steenbergen en Welberg om via de Spellestraat en de Boterstraat terug in Roosendaal te komen. Totaal hebben zij 66 km afgelegd.

Op zaterdag 8 augustus vertrokken 6 leden van Huis ten Halve naar Hilvarenbeek om daar bij sporthal Laco om 07:40 uur te starten voor de clubuitstap-rit Hilvarenbeek-Boekel v.v. Het 1ste deel van 81 km tot de rust in Boekel ging voornamelijk door agrarische gebieden afgewisseld met bosgebieden en er werden enkele dorpjes aangedaan. Aankomst bij de rust was om 11:00 uur. De eigenaar, die normaal om 11:30 uur de zaak opent, had zich op verzoek bereid verklaard om 10:30-10:45 uur te openen en zodoende was de koffie al gezet en deze werd genuttigd met een appeltaartje met/zonder slagroom. Hierna werd aan het 2de deel van de rit begonnen, waarbij allereerst het bronzen beeld van Leontien van Moorsel werd bezocht. Verder ging het in noordelijke richting en daarna westelijk via o.a. de gemeente Sint Michielsgestel naar Boxtel om via natuurgebied de Campina en na het oversteken van de A58 met 153 km op de teller om 15:00 uur in Hilvarenbeek terug te keren. De weersomstandigheden waren tijdens het fietsen (bijna) ideaal geweest, te weten max. 26 graden met een zacht tot matig windje. Alvorens naar huis te rijden werd besloten op de brink in Hilvarenbeek nog even de dorst te lessen met een ice-tea dan wel pilsje van de tap. Heerlijk. Aan deze rit namen deel: Wim Mouws, Arnold van der Maat, Wieger Broodwinner, Christ Couwenbergs, Toon Jansen en Jacques van Benthem
Groep 2 is met Kees Ruyten koffie gaan drinken bij het Wagenhuis in Nieuw Vossemeer. Zij waren in totaal met 25 leden. Kees reed via Zegge en de Sint Maartensstraat naar Borchwerf om dan langs het Vlietkanaal naar de brug bij de A17 te rijden. De Vliet werd overgestoken om aan de andere kant langs de vuilverbranding naar de Biezenstraat te rijden. Chris Sonke reed nog lek door met de zijkant van zijn band een steen te toucheren. Een nieuwe binnenband werd gelegd, maar daarvan was het ventiel lek. Wederom werd er dus een nieuwe binnenband opgelegd en met een patroon vol gepompt. Door de hoge druk puilde de binnenband door het gat in de buitenband spontaan naar buiten, met een kleine explosie tot gevolg. De derde binnenband en een nieuw vouwbandje van Robert Buyle bracht uitkomst. Met een nieuwe patroon werd die opgepompt (ook van Robert) en ze konden verder. Dan naar Steenbergen om een stukje langs de Steenbergse Vliet te rijden en dan verder naar De Heen. Richting Sint Philipsland en bij de rotonde richting Oud Vossemeer en Nieuw Vossemeer, waar bij het Wagenhuis koffie werd gedronken. Na de rust reden ze via de Kladde naar de parallelweg langs de nieuwe A4 en langs de Heide naar Klavervelden. Door Wouwse Plantage langs de voetbalvelden van de Rimboe reden ze richting Roosendaal. Via het Everlandwegje ging het daarna naar Nispen. Bij Huis ten Halve zijn ze met 100 km op de teller aangekomen. Goed gedaan Kees!

Zondag 9 augustus vertrok groep 1 met Cees van Sluijs voor een rondje Zwingelspaan. Cees had zijn fietsrol met de routebeschrijving niet meegenomen. Zouden ze wel bij Zwingelspaan geraken? Nadat Robert Buyle al na 2 km lek was gereden (deze keer was de band snel gemaakt) is het Cees toch gelukt om Zwingelspaan te vinden. Groep 1 reed met in totaal 21 personen en bij terugkeer hadden ze 64 km afgelegd. Ook Theo Jukes kwam na zijn revalidatie nog langs bij Huis ten Halve. Hij was met zijn fiets vanuit Sprundel naar Roosendaal gekomen. Bij Huis ten Halve kwam ook Oscar nog even langs om te kijken hoe het met allen ging.
Tonnie Dekkers en Mateo reden met groep 2 naar Welberg om koffie te drinken. Via het oude Akkerstraatje onder Wouw reden ze naar Heerle. Bij Steenbergen werd de Rubeerdijk opgezocht om dan via de Koeveringsedijk naar Welberg te rijden. Na de koffie ging het via de Groenedijk, Boomdijk en Spellestraat terug naar Roosendaal. In totaal werd door de 10 personen toch nog 62 km afgelegd.
Groep 3 was met 4 personen. Er werd koffie gedronken in Wildert en in totaal 40 km afgelegd.

Zaterdag 15 augustus had Jacques van der Heijden zijn jaarlijkse bruggentocht. Groep 1 vertrok met 13 leden en aan kop werd regelmatig gewisseld door Jacques, Jan Mulders, Toon Jansen, Toine van Oers, Frans Peeters, Arnold v.d. Maat en Jacq van Benthem. Zoals altijd was het weer zaak om goed op te letten welke bruggen gepasseerd werden. De eerste brug was al richting Tolberg in het parcours opgenomen, maar daarna werd het wat onduidelijk, zelfs voor de toerleider. Over de Boomdijk ging het richting Oudland, de buurtschap die sinds kort op de lijst van Werelderfgoed staat, omdat Jacques daar zijn roots had. Wieger reed daar lek. Na de fietsbrug (?) over de A4 werd bij Notendaal Peter opgepikt. Via Nieuw Vossemeer ging het naar Sint Philipsland en daar onder de brug door langs het Schelde-Rijnkanaal naar Tholen. Daar vergiste Jacques zich even, zodat omgedraaid moest worden. Bij de rotonde moest Wim Mouws vol in de remmen voor een auto die geen voorrang gaf en kwam Christ Couwenbergs daardoor ten val. Gelukkig zonder erg. Voor de Oesterdam genomen werd kon nog even uitgerust worden voor de open brug bij de Bergse Diepsluis. Koffie werd gedronken in Rilland bij het bekende “koffie met gebak” adres van de plaatselijke tennisvereniging. Het paviljoen had wel een nieuwe uitbater: Alfons zijn vrouw Marie-José en buurvrouw Diana, die de appeltaarten zelf had gebakken. Langs de Rillandse golfclub en BASF ging het daarna naar Zandvliet en door naar Berendrecht. Daar werd teruggedraaid en over de nieuw geasfalteerde weg langs het kanaal naar de Bathse brug gereden. Daarna werd de kortste weg naar Huis ten Halve genomen. Ze hebben 122 km afgelegd.
Groep 2 reed met Tonnie Dekkers en Kees de Greef. Zij reden via het Everlandwegje naar Tolberg om daarna door Wouw naar Moerstraten te rijden. Daarna door ’t Laag naar de Schansbaan om via het natte Halsteren naar Bergen op Zoom te fietsen. Duidelijk was nog zichtbaar dat het hier de afgelopen dagen gigantisch had geregend. Langs de Binnenschelde en achter Mattemburg langs reden ze naar Woensdrecht. Non Plus Ultra was gesloten vanwege een groot feest. Maar toen men Tonnie zag konden ze toch binnenkomen om van de heerlijke koffie met een punt gebak te genieten. Hierna reden ze langs de dijken van de A4 richting Ossendrecht. Een klein stukje België werd ook nog even genomen, waar Tonnie trakteerde op de heerlijke kasseien van de Antwerpsebaan. Het was genieten voor enkelen. Daarna ging het via Ossendrecht terug naar Huijbergen en Roosendaal. Totaal hebben 13 personen 78 km gereden. Het weer was voortreffelijk om te fietsen: een minimale wind en 18 tot 22 graden.

Zondag 16 augustus reed groep 1 met John van Turnhout met in totaal 22 leden richting België voor een ritje Zundert. Door Zundert reden ze, om dan via een omweg naar de Weduwestraat en Wernhout te rijden. Na Patersven ging het rechtsaf via de Bijltjesstraat naar De Moeren dachten ze, maar John liet De Moeren rechts liggen. Via een groot deel langs de Nieuwmoerse Steenweg, waar een nieuwe fietspad was aangelegd, reden ze terug naar Nieuwmoer. Na Nieuwmoer reden ze door de Venetiaanse wegen en Vissenheuvel terug naar Essen, Nispen en Roosendaal. Totaal werd 65 km afgelegd.
Groep 2 reed met Kees Ruyten naar Moerstraten om koffie te drinken bij van de Put. Zij waren met in totaal 8 personen en hebben 62 km afgelegd.
Groep 3 reed met Rini, Rini en Yvo naar Wildert. Zij reden ruim 40 km.
6 Augustus was Marcel Blommers jarig geweest. Hij trakteerde de aanwezigen op een rondje. Marcel werd dan ook luidkeels toegezongen.

Zaterdag 22 augustus klokslag 8 uur is Chris Sonke met 18 fietsvrienden vertrokken voor een rit over de Deltawerken. Ad van Haperen heeft samen met hem het eerste stuk het kopwerk gedaan, waarbij ze werden geassisteerd door Cees M. ,Toon J. en Robert B. Ze reden via de Roosendaalse Vliet, Gastelsveer, Stampersgat, Dinteloord (waar Thijs en Wim H. bij de groep aansloten) en de Haringvlietsluizen en de Grevelingendam naar Den Bommel. Daarna ging het verder naar Stad aan het Haringvliet over de dijk en een mooi fietspad wat aan het eind overging in 100 meter grove keien. Gelukkig reden ze daar geen lekke banden. Daarna ging het door naar Nieuw Zeeland (ze waren nog steeds op Flakkee) waar ze de brug over het kanaaltje naar Middelharnis zelf moesten bedienen. Dit ging weer gepaard met de nodige adviezen van Arnold en bijbehorende hilariteit tot het licht op groen kwam en ze weer verder konden. Verder ging het naar Stellendam naar café Het wapen van Stellendam waar de eerste rustpauze was. Na de rust vervolgden ze de route naar Havenhoofd en via mooie weggetjes achterlangs Ouddorp naar het strand. Ze bereikten de Brouwersdam waar heel mensen genoten van deze mooie zomerse dag. Na de Brouwersdam bereikten ze Ellemeet en Noordwelle en via Haamstede gingen ze naar het bekendste deel van de Deltawerken: de Stormvloedkering en het voormalig werkeiland "Neeltje Jans", waar dit jaar de aankomst van een etappe van de Tour 2015 was. Daarna reden ze naar Noord Beveland via Kamperland, Wissenkerke, Geersdijk en Kortgene naar het laatste Deltawerk van hun toer: de Zandkreekdam. Op naar Wemeldinge ging het daarna, want daar was de tweede rust, bij Hotel Smit. Op het zonovergoten terras werden er diversen Iceteas, cola's en Radlers genuttigd. De temperatuur was inmiddels opgelopen tot 28° C. en ze moesten toen nog 50 km met de wind vol tegen. Toon A. en Twan van O. werden op kop gezet en deze sterke jonge kerels brachten de groep weer thuis. Ter hoogte van de Oesterdam moest nog even gewacht worden op Ad, die een krampaanval had. Ze hadden weer een mooie rit gemaakt onder grote belangstelling.
G
roep 2 met Kees Ruyten vertrok met totaal 16 leden voor een rit naar Meersel-Dreef. Het was prachtig fietsweer. Veel zon 18 tot 16 graden en weinig wind. Ze reden naar Achtmaal om langs Wernhout via de Maxburgdreef de A16 over te steken. Even later kruisten ze de Mark, waar ook het fietspad langs de rivier de Mark eindigt. Door naar de weg “Heerle” om via Meerle in Meersel-Dreef te komen. Koffie werd gedronken bij Martens. Ter hoogte van Meerle kwamen ze nog clublid Cees van Dongen tegen. Na de koffie vertrokken ze richting de Galderse Meren, Rijsbergen, Raamberg om via de Sprundelsebaan / Klein Zundertseweg naar Rucphen te rijden. Vanuit Rucphen via de Langendijksestraat terug naar Roosendaal. Totaal werd 82 km afgelegd en er waren geen lekke banden.

Zondag 23 augustus reed Cees Mathijssen zijn clubrit Kleppentest. De groep was 23 leden groot en reed met Cees en zoon Jörgen op kop een mooi rondje van 60 km. De kleppen waren dus nog niet helemaal optimaal afgesteld, want het clubblad vermeldde een afstand van 65 km. Via Nispen reden ze naar de Tolberg en vandaar achter Heerle langs naar de A4, die gekruist werd over de nieuwe fietsbrug. Voor de brug van Tholen ging het linksaf weer richting Halsteren en na een korte plaspauze reden ze langs Fort de Melanen naar De Heide en langs Klavervelden naar Wouwse Plantage. Over de Mariabaan ging het daarna naar Nispen, waar groep 3 ingehaald werd, die deze keer 7 man sterk op weg was geweest.
Groep 2 arriveerde een half uurtje later. Zij waren ook met 7 man onder leiding van Geert naar Den Elsakker geweest.
Tonnie Dekkers was alweer bezig geweest met het uitzetten en controleren van de tweede regelmatigheidsrit en kwam nog even op de koffie, net als voorzitter Wim en Jan Boeren.

Zaterdag 29 augustus werd door 22 leden deelgenomen aan het NK in Dieren. Deze zestiende editie was waarschijnlijk ook de laatste editie, want volgend jaar wordt het niet georganiseerd i.v.m. het 60-jarig jubileum van de NTFU. In verband met het glooiende landschap was er voor gekozen om de gemiddelde snelheid lager op te geven dan we gewend waren in vorige jaren. Na het maken van een foto konden de individuele deelnemers, de bedrijventeams en de clubteams aan hun opdracht beginnen. De eerste etappe voerde langs Laag-Soeren naar Eerbeek en Loenen. Na zo kilometers rechtuit over het fietspad het juiste tempo gezocht te hebben, kwam er na Loenen de eerste hindernis in de vorm van een lus door de Loenermark. De eerste controle na deze heuvel was vlak voor Loenen. De bevoorrading was uitgebreid, met een hele zak (!) snoep, diverse repen, Snelle Jelles, ontbijtkoek, banaan en sportdrank. In de tweede helft van de eerste etappe ging het voor heel veel teams mis op weg naar Hall. De route was daar erg slecht uitgepijld en het merendeel volgde de weg over het jaagpad, in plaats van de brug over te gaan. Ongelukkig genoeg was precies daar het punt waar de routebeschrijving op papier verder ging aan de achterkant. Zowel team 1 als 2 gingen hier de fout in. Team 1 reed terug en maakte zo 3 kilometer extra, iets wat ze 13 minuten extra kostte. Groep 2 gokte erop dat ze weer op de route zouden komen en door te wachten op groep 3 een inschatting konden maken van hoe ze weer op het tijdschema konden komen. Groep 3 bleek echter al weg en doordat groep 2 daar bijna 15 minuten op gewacht had, was ook meteen de kans op een hoge klassering weg. Alle hoop was daarom vanaf de lunch (soep, 2 broodjes, een appel, krentenbol en melk) ook gevestigd op team 3. De tweede etappe bracht bijna 50 km klimmen en dalen. De Hullekesberg, Posbank, Zijpenberg, Emma Pyramide en Boerenallee kwamen achter elkaar, met tussendoor mooie lange afdalingen. Erg moeilijk om daar een strak gemiddelde aan te houden. Bijna alle teams zaten daar dan ook minuten van hun ideale tijd vandaan. In de klim naar de Emma Pyramide werd weer de tussentijd opgenomen. (Bij een artikel in de Gelderlander over het NK stond een foto van deze rustplaats, waarop team 1 en 2 te zien zijn: Klik hier voor dat artikel). Na aankomst werd er gedoucht bij voetbalclub Dieren en onder het genot van een drankje vol spanning gewacht op de uitslag. Team 3 eindigde uiteindelijk als 20ste, team 1 als 39ste en team 2 als 43ste. (Klik hier voor de complete uitslag).

Aan dit NK deden mee:

Team 1            23,5 km/u Team 2         24 km/u Team 3        24 km/u
  • Cees Mathijssen
  • Ilse Mathijssen
  • Jörgen Mathijssen
  • Eric Langelaan
  • Ad van Haperen
  • Toine Martens
  • Toon Jansen
  • Rini van Geel
  • Henk Verschuren
  • Alfons Govers
  • Wim Mouws
  • Toine van Oers
  • Mathieu Sebregts
  • Ben Wesseling
  • Arnold v.d. Maat
  • Kees Ruyten
  • Wim Hoogendam
  • Gerard Loontjens
  • John van Houten
  • Robert Buyle
  • Wieger Broodwinner
  • Wim Schot

De thuisblijvers reden met Tonnie een mooie 110 km lange rit naar Baarle-Nassau. Op de heenweg kreeg de groep van 18 Tonnie en Toon v.d. Broek op kop. Zij reden over Nispen, Steenpaal, Horendonk, Ellewaard en Bredabaan richting Loenhout en zo door naar Hoogstraten. Via de strafkolonie van Wortel en Zondereigen ging het naar Baarle-Nassau. Na de koffie nam Hennie de kop over van Tonnie en reden ze richting Ulicoten, richting Meerle en Meersel Dreef. Over de Rijsbergseweg reden ze daarna langs de manege richting Effen, om tenslotte via de Heibergsedreef, Ritsestraat, Klappenberg, Muizenstraat en Turfstraat naar Schijf en Roosendaal terug te rijden.

Zondag 30 augustus  had Cees Mathijssen de rit deze morgen van Chris Sonke overgenomen. Toen zijn wekker om 07.00 uur afging wist hij niet of het wel zo verstandig was om te gaan fietsen: het flitste en donderde in Roosendaal. Zijn zoon en schoondochter waren echter wel op de afspraak en kwamen druipend bij hem aan. Bij Huis ten Halve stond Ad de Beukelaar netjes te wachten tot de rit zou starten. Van Groep 1 en 2 was geen sprake, zodat ze met zijn vieren op weg gingen. Niet de wind was deze morgen de leidraad maar het kleine stukje blauwe lucht bepaalde de richting. Er werd richting Jagersrust gereden en hierna ging het naar Nieuwmoer en de Wildert. Dit was een zekerheidje want als het daar zou regenen, zou Groep 1-2 veranderd worden in Groep 3 voor de koffie. Er was echter geen sprake van regen, dus reden ze verder naar Kalmthout om vervolgens via Putte, Huijbergen en Essen-Hoek terug te rijden. Zij reden nog 61 km deze ochtend, weliswaar met natte wegen maar zonder regen. Bij de koffie kwamen toch nog enkele leden binnen. Zij waren deze morgen een half uurtje later vertrokken.