SEPTEMBER 2013
Groep 2 reed zondag 1 september 15 man sterk o.l.v. Jan Buijk en Chris Sonke een ritje van 60 km over het vroegere trainingsparcours van Jan Buijk. Hij kon alleen de kasseistrook niet meer vinden, maar die blijkt ± 25 jaar geleden al vervangen door een betonbaan... De koffiepauze werd bij Non Plus Ultra gehouden. John de Koning had het "genoegen" deze morgen drie keer lek te rijden, waarbij hij de 3e keer de laatste kilometer tot Huis ten Halve te voet aflegde omdat hij geen reserveband en gaspatroon meer had.
Groep 1 probeerde zich deze dat te revancheren voor de magere resultaten bij het NK de dag ervoor. Niets minder dan een eerste plaats bij de JaVaDo-rit was het doel. Er stonden deze keer17 ploegen aan de start voor de 29e Javadorit te Essen. In totaal vertrokken er 248 renners. Audax was met 11 personen aanwezig. Theo van Thillo kondigde gelijktijdig aan dat hij na 29 jaar deze rit georganiseerd te hebben hij hiermee stopt. De totale afstand was volgens de organisatie: 79.490 meter. Met Cees van Sluijs als tijd- en kilometerrapporteur en Cees Mathijssen met zijn computerteller vertrokken ze om iets voor half negen voor de rit van een kleine 80 km. De teller van Cees Mathijssen gaf bij terugkeer 79.440 meter aan. Een verschil van slechts 50 meter. Audax eindigde als 4e op 35 sec. Vorig jaar nog 2e op 16 sec en in 2011 ook 4e op 31 sec.De complete uitslag kun je hier lezen.
Zaterdag 7 september vertrokken onder een zwaar bewolkte hemel en een enkele spat regen om 8 uur17 AKN-ers voor een fietstocht door de Baronie van Breda. Met Wim Mouws en Chris op kop reden ze via Zegge, Oudenbosch en de Molendijk naar Zevenbergen. Van Zevenbergen ging het naar Langeweg en na de passage van de A16 rechtsaf naar Ter Heijden. Over het Markkanaal langs de golfbaan van de Bergvlietse bossen en de Meerberg naar de Teteringseheide waar de A27 werd overgestoken en langs de Hanenbroek door de Boswachterij Dorst en het dorp Dorst naar Bavel. Hier werd Wim afgelost door Toon Jansen. Vervolgens reden ze de A58 over en via het St. Annabos, Royaal en Slingerdreef richting Chaam waar een stukje over het wereldberoemde circuit van De Acht werd genomen. Daarna ging het naar Strijbeek en Meerseldreef waar bij Martens werd gerust en een tweede kopje koffie gratis werd aangeboden door de serveerster. Een mooi gebaar. Na de rust vertrok de groep via Galder, Rijsbergen naar Zundert. Zundert werd achterlangs gepasseerd en ze reden verder via de Krochten over de Mereltjesstraat en de Lentsebaan naar Wernhout, om via Achtmaal en Ellewaard naar Horendonk te rijden en de route te vervolgen naar de finish bij Huis ten Halve. Het was weer een prachtige tocht van 116 km, waarbij Wieger Broodwinner als enige lek reed.
Groep 2 reed in totaal 9 man sterk met Kees Ruyten 82,5 km. Langs Jagersrust en Achtmaal reden ze weg, om via de Kraaiheuvelstraat naar Vaalmoer 1 en 2 te rijden. Bij Hazeldonk werd de snelweg overgestoken. Langs Meersel Dreef, de Galderse Meren en het Mastbos reden ze naar Atletiekvereniging Sprint voor een bakje koffie. Daar hadden ze 47 km op de teller staan. Bij de koffiestop was het erg druk (geen wonder want de koffie kostte slechts € 1,10), maar werden ze toch erg snel geholpen. Terug reden ze via de A16 naar Oekel en om Rijsbergen heen naar de Prof. V.d. Hoevenstraat, om via Schijf weer naar Roosendaal te rijden.
Zondag 8 september konden 26 leden (5 enkelingen, 9 duo's en 1 trio) genieten van wat Tonnie Dekkers voor ze in petto had bij deze Tweede Regelmatigheidsrit. Net als enkele jaren geleden liet Tonnie de ene helft van de leden tegengesteld rijden aan de andere. Om te voorkomen dat dat bij de start al duidelijk zou zijn, werden de routes pas net voor Nispen uitgereikt. Gelukkig konden alle leden zonder routebeschrijving Nispen vinden... Enkele leden had al bedacht dat de route deze keer wel richting Steenbergen zou voeren en dat klopte! Hennie Manniën was zo ongelukkig om lek te rijden en samen met zijn duo-maatje Kees Ruyten moest hij daarna behoorlijk aan de bak om te proberen dat tijdverlies goed te maken. Dat de route goed in elkaar zat bleek zonneklaar uit het feit dat Cees van Sluijs bij binnenkomst zijn duim opstak naar Tonnie en hem meldde dat de route deze keer perfect was... De uitslag van de eerste regelmatigheidsrit bood echter nog genoeg stof tot discussie, want het komt bijna nooit voor dat iemand er in slaagt om 0 strafpunten te scoren. Chris Sonke lukte het deze keer en werd meteen tot favoriet voor de clubtitel gebombardeerd. Dat is misschien een beetje voorbarig, want in de top-10 ontloopt men elkaar niet echt veel. Op de Nieuwjaarsreceptie zullen we het weten!
Klik hier voor de complete uitslag van de eerste Regelmatigheidsrit.
Zaterdag 14 september was weer eens een dag dat de hond zijn poten stijf hield bij de voordeur om maar niet naar buiten te gaan. Cees Mathijssen is toch naar de start gereden omdat hij Theo beloofd had met hem op kop te rijden. Theo zat daar lekker droog in zijn auto op hem te wachten. Omdat er om 08:00 uur verder geen leden waren om te fietsen heeft Theo de rit maar afgelast.
Zondag was het van een ander laken een pak. Met voorspeld droog weer, een temperatuur oplopend naar 16 graden en gratis koffie met gebak bij onze sponsor Handelsonderneming Van Krimpen blijft natuurlijk geen AKN-lid zonder goede reden thuis. Maar liefst 34 leden stonden om half 9 te trappelen om achter Dim en Tonnie aan naar Oudenbosch te fietsen, waaronder ook aspirant-lid Toon Erkelens. Christ de Rooij en Leo reden met groep 3 een kortere route. Over de Kaai reden ze naar het Gastels Veer en zo door naar Stampersgat en zo door naar Oudenbosch. Na een rondje dwars door Oudenbosch, waarbij de voormalige vestiging van Van Krimpen achterlangs gepasseerd werd, werd koers gezet naar de Mark, waar aan de kant van Standdaarbuiten de prachtige nieuwe vestiging van Van Krimpen gebouwd is. Door directeur Marco Wilschut, zijn vrouw en dochter Lotte werden de leden van koffie, thee en AKN-gebak voorzien. Daarna kregen ze een rondleiding door het bedrijf, dat met een computergestuurd voorraadsysteem op 15 meter hoge stellingen, zorgt voor de aankoop van grondstoffen, het opdracht geven tot productie en de opslag en verkoop van plastic potten voor de professionele tuinbouw. Daar zijn ze in de afgelopen 25 jaar erg succesvol mee en naast hun sterke marktpositie in de Benelux, hebben ze ook hun activiteiten uitgebreid tot ver buiten Europa. Tijdens de rondleiding kregen de leden een goede indruk van het bedrijf, waarbij opviel hoe keurig opgeruimd alles er uitzag. Na nog een tweede consumptie bedankte Pierre voor de geweldige ontvangst en werd de hele club beneden voor een van de vrachtwagens nog even op de foto gezet. Daarna kon de kortste weg naar Roosendaal genomen worden, waarbij het tempo aangepast werd aan groep 3, die ook mee terug naar Roosendaal reden. Daar werd Toine Martens nog luidkeels toegezongen voor zijn 64ste verjaardag. Klik hier voor de foto's van dit bezoek.
Zaterdag 21 september mocht Alfons samen met Chris een groep van 24 leden bij zijn clubrit Hoogerheide van 111 km aanvoeren. De meeste leden droegen hun lange broek en shirt lange mouw, want het was maar net 10 graden bij de start. Aan het eind van de Ouwerveldenweg reden maar liefst 3 leden tegelijk lek: Christ Couwenbergs stopte als eerste en terwijl ze stil stonden werd Jan Buijk er op gewezen dat zijn tube ook lek was. Daar had hij (volgens Jan zelf) geluk mee, want hij had dus geen lekke band, maar een lekke tube. Na de reparatie met assistentie van Wim Mouws, merkte Ad de Beukelaer bij het wegrijden dat ook zijn band lek was, waarop er nogmaals gewacht moest worden. Via Essen-Hoek en de Kalmthoutse Heide reden ze daarna naar de Putsesteenweg en bij het informatiecentrum van de Kalmthoutse Heide linksaf naar Heide. Langs de Canadezenlaan reden ze over de Oude Galgenbaan naar Putte-Kapellen. Bij de stoplichten werd nog vlug even gekeken wanneer de Sluitingsprijs Putte-Kapellen was (15 oktober)en via Putte, Zandvliet en Ossendrecht werd de polder opgezocht.
Daar kwamen ze keer op keer enkele van de 200 deelnemers aan de 25ste Memorial Gilbert Staepelaere, een rally voor klassieke voertuigen vanuit Antwerpen, tegen. Met name een blauwe Volvo 444 moest regelmatig voor ons aan de kant. Na een sightseeing langs alle nieuwe windmolens werd via Völckerdorp Woensdrecht opgezocht, waar in een leuk tempo (was niet iedereen het mee eens) de Rijzende Weg en de Onderstal opgereden werd. Daarna was het tijd om bij Boulevard aan de koffie te gaan. Daar was het tweede rondje voor rekening van Alfons, die daarvoor (en voor zijn verjaardag) luid werd toegezongen. Om elf uur werd vertrokken voor het tweede deel van de rit. In Huijbergen kwamen ze Janus tegen, die na drie weken griep en wat last van zijn heup weer voorzichtig aan het trainen was. Natuurlijk sloot hij aan bij de groep en kon zodoende ook een rondje Vrouwenhof doen over het terrein van het voormalige Sainte Marie en daarna reden ze naar de Moerkantsebaan en langs de Fianestraat en de Zoomvlietweg naar Heerle. Langs de Maai ging het naar Kruisland, Oud-Gastel en net voor Oudenbosch binnendoor naar Zegge. Net buiten Zegge reed Jacques v.d. Heijden lek. De groep mocht van hem doorrijden, omdat hij toch rechtstreeks naar huis wilde, maar dat werd niet gedaan. Gelukkig maar voor hem, want hij bleek alleen een MTB-binnenband bij zich te hebben en dat paste toch echt niet! Huis ten Halve werd bereikt met 111,8 km op de teller van Alfons, maar de meeste leden hadden 109 of 110 km op de teller staan.
Groep 2 reed met Tonnie en Rini op kop via de Ouwerveldenweg (zij reden niet lek in de bocht) 10 man sterk naar Huijbergen, Ossendrecht, de polder en de brug bij Bath, om daarna langs het Spuikanaal en de Oesterdam naar Tholen te rijden. Daar werd Tonnie bij Sixties toegezongen, omdat hij op koffie met gebak trakteerde. Via Kijkuit en langs de A4 reden ze weer terug naar Roosendaal, om daar met een behoorlijk hoog gemiddelde aan te komen. Geen probleem, want groep 2 rijdt op zaterdag wel kortere ritten, maar het tempo ligt gewoon gelijk (of soms zelfs hoger) aan dat van groep 1.
Zondag 22 september reed groep 2 met Kees Ruyten en Ad van Iersel naar café Hollands Hof in Putte om daar koffie te drinken. Zij waren met 7. Opvallende puntje bij deze rit: zowel bij het weggaan als bij het terugkomen waren er geen fietsen te zien bij Het Witte Paard. Groep 1 reed met 21 leden met John een clubrit van Nix. Heel verstandig van John om zijn rit zo te noemen, want alles is beter dan Nix... John gaf deze rit 5 rondjes die in hoog tempo verwerkt werden. Geen wonder want naast John reed onze Thalys-machinist op kop, die nu de Thalys alleen 's nachts even het station uit mag voor een onderhoudsrondje, dan maar op de racefiets vaart maakt. Met al die bochten was het achterin behoorlijk aanzetten. Voor Huijbergen moest Christ zijn band oppompen, om te voorkomen dat hij weer een plaats hoger zou komen in het lekke bandenklassement. Het hielp hem niet, want bij het college stond zijn band weer leeg en kreeg hij het dringende advies om toch maar te wisselen van binnenband.
Zaterdag 28 september werd de Kroegentocht van John van Turnhout gereden. Om 9 uur reden 18 leden vanaf Huis ten Halve voor de 26e kroegentocht ter afsluiting van het zomerfietsseizoen. Groep 1 en 2 reden samen. Bij vertrek was het fris: slechts 8 graden. Iedereen kwam dus met lange broek, maar Arnold had toch maar enkel zijn korte broek aangetrokken. Na een kleine 30 km zijn ze in Wildert bij Walter en Annette van café de Volksvriend aangekomen. Bij de koffie had Annette gezorgd voor de bekende Belgische worstenbroodjes. Na de koffie kwamen de schalen met heerlijke harde en zachte mini-puntbroodjes op tafel. De broodjes waren belegd met ham, kaas, salade, préparé etc. Heerlijk. Het was goed toeven bij Annette. Ook Simon van de Noort kwam nog even langs. Rond half twee ging een deel van de club terug naar Roosendaal. Om half drie vertrok de rest naar Essen (café De Meeuw) om toch een deel van de Belgische veldcross te kunnen zien. Na drie uur gingen ze allen terug naar Roosendaal om thuis het laatste deel van het WK wielrennen voor vrouwen te zien. Marianne Vos werd in Florence wereldkampioen. In totaal werd er toch nog dik 40 km gefietst.
Zondag 29 september vertrok John met groep 2 en met in totaal 9 leden wederom naar Wildert voor de dag erna. We hebben van niemand gehoord dat ze hoofdpijn hadden. In totaal heeft John nog 47 km afgelegd. Rini van der Westen heeft helaas tijdens deze rit een lekke band opgelopen. Ook deze dag was het bij vertrek om 9 uur fris (10 graden), maar wel met volop zon en toch meer wind dan zaterdag.
Groep 1 vertrok met Toine v. Oers en Wim Mouws voorop voor een rondje richting Klein Zundert. Ook Wim had zijn rit de “Day After” genoemd. Het werd een rit met draaien en keren. Via Rucphen en St.Willebrord zijn ze achter Sprundel langs via de Pannenhoef naar het Vagevuur en Klein-Zundert gereden. Via de Vagevuurstraat naar café Den Hoek van Louis Havermans. Verder door Zundert naar de Berkstraat en de van Ostaayenbaan. De klinkers van de Polderstraat werden ook opgezocht en zo ging het naar Achtmaal en Nieuwmoer. Net voor Nieuwmoer zijn ze na de forellenvijver linksaf geslagen naar de vernieuwde Blikstraat. In Nieuwmoer via de Bosweg en Horendonk terug naar Huis ten Halve. Met in totaal 27 leden werd nog 62 km afgelegd.