APRIL 2013

Zaterdag 6 april werd voor de eerste keer dit zomerseizoen weer om 8 uur gestart. 20 Leden vertrokken onder aanvoering van Jacques v.d. Heijden en Cees v. Sluijs voor een clubrit van 120 km rond St. Lenaarts. Nog steeds was de temperatuur winters met 5 graden en een matige noordoostenwind. Vertrokken werd over de Kalmthoutse Heide naar Achterbroek en zo naar Maria ter Heide bij Brasschaat. Door St. Job in 't Goor ging het daarna over de fietspaden naar het kanaal naar Turnhout. Daar waren ze volop bezig met de heraanleg van de jaagpaden langs het kanaal. Een aantal leden wilde rechts van het kanaal gaan fietsen, maar de toerleiders beslisten links te nemen. Daar moest wel een stukje zonder asfalt op de koop toe genomen worden, waarna weer een stukje rechts van het kanaal genomen werd. Na nog een keer over de sluis het kanaal overgestoken te zijn kon zonder problemen doorgefietst worden naar St. Jozef. Daar stonden natuurlijk de plakken cake en glaasjes advocaat met slagroom al klaar voor bij de koffie. Daarna kon iedereen met een goed gevoel weer op de fiets achter Cees en Toine Martens richting Turnhout. Daar werd het Bels Lijntje genomen richting Baarle Nassau. Daarna kon langs Minderhout richting Loenhout, via de Blauwputten naar Zundert koers gezet worden, om via Schijf naar Roosendaal terug te keren. Daar kwamen ze om half 2 aan.

Groep 2 reed om half 9 met 12 leden een ritje van ca 80 km. Vanaf Huis ten Halve vertrok Kees naar de “Heimolen” gelegen aan de Brand. Daarna ging het richting St. Willebrord en het Broekestraatje naar Mc Donalds onder Etten Leur. Langs het Liesbos reden ze naar de Elsakker om een lekker bakje koffie te nuttigen. Na de koffie reden ze richting Zevenbergschen Hoek, om bij de rotonde met het schitterende kunstwerk van torquestaal net voor Zevenbergschen Hoek linksaf over de HSL lijn naar de Lapdijk te rijden. Via het industrieterrein Moerdijk en de oude vuilstort reden ze naar de Dikkendijk en onder de A17 door naar Noordhoek. De bekende champignonloodsen zijn hier helaas gesloten. Het voor velen onbekende fietspaadje op de dijk langs de Vleet richting Barlaaksedijk en witte brug bij Stampersgat werd daarna gereden. Langs Vroenhout en Tolberg werd op het vertrekpunt Huis ten Halve aangekomen met 82 km op de teller. Het was fris: ca. 3 graden en een noordoostenwind met een kracht van zeker 4.

Zondag 7 april had John van Turnhout zijn clubrit Rondje Steenbergen op het programma staan voor groep 1. 24 Leden vertrokken met John in de mist voor een ritje Steenbergen. Door Peter Schoonen werd richting Steenbergen afgeraden vanwege de dichte koude mist. Het was nog steeds -1°C. Voor John werd het daarom een ritje richting Wouw en daarna, de zon opzoekend, richting Westelaarsestraat en achterlangs de oude Wouwse Tol en de Jeugdherberg Stay OK richting Huijbergen. Op de "Weg naar Wouw” kregen ze de zon in het vizier. De temperatuur schoot met velen graden omhoog. Via de Kalmthoutse Heide ging het naar Kalmthout en daarna langs de spoorlijn naar de Wildert. Hier kreeg John nog een lekke band. Net voor de Bakkersmolen zagen ze groep 2 met Geertje Lazeroms voor zich rijden. Zij reden linksaf om nog koffie te drinken bij de Dorpsvriend. De groep van John ging rechtsaf. De laatste kilometers naar Huis ten Halve werden door Peter Schoonen, Bas Koopmanschap en Jacques v.d. Heijden in een massaspurt afgelegd. Uiteraard (?) werd die door Bas gewonnen. Met 60 km op de teller, zoals was afgesproken, kwamen ze terug bij Huis ten Halve.

Groep 2 reed met Geert een rondje. Met 11 leden vertrokken ze, maar de vrouwen, Bep en Ryanne, hadden het al snel bekeken en reden huiswaarts omdat het te koud was. Het weer was dan ook niet best: koud, het vroor nog, de wind was ook niet zo prettig en er was een zeer dichte mist. Gaandeweg de rit werd het beter: de zon liet zich zien en de mist verdween. Zo reden ze naar Schijf, dan via de Lange Schouw richting Achtmaal en daarna gingen ze rechtsaf over de Ellewaardweg naar de Nieuwmoer. Aldaar werd langs de Maatjes doorgereden naar Wuustwezel en via de Bleken achterlangs Achterbroek naar ons koffieadres in de Wildert. Na de koffie werd langs de spoorlijn naar Essen, Nispen en zo naar ons clubhuis gereden. Daar zijn ze om 11.15 uur met 55 km op de teller aangekomen.

 

Zaterdag 13 april werden voor vertrek door Wim nog wat extra voorrijders aangewezen: de gelukkigen waren Cees Mathijssen,Theo Jukes en Toon Jansen. Vertrokken werd met Wim Mouws en Cees voorop via de Tolberg, om Zegge heen naar de Pietseweg en de Stampergatse brug. Daar reed Pierre van Zinnen op de Stampergatse brug lek. Na reparatie ging het verder via Heiningen naar de Volkeraksluizen en om Zuid-Beijerland heen langs de Tiengemeten, Nieuwendijk naar Goudswaard. Daar reed Robert Buyle tussen Nieuwendijk en Goudswaard als tweede gelukkige van de dag lek. Via Goudswaard, Piershil, Zuidzijde, Klaaswaal reden ze vervolgens naar Greup (Mijnsheerenland), waar ze hebben gerust in “het Stamineeke”. Na de rust reden ze om Oud-Beijerland heen. René v.d. Aker reed daar op de derde rotonde in Oud-Beijerland lek. Langs het Spuikanaal en de Oude Maas en over de A29 konden ze daarna naar Puttershoek, ‘s-Gravendeel en de Kiltunnel. Robert Buyle wilde ook graag een keer hoog in het lekke bandenklassement komen en besloot in Puttershoek nogmaals lek te rijden... Verder reden ze via de Moerdijkbrug naar Zevenbergen, Oudenbosch, Bosschenhoofd en zo naar Roosendaal. Met 145 km op de teller waren ze daar ondanks de vier lekke banden om half drie toch al weer terug van een verder probleemloze en mooie rit.

Hieronder kun je het routekaartje zien.

Groep 2 reed diezelfde dag met Kees Ruyten naar De Klok in Stabroek. De groep was 12 man en 1 vrouw sterk. Ze vertrokken via Essen naar de Wildertse Duintje, over de Kalmthoutse Heide naar Kijkuit, richting Achterbroek en zo naar Bosduin om een gedeelte van het Heidepad richting Putte-Kapellen te nemen. Via de Oude Galgebaan reden ze vervolgens buitenom naar Stabroek. Daar werd met 42 km op de teller gerust. Daarna reden ze achterlangs naar Zandvliet en zo naar Ossendrecht. Via de Nieuweweg reden ze daarna weer naar de Putseweg om via Familyland, de Kooiweg en Huijbergen naar de Ouwerveldenweg, NIspen en Roosendaal terug te keren.

Zondag 14 april reed groep 2 de Regelmatigheidsrit in omgekeerde richting. De 14 heren en 3 dames maakten dus 59 km vol deze ochtend. Al de hele week hadden de weermannen en weervrouwen ons lekker gemaakt voor deze dag, want het zou meer dan 20 graden worden. Alle aanwezige leden waren echter zo wijs om eerst even buiten te kijken, voordat ze in zomertenue vertrokken, want het druppelde af en toe en de temperatuur schommelde bij vertrek maar rond de 13 graden. Koud genoeg om een lange broek en 2 shirts prima te kunnen verdragen! Wim Schot reed bij de Langendijksestraat al lek en schoot meteen de berm in, maar gelukkig ging het allemaal net goed. Koffie werd gedronken bij Delifrance naast de nieuwe McDonalds op Borchwerf.

Groep 1 mocht met de zwagers Cees en Cees mee voor een 75 km lang ritje naar Zwingelspaan. De fiets van Cees van Sluijs was voor de gelegenheid in waarde verdubbeld, want Cees had een nieuw spatbordje gemonteerd! We mochten nog een Cees verwelkomen, want Cees van Dongen was gelukkig weer van de partij. Via de Bergen reden ze Roosendaal uit, om bij het voormalige café 't Anker over te steken richting Kruisland. Rechtsaf ging het daarna langs het huis van de ook in de groep aanwezige Rob Smits, waar de eerste plaspauze gepland werd. Rob had wel genoeg koffie in huis, maar te weinig kopjes, dus reed de groep door via Gastels Veer  naar Stampersgat, Oudemolen en binnendoor naar Helwijk. Daarna kon via de buitenwijken van Willemstad langs de dijk Tonnekreek en Zwingelspaan met een bezoek vereerd worden. Daarna was Klundert aan de beurt, maar Noordhoek lieten ze rechts liggen. De kasseien liet daarna de complete groep links c.q. rechts liggen. De volgende kasseienstrook werd daarna weer wel meegenomen door een aantal liefhebbers. Voor het oprijden van de dijk bij dierenpension Zevenbuiten reed toerleider Cees van Sluijs lek. Met hulp van Cees (fiets vasthouden) en Jacques (pomp aangeven) was dat zo gerepareerd. Net voor de brug bij Standdaarbuiten reed Dim lek. De groep bleef keurig wachten. Net voor Oudenbosch reed Dim weer lek en besloot hij van daaruit direct terug naar huis te rijden. Via Zegge kon er daarna kort naar Roosendaal gereden worden, waar de groep om half 12, net voor groep 2 aan kwam. Ook groep 3 (John en Leo) was toen al gearriveerd, met 40 km op hun teller en een koffiestop in de Wildert. Met zo'n grote opkomst klonk het Lang-zal-ie-leven voor de jarige Leo daarna extra krachtig!

 

Onder leiding van Tonnie vertrokken zaterdag 20 april om 8.30 uur in totaal 15 leden van de 2e groep voor een ritje van ca 80 km. Het was nog fris, 4 graden, maar wel volop zon. Daar de stevige wind uit het noordoosten kwam werd besloten eerst in die richting te fietsen. Ze reden dus richting Rucphen. Via de Gebrande Hoefstraat en net voor Rucphen linksaf naar de Gastelseweg en zo richting Bosschenhoofd. In Bosschenhoofd werd het huis van Ilse en Jörgen toegezwaaid en daarna reden ze door naar Oudenbosch. Langs de schitterende Basiliek richting Standdaarbuiten. Na Standdaarbuiten reden ze via de Kreekdijk naar Noordhoek. Op het eind van de Klundertsedijk bij De Druif linksaf naar Klundert. Dwars door Klundert richting Noordschans. Vanaf Noordschans langs de camping Bovensluis naar het vestingstadje Willemstad, waar koffie gedronken werd bij ’t Pumpke. Het buitenterras was extra verwarmd, met een heerlijk zonnetje, maar op het buitenwater was geen boot te bekennen. Na de rust vertrokken ze langs de Kreekraksluizen richting het bedrijventerrein Dintelmond en zo verder naar Dintelmond. Na Dintelmond via de Oudlandsedijk en Bloemendijk naar Steenbergen. Via Steenbergen naar Welberg en via de Moerstraatseweg naar Moerstraten. Toch werd nog de Steenbergsestraat opgezocht, waar de dikke oostenwind zich stevig liet voelen, en zo door naar het gesloten café De Maai. Hier werd rechtsaf geslagen naar Heerle. Via Heerle en Wouw reden ze terug naar Roosendaal. Met exact 82 km op teller werd weer bij het vertrekpunt aangekomen: ze hadden weer een goede chauffeur bij zich...

Groep 1 reed 23 man sterk achter Christ de Rooij en de wisselende kopmannen Toon v.d. Broek, Pieter v. Leijsen en Wim Mouws naar Boerke Verschuren in Ginneken. Jac durfde het nog niet aan om zo'n afstand te gaan rijden na zijn defibrilatie van afgelopen week. De koude noordoostenwind maakte het eerste stuk meteen behoorlijk zwaar, niet alleen om tegenin te fietsen, maar voor diegenen die optimistisch in korte broek waren gekomen ook om warm te worden / blijven. Na zo'n 40 km kwam Jacques v.d. Heijden met zijn voorwiel in een gootje terecht en sloeg keihard tegen de grond. Zijn beste fiets raakt daardoor ontzet en Jacques zelf was wat gebutst en beschadigd, maar hij kon toch doorfietsen. In het pittoreske Boerke Verschuren werd koffie gedronken en daarna werd via Chaam naar Meer gekoerst. Niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk, want de wind blies daar vol in het voordeel.  Annie v.d. Riet reed nog lek en werd zo het eerste vrouwelijke lid dat in het lekke bandenklassement een plaatsje krijgt. De route zie je hiernaast (met dank aan Bas).

 

 

Op zondag hadden veel leden hun lesje van de dag ervoor nog goed onthouden. De lange broek, overschoenen en winterwanten waren in de meerderheid. De zon scheen heerlijk, er was nauwelijks wind, maar het was maar amper 4 graden warm. Cees Mathijssen nam een groep van 28 leden samen met Theo op sleeptouw. Langs Nispen en de Ouwerveldenweg reden ze naar Huijbergen, langs het vliegveld naar Familyland. Daar werd een korte sanitaire stop ingelast voor Jörgen en daarna reden ze over de Putseweg naar het opleidingscentrum van de ME. Daar net voorbij reed Robert lek. Met de assistentie van René kostte het toch nog behoorlijk wat tijd: maar liefst 17 minuten mocht de groep uit de wind in de zon genieten van deze extra pauze. Langs Ossendrecht en over het Calfven werd Hoogerheide opgezocht. Daarbij werd Jan Buijk actief gecoacht door Cees van Sluijs. Na zo lange tijd niet gefietst te hebben moest zijn kennis van het fietsen blijkbaar nodig opgefrist worden... In de Onderstal reed Chris Sonke lek. Toevallig weer op een beschut plekje en lekker in de zon en daar werd weer volop van geprofiteerd! Oefening baart kunst, want deze keer duurde het verwisselen van de band maar 7 minuten. In Woensdrecht werd de Rijzende Weg genomen (begint op ca 6 m NAP en de top ligt op ca 20 m NAP en heeft een maximale stijgingspercentage van 5 %) en over de Oude Rijksweg ging het naar de spoordijk om achter Mattemburg langs naar de Heimolen te rijden. Langs het steeds toeristischer gebied rond Stay Okay ging het boven de Wouwse Tol langs naar Wouw, om zuidelijk van Wouw naar Roosendaal te rijden. Om aan 60 km te komen moest nog even via de Haiinksestraat en de Brembos Nispen aangedaan worden.

Groep 2 reed met John een rondje van 55 km. Tot de rust werd John geassisteerd door Ad en na de rust door Kees. Zij konden John een beetje afleiden, want zijn gedachten waren natuurlijk bij zijn aanstaand opa-schap. Met zijn elven reden ze langs Schijf, Achtmaal, Nieuwmoer en Kalmthout naar de Wildert. Daar zat groep 3 in de persoon van Leo al op ze te wachten en hadden ze al 37 km gefietst, dus konden ze op het gemak 2 bakken koffie drinken voordat ze langs de Waterleiding richting Huijbergen reden, om via de Weg naar Wouw naar Wouwse Plantage en via de Julianaweg naar Roosendaal terug te keren.

Jac zat deze dag voor het eerst weer op de fiets na de schok op 7 april. Met Pierre en Christ reed hij een rondje Steenbergen - Oude Tonge - Willemstad. Christ haakte af in Oud Gastel. Na de koffie volgden ze een nieuw fietspad tot in Ooltgensplaat. Samen met de altijd pratende Pierre zijn ze zonder problemen thuis gekomen, al tekende Jac erbij aan dat het altijd een beetje angstig is zo'n eerste rit, ook voor het thuisfront. Zo waren er deze dag toch 43 AKN-ers actief in de ochtenuurtjes.

Op zoek naar representatieve modellen in mooie wielerkleding kwam toerclub le Champion uit bij een mooie foto van Theo en Cees. Tot hun verrassing zagen ze zichzelf op de voorkant van de flyers voor de 3e Ronde van de Westfriese Omringdijk terug toen ze in gingen schrijven voor de Ronde van Noord-Holland afgelopen zaterdag. Theo bood spontaan aan om bij het inschrijven handtekeningen uit te delen, maar dat was niet nodig...

 

Het clubweekend 2013 was er een volgens een nieuwe opzet. Bij zijn deelname aan de fietsvierdaagse in Ootmarsum was onze voorzitter Pierre van Zinnen op het idee gekomen om met de auto hier naar toe te rijden, de eerste dag een korte rit te rijden, de tweede dag een lange rit en de derde dag weer een korte rit om daarna met de auto weer terug naar Roosendaal te gaan. Mocht dit een succesvolle formule blijken te zijn, dan opende dit de veel nieuwe mogelijkheden voor clubuitstappen in de komende jaren. Bijkomend voordeel van deze opzet was dat ook de leden die altijd met groep 2 meerijden nu zonder al te veel problemen mee moesten kunnen. (Lees verder....)

De thuisblijvers reden zaterdag met 17 man de thuisblijversrit. Zij reden net als enkele weken geleden weer naar Den Elsakker, maar nu in tegengestelde richting. Bij Zevenbergsenhoek ging het mis op het nieuwe stuk richting Hooypolder. Daar versmalt de weg met links varkensruggen en rechts lantaarnpalen die dicht op de weg staan. John van Turnhout raakte daar een varkensrug en kwam ten val. Ook o.a. Tonnie, Wieger en Jos vielen. John had zich wel pijn gedaan, maar kon toch de paar kilometer nog doorfietsen tot aan de rust. Daar had hij zoveel pijn en werd hij steeds grauwer, dat een gepensioneerd huisarts die toevallig ook met zijn TC Tilburg daar koffie dronk, adviseerde om toch maar 112 te bellen. Om 12 uur werd John met de ziekenwagen afgevoerd en reed de groep zo kort mogelijk terug naar Roosendaal. Daar kwamen ze tegen 13 uur pas aan.

Zondag 28 april reed Kees in plaats van John de thuisblijversgebakrit. 18 Man sterk reden ze via Horendonk, Ellewaard en Achtmaal, over de Groeneweg naar Wuustwezel. Daarna langs de Bleeken naar Achterbroek en zo naar Annet in De Wildert. John had de week ervoor 18 koeken besteld en 2 consumpties, dus zou die al een voorgevoel hebben gehad dat hij er zelf niet bij zou zijn...? Via binnendoorweggetjes ging het daarna naar Essen en Roosendaal terug om met 50 km op de teller aan te komen.