APRIL 2012
Zaterdag 7 april reden 26 AKN-leden de Lek- en Lingetocht. Om 8:10 uur kon vertrokken worden in Arkel, waar a.h.v. de routebeschrijving de tocht werd opgepakt. Het miezerde wat en de temperatuur was maar een graad of 7, dus dat scheelde nogal met vorig jaar toen Jan en Willy een zomerse dag troffen. Bij Vianen constateerden de kopmannen Bas en Cees Mathijssen dat ze verkeerd zaten. Zodoende moest de groep 7 km terug naar Leerbroek. Daar werden ze gepasseerd door de uitpijlers die vanuit Cothen vertrokken waren en nu pas aan dit stuk van het parcours toekwamen. Vanaf dat moment was het volgen van de route geen probleem meer. Willy had de gratis kaartjes voor de eerste pont toegestuurd gekregen, maar voordat ze daar waren schoof Ilse in een bocht onderuit en ging Jörgen bovenop haar liggen. Nou is ze dat natuurlijk wel gewend, maar ze was toch blij dat ze weer ongedeerd op kon staan... Bij het oprijden van de pont begon het net even harder te regenen, dus kon er fijn geschuild worden aan boord.
Bij de inschrijfpost in Cothen werd gerust en de verstrekte Mars opgepeuzeld. Daarna kon het tweede stuk van de route opgepakt worden. Bij het tweede pontje schijnt Jörgen nogmaals de grond verkend te hebben, maar dit kon door de redactie niet met 100% zekerheid vastgesteld worden. Behalve een stop voor een lekke band van Piet Langelaan en een zangkoor-introducé van Dim verliep de rit zonder problemen. Met uiteindelijk 125 km op de teller waren ze om 14:45 uur weer bij de auto's terug.
De thuisblijvers reden 80 km met Kees Ruyten. Zij waren slechts met 9. Zij reden via Huijbergen naar Hoogerheide, Heimolen, De Heide, Halsteren en de Kladde naar Welberg waar in biljartcafé De Wellse Vaert bij Henny en Nancy koffie werd gedronken. Tonnie kon daar meteen zijn lekke band repareren.
Tweede Paasdag stond er een aardig windje, was het nog steeds maar een graad of 8-9 en werd regen voorspeld vanuit het westen. Dan is het toch knap dat slechts 85 leden niet kwamen opdagen. De overige 26 reden in 3 trio's, 6 duo's en 5 enkelingen de door Tonnie uitgezette Eerste Regelmatigheidsrit. Via Rucphen en St. Willebrord ging het naar Bosbad Hoeven, Oudenbosch en Kruisland naar het buitengebied bij Wouw. Daar gingen nogal wat deelnemers in de fout. De meesten waren in verwarring bij de aanduidingen van de splitsingen. Degenen die daardoor de Brandseweg misten reden daardoor ineens zo'n 5 km korter. Dat er al vanaf Bosbad Hoeven tegen de wind in geknokt moest worden, zorgde ervoor dat niet iedereen dat betreurde. Uiteindelijk bereikte iedereen Huis ten Halve, waar geproost kon worden op de 75ste verjaardag van Ad van Iersel. Ook kon er nog heerlijk teruggeblikt worden op de gereden route. Cees van Sluijs, die niet mee kon fietsen, hoorde het allemaal met een glimlach aan. Als troost had Jan Buijk voor echte en chocolade paaseieren gezorgd, die er gretig in gingen.
Aan de Lek- en Lingetocht werd deelgenomen door:
Janus van Breugel
Toon Jansen
Willy van Toren
Gerard Loontjens
Chris Sonke
Robert Buyle
Cees Mathijssen
Jörgen Mathijssen
Ilse Mathijssen
Pierre van Zinnen
Toine van Oers
Rini Broeren
Wim Mouws
Piet Langelaan
Arnold v.d. Maat
Jan Buijk
Dim van Krimpen
Theo Jukes
Ben Wesseling
John van Houten
Peter Schoonen
Wim Hoogendam
Bas Koopmanschap
Eric Langelaan
Ad Lambregts
John de Koning
Zaterdag 14 april reden 25 leden de clubrit Tandje Bij van Alfons. De motieven om aan deze rit mee te doen varieerden nogal. Toon Antens kwam om weer eens lekker bij te praten met Cees van Sluijs, maar moest het dus doen met Alfons. Jacques v.d. Heijden kon nog wel een tandje erbij gebruiken in zijn bovengebit. Gerard kwam speciaal voor de kasseien en het tandje erbij bergop. Chris had een vrije dag in de bouw. Het merendeel kwam gewoon lekker kilometers maken bij een temperatuur tussen de 4 en 10 graden en een zwakke noordoostenwind. Net buiten Nispen stopte een tegemoetkomende auto en ging het portierraampje open. Het was geen bestuurder die de weg wilde vragen, maar Arnold die met de kleinkinderen op stap was en iedereen succes wenste! Tot Essen-Hoek reed Chris met Alfons op kop, maar op de kasseien raakte hij iets verderop in het peloton in gesprek met Wil en zat Toon ineens mee op kop. Die bleef daar vervolgens maar rijden. Zo werd er richting Zeeland gekoerst, tot grote vreugde van enkele bestuursleden. Natuurlijk werd de Rijzende Weg daarbij even meegepakt. Vanaf Krabbendijke begonnen in de groep de speculaties over waar er koffie gedronken zou worden; het Dorpshuis in Kruiningen, het Klooster in Rilland, de voetbalkantine van VV Rillandia, het cafeetje bij Bath (!), het restaurant van de golfclub... Het werd uiteindelijk café 't Witte Paard in Putte. Een lekke band van Toon Jansen, die geen lekke band was, na het stukje langs het Schelde-Rijnkanaal leidde tussendoor nog even tot een korte plaspauze. Iets na elven zat de groep met 73 km op de teller aan de koffie. Niet meer bij Leo en Maria, want die hebben per 1 april hun zaak overgedragen aan hun opvolger. De service (en de prijs) is nog gewoon dezelfde gebleven. Na de koffie kwam Toon Jansen naast Alfons op kop rijden. Zo reden ze via Huijbergen (waar Jacques de kortste weg naar huis, of naar de Bostella nam) naar Klavervelden, de Wouwse Tol en de Wouwse Hil. Bas nam daar nog even de kop over van Alfons tot de Brembos. Samen met René ging hij daar rechtstreeks naar Roosendaal. De groep ging rechtsaf via Nispen. Daar nam Frans Peeters samen met Toon de laatste kilometers nog voor zijn rekening. Om 10 voor 1 was de groep weer terug bij Huis ten Halve.
Groep 2 vertrok met Wim Schot en Henny Mannien op kop naar 't Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer. Met zijn negenen reden ze de eerste 41 km via Tolberg, Boterstraatje, Spellestraat, Moerstraten en Halsters Laag, de nieuwe parallelweg langs de A4 en als slingerend over Tholen naar de rust. Terug werden links en rechts van de Zeelandweg eerst nog wat kilometers gemaakt langs de Heense Molen, Notendaal, Korte(n)dijk en Koeveringe voordat via Steenbergen, Welberg, Heerle en Nispen de 81 km tot Huis ten Halve vol gemaakt werd. Daar werd nog geproost op de 55ste verjaardag van Henny.
Zondag 15 april reed Kees met John en wederom in totaal 9 leden naar Noordhoek. De koude noordenwind maakte het minder aangenaam en toen ze na Zegge, Bosschenhoofd en Oudenbosch Stampersgat bereikten, besloten ze om Noordhoek te laten voor wat het was en koers te zetten naar Moerstraten. Een mooie gelegenheid om ook nog even te checken of Tonnie vorige week inderdaad de route via Biezenstraat en Spellestraat wel goed op papier had staan. Dat bleek inderdaad te kloppen! Omdat bij de rust al 40 km op de teller stond werd daarna de kortste weg terug naar Roosendaal genomen.
Groep 1 reed met Jacques v.d. Heijden de 70 km lange Vliettocht. Samen met Cees Mathijssen op kop vertrokken ze met 19 man, waarbij Pieter bij de Kennedylaan afhaakte. Via de kade reden ze langs de Vliet naar Kruisland en via de Engelseweg naar het fietspad naar Steenbergen. Daar werd ook de Kade opgezocht om daarna door te rijden naar het huis van Peter Schoonen voor een plaspauze. Langs de Heense Molen reden ze daarna naar het Benedensas. Daar moest een minuutje of 5 gewacht worden op de oversteek. Na de Boompjesdijk werd de Zuidzeedijk weer opgezocht, waar ze even van de fiets moesten bij een wegopbraak. Via het Gastels Veer en Oud-Gastel ging het weer terug naar de Vliet, om daarna via de Vijfhuizenberg naar Huis ten Halve te rijden. Ook deze dag nam Toon Jansen tegen het eind van de rit weer een stuk kopwerk voor zijn rekening, later ook nog geassisteerd door Toine van Oers. Jacques had daar helemaal geen problemen mee...Zaterdag 21 april vertrokken de mensen van groep 1 met 12 man (en later aangevuld met Jack v.d. Heijden), met Cees Mathijssen en toerleider Wim Mouws voorop richting Schijf, Scherpenberg en achter Sprundel langs naar Stuivesant. Toon Jansen nam daar de kop over van Wim en zo reden ze verder richting Oekel, Hazeldonk, Strijbeek , achter Chaam langs en toen langs diverse campings. Zo kwamen ze tussen Alphen en Baarle Nassau uit. Hier namen ze het Bels lijntje via Baarle Nassau en net voor ze bij het kanaal waren reed Rini Broeren een lekke achterband.
Daarna ging het verder langs het kanaal naar Turnhout, Beerse en na 80 km waren ze bij de rust in St.Jozef.
Na de rust ging het via Rijkevorsel en Wortel naar Zondereigen. Voor Zondereigen sloeg Wim een verkeerde weg in en moesten ze even terug. In Zondereigen was de weg richting Baarle Hertog afgesloten en moesten ze omrijden via ... het Bels lijntje!! Zo reden ze naar Baarle Hertog en daarna naar Castelre en Meerle. Hier moest Christ Couwenbergs zijn achterband laten bijvullen met lucht. Via het Paterspad konden ze daarna verder naar Meer. Net over het viaduct reed Wim zijn achterband lek. Hierna reden ze recht toe recht aan over Zundert en Klein-Zundert naar Schijf. Iets voor de Moerse Bossen moest Christ weer zijn achterband laten bijvullen. (geldt volgens hem dus niet als lekke band.... OK Christ !) In Schijf had Wim M. er genoeg van en reed richting Rucphen. Volgens zijn inschatting waren ze om ca. 14.30 uur terug bij Huis ten Halve met 145 km op de teller. Ze hebben geen druppel regen gehad en de thuisblijvers hadden dus weer eens ongelijk.Groep 2 reed met een klein groepje van 5 man bij Huis ten Halve weg. Cees reed op een gifgroen testzadel voor het eerst sinds weken weer mee. Samen met Kees nam hij ook maar meteen de kop, gevolgd door Henk en de ook na een operatie aan zijn hand weer voor het eerst teruggekeerde Jacques van Benthem. Jos Vos probeerde het een kwartier, maar kwam niet in zijn ritme en keerde weer terug naar huis. De rest reed langs prachtige straatnamen als 't Scheel en Heiken naar de rust in Putte. Via Zandvliet, Ossendrecht en Huijbergen ging het daarna weer naar Roosendaal.
Zondag 22 april reed groep 1 met John naar Overbroek. Om kwart over 8 stopte het met regenen en John kon zowaar nog met 15 leden op stap. Het werd een combinatierit van groep 1 en 2, want Tonnie had niet op deelnemers gerekend bij zoveel regen. Traditioneel reed John langs de grote weg zover mogelijk in 1 streep België in, om daarna via Brecht en Brasschaat terug te keren. Op kop had hij assistentie van Cees Mathijssen en werd hij afgelost door Theo. Dat was geen overbodige luxe, want er stond toch nog een aardig zuidwesten windje. Bij Huis ten Halve kregen ze nog gezelschap van Leo, die zijn 76ste verjaardag nog even wilde vieren. Ook Rob Smits kwam samen met zijn vrouw nog even bijkletsen. Hij kon gelukkig melden dat hij zich goed voelde en dat de revalidatie voorspoedig verloopt.
Zaterdag 28 april zag het er niet echt naar uit dat we net als het jaar ervoor een droog clubweekend zouden gaan beleven. Tot 's morgens vroeg regende het en alle deelnemers waren dan ook voorbereid op diverse natte pakken. Voor het zuiden van Limburg werd dik 20 graden voorspeld en de rest van Nederland zou het die zaterdag moeten doen met een graad of 12. Nadat Anton en Leo de bus weer helemaal propvol gepakt hadden met bagage, suikerwafels en flesjes water en limonade en natuurlijk de noodzakelijke reservewielen kon iedereen vooraf nog even genieten van een bakje koffie of thee. Theo en Dim gaven de deelnemers nog wat tips voor een goed verloop van het weekend, waarna de aanwezige familie ons uit kon zwaaien. (Lees verder...)
De leden die niet meegingen met het clubweekend reden zondag 29 april hun thuisblijversgebaksrit met John. Zij reden met zijn zestienen een rondje Essen, Schijf, Achtmaal, richting Zundert, Loenhout en Wuustwezel, om via Achterbroek en Kalmthout naar de Wildert te rijden. Daar smulden ze van de door John bestelde worstenbroodjes, waarna ze via Essen terug reden naar Roosendaal.