JANUARI 2010

Zondag 3 januari werden de feestdagen afgesloten met de Nieuwjaarsreceptie van AKN. Nou ja, Nieuwjaarsreceptie... Het is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een compleet feestprogramma dat bol staat van de activiteiten. Het programma is zo vol dat de geplande eindtijd van 14:30 uur nooit gehaald wordt. Dat ligt niet alleen aan het programma, maar ook aan de leden die het meestal zo gezellig vinden dat ze die geplande eindtijd veel te vroeg vinden en met behulp van een paar afzakkertjes die eindtijd nog behoorlijk wat weten op te rekken...

De Nieuwjaarsreceptie van 2010 vormde geen uitzondering op deze regel.

Traditioneel was de opkomst voor de Gezinswandeltocht van 8 km goed te noemen. Ondanks de lichte sneeuwlaag die de dag ervoor gevallen was en een temperatuur van zo'n 5 graden onder nul, kwamen toch 27 wandelaars zich om 9 uur melden. Het was nog oppassen geblazen, want hier en daar was het nog behoorlijk glad, waar de sneeuw aangereden was. John van Turnhout was de eerste die dat merkte ter hoogte van de caravan van "gekke Bertus". Vlak voor Huis ten Halve was Oscar de tweede die kennis maakte met de grond. In beide gevallen gelukkig zonder erg, zodat ze zich de koffie met gebak bij aankomst goed konden laten smaken.

Voorzitter Pierre heette alle aanwezigen welkom en met name Janus van Breugel, die weer helemaal opgeknapt is. Hij ontzenuwde meteen het gerucht dat de nieuwe clubkampioen in het ziekenhuis in Oostenrijk zou liggen (zie onder). De door sommige leden al ingeplande satellietverbinding hoefde dus niet opgezet te worden. Pierre deed ook een beroep op alle leden om, nu in januari alweer ons 100ste clubblad verschijnt, kopij aan te leveren zodat de variatie in artikelen wat groter kan worden.

Tegen half een was dan het moment van de waarheid aangebroken: de bekendmaking van de nieuwe clubkampioen. Jan van Loon had weer een opmerkelijke prestatie verricht door in de tweede regelmatigheidsrit over een afstand van 57,575 km maar 2 seconden af te wijken van zijn ideale tijd. Toch was dat dit keer niet genoeg om de titel binnen te slepen. Met 3 seconden verschil ging Theo met de titel aan de haal, vr Alfons en Kees Ruyten. Tonnie kreeg aansluitend nog een applaus van alle aanwezigen voor het voortreffelijk uitzetten van beide regelmatigheidsritten.

 

Daarna werden de dames die bij onze Veldrit assistentie hebben verleend door het bestuur in het zonnetje gezet en werd hen een aardigheidje uitgereikt.

 

Daarna was het de beurt aan Alfons om de 91 aanwezigen een uurtje bezig te houden. Nadat iedereen verdeeld was over 10 groepen kon zich de hersens breken over het herkennen van Hollandse hapjes, Hollandse liedjes, Hollandse logo's, Hollandse spreekwoorden, Hollandse spelling, Hollandse bekende persoonlijkheden. Ter afwisseling moest dan steeds een spel gespeeld worden, te weten ganzenbord, de school gaat uit, sjoelen en spijkerpoepen.

De combinatie van groepsnummers en spelnummers in het speelschema bleek niet voor iedereen even duidelijk. Van de jongere generaties is bekend dat ze eerst dingen gaan uitproberen en beschrijvingen en uitleg alleen gaan lezen als ze er niet meer uit komen. Onder de aanwezigen bleken er nogal wat mensen te zijn die zich jong genoeg voelen om dat ook op die manier te doen. Dat zorgde voor wat verwarring, waarbij niet iedereen bij het goede spel terecht kwam. Met een beetje hulp van quizmaster Alfons kwam iedereen uiteindelijk toch bij het goede spel terecht en kon ronde 1 beginnen.

 

Voor elke ronde kregen de deelnemers 5 minuten de tijd. Na 5 speelrondes konden de prijzen van de verloting opgehaald worden, waarbij iedereen prijs had. Daarna kon Alfons aan het rekenen om de winnaar aan te kunnen wijzen. Na een half uurtje, waarin de aanwezigen voorzien werden van 2 broodjes en nog een bakje koffie, kon het winnende team bekend gemaakt worden: team 3 had totaal 94 punten en won daarmee een heerlijk blik Hollandse erwtensoep en een zak Hollandse walnoten. (Als er nog liefhebbers voor walnoten zijn: Jac Embregts heeft nog vele kilo's over die hij wil delen met evt. liefhebbers). Team 8 en 9 eindigden ex aequo op de tweede plaats met 84 punten.

Om iets na drien konden we tevreden met zijn allen terugkijken op weer een geslaagde AKN-activiteit.

Zondag 10 januari was de gure noordooster van de dag ervoor wat geluwd. Die had zaterdag Cees van Sluijs en John van Turnhout niet belet om in De Wildert bij Annette Nieuwjaar te gaan wensen. Ook deze dag waren John en Cees de enigen die op de weg een rondje kwamen rijden. Het werd een rondje van 30 km via Essen, Nieuwmoer, Achterbroek en Kalmthout naar De Wildert, waar ze zich opwarmden met een lekkere bak koffie. Ook meldden zich 4 leden voor een ritje in het bos: Jacques v.d. Heijden, Henk Verschuren, Kees Ruyten en Ad Lambregts (?). Zij hielden het bij een 25 km en kwamen redelijk ongeschonden aan bij Huis ten Halve. Alleen Kees viel een keer in een glad spoor.

Zondag 17 januari kon er weer gewandeld worden bij AKN. De avond en de nacht ervoor was de gedeeltelijk witte wereld zo goed als weggespoeld. Zaterdagmorgen werd met 6 man de wandeltochten van 10-15 en 25 km uitgepijld. Cees Mathijssen, Cees v. Sluijs, Jan Buijk, John v. Turnhout, Henk Verschuren en Willy hadden van ex-lid Jan Barmentlo (die 's morgens vroeg de route al te voet had verkend) gehoord dat het parcours hier en daar erg glad was, maar mede gezien de dooi en de verwachte regen, werd de route ongewijzigd gelaten. Zondagmorgen waren Cees v Sluijs, John v Turnhout en Willy weer van de partij om de opgehangen pijlen te controleren. Cees Mathijssen, Henk Verschuren en Pierre verzorgden de inschrijvingen en Jan Buijk deed zijn best als parkeerwachter en Simon was controlepost in Tivoli in Nispen. En na afloop haalden Tini Buijsen en Ad van Iersel zoals gewoonlijk de pijlen weer op. Om 8 uur 's morgens motregende het nog wat en dat zorgde er waarschijnlijk voor dat we toch zo'n kwart minder wandelaars mochten begroeten dan vorige keer. Degenen die wel kwamen werden als beloning rond een uur of 10 getrakteerd op een lekker winterzonnetje. Onder hen zo'n 20 eigen leden, waarvan Chris de Rooy voor de 25 km ging, 5 leden liepen de 15 km en de 14 overigen liepen gezellig de 10 km. Onder hen ook Gerard Loontjens die vervroegd met de trein terug moest komen van zijn skivakantie met Jos vos, Peter Schoonen en Ben Wesseling, omdat zijn vrouw een flinke knieblessure opliep.

 

Zondag 24 januari was er na alle regen van de voorgaande middag en nacht nog een beetje over om de 20 AKN-leden die om 9 uur aan de start stonden lichtjes nat te maken. Zij lieten zich er niet door weerhouden en reden zo goed als droog hun rondje. Alfons kwam bij de rust van de Valuta Off Road Tour een delegatie van AKN tegen die bestond uit Eric Langelaan, Ad Lambregts, Peter Schoonen, Toine van Oers en Chris Sonke. Zij waren heel verstandig samen met de auto naar Hoogerheide gekomen, zodat ze al hun energie konden gebruiken om alle hindernissen in het parcours te overwinnen. En hindernissen zaten er genoeg in. De organisatie had zo'n beetje alle beklimminkjes opgezocht. Gecombineerd met hier en daar behoorlijk modderige en mulle paden en een onverwachte totaalafstand van 55 in plaats van 45 km werd het een hele pittige tocht. Er waren dan ook behoorlijk wat deelnemers die op het eind "hun zakken vol hadden".

 

Zondag 31 januari had het weer de meeste AKN-ers behoorlijk afgeschrikt. Maar ons drietal John van Turnhout, Cees van Sluijs en Toon Jansen gaat 's zondags geen zee te hoog, gen weg te glad of geen sneeuw te diep: weer of geen weer, om 9:00 staan ze bij Huis ten Halve en wordt er gefietst! Henk maakte van de gelegenheid gebruik om met de mountainbike het bos in te gaan om de routes van de komende wandeltocht na te rijden. je zou het wel verwachten, maar deze keer had de penningmeester geen soep gepland. Pierre kwam nog even met de auto naar Huis ten Halve om een rondje te geven voor zijn verjaardag, maar met alleen Simon en bovengenoemde leden aanwezig bleven de kosten van dat rondje beperkt. In Wouw was er bij de veldrit nog een behoorlijke opkomst, al was het niet superdruk. De aanloop van Wouw naar de bossen bij De heide was het behoorlijk glad, maar in het bos was het heel goed te doen. De deelnemers konden kiezen uit 20-38-47 en 60 km. In totaal reden 3 AKN-ers deze tocht, waarvan Alfons de langste versie reed. Ook al was het de eerste keer dat de Molenrijders een veldrit organiseerden, toch was de organisatie perfect. Er waren zelfs 3 rustpunten voorzien: een voor de kids tot 12 jaar (die gratis deel mochten nemen), een reguliere voor iedereen waar iedereen een blikje Isostar en een reep kreeg en een extra verzorging op de 60 km route, waar wederom sportdrank en een reep verstrekt werd. Bovendien waren alle oversteken met 2 verkeersregelaars beveiligd, was de route prima uitgepijld en zaten er zo'n beetje alle hindernissen in die je in de bossen bij Bergen op Zoom tot aan de vliegbasis kunt vinden. De soep achteraf smaakte ook heerlijk en voor alle deelnemers was er nog een verloting waarbij 3 geldprijzen van 50,- - 75,- en 100,- te winnen waren. Volgend jaar dus gewoon weer op het programma zetten!