APRIL 2004

Een AKN-er sloeg zaterdag 3 april de spijker precies op zijn kop met zijn opmerking "we hebben een toertocht van AKN gereden met voorrijders van Brabantia!". De totale deelname aan de Euraudax Propagandatocht in Rucphen bedroeg namelijk 25, waarvan 18 AKN-ers! Geert Lazeroms was de enige die lek reed. De liefhebbers reden aansluitend nog 40 km extra om volgende week zaterdag de overgang naar 200 km niet al te groot te laten zijn.

Zondag 4 april waren alleen Jan Neelen en Ina van plan om samen met Willy 50 km in groep 2 af te leggen. Gezien de stevige wind was dat niet zo'n goed idee. Daarom kozen zij er heel verstandig voor om de beschutting van groep 1 op te zoeken. Zo kwam het totaal op 15 deelnemers die samen met Kees Ruyten koffie gingen drinken in Zevenbergen.

Een aardig groepje hadden we afgelopen zaterdag 10 april: 17 deelnemers vertrokken op de fiets, met Simon in de volgwagen er achteraan. Onderweg sloot Toon Feyns zich nog bij ons aan, maar bij de Philipsdam namen Pierre, Leo en Henk afscheid van de groep omdat ze huiselijke verplichtingen hadden. Zo ging het dus met 15 man naar Colijnsplaat, waar we bij café Juliana rust hielden. Iets ervoor was het al begonnen te miezeren en iets erna miezerde het nog steeds. Gelukkig hoefden we niet langer dan 5 minuten de regenjasjes aan te houden, want het werd al snel droog. Bij een zeer sterke noordenwind die volgens Cees van Sluijs uit het westen kwam moesten we de Stormvloedkering en de Brouwersdam over. Bij aankomst in Ouddorp bleek iedereen onderweg een behoorlijk jasje uit gedaan te hebben (en dat was niet alleen de regenjas!). Gelukkig blies de noorden- / westenwind ons daarna vlot naar Roosendaal. Daar bekortten we de route nog met 4 km door via de Tolberg naar het clublokaal terug te rijden. Met 206 km op de teller keken de meeste deelnemers uit naar een rustig avondje thuis op de bank...

Maandag 12 april zaten opa en oma van Sluijs met een ei: formaat ganzenei wel te verstaan, want een gewoon paasei vond Jan Buyk te weinig voor hen. De 74 echte deelnemers aan de Paaseierentocht (67 voor de 60 km en 7 voor de 30 km) moesten het doen met gewoon kippeneieren, maar dat smaakte ook. Groep 1 reed met 27 leden en 1 Bidonner die te laat was, zonder problemen een mooi rondje met Ad van Iersel en Henk voorop. Onderweg passeerden we onze toerleider Tini met partner nog. Groep 2 reed ook de Paaseierentocht van 60 km. Die vier deelnemers arriveerden met Pierre slechts enkele minuten na groep 1 bij "de Moerse Bossen". Daar zaten Toon Antens en John van Turnhout op de controlepost. Bij gebrek aan een stempel ontvingen alle deelnemers van John een vingerafdruk op hun stempelkaart. Met weinig wind en een lentezonnetje in de rug reden we tenslotte fluitend terug naar Roosendaal.

Het leek wel een beetje op het verhaal van "Zwaan kleef aan" afgelopen zaterdag. Met Simon in de volgauto werd er gestart met  16 AKN-ers en 12 NTFU-ers van andere verenigingen. Simon ging eerst een deelnemer uit Eindhoven van het station ophalen, die na ongeveer 7 km bij ons aansloot. In de polder konden we genieten van de geurige dampen die door Billy the Shit per vrachtwagen afgeleverd werden. Bij Stampersgat sloten 4 AKN-ers aan uit Hoeven, even verderop gevolgd door Toon Feyns. Doordat er in de groep geremd werd voor een paaltje stonden de deelnemers achterin plotseling stil, waardoor Jos Diephuys ten val kwam. Met wat schaafwondjes kon hij gelukkig zijn weg vervolgen. Vlak voor Oude-Tonge sloot Costa tenslotte ook nog aan bij de groep. Met Simon erbij waren er nu 39 mensen op weg, waarvan 13 van buiten AKN. Van pure vreugde heb ik nog even 39x13 gereden! Dat kon maar even, want bij de Philipsdam draaide Gerard terug naar Roosendaal. Zo reden we richting Colijnsplaat met een wind die ondertussen van zuid naar west aan het draaien was. Costa was duidelijk in training, want voor de Zeelandbrug verliet hij de groep om full speed naar de rust te rijden. Hij had zijn koffie al toen wij binnen kwamen. Onze enige Belgische deelnemer draaide daar terug richting Antwerpen. Na de rust konden we vanaf de Stormvloedkering genieten van een lekker zonnetje, een temperatuur van 17°C en wind schuin van achter. Wat een verschil met de week daarvoor! Korte-broekenweer. Bij het oprijden van de Brouwersdam kwamen achterin Pierre en Christ nog even ten val in het losse zand. Op de een of andere manier is daar een stukje van 20 meter fietspad niet geasfalteerd. Met een voorsprong van 10 minuten op het tijdschema konden we in Ouddorp aan de soep, het appelgebak, cola en koffie / thee. De laatste kleine 70 km gingen weer gesmeerd. Jan van Loon hield de voorrijders goed aan de praat en had de betere adviezen over de route, die Cees goed in zich opnam en meteen weer vergat. Daarmee begon de "Zwaan kleef aan"-routine in omgekeerde volgorde: Costa sprintte bij de Philipsdam achter een coureur aan, het vijftal verliet de groep bij Steenbergen en onze vriend uit Eindhoven ging bij de Boterstraat richting station. Zo arriveerden we bij Huis ten Halve met 27 deelnemers en konden we terug kijken op een perfecte fietsdag, waarbij alleen Toon Merkx, Christ Couwenbergs en een deelnemer uit de Langstraat lek hadden gereden. Ik was net thuis toen de zon verdween en het begon te regenen!

Zondag 12 april was het maar een graad of 10 en waaiden de aanwezigen uit hun jasjes. 14 Leden reden met John een rondje België, waarbij ze Brasschaat links lieten liggen. 6 Deelnemers deden het met Tonnie rustig aan en reden een rondje Stampersgat, Oud-Gastel, Oudenbosch en Bosbad Hoeven.

Zaterdag 24 april was het vrij fris. Maar Louis zorgt er altijd voor dat de deelnemers aan zijn rit zich lekker op kunnen warmen. Deze keer kwam die warming-up niet van het gereden tempo, maar van de heerlijke koffie met rijst- of kersenvlaai waar Louis bij de rust alle 24 deelnemers op trakteerde. Onderweg was er nog een discussie over de aard van een aangereden dier, maar misschien dat daar op deze plaats verheldering over gegeven kan worden!

Zondag 25 april was de opkomst bij groep 2 weer eens lekker groot. 9 Man sterk vertrokken ze met Willy voor een rondje Oudenbosch. De 60 km werd zonder koffiestop afgelegd en ook al bleef het tempo keurig laag er werd toch menig zweetdruppeltje gezweet. Jos Vermunt kon zijn toerboekje bij aankomst bijna uitwringen! Groep 1 mocht met John mee richting Hoogstraten. John deed er alles aan om een uitgebreid verslag op deze plaats bij elkaar te fietsen. Met 18 man achter zich zette hij er flink de sokken in. Hij had zoveel haast dat hij ruim voor Hoogstraten alweer terug draaide naar Roosendaal. Sommigen schijnen de kerktoren van Hoogstraten in de verte nog gezien te hebben... Het mooie fietspad naast de kasseienstrook richting Loenhout liet hij voor wat het was en met nog enkele fanatiekelingen denderde hij over de kasseien. Onderweg verlegde hij de route zo dat we ook nog de gevolgen van een valpartij binnen een groep collega-toerfietsers konden aanschouwen. Terwijl daar gewacht werd op de ziekenwagen (valhelm echt hoofdzaak dus!) ging het met dezelfde snelheid naar Roosendaal. Daar merkte Theo op dat het maar goed was dat we geen stoplichten tegen waren gekomen, want anders was de snelheid beneden de 30 gekomen!

N.B. Was het zo lang genoeg John?

Het clubweekend is weer een succes geworden. Ondanks wat tegenslagen en wat noodzakelijke improvisaties onderweg kunnen we toch tevreden terug kijken op deze 3-daagse.