MAART 2001

Zaterdag 3 maart 2001 was mijn officiŽle debuut als volgwagenchauffeur bij de 50 km Euraudax- propagandatocht. Vanaf half negen begon het al lekker druk te worden bij het inschrijven. Onze penningmeester was aan de late kant, maar met wat improvisatie kon toch iedereen nog voor 9 uur inschrijven, zodat John om klokslag negen het startsignaal kon geven aan 41 deelnemers, waarvan 25 van AKN. Voor het overige veel vaste gasten en na heel veel jaren weer eens ons ex-lid Johan Moens (vader van...). Zwaar ingepakt ging het peloton op pad. Het zat het bestuur niet echt mee, want Jac kreeg na 3 km al een lekke band. Pierre moest zich vergeefs uitsloven om hem terug naar de groep te rijden. Piet Brans had last van zijn knie en Henk Verschuren van een freewheelende pion. John Suykerbuyk miste nog wat conditie. De rest van de groep peddelde in een keurig tempo door West-Brabant en bereikte tenslotte 1 minuut voor het geplande tijdschema het eindpunt.

Hoe zo'n tocht er uit ziet vanuit de volgwagen kunt u hier lezen....

Zondag sneeuwde het bijna tot Roosendaal toe en werd er druk gestrooid op de wegen. In Roosendaal was alles echter droog en dat bleef het ook de hele 60 km naar en van Zevenbergen. 16 AKN-ers hadden dus de juiste keuze gemaakt door toch de broodnodige kilometers te gaan maken. Bij het controlepunt van het district was het ook een drukte van jewelste. Daarbij viel het mee met de kou en  lag het uiteindelijke tempo maar iets boven de 25. (Al lag in de eerste kilometers het tempo dichter bij de 30 dan bij de 25). Met slechts 1 lekke band voor Geert (die hij eerst verwisselde voor een andere lekke band uit zijn materiaaltasje) koelden we onderweg maar weinig af en kon iedereen voldaan de kachel thuis of bij Huis ten Halve opzoeken.

Zaterdag 10 maart stonden 20 gegadigden klaar voor de 100 km verkenning. Altijd even een overgang zo'n eerste 100 km van het seizoen. Met een matige zuidwestenwind en een beetje gemiezer was het vooral op het open stuk tussen Bergen op Zoom en Ossendrecht soms behoorlijk afzien. Geert Lazeroms presteerde het weer om een lekke band te vervangen door een andere lekke, wat hem zo demotiveerde (samen met een griep) dat hij terug naar huis ging. Alfons en Jan reden tegelijk lek bij Woensdrecht (of zochten ze een excuus om even uit te blazen). En Ad Rens kwam na zijn lekke band bij Ossendrecht niet verder dan 1 km, omdat het steentje er nog in zat. Jos vond het allemaal niet zo erg, het gaf hem de broodnodige rust. John vond het een mooie route, met als voordeel dat er heel veel mogelijkheden zijn om de kortste weg naar Roosendaal terug te nemen... Dat hebben we maar niet gedaan, zodat we met een achterstand van een half uur op het tijdschema terug waren.

Zondag zag het weer er een stuk slechter uit, maar toch lieten 16 AKN-ers zich er niet van weerhouden met Kees Ruyten via een mooie omweg naar Kruisland te fietsen . Met enkele buien op hun nek en na gestempeld te hebben in Kruisland ging het bijna linea recta terug naar Huis ten Halve.  

Zaterdag 17 maart kwamen 20 AKN-ers en slechts 8 overige toerfietsers op de 100 km Propagandatocht af. Te weinig gezien alle voorbereidingen. De weermannen en -vrouwen hadden dan ook erg hun best gedaan om het fietsen tegen te maken. Onterecht, want het weer bleef de hele dag droog en in de loop van de ochtend was er nog nauwelijks wind over. Tini Jongenelen, onze gelegenheidschauffeur van de dag had toch wel wat wielen te verwisselen onderweg. In precies 4 uur en 2 seconden werd de 103 km afgelegd.

Zondag zag het weer er een stuk slechter uit, voor het tochtje met John. John zocht het tweede deel van de Propagandatocht uit en vergat de rust bij Maria niet! Zij reden met 7 leden de hele ochtend in de regen, maar hadden het toch goed naar hun zin gehad. Jos Bruyns werd als dank voor zijn opkomst keurig thuis afgezet!

Zaterdag 24 maart was Cees wegens ziekte niet in staat te laten zien waarwaarnaartoelag. Gelukkig is John dan altijd in staat om een ritje van 100 km voor te rijden. In overleg met Willy werd het een tussenstop in cafť Willem Tell in St. Lenaars. Om in stijl te blijven werd de hele weg dan ook als een pijl uit de boog afgelegd. het was dan ook een elitegroep van 11 man die, na het ziek terugrijden van Ad van Iersel, de clubkleuren in BelgiŽ presenteerde. Dat ondervonden ook twee triathlonners, die het tempo van 30 km/u op moesten schroeven tot 46 km/u voordat AKN-ers problemen kregen. De weg was nat, het bleef de hele dag droog, maar de ruggetjes waren ongetwijfeld ook nat bij terugkomst in Roosendaal, met een gemiddelde van 28 km/u.

Zondag waren 15 man present bij een gure noord-oostenwind. Tonnie had er een mooi rondje richting Breda van gemaakt. Jan Buyk had helaas zijn wekker vergeten te zetten en was net op tijd uit bed om de leden van De Bidon voorbij te horen rijden! Onze penningmeester had zijn 3 paar winterhandschoenen in de kast laten liggen en was daar onderweg toch wel een beetje rouwig om. Bij een temperatuur van 3 graden wel te begrijpen! In een mooi rustig tempo van net boven de 25 km/u werd de 63 km afgelegd. Opvallend was dat we het hele weekend geen enkele lekke band konden noteren.  

Zaterdag 31 maart lieten we ons graag verwennen: bij toerclub Sprundel reden 15 AKN-ers een mooie Euraudax Propagandatocht door Noordwest-Brabant. In totaal meldden 41 belangstellenden zich voor deze tocht. Te weinig gezien de tocht en de weersomstandigheden.

Zondag stond de wekker van Jan Buyk wel goed. Samen metJohn (en zijn broer) en nog 18 andere AKN-ers werd in een pittig tempo de ruim 60 km afgelegd. De eerste helft een gemiddelde van 28 km/u en uiteindelijk kwamen we aan met gemiddeld 27,5 km/u. Jan Barmentlo had al wijselijk de voorkeur gegeven aan een wandeltocht van de commando's, Jack v. Zeggeren draaide bij Woensdrecht terug. Jan hield keurig stand en kwam zelfs bij de eerste 3 boven op de kasseienklim: pure klasse verloochent zich nooit...