CLUBWEEKEND OOSTVOORNE 2016
Zaterdag 30 april verzamelden zich om half negen 30 leden van AKN bij Huis ten Halve. De meesten hadden hun koffers/tassen de vorige avond al naar Huis ten Halve gebracht. De bus (gesponsord door Jan van den Heuvel), waarin alle koffers en tassen waren geladen stond gereed om te vertrekken. Dim had de bus geregeld, dus was hiervoor ook verantwoordelijk. Dim fungeerde dit clubweekend als chauffeur en Willy als bijrijder en kaartlezer. Dim, die mede dit weekend had georganiseerd, vertelde vooraf enige ins en outs over dit clubweekend. Ook verwelkomde hij 3 leden, die voor het eerst meegingen. Jos Oostvogels, Kees de Greef en Jan Mulders. Hierna deelde Theo als toerleider mede dat er in totaal 4 koprijders waren, die elkaar tijdens de rit op vaste tijden van kop aflossen, te weten Cees van Sluijs, Cees Mathijssen, Toon Jansen en Eric Langelaan. Als opsluiter werd Toon van den Broek aangewezen. Voorzitter Wim drukte iedereen nog op het hart vooral voorzichtig te zijn en geen risico’s te nemen. Ongelukken moeten natuurlijk vermeden worden.
Het was 9.00 uur toen ze konden vertrekken. Het was fris, maar wel droog en half-bewolkt. Ze hadden het wel eens anders meegemaakt tijdens voorgaande clubweekenden...
Via Stampersgat en de Witte Brug reden ze naar Willemstad. Even na Ooltgensplaat (op 51 km)werd een korte rustpauze gehouden. In “paviljoen Sluishaven” aan de Mariadijk. Prachtig gelegen aan het Volkerak. De mooie vergezichten over het water met in de verte uitzicht op de kerktorens van Heijningen en Dinteloord zijn een echte aanrader.
Na de rust vertrokken ze buitendijks naar Oude Tonge. Bij het monument voor de Philipsdam stond aanvankelijk het kleine smalle tunneltje op het programma om door te rijden, maar door toerleider Theo werd dit rioolbuisje gemeden om risico’s te vermijden. Het was te smal en donker. Een klein omwegje via de dam en dan buitendijks naar Herkingen was het alternatief. Na de Peuterdijk in Herkingen ging het fietspad over in een smal half-verhard pad van leem en schelpen. Gelukkig was het droog en goed om te rijden met de racefietsen. Na 93 km kwamen ze in Stellendam aan voor de rust met gebak. Na deze rust werd begonnen aan het laatste gedeelte. Er was een extra lus in de route opgenomen, die via het rustieke dorpje Hellevoetsluis ging. Na Hellevoetsluis reden ze via de Oostvoornse Duinen naar Hotel ’t Wapen van Marion gelegen aan de Zeeweg in Oostvoorne. Een mooi, net hotel met zachte bedden en een pas gerenoveerde eetzaal c.q. ontmoetingsruimte/bar. In het hotel was ook een zwembad en sauna aanwezig, waarvan John en Gerard goed gebruik van hebben gemaakt. Het was uiteindelijk de hele dag droog gebleven, wel fris, maar om te fietsen heerlijk.
Het diner was goed. Een lekker stukje bief en voor degenen die geen vlees wilden werd een mooi stukje zalm geserveerd. Een voorafje en toetje maakten het compleet.
Na de maaltijd werd door enige leden gekozen, om zoals gebruikelijk, een stevige wandeling te maken. Met 16 leden liepen ze naar het centrum van Oostvoorne. In de Irish Pub “Murphy’s Station” werd uiteraard Murphy’s bier gedronken. Zelfs “Paulaner” en ook “Jopen Bier”, gebrouwen in Haarlem, was er verkrijgbaar. Terug in het hotel werd er nog nagepraat en exact om 24.00 uur heeft een ieder zijn ogen gesloten. Rust!
De volgende dag, zondag 1 mei, stond het ontbijt al om 07.00 uur gereed. De meesten kwamen echter tegen 8 uur naar de ontbijtzaal. Het ontbijt was goed verzorgd. Niets ontbrak eraan. Het beloofde wederom een mooie dag te worden. De zon scheen en er was nog niet te veel wind. Gerard was de enige in korte broek.
Om 9.30 uur vertrokken ze voor een rit van 42 km naar de Maasvlakte 2, waar met de Futureland Ferry om 12.00 uur een rondvaart werd gemaakt. Vanuit het hotel zijn ze eerst langs de Noordelijke zijde van Oostvoorne naar Brielle en Zwartewaal gefietst. Nabij Rockanje was in de Olaertsduijnweg nog net ons oude hotel Olaertduijn van het clubweekend 2005 te zien. Via de duinen ging het verder naar de Ferry. In het restaurant werden de meegebrachte lunchpakketten genuttigd.
Met de Ferry werden de Prinses Arianehaven, de Prinses Alexiahaven (waar de Pioneering Spirit lag), de Prinses Amaliahaven en de Prinses Margriethaven bezocht. Gigantische containerschepen werden er gelost. Zoals van rederij Maersk. De afmetingen van zo’n containerschip zijn gigantisch: 400x 60 meter met vol geladen een diepgang van 18 meter. Ca. 19.000 containers kunnen erop worden gesjord.
Nog enige wetenswaardigheden: Maasvlakte 2 heeft een oppervlak van 2000 ha. Er is 14 km spoorweg aangelegd. 13 km 2-baans wegen. 3500 meter zeekade met een diepgang van 20 meter onder zeeniveau. Deze zeekade is voorzien van een betonkade 1.20 meter dik en 40 meter diep. 200 miljoen kubieke zand is er uit het zandwingebied van de Noordzee gebaggerd. De Pioneering Spirit (voorheen Pieter Schelte) lag in de Alexiahaven en is het grootste hefschip ter wereld. Het schip is 382 meter lang, 124 meter breed en kan tot 48.000 ton tillen. Het heeft 2,4 miljard euro gekost om te bouwen. Dit schip is specifiek gebouwd om booreilanden te ontmantelen. Er werken en wonen 571 mensen aan boord.
Na de rondvaart reden ze langs de noordelijke zijde van het Brielse Meer richting Spijkenisse. Op het verste punt nabij het gemaal verloor Henk zijn GPS. Tie-rips gebroken. Geen nood zei Theo. Ik heb nog tie-rips in het hotel liggen. Je wilt niet weten waar Theo altijd aan denkt als hij weggaat en wat hij zoal bij zich heeft! Via Geervliet en de Brielle ging het terug naar het hotel. De afstand na de rondvaart was 58 km.
Meteen na aankomst in het hotel gingen er nog wat leden even van de zon op het terras genieten. Heerlijk. Na het avondeten werd Jan Bakker door zijn zoon opgehaald, omdat Jan de volgende thuis de verjaardag van zijn vrouw niet wilde missen. ‘s Avonds kreeg Audax nog onverwachts bezoek van Mieke en Jan Buijk. Even op visite, gezellig. Om 23.15 uur was het alweer tijd voor de nachtrust.
De volgende ochtend konden ze eerst ontbijten en dan terug naar Roosendaal. De zon scheen al. Meerderen waren al in korte broek. Een half uur eerder dan gepland werd er om half tien vertrokken. Via Tinte reden ze terug naar de Haringvlietsluizen. De brug bij de sluizen stond open en daardoor moest de gehele groep wachten. Niet voor Gerard en Jacq. Van de Heijden. Zij volgden een autochtone fietser die een kortere weg over het sluisje wist als de brug open stond. Een gele kaart werd aan hen door de voorzitter uitgedeeld: geen koek bij de rust. (Deze was voor de voorzitter en Theo…) Na de sluis werd verder de Noordzeeroute LF1a door de duinen boven Ouddorp gevolgd. Net voor de Brouwersdam bij het gehuchtje Visschershoek merkte Wieger dat hij een stuk kabel in zijn band had gereden. Deze werd eruit getrokken en er werd weer verder gereden. Even later was zijn band toch lek. Door hulp en toezicht van onze hoofdcipier Wim Mouws en Gerard was het probleem snel verholpen. Jacq. mocht niet helpen, Hij moest zijn straf nog uitdienen. Dit zou de enige lekke band zijn van het clubweekend. Via de Brouwersdam, waar een stevige wind werd verwacht reden ze naar Scharendijke en Brouwershaven. De wind was er wel, maar alleen voor onze koprijders. De rest kon heerlijk wegkruipen.
In Zonnemaire werd de koffiepauze gehouden. In het Dorpshuis De Maire waren de tafels rijkelijk voorzien van heerlijke bonbons en koekjes. Alles voor bij de koffie. De bediening en entourage was boven verwachting. Hier zal men nog wel eens terug komen. Tot hier was deze dag ruim 58 km afgelegd.
Hierna vertrokken ze om via Dreischor, Sirjansland en Bruinisse naar de Philipsdam te rijden. Theo besloot om i.p.v. over De Heense Molen via de Heen naar Steenbergen rijden. Een echte toeristische route. Bij Benedensas kon je de nieuwe uitzichttoren de “Bunkertrap” zien liggen en iets verder het kunstwerk Aquaduct over de rijksweg A4.
Terug in Roosendaal was weer 58 km afgelegd. In totaal deze dag dus 116 km.
Bij Huis ten Halve stonden de koffers al in de kleine zaal. Willy en Dim hadden deze al uit de bus geladen. Na nog een laatste dronk, waarbij allen proostten op de goede afloop en een mooi droog clubweekend, keerde iedereen voldaan terug naar huis.Audax bedankt voor dit fijne en goedverzorgde clubweekend!
Van zaterdag 30 april t/m maandag 2 mei stond het 29ste clubweekend op het programma. Bij Hotel ’t Wapen van Marion, Zeeweg 60, 3233 CV Oostvoorne konden we genieten van 2 overnachtingen, 2x ontbijt, 2x lunch en 2 x diner voor de prijs van slechts € 150,00. Eenpersoonskamers waren ook mogelijk met een toeslag van € 25,00 per nacht.
Dit jaar gingen we vanuit Roosendaal op de fiets naar Oostvoorne. Een route van 125 km. De tweede dag maakten we een excursie met de Futureland Ferry naar de Maasvlakte 2. Die dag fietsten we 100 km.
De derde dag gingen we weer op de fiets terug naar Roosendaal. Een afstand van weer 116 km.
Aan dit clubweekend hebben deelgenomen:
- M. de Baat
- A. Jansen
- J. Bakker
- T. Jukes
- J. van Houten
- C. Schijven
- F. Peeters
- W. Hoogendam
- J. van Benthem
- W. Broodwinner
- A. van Oers
- D. van Krimpen
- W. van Toren
- J. Zentveld
- C. de Greef
- E. Langelaan
- H. Verschuren
- J. Oostvogels
- R. Buyle
- J. Mulders
- A. van den Broek
- W. Mouws
- C. Couwenbergs
- A. v.d. Maat
- G. Loontjens
- A. van Haperen
- C. Mathijssen
- J. v.d. Heijden
- C. v. Sluijs
Klik hier voor de foto's van dit clubweekend