MEI 2019

Zaterdag 4 mei waren de weersvoorspellingen niet best: een maximum temperatuur van 10º C, 's morgens regen en 's middags buien en een matige noordwestenwind kracht 4 tot 6. Toch waren er boven verwachting 11 leden die met Jan Verbocht de clubrit Westmalle Trappistentocht van 120 km wilden rijden. Met de wind in de rug en Cees M., Jan V., Jan M. en Toine v. O. op kop ging het in een lekker tempo over Achtmaal naar Wernhout en over de Maxburgdreef en de Vlamingstraat over de E19 naar Hoogstraten, dat zuidelijk werd gepasseerd. Onderweg was het zaak niet negatief naar rechts te kijken (waar een groot buiengebied naderde), maar positief naar links (waar nog steeds de zon scheen). Over Achtel, Wortel en boven Rijkevorsel langs werd het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten opgezocht. Bij het opdraaien van het fietspad daar trapte Eric door zijn pion en sloeg over de kop. Met een wat pijnlijke arm en borstkas en met een pleister van Theo op zijn kin kon hij gelukkig verder fietsen. Heel apart dat midden in een pion een blad los komt te zitten. Het buiengebied was ondertussen wel erg dichtbij gekomen, de zon verdween achter de wolken en de temperatuur zakte van 8 naar 5 graden terug. Gelukkig zorgde Toon Jansen nog voor wat extra warmte, want die kwam als twaalfde man nog aansluiten. Hij had zich overslapen en reed op de gps-track van vorig jaar achter de groep aan. Eerst werden de buitenwijken van Westmalle nog aangedaan voordat er bij het Trappistencafé gerust kon worden, maar de groep hield het toch droog tot de rust. Iedereen hield het bij koffie of thee terwijl het buiten begon te stortregenen. Na het tweede bakje was het buiten weer droog geworden en kon er aan de terugtocht begonnen worden. Jan Mulders stond zijn plaats voorin graag af aan Toon en met dit nieuwe viertal op kop kon er vol tegen de wind in terug naar Roosendaal gekoerst worden. Ondanks de straffe wind wisten ze het tempo tot Roosendaal toe goed vast te houden. Richting Sint Lenaarts kreeg de groep nog te maken met een buitje, maar daar reden ze net beschut onder de bomen zodat de regenjasjes toch niet aan hoefden. Langs Brecht reden ze tussen Loenhout en Wuustwezel door over de Heidepadroute naar Nieuwmoer. Met een extra lusje over de Vissenheuvel en een lusje over Horendonk naar Essen kwam de rit uiteindelijk op 117 km uit. Bij Huis ten Halve vond daarna de officiële prijsuitreiking plaats van de Molenquiz. Cees Mathijssen was er als enige in geslaagd om alle 13 afbeeldingen van de molens in de juiste volgorde van de Molentocht te plaatsen. Zijn prijs was een flesje bier van Brouwerij De Molen. Alfons had gekozen voor "Donder en bliksem", gezien het verwachte weer voor deze dag. Proost Cees!

Groep 2 reed met zijn vieren 75 km. Wim Schot, Ad van Haperen en nog twee leden reden over Langendijk naar Bosschenhoofd. Terug richting Zegge reden ze over Kuivezand en langs de Stoof bij Oud-Gastel over de St. antoinedijk en de Kwartiersedijk boven Stampersgat langs over Dintelsas naar Dinteloord. Daar reden ze over de Smallendijk bijna tot het Benedensas, om daar terug te draaien langs de Vlietdijk en de Mariadijk naar Steenbergen. Daar reden ze langs de kassen naar de Moerstraatseweg. Door Heerle en langs de wouwse Hil en de Brembos kwamen ze weer terug in Roosendaal. Net als groep 1 hadden ook zij genoten van de harde wind en het feit dat ze toch niet nat waren geworden!

Zondag 5 mei reed Theo zijn clubrit Bevrijdingstocht van 60 km. Door de Kortendijk reed Theo naar de A58 en bleef die volgen tot St. Willebrord. Daar werd tegen de klok in een lus gemaakt van Etten-Leur naar Prinsenbeek, naar de Mark en terug naar Etten-Leur. Over de Hoge Vaartkant reden ze daarna naar de Klappenberg en door de Muizenstraat en de Turfstraat naar de Rucphenseweg. Over Schijf maakten ze 66 km vol. Er gaan zodoende 6 km af van het aantal kilometers dat Theo dit seizoen nog in moet halen. Groep 1 heeft geen spatje regen gehad. Arnold van der Maat heeft wel nog lek gereden. Gelukkig werd hij door de groep van deskundig advies voorzien.
Eric maakte de lus over Prinsenbeek niet mee, want hij slaagde erin om ook zijn pion los te trappen op zijn andere fiets. Gerard Loontjens reed met hem terug en zodoende kwam hij aan met maar net 40 km op de teller.

Groep 2 en 3 zijn gezamenlijk met John van Turnhout koffie gaan drinken in Wildert. Zij waren met 11 leden en hebben bij terugkeer in Roosendaal totaal 40 km afgelegd. Op de terugweg kregen ze nog een behoorlijke onweersbui over zich heen.

Groep 1 zaterdag 4 mei

 

Groep 2 zaterdag 4 mei

 

groep 1 zondag 5 mei

groep 2 en 3 zondag 5 mei

Klik hier voor de foto's van het clubweekend

De vakman aan het werk

 

Zaterdag 11 mei stond de Clubrit Zak van Zuid-Beveland op het programma. Chris vertrok met groep 1 met Adrien en in totaal 10 mannen om 8:00 uur voor zijn rit. Het was nog fris maar de zon scheen, dus de weersvoorspellingen klopten niet erg. Ze reden via Nispen naar Heimolen en vandaar achterlangs het landgoed Mattemburgh richting Zeeland. Na de passage van het Schelde-Rijnkanaal reden ze via Middenhof over het erf van de "Vule boer" (tussen de twee schuren op het erf lagen de resten van aardappelen op de doorgaande weg die daar waarschijnlijk gemorst waren tijdens het laden) dus uitkijken geblazen. Door naar Rilland Stationsbuurt en via de Oude Rijksweg naar Krabbendijke, Oostdijk en het industrieterrein van Kruiningen en zo door naar de brug over het Kanaal door Zuid-Beveland. Bij motel De Caisson gingen ze dan de Biezelingsepolder in naar "De Zak". Bij de enorme glazen kassen werd traditioneel een pp gehouden voor diegene die nodig moesten. Na de pp door naar Hoedekenskerke, Kwadendamme, Baarland, Oudelande en Driewegen om zo naar Ovezande te rijden. Maar voor Ovezande reed Wieger Broodwinner lek. Zoals gewoonlijk was Wim weer paraat voor de nodige assistentie, hij was er speciaal voor terug gekomen vanuit Andalusië. Van Ovezande ging het door naar Nisse waar ze op de koffie gingen bij Suus in het Durpsuus. In verband met de Meidoornwandelroute moesten ze daar zelf hun consumptie afhalen; geen probleem voor de AKN-ers. Ze hadden al een mooie route gereden over de bloemendijken begroeid met fluitenkruid en meidoornbossen die volop in bloei stonden; de fruitbomen waren helaas al uitgebloeid. Na de koffie van Suus uit het "Durpsuus"reden ze naar 's-Gravenpolder. De wind waaide uit het noorden en was behoorlijk aangetrokken, maar dankzij de hoge beschuttingen van de meidoornbossen en andere hoge struiken was het goed fietsen. Er waren stukken bij waar ze de wind toch nog een beetje in de rug hadden. Op weg naar Eversdijk kwam de groep een hele riks oldtimers tegen. Alle merken waren bijna aanwezig; een mooi gezicht, maar stinken dat die auto's doen: goed voor het milieu...? En net voor de laatste voorbij was reed Jan Mulders lek. Ook nu stond Wim weer paraat en was de band weer snel gerepareerd, zodat ze weer verder konden. Ze naderden het einde van De Zak en reden verder via Schore, Hansweert en Waarde richting Rilland. Maar Twan van Oers had nog niks van de Scheldes gezien, dus reden ze via de Van der Haveweg naar de Westerschelde en ze volgden die tot aan Bath. Daarna vervolgden ze de rit via Ossendrecht, Huijbergen en Nispen naar Huis ten Halve zonder problemen. Dit was zeker en vast de mooiste rit van het jaar volgens de schrijver van dit verslag die tevens de toerleider was...

Groep 2 reed met Kees Ruyten en Toon v.d. Broek naar den Elsacker. Daarbij was goed rekening gehouden met de noordenwind, zodat ze na 34 km de wind ongunstig gehad hebbend al aan de koffie zaten en na de rust daar nog 47 km aan toe voegden waarbij de wind meestal in het voordeel stond. Was de eerste etappe over Schijf en onder Sprundel en Etten-Leur door wat pittig, dan deed de tweede etappe daar niet voor onder, want het tempo zat er behoorlijk in. Over Zevenbergschen Hoek reden ze naar Zevenbergen en langs de Mark naar Standdaarbuiten en Stampersgat. Langs het Mark-Vlietkanaal volgden ze de Gastelsedijk Zuid en de Wildenhoeksestraat om over Vroenhout en door de Tolberg weer in Roosendaal terug te komen. Arnold had spijt dat hij niet met groep 1 meegegaan was en Jos Vos klaagde wel, maar peddelde toch gewoon mee. Zij waren deze ochtend met 15 AKN-ers.

Zondag 12 mei stond de Bikkeltoer van jarige Jörgen op het programma, waarbij eigenlijk bijna alle leden verrast werden, al was het alleen maar door het weer: Geen enkel weerbericht had regen voorspeld, maar buienradar kwam toch echt met lichte regen. Bijna niemand had dan ook regenjasje, overschoenen of spatbord bij zich. Alfons had het thuis al wel gezien en kwam al in zijn regenjas naar Roosendaal toe. Dat kon best, want het ook al was het nog droog, hij vertrok thuis bij een temperatuur van 2°C. De 22 leden die zich bikkel wilden noemen werden meteen getrakteerd op het Doelstraatje met zijn heerlijke kasseien. Daarna reden ze over Nispen en Essen en door de Hollandse Dreef naar Huijbergen en Hoogerheide. Daarna kregen de deelnemers een beetje het heen en weer: eerst werd de Scheldeweg gereden en over de Nieuwe Weg reden ze voor de eerste keer naar de Rijzende Weg. (Over bikkels gesproken: de groep werd ingehaald door een dame in korte broek en in shirtje korte mouw...). Die werd vanaf de zijkant beklommen, waarna het weer terug ging door de Onderstal en over de Scheldweg naar de Ossendrechtseweg en door de Trambaan kwamen ze in Ossendrecht. Daar ging het weer terug over de Ossendrechtseweg naar Hoogerheide. Over de Scheldeweg en door de Onderstal reden ze door Woensdrecht om langs de kinderkoppenkant de Rijzende Weg weer te beklimmen en aan de zijkant weer af te dalen, om daarna meteen weer rechtsaf te gaan om de Rijzende Weg te beklimmen. Kunt u het nog volgen? Als toetje werd de Nieuwe Weg en de Scheldeweg nog een keer genomen. Daarna kon de groep op adem komen op de Huijbergseweg of desgewenst lekker over de kasseien rijden. Door de Kooiweg, Schouwenbaan en Heistraat werd Nispen en Roosendaal tenslotte weer opgezocht. Natuurlijk moest daar gezongen worden voor de jarige toerleider. Van harte Jörgen!

Groep 2 reed met Tonnie door de Hollandse Dreef naar Hoek en zo door naar Huijbergen en Ossendrecht, waar ze de polder ingingen richting Rilland. Voor de brug sloegen ze af naar Woensdrecht, om bij Non Plus Ultra koffie te drinken. Daar kwamen ze tegen hun gewoonte in deze keer niet met de koffiekan langs voor het tweede rondje, waardoor de rust uitliep tot bijna 40 minuten. De 12 leden reden daarna achter Mattemburgh langs naar de Heimolen en vandaar langs de Stay-Okay naar Vrederust. Langs Fort de Roovere en de Schansbaan reden ze naar de Wouwse Tol. Over de Wouwse Hil en Nispen kwamen ze met 65 km op de teller bij Huis ten Halve aan. Daar mochten ze meteen genieten van een rondje van Jörgen en konden ze hem een groep 2-aubade brengen.

Groep 3 reed met zijn drieën naar de Wildert en daar kwamen Leo en Willy hen gezelschap houden. Vijf man sterk keerden ze terug naar Roosendaal.

Groep 1 zaterdag 11 mei

 

Groep 2 zaterdag 12 mei

 

groep 1 zondag 12 mei

groep 2 zondag 12 mei

Het lijkt wel een Koninginnerit in de Giro als je naar het hoogteprofiel kijkt van de Bikkeltoer!

Zaterdag 18 mei werd er met rouwbanden om gereden i.v.m. het overlijden van ons lid Jacques v.d. Heijden. Henk was al ruim voor 8 uur bij Huis ten Halve om de rouwbanden uit te delen aan de 14 deelnemers van groep 1. In verband met de herdenkingsdienst voor Jacques later die dag in de kerk van Horendonk, zouden een aantal leden maar meerijden tot de eerste rust in Grobbendonk. Daar zou beslist worden of er nog verder doorgereden zou worden tot Scherpenheuvel. Toine van Oers, Alfons, Cees Mathijssen en Eric waren deze keer de kopmannen van dienst. Over Schijf reden ze naar Zundert , staken bij Meer de A19 over en reden vervolgens naar het kanaal bij Rijkevorsel. Daar kreeg Eric volgens eigen zeggen een mentale klap, omdat hij precies op die plek twee weken daarvoor over de kop was geslagen toen zijn pion doorsloeg. Met behulp van een psycholoog en psychiater had hij net een en ander een plekje kunnen geven... Dat enkele leden hem er ook nog eens fijntjes op wezen deed er ook geen goed aan... Vlak voor een van onze reserve stamcafés werd het kanaal overgestoken en over het Hei-einde ging het naar Vlimmeren en Wechelderzande, waar de E34 Antwerpen-Eindhoven overgestoken werd. Op de Heirbaan door het bosgebied van de Lovenhoek leek het fietspad toch weer open, nadat het in de voorgaande weken steeds afgesloten was geweest. Maar na enkele kilometers bleek de groep toch over de (gelukkig harde) bospaden verder te moeten. Toon Jansen reed daar lek en met hulp van Wim Mouws was dat 10 minuten later verholpen. Iets verderop stond hij echter weer stil en het zoeken naar de oorzaak van deze tweede lekke band duurde wat langer, zodat de groep nu 20 minuten stil stond. 3 Kilometer verder waren ze bij de rust bij de tennisvereniging in Grobbendonk aan het Albertkanaal. Na de rust bleek ook Cees Mathijssen met een lekke band te staan, die met heel veel moeite verwisseld kon worden; ik heb nog nooit een band gezien die zo moeilijk op de velg ging! Het maakte het meteen onmogelijk voor de vijf leden die in Scherpenheuvel een kaarsje op wilden gaan steken voor Jacques v.d. Heijden om dat plan nog uit te voeren, want toerleider Cees moest uiterlijk om half 6 terug thuis zijn. Zodoende ging de hele groep terug richting Roosendaal. Meteen na de rust werd wel even verkeerd gereden en gingen ze per ongeluk het kanaal over, maar daarna ging het perfect en reden ze over Zandhoven en door de Abdijlaan richting Brecht. Daar reden ze omheen en over Loenhout en Achtmaal kwamen ze met 123 km op de teller in Roosendaal aan. Daar was Huis ten Halve gesloten, zodat Cees, Cees, Theo, Toon en Alfons nog even in Nispen bij Tivoli de rit afsloten.

Groep 2 reed met 18 man over de Langendijk naar de A58 en bleef die volgen tot het Liesbos om bij Prinsenbeek de A19 te nemen naar Den Elsakker. Wim Schot verkoos vanwege de wind richting het Noordoosten naar café Elsakker te rijden. Daar hadden ze 35 km gereden. Het weer was prima met 14 graden bij de start en een oplopende temperatuur naar 20 graden. Na de rust hadden ze nog 45 km voor de boeg. Net voor het viaduct van de A 59 reed Christ Couwenbergs over een losliggende kei die midden op de weg lag. 'n Valpartij met diverse schaafwonden was het gevolg. Door zijn bril was het vel van zijn neusbeen geschaafd en bloedde het in het begin behoorlijk. Gelukkig dat er een automobilist stopte om te helpen. De verbandtrommel werd uit de auto gehaald en met het aanwezige verbandgaas is de bloeding op de neus van Christ vakkundig gestopt. De automobilist met zijn vrouw uit Zevenbergschen Hoek hebben Christ terug naar de Elsakker gebracht, waar hij door Annette even later werd opgehaald. Deze automobilist en zijn vrouw verdienen in onze ogen een bloemetje. We gaan proberen hun adres te achterhalen. Ook Walter Erdelmann had stukken aan zijn voorwiel gekregen en is terug naar Elsakker gereden. Gelukkig is alles nog goed afgelopen. De groep reed daarna over Zevenbergschen Hoek en Roodevaart naar Noordhoek om over Standdaarbuiten, Oudenbosch en Zegge weer terug in Roosendaal aan te komen. Grappig was dat Henk zijn Strava vergat aan te zetten tot bij de rust en dat Wim Schot hem vergat aan te zetten na de rust. Samen registreerden ze zo toch de hele tocht!

Zondag 19 mei mocht Cees Mathijssen opnieuw aan de bak. Deze keer voor zijn clubrit Willemstad van 65 km. Het weer was jammer genoeg niet zo goed als de dag ervoor, toen de hele dag een lekker zonnetje scheen en er erg weinig wind was. Vanaf 08.00 was het al een beetje aan het miezeren. Een beetje regen, niet veel. Ook nu droegen de leden de rouwbandjes voor Jacques. De regenjasjes gingen aan voor de zekerheid en dat bleek later wel nodig toen het steviger begon te regenen.
Over Nispen en de Brembosch reden ze naar het Boterstraatje, om over de Slaaistraat en de Wildenhoeksestraat naar Gastels Veer en Stampersgat te rijden. Over Dinteloord en Dintelsas reden ze daarna tot Fort Oranjeoord om over Heijningen en Fijnaart naar Standdaarbuiten te rijden. Door Oudenbosch en Zegge ging het tenslotte weer terug naar Roosendaal. Gerard Loontjens presteerde het om 2 maal lek te rijden. Ook Cees Mathijssen reed vandaag lek. Dat was dus gisteren ook al gebeurd. Totaal werd met 16 leden 62 km afgelegd.

Groep 2 reed deze zondag met Tonnie een mooie 8 van 60 km. Over de Langendijk reden ze over de Heimolendreef naar St. Willebrord, waar ze over Wildert, Tiggeltsebergstraat, Moerdijkse Postbaan bij de rust bij Camping Liesbos aankwamen. De prijs van de koffie bij Liesbos was wel € 2,30 geworden. Langs de A58 keerden ze weer terug in St. Willebrord. Daarna reden ze over de Heikant en het Moervenstraatje naar Schijf. In totaal werd met 10 leden 59 km afgelegd. Christ Schepers heeft nog lek gereden. Over de Achtmaalsebaan kwamen ze weer terug bij Huis ten Halve. Daar was bij "Jacques zijn plekje" een mooi herdenkingshoekje voor hem ingericht:

 

Groep 3 reed met John naar Wildert. Zij waren met 6 leden en hebben 40 km afgelegd. Ook Leo was present in Wildert.

 

Groep 1 zaterdag 18 mei

 

Tot de rust                                                                              Na de rust

Groep 2 zaterdag 18 mei

 

groep 1 zondag 19 mei

groep 2 zondag 19 mei

 

Zaterdag 25 mei stond de Koos Moerenhout classic op het programma van 12 leden. Bij het vertrek in Steenbergen was het nog droog, maar bij Achthuizen begon het te regenen en werd het erg koud. Na de eerste rust in Oude Tonge was het dus verleidelijk om linksaf over de Philipsdam terug richting Steenbergen te rijden. Slechts 6 leden gingen rechtdoor om de hele classic af te werken. Zij werden beloond met droog weer vanaf Dreischor en oplopende temperaturen. Omdat de meesten op de fiets naar Steenbergen waren gereden kwamen ze met 250 km op de teller weer thuis. Wim Mouws kwam zodoende zelfs aan 260 km!

De thuisblijvers reden samen een rit van 110 km met Wim Schot en Kees Ruyten. Kees had eerst gepland om naar Nieuw-Vossemeer te rijden, maar met de verwachte regen werd dat gewijzigd in een ritje naar het Bels Lijntje, met rust in St. Jozef. De 18 leden reden over Horendonk naar de Lange Schouw en zo naar Achtmaal. Over Wernhout en Zundert kwamen ze op de Oekelsebaan, waarna ze bij Hazeldonk de A16 overstaken. Over Meersel-Dreef ging het onder Chaam langs via de Oude Bredasebaan naar Baarle. Over het Bels Lijntje kwamen ze in Turnhout, waar ze langs het kanaal naar St. Jozef reden. Na de rust reden ze over Rijkevorsel en Loenhout weer terug naar Achtmaal en over de Achtmaalsebaan naar Huis ten Halve.

Zondag 26 mei reed groep 1 met Toon Jansen zijn clubrit Ossendrecht. Op kop werd hij geassisteerd door Cees Goorden, Rini van Geel en Geert Otte. Ze vertrokken met 18 man over Nispen naar Hoek en reden over de Kalmthoutse Heide naar Kalmthout. Toon had hier een stukje onverharde weg in zijn route zitten, waarop Jos besloot dan maar op eigen gelegenheid verder te fietsen. In Putte nam ook Gerard afscheid van de groep en reden ze met 16 man naar Berendrecht en Zandvliet. Langs de Leeuw van Vlaanderen reden ze richting Ossendrecht, maar daar kwamen ze net niet. Langs de Politieacademie kwamen ze bij de Putseweg. Over de Abdijlaan reden ze naar Huijbergen en zo door naar Wouwse Plantage. Over de Julianaweg en de Dennestraat ging het naar Nispen en zo naar Huis ten Halve.

Groep 2 mocht met Tonnie in Putte bij Grenszicht op de koffie. Zij waren met 10 man. Op kop werd hij geholpen door Jolanda van Bezouw en Frank van Berkel en Wim Mouws. Over Nispen reden ze naar de Dennestraat en door de Julianaweg richting Wouwse Plantage. Over de Plantagebaan reden ze naar Huijbergen en door de Abdijlaan naar Ossendrecht. (Zij kwamen er wel...) Over het Hageland reden ze langs camping Athena richting Zandvliet en door de Moretusbossen kwamen ze in Putte. Na de koffie reden ze door de Grensstraat naar Heide en langs het spoor naar Kalmthout om zo door te rijden over de Kalmthoutse Heide naar Hoek. Over de Hollandse Baan reden ze naar Nispen en zo naar Roosendaal.

Groep 3 reed met John naar Wildert. Zij waren met 8 leden en hebben 40 km afgelegd. Ook Leo en Geert Lazeroms waren present in Wildert. Willy en Rini meldden zich daar ook. Op de terugweg mocht Willy nog getuige zijn van de geboorte van een ezelsveulen. Rini reed nog lek deze ochtend.

Bij Huis ten Halve werd Rini Broere alvast toegezongen voor zijn verjaardag (van harte Rini!) en kwamen Yvo, Jan Boeen, Ad Lambregts en Wim Hoogendam gezellig ook op de koffie.

Koos Moerenhout

Koos Moerenhout

Koos Moerenhout

ezel geboren

 

Koos Moerenhout classic zaterdag 25 mei

 

 

   Groep 1-2 zaterdag 25 mei

 

groep 1 zondag 26 mei

groep 2 zondag 26 mei