FEBRUARI 2019

De eerste zaterdag in februari was een druilerige morgen. Met de zwagers Cees op kop en Toon Jansen in het wiel was de groep compleet. De 3 mannen reden langs Nispen naar de Brembos en zo achter Wouwse Plantage langs. Verder ging het via Essen-Hoek over de Kalmthoutse Heide naar de Wildert. Daar werd koffie gedronken en tegelijk naar het WK veldrijden mannen Junioren gekeken. Via de kortste weg terug reden de mannen deze ochtend 40 km. Hard regenen deed het niet maar droog was ook nooit. Over 4 weken, bij de eerste rit van het zomerseizoen, het kan alleen maar beter worden.

Zondag 3 februari had het de laatste uurtjes voor negen uur nog een beetje gevroren. Om half negen was het nog -1 graad. Voorzichtigheid was dus geboden. Om negen uur vertrok groep 1 met Cees Mathijssen en in totaal 5 leden voor een ritje rondom Roosendaal van 50 km. Cees had geen zin naar België te rijden. Had er niets mee.
2 Leden namen het risico van de gladheid niet en gingen wandelen: Ilse en Jörgen Mathijssen.
Groep 2 werd door groep 3 opgenomen. Die vertrok met John naar Wildert. In totaal waren zij met 17 leden. Het was hier en daar nog glad. Er werd dus zeer voorzichtig gereden. Zeker in de bochten. De opkomende zon maakte het Brabantse en Vlaamse Landschap schitterend. Zeker gezien vanaf de Vleetweg bij Essen-Hoek. In Wildert werd koffie en soep genuttigd. Bij terugkeer in Huis ten Halve was toch nog 32 km afgelegd.

In Huis ten Halve werd er nog gezongen voor de 2 jarigen van de afgelopen week. Kees de Greef (21 januari 65 jaar) en Ad Lambregts 31 januari 71 jaar). Ze merkten echt dat de maestro voor de inzet van het levenslied wegens ziekte ontbrak. Het liep bij aanvang niet soepeltjes. Maar naargelang de kelen zich hoorbaar verhieven klonk het toch aangenaam. Arnold van der Maat volgens mij word je gemist! Beterschap!

Later werd nog het Wilhelmus gezongen vanwege onze crosskampioenen junioren. Hadden we beter de dag ervoor kunnen doen. Maar John was er juist wel mee in zijn nopjes. Als AKN-er met Belgisch paspoort en met de crosskampioene dames 2019 Sanne Cant. (zie foto).

Zaterdagochtend 9 februari was er een met veel wind. 14 Man vertrokken voor een fietstocht. De rit ging langs de Kalmthoutse Heide naar de Wildert. Hier stopten 10 leden om bij café de Volksvriend koffie te drinken. John van Houten reed alleen terug naar zijn thuishaven. 3 Man reden nog een andere route. Tussen Hoogerheide en Huijbergen klapte de velg van Chris Sonke kapot. Hij werd na telefonisch contact opgehaald door zijn dochter. De overige 2 reden nog 55 km. De 10 man met koffiestop reden 38 km.

Zondag 10 februari was de afsluiting van onze 25e jubileum Winter-Wandeltocht. De weersvoorspellingen waren voor de 3e keer dit wandelseizoen slecht. Zaterdag werden de routes, inclusief nu ook een 40 km, uitgepijld met 5 leden. De gehele dag stond er een stevige wind met hevige windstoten tot 80 km/uur. De nacht van zaterdag op zondag viel er regen en stevig ook. Maar zondagochtend om half 8 werd het droog. Helaas te laat voor velen van onze wandelaars. Van onze eigen leden liepen er 3 de 15 km. Jan Verbocht, Robert Buyle en Jan Mulders. De andere 9 leden liepen de 12 km. We hadden deze keer 3 rustplaatsen. Dorpshuis De Spil in Wouwsche Plantage, Hoek-City tegenover de kerk in Essen-Hoek en Tivoli in Nispen. Vanwege het voorspelde slechte waren er in totaal maar 130 deelnemers.

Zaterdagochtend 16 februari leek het of het zomerseizoen begonnen was. Bij een stralend zonnetje en weliswaar nog zeer frisse temperaturen was er een erg grote opkomst en reden groep 1 en groep 2 apart. Groep 1 reed met Cees en Toon op kop 21 man sterk een bijna 70 km lange rit over Nispen, de Brembosch, Wouwse Hil, Wouwse Tol, Heimolen, Mattemburg en Non Plus Ultra naar de Kreekraksluizen. Daar werd even gestopt voor een plaspauze en kon met zon en windje in de rug langs het kanaal richting Bergen op Zoom de tocht vervolgd worden. Na het kanaal bleek de weg naar de Kop van 't Hoofd prachtig nieuw geasfalteerd te zijn; geen overbodige luxe! Langs de Binnenschelde reed de groep weer terug naar de Antwerpsestraatweg. Velen dachten dat ze daar weer linksaf naar Heimolen zouden afslaan, maar de route ging verder naar Hoogerheide. Langs de Verlengde Duinstraat en de Kooiweg reden ze naar Huijbergen en zo door richting Nispen. Op de Ouwerveldenweg reed Arnold v.d. Maat lek, iets wat hij zelf repareerde: logisch gezien zijn kennis van zaken! Omdat dit echt een rit van het zomerseizoen leek kwam meteen wel de vraag op of dit dan meteen de eerste lekke band van het zomerseizoen was?
Tonnie vertrok met groep 2 met in totaal 12 leden richting Putte. Via Nispen en het betonbaantje van de Hollandse Dreef reden ze naar Essen-Hoek. Langs de Schoelieberg door naar Huijbergen om via Ossendrecht naar Putte te rijden om koffie te drinken bij Taverne Grenszicht. Na de pauze richting de spoorlijn Kalmthout-Essen. Bij station Kalmthout maakte Kees Baaten nog een flinke val. Hij kwam vanwege het feit dat hij moest uitwijken voor fietsers met zijn voorwiel in de berm en ging onderuit. Daarbij viel hij vol met zijn aangezicht op de grond. Het resultaat was: 20 hechtingen onder zijn linker oogkas en een geschaafde neus en linkerwang. Zijn hele lichaam was beurs. De hechtingen werden in het ziekenhuis van Kalmthout aangebracht. Ook helm, fiets en kleding waren beschadigd. Tonnie en John van Turnhout hebben de fiets van Kees mee naar Huis ten Halve gebracht. In totaal hebben ze 49 km gereden.

Zondag 17 februari was het zonnetje was er al vroeg. Het was bij vertrek nog maar 5 graden, maar het beloofde 17 graden te worden. Ruim 40 (precies 42 leden actief) leden stonden gereed om rond 9.00 uur te vertrekken.
15 Leden gingen met Cees Mathijssen naar het Drukkerijmuseum in Etten–Leur. Dit jaar was het thema "Tom Poes en zijn trawanten" van stripauteur Marten Toonder. Cees had voor heerlijke koffie en uiteraard tompoezen gezorgd. Ina van Krimpen was ook op eigen gelegenheid naar het museum gekomen. Voor onze stripfanaten was het een heerlijke ochtend. John bijvoorbeeld heeft genoten. Of hij nog posters aan Cees heeft ontfutseld weten we niet, maar waarschijnlijk wel. De afstand was 20 km naar Etten en daarna 20 km terug. Totaal werd dus 40 km afgelegd. Cees bedankt, het was schitterend.
De andere leden vertrokken gezamenlijk richting Nispen. Deze grote groep werd fietsendeweg opgedeeld in groep 1 onder initiatief van de Maestro himself, Arnold van der Maat. Zij reden met een stevig tempo groep 2 voorbij en werden dus groep 1. Zij reden via Kalmthout naar Putte om via Heimolen terug naar Huis ten Halve te gaan. Wieger reed nog een lekke band. In totaal hebben zij met 13 leden 58 km afgelegd.
Groep 2 ging onder leiding van Henk in een rustig tempo naar Wouwse Plantage. Langs Stay-Okay, waar het al druk was voor een daar regelmatig terugkerend loopactiviteit, en verder via Huijbergen richting Essen-Hoek. Net na Huijbergen reed op gelijke hoogte van de groep van Henk een tegemoetkomende fietser pardoes tegen een boom. Hij was door een zonk in de weg de macht over zijn stuur kwijt, had zijn handen niet aan de remmen en daardoor te laat om te corrigeren. Hij was wel alleen op zijn racefiets, klaagde over zijn schouder, was behoorlijk in de war en lijkbleek van de schrik en pijn. Rian Luyckx heeft eerste hulp geboden en het thuisfront gebeld. Die kwamen hem ophalen uit Ossendrecht. Daarna heeft de groep nog koffie gedronken Hoek-City in Essen-Hoek, een nieuw koffieadres, dat om 10 uur al open is. Bij terugkeer in Roosendaal was er totaal 40 km afgelegd met 12 leden. Willy was op eigen gelegenheid naar Hoek-City gereden om een bakje te doen.
Bij Huis ten Halve stond de wintertraktatie gereed. Snert met bruin of wit brood.
Even later meldde zich ook Kees Baaten, inclusief zijn hechtingen.
Met de visiteurs erbij, Leo, Wim, Ad en Jan waren er in totaal 46 leden actief.

 

Groep 1 was zaterdag 23 februari helemaal in zomerse sferen, want hoewel het de laatste rit was van het winterprogramma maakte toerleider Cees velen blij met de mededeling dat de rit 80 km lang zou worden met een koffiestop in St. Jozef. Het vooruitzicht van een heerlijk zonnige rit en wat extra kilometers omdat er zondag niet in clubverband gefietst werd sprak 22 leden aan. Op kop werd, met een lichte oostenwind tegen, gereden door Cees, Toon, Eric en Alfons. Zo werd de groep via Schijf, Zundert, onder Hoogstraten langs naar Rijkevorsel en St. Jozef geleid. Langs het kanaal tot Brecht en vandaar naar Loenhout, Achtmaal en over de Lange Schouw weer terug naar Roosendaal. Met 82 km op de teller werd bij Huis ten Halve nog even tevreden teruggeblikt op een mooie fietsdag en werd met algemene stemmen Alfons uitgeroepen tot "man of the day"

Groep 2 vertrok met 20 man voor een rit van Tonnie. Koffie met bastognekoeken werden genuttigd bij De Toekomst in Achtmaal. Over Horendonk en Nieuwmoer reden ze door de Moeren langs de uitkijktoren naar het Engels Baantje. Via de Kalmthoutseweg kwamen ze na een uurtje fietsen aan in Achtmaal. Na de rust reden ze over de Hulsdonksestraat langs de Moerse Bossen naar Schijf. Dwars door Horendonk reden ze naar Essen en over Steenpaal kwamen ze in Roosendaal aan met 52 km op de teller. Voor de meeste leden had deze rit nog wel een uurtje langer mogen duren!

2 Man, Giel en Toine, vertrokken met dit schitterende voorjaarsweer richting het crossparcours bij Nispen en via Nispen en Essen naar de Wildertse Duintjes. Langs het Stappersven naar de brandtoren op de Kalmthoutse Heide, vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de heide. Hierna zochten ze het Putse Moer. Via wat omwegen kwamen ze op dit prachtig gelegen landgoed op de grens van Nederland en België. Per ongeluk waren ze toch op verboden terrein gekomen maar na een afrastering te hebben geslecht zaten ze weer op bekend terrein. Via de Staartse Duinen kwamen ze in Huijbergen waar ze op het terras even bij konden komen. Na deze pauze reden ze over de Tiestenduin, de Nootjesberg en de Wouwse Plantage naar de Pin waar ze nog even naar de eerste carnavalsoptocht hebben gekeken. Terug naar Roosendaal ging langs de Zoom en Nispen.

Zoals gewoonlijk was de jaarvergadering zondag 24 februari weer een drukbezochte aangelegenheid, die om vijf over geopend werd door onze voorzitter. Na een bedankje aan de “directeur” van Huis ten Halve voor de koffie en het voorlezen van de namen van de afmeldingen kon geopend worden met een terugblik op het jaarverslag. Pierre van Zinnen vroeg hier bij de sportieve activiteiten van 2018 ook nog om een speciale vermelding van de Ladiestour, het leuke initiatief van Ilse en Brigit. Het vervangen van kleding zou een grote kostenpost betekenen. Op dit moment wil het bestuur dat daarom liever nog niet. Als nieuwe sponsors zich aanmelden kan dat een reden zijn om het weer te bekijken.

Bij het financiële verslag
kon de penningmeester melden dat de rekening van Defensie voor de veldrit teruggebracht is van € 900,- naar € 300,- . De contributie voor komend jaar van de NTFU wordt verhoogd met € 2,- i.v.m. de verzekering. Wij zijn alle dagen van het jaar verzekerd in binnen- en buitenland. Toch wil het bestuur voor 2020 geen contributieverhoging invoeren, maar is dat voor 2021 wel een mogelijkheid. Onze financiële positie maakt het weer mogelijk om ook dit jaar een bonuskaart te gebruiken. De kascontrolecommissie heeft alle boeken gecontroleerd en voorzitter Hans de Vogt kon melden dat alles in orde was en het bestuur is dus weer gedechargeerd. Aftredend lid Christ Couwenbergs werd door Toon Antens opgevolgd.

Het verslag van de toercommissie
kon ondanks de wet op de privacy toch gewoon doorgaan en hoefde niet beperkt te blijven tot afkortingen van namen. Zelfs foto’s konden het verslag ondersteunen, waarbij ook een foto opdook van motorcascadeur Arnold v.d. Maat. Het was na een koud begin weer een mooi seizoen met veel variatie in de ritten. In totaal werd bijna 170.000 km in clubverband gereden. Gemiddeld waren er bij groep 1 17 en bij groep 2 14 deelnemers. Cees sloot zijn oudejaarsconference af met een bedankje aan alle leden die zich in het afgelopen jaar ingezet hebben voor de club en voor de gezelligheid.

Thijs de Baat mocht zijn dikverdiende lekke bandentrofee in ontvangst nemen en daarna werden de 3 aftredende leden van de toercommissie, Toon, Wim en Cees, met algemene stemmen herkozen. Voor aftredend bestuurslid Wieger hadden zich nog geen kandidaten gemeld, zodat deze functie nog even vacant blijft.

De drie kniebroeken die verloot werden waren voor Rian Luyckx, Wim Schot en Willy van Toren. Die laatste was niet van plan om in de gewonnen maat xxxl in te gaan groeien en gaf de gewonnen broek door aan Toon Feyns, die hem wel wilde passen.

Veldrit:
Meerijden bij onze eigen veldrit is voor leden niet gratis. Vergunningen kosten steeds meer. Ook Natuurmonumenten wil meer gaan vragen. We wachten maar even af.

Zomerseizoen 2019:
hopelijk weer net zo mooi als afgelopen jaar, maar met minder valpartijen. Geef het aan bij de voorrijders als het te hard gaat of als er andere problemen in de groep zijn. Geef aan de club ook een noodnummer van thuis door, zodat er door de club gebeld kan worden als er iets is. Er zijn weer 2 datums bekend: 1 September Van Krimpentoer en 8 september Javado. De eerste clubuitstap is de (105)-135-175 Flierefluiterstocht op 6 april. De dag erna is de eerste Regelmatigheidsrit. Misschien plannen we op 6 juli een clubrit op de fiets naar de start van de tour in Brussel: een rit van 190 km. Opgeven om een rit voor te rijden kan ook nog in de loop van het jaar. Op kop rijden is dan niet per se nodig, wel wordt verwacht dat je een evt. koffiestop organiseert.

Niet alle kleding is op voorraad. Bestellen gaat pas als er meerdere bestellingen zijn, dus bestel op tijd.

Rondvraag:

 

Toine Martens promootte tenslotte de KWF-actie “Samenloop voor hoop” op 15 en 16 juni 2019 in de Wielerexperience in Roosendaal; een 24 uur durende wandelestafette, waarin stilgestaan wordt bij kanker en het leven gevierd wordt, met verschillende ceremonies, muziekoptredens en acties van deelnemers. Teams van 10-15 personen kunnen inschrijven á € 15,- per persoon en proberen voorafgaand zoveel mogelijk geld in te zamelen om het kankeronderzoek te steunen. Inschrijven kan op www.samenloopvoorhoop.nl/roosendaal Als steuntje in de rug werd er alvast door verscheidene leden gedoneerd.