MEI 2016
Zondag 1 mei reden maar liefst 19 leden met John zijn koekrit voor de achterblijvers. De koeken werden natuurlijk genuttigd in De Wildert. Voor diegenen die binnenkort willen stoppen met fietsen bestaat nu in De Wildert de mogelijkheid om zijn of haar fiets aan de haak te hangen...
Zaterdag 7 mei om 6 min voor 8 gaf toerleider Wim het sein om te starten, want hij telde op dat moment 16 man en meer stoelen waren er niet bij de rust... Maar er werd toch nog maar gewacht tot 08.00 uur! Er kwamen nog 4 leden bij en zo werd er dus vertrokken met 19 clubleden en 1 gastrijder. Wim had zijn medekoprijders al snel gevonden: Toine van Oers, Eric Langelaan en Ilse reden samen met Wim op kop. Via Schijf en Zundert ging het in een mooi tempo door Vlimmeren, Wechelderzande naar de rust in Bouwel. Hier zaten de eerste 60 km erop, voor de deur stond er een bord gratis koek bij de koffie. Nu krijgen we bijna altijd een koekje bij de koffie maar tot ieders verbazing kreeg iedereen bord met 2 grote koeken. Het van thuis meegenomen eten kon dus voorlopig weer terug in de achterzak. Na 40 min werd er weer vertrokken Jan Mulders had aan Eric gevraagd of hij ook stuk op kop mocht. ![]()
Via Olen, Westerlo en Zichem werd er naar het uiteindelijke doel van de rit gereden: Scherpenheuvel. Hier werd bij de basiliek een korte pauze ingelast. Ondertussen waren er 92 zonovergoten kilometers gereden. Wim Hoogendam had van Louis Mouws geld mee gekregen om een kaarsje aan te steken en natuurlijk gaf hij daar gehoor aan. De meerderheid van de groep stak ook een kaarsje op; iedereen had daar zijn persoonlijke gedachte bij.Via de dezelfde weg werd er weer terug gereden naar café 't Hoekske in Bouwel. Het was wel opletten geblazen op de vele fietspaden, want met het mooie weer trokken er veel mensen op uit. Vanwege de temperatuur was frisdrank in Bouwel deze keer het meest geliefd. Maar ook bij de cola kreeg je gratis koeken! Alleen Wim Houtepen maakte dankbaar gebruik van het aanbod (volgens zijn zeggen heeft hij altijd honger). Om 14.45 uur werd er weer opgestapt voor de laatste 55 km. Jan Mulders gaf zijn positie voorin niet meer af. De terugweg ging via Pulle en Zoersel. Net na dit dorp reed Wim Hoogendam lek. Natuurlijk was er ook deze keer weer hulp genoeg. Via Westmalle, Brecht, Loenhout en Achtmaal werd net voor 17.00 uur de 183 km vol gemaakt. Iedereen was het er over eens: het was werkelijk een prachtige fietsdag geweest. ![]()
Groep 2 mocht met 15 man en een vrouw naar het zuidoosten voor hun ritje. Logisch, want daar kwam de wind vandaan. Voor de eerste keer sinds zijn operatie was ook Peter weer in het weekend present om mee te rijden. De thermometer wees bij de start al 18 graden aan en bij een strakblauwe lucht liep dat in de loop van de dag op tot een eindje in de twintig graden. Hennie en Kees reden via Horendonk, Achtmaal en Loenhout naar Rijkvevorsel en kwamen zo bij St. Jozef aan. Vooral tussen Loenhout en Rijkvorsel schotelden ze de meeste leden van de groep weer heel wat weggetjes voor waar we weinig komen. Zoals bekend is de koffie bij St. Jozef altijd compleet aangekleed en gaat een tweede bakje er dan ook altijd wel in. Met 38 km op de teller moest er na de rust nog 43 km afgelegd worden. Dat ging over St. Lenaarts en Loenhout met een korte onderbreking voor een lekke band van Willem Edam, die vakkundig verwisseld werd door Jacques. Door Achtmaal en Nieuwmoer ging het over het fietspad naar Essen. Dwars door Essen werd daarna de kortste weg naar Roosendaal genomen.
Groep 1 vertrok op deze zomerse zondagochtend 8 mei met 24 man om 08:30 uur voor de Krikkrak-rit van Toon en Ad. Ilse en Cees Mathijssen werden de medekoprijders. Via Nispen en Essen-Hoek werd er naar Huijbergen gereden. Door het Calfven en de polder achter Ossendrecht reden ze langs de Kreekraksluizen. Het altijd mooie stuk langs het water lag er met de uitbundig schijnende zon nog mooier bij. Bij Bergen op Zoom werd er over het industrieterrein gereden. Ilse fietste hier nog langs haar werk. Voordat het via Halsteren terug ging werd er eerst nog een sanitaire stop ingelast. Door Heerle en weer langs Nispen werd de 70 km vol gemaakt.
Groep 3 vertrok met 3 man voor een rondje van 42 km. Leo reed deze morgen alleen een rondje van 30 km, maar zorgde wel dat hij gelijk met groep 3 in de Wildert aan de koffie was.
Groep 2 vertrok voor de 1e keer om 09:00 uur. Zij waren met 8 man. Met Cees, Wim, Hennie en Tonnie als voorrijders reden zij voor de koffiestop naar Loenhout. Zij maakten 52 km vol.Zaterdag 14 mei vertrokken om 8.00 uur 15 AKN-ers en 1 gastrijder onder leiding van Jan Verbocht richting De Moer voor een rit van 120 km. Het was afgelopen nacht sterk afgekoeld en de temperatuur gekelderd naar zo’n 8º C. Dit was wellicht de reden van de wat matige opkomst. Ook stond er een scherpe en kille noordwestenwind, die het nog onaangenamer maakte. Voor “ijzervreter” Arnold en Toine overigens geen reden om beenstukken aan te trekken! De koprijders van dienst waren tot de Moer Kees Schijven, Toine van Oers, Cees Matthijssen en de koerskapitein. De route ging via de Flintdijk naar het viaduct bij Zegge. Vandaar werd de parallelweg van de A58 gevolgd tot St Willebrord. Hier moest het eerste viaduct worden beklommen naar het fietspad naast de autoweg. Er zouden er nog 11 volgen verder in de route. Langs de McDonalds bij Etten-Leur ging het vervolgens naar het Liesbosch.
Na Prinsenbeek, richting “De Elzakker” en de brug over de Mark, kregen ze de wind recht op de snuffer. En die was extra aangetrokken, omdat er een bui in aantocht was. Die traktatie kregen ze in de polder richting Terheijden. Omdat nu toch de regenjasjes werden aangetrokken, werd hier ook maar gelijk een plaspauze ingelast. Daarna ging het vlot met de wind meest schuin van achter via Oosterhout richting Oosteind. Omdat daar de klinkers er slecht bijliggen, werd er een klein ommetje gemaakt via het grote tuincentrum AVRI vlak bij Dongen. Daar kregen ze nog een stukje aloude, dubbel gebakken klinkers voor de wielen, een stukje nostalgie.
’s Gravenmoer en Vaart waren de volgende dorpjes alvorens de kerk van De Moer te ontwaren. En tegenover de kerk is het restaurant “’t Maoske”. Hier waren ze al op de hoogte van onze komst, want Jan had tijdens de plaspauze het aantal fietsers al doorgegeven. Omdat men bezig was met een schilderbeurt van het gebouw, moesten de fietsen wel een eind verderop neergezet worden. De Moerse Koek met honing ging er goed in bij velen. Onder het genot van de koffie met koek werden weer vele wijsheden onderling uitgewisseld.
Om 11.15 uur was het tijd voor de terugweg. Deze ging via de Coca Cola fabriek van Dongen richting Rijen. Inmiddels had Toon Jansen zich bij de voorrijders gevoegd. Na Rijen ging het langs de oude rijksweg, waar een fonkelnieuw fietspad is aangelegd richting Dorst. Dit rijdt een stuk comfortabeler dan de klinkers van de Steenovenstraat, waar ze vorige jaren overheen gingen. Grotendeels beschut door de vele bossen ging de route langs Bavel en Ulvenhout naar de Galderse Meer. Op de terugweg liet Toon Jansen zich gelden als de grote regisseur, niet alleen als koprijder, maar ook de man, die aangaf wanneer er gewisseld moest worden.
Langs Rijsbergen ging het verder over de Tiggeltsebergstraat en de Tiggeltsestraat richting Klein Zundert. Omdat de wind meest in het voordeel was en er veel beschutting was, ging het in een vlotter tempo dan op de heenweg. Overigens kon iedereen gemakkelijk volgen. Via Schijf en ’t Hoekske arriveerden ze om 13.30 uur bij Huis ten Halve, waar nog wat hele en halve waarheden werden uitgewisseld tijdens de “derde helft”. Een vlotte, maar koude en winderige rit, die zonder lekke banden verliep, zat erop. Overigens wel een rit met een klein “theo-tje” , zoals dat in AKN jargon wordt genoemd. Want de afstand was 126 km, dus 6 km extra!Groep 2 telde ook 15 AKN-ers die Kees en Hennie volgden deze morgen. Vertrokken door de Tolberg, werd er al snel getwijfeld aan Kees: zou hij nu echt de groep een regenbui in sturen? Gelukkig was de wolk wel donker, maar kwam er geen regen uit. Gezien de windrichting waren volgens de deelnemers de opties om naar Willemstad of Nieuw-Vossemeer te rijden het grootst. Dat werd het echter niet. Over Moerstraten en 't Laag ging het naar Vrederust. Bij de molen van Halsteren werd overgestoken en daarna werd bedrijventerrein Noordland doorkruist. Langs de Binnenschelde reden ze naar de Bergse Plaat en achter Mattemburgh langs naar Woensdrecht, om bij Non Plus Ultra van een lekker bakje koffie te genieten. Chris Sonke en Cees Goorden moesten vroeg thuis zijn, dus die reden meteen door. Ondanks dat eigenaar Kees Palinckx vol overtuiging reclame maakte voor zijn gebak, was Jos de enige die gebak met slagroom nam. Na de rust reden ze over de NIeuwe Weg omhoog naar Hoogerheide en daarna over de nieuwe weg naar de kerk. Met genoeg vaart kun je daar net boven komen. Van Brigitte mocht Alfons dat demonstreren, maar het ging voorin net niet hard genoeg om dat te laten lukken. Over het Calfven ging het naar Ossendrecht. Langs de Nieuweweg reden ze daarna naar de Putseweg en richting Putte. Lekker beschut door de bossen kon daarna slingerend via Kijkuit, Kalmthout, De Wildert, de Wildertse Duintjes, Essen en Nispen de 81 km naar Roosendaal droog vol gemaakt worden.
Tweede Pinksterdag 16 mei reed Gerard zijn jaarlijkse Waarde-loze rit met in totaal 18 leden. Voorin werd keurig met zijn vieren gerouleerd. In de Nigtestraat werd de groep getrakteerd op een kunstmatige regenbui van 6 sproeiers, die behalve de aardbeienplantjes ook het wegdek in ruime mate van water voorzagen. De rest van de rit bleef het gelukkig droog. In Wouwse Plantage werd het fietspad naast de Zoom genomen tot camping Zoomland. Daarna kon via Heimolen en de Oude Zeeuwse Weg de Stationsbuurt opgezocht worden. Daar werd teruggedraaid om naar de Westerscheldedijk te rijden. Tot Bath gebeurde dat buitendijks. Daarna werd koers gezet naar Ossendrecht, waar de inwoners zich klaar maakten om naar bed te gaan, na een nacht van aanmoedigingen voor de RoPaRun-lopers. Over Huijbergen reed de groep weer terug naar Roosendaal.
Bij Groep 2 reed Geert samen met Hennie op kop bij een temperatuur van 8 graden. Ze vertrokken met zijn elven naar Nispen, door het Everlandwegje naar de Brembos en daarna reden ze over de A58 via de Ruytershoveweg en dan weer terug over de A58 naar de Klaverveldseweg. Door de Balsedreef en de Heimolen reden ze via de Antwerpseweg naar het koffieadres Non Plus Ultra. Na de koffie fietsten ze via de Hinkelenoordsedijk en de Oudedijk naar Ossendrecht. Na Huijbergen reden ze over de Schouwenbaan naar Nispen. Daar kregen ze nog tot het clubhuis een flinke regenbui met hevige wind te verwerken. Om 11.45 uur zijn ze met 57 km op de teller bij Huis ten Halve aangekomen. Ook deze keer waren er geen lekke banden te melden.
Groep 3 bestond deze keer uit Henk en John, die tot Wouwse Plantage met groep 1 meereden en daarna samen verder gingen om het precieze aantal kilometers van de Regelmatigheidsrit te bepalen. Vanuit Hoogerheide reden ze daarna naar de Wildert, om daar Leo op te pikken. Met 53 km op de teller kwamen ze weer bij Huis ten Halve terug.
6 Leden reden deze dag de Elfstedentocht. Ze reden samen met nog 15.000 andere fietsers de hele tocht van 235 km zonder problemen uit.
Voor zaterdag 21 mei waren de weersvoorspellingen unaniem gunstig: het zou de mooiste dag van de week worden, met temperaturen tot 24 graden in de loop van de middag. 's Ochtends was het echter nog een beetje frisjes en de meeste leden hadden dan ook lange mouwen aangetrokken. Met een zwakke wind opzij gingen Chris en zijn voorrijders van dienst de groep voor via Nispen, de Brembosch en camping Zoomland naar de Heimolen. Bij de Balsedreef stond Thijs de groep op te wachten, om als 22ste aan te sluiten. Achter Mattemburgh langs ging het daarna naar de Oude Zeeuwse Weg. Ook daar stond weer een AKN-er op de groep te wachten; maar het bleek weer Thijs, die voor Mattemburgh langs gereden was! Achter Krabbendijke door reden ze naar Oostdijk en langs het bedrijventerrein van Kruiningen naar de Vlakebrug. Bij Motel de Caisson staken ze over om de Zak van Zuid-Beveland in te rijden. Achter ’s-Gravenpolder door reden ze naar Hoedekenskerke, waarna het geslinger door de vele kleine weggetjes op weg naar ’s-Heerenhoek kon beginnen. Dat ging nog in Hoedekenskerke al mis, toen na een afslag ineens een vrachtwagen voor de groep opdoemde. De groep kwam tot stilstand, maar Christ kwam niet uit zijn toeclips en viel omver, waarbij hij Wim meteen maar even meenam. Gelukkig was geen van beiden geblesseerd en ook de fietsen waren ongedeerd. Bij Spek Mie Stroop stonden de traditionele trommeltjes met koekjes en Zeeuwse babbelaars al klaar en daar werd dankbaar binnen en buiten gebruik van gemaakt. Het Zeeuws Meisje van dienst had het er maar druk mee, want er was ook nog een busje met oudjes gearriveerd. Alle AKN-ers konden na 45 minuten rust de verleiding weerstaan om met dat busje terug naar Roosendaal te gaan. Terug ging het langs de Zwaakse Weel, Nisse en achter 's-Gravenpolder langs naar Schore. Over de sluizen bij Hansweert reden ze daarna naar het Kruse Veer, waarbij de wijk even doorkruist werd, en steeds binnendijks naar Waarde (het was dus geen Waarde-loze rit) en Rilland. Daar had Alfons zijn 150 km vol gemaakt en reed de rest van de groep door de polder naar Ossendrecht, om zo over Huijbergen terug naar Roosendaal te keren.
Groep 2 mocht ook 17 deelnemers verwelkomen deze dag. Tonnie nam ze mee naar De Volle Ton in Zandvliet. Op kop werd hij deze dag geassisteerd door Toon v.d. Broek, Hennie Manniën, Kees Ruyten en Mateo v.d. Muijsenberg. Weg reden ze naar Nispen en door de Dennestraat naar Wouwse Plantage. Vandaar reden ze door Huijbergen en Ossendrecht richting de Bathse brug, waarna ze langs het golfterrein en de BASF naar Zandvliet gingen. Na de rust reden ze over Berendrecht naar Stabroek, daarna naar Putte, Kalmthout en De Wildert, om via Nieuwmoer, Horendonk en Essen de 80 km vol te maken.
Cees en Jörgen hadden Toon en Zwager Cees als mede koprijders deze zondagmorgen 22 mei bij groep 1. Vanwege de vele regen die vooraf voorspeld was voor deze dag waren de verwachtingen vooraf niet al te hoog gespannen over het aantal te verwachten deelnemers, maar dat viel mee: gestart werd er met 9 man. Ze vertrokken richting Nispen en gingen bij de rotonde linksaf naar Jagersrust. Hier ging het rechts naar Achtmaal om vervolgens naar Wernhout te rijden. Achter Zundert en Rijsbergen door werd een sanitaire stop ingelast voor Effen, langs de snelweg. Hier werden ook de regenjasjes uitgedaan, want het was nog steeds droog. Opvallend was hier dat Cees van Sluijs tijdens het plassen zijn helm had afgezet. De reden...? Ad de Beukelaer nam hier de koppositie van Jörgen over, want volgens Jörgen had hij de dag ervoor wat teveel gegeven. Zijn vrouw (Ilse) had hier wat twijfels over; zij zocht het meer in de aspergemaaltijd met vrienden de avond ervoor, waarbij ook witte en rode wijn geschonken werd. Verder ging het door Effen. Na 8 km werd er weer gestopt, deze keer om de regenjasjes weer aan te doen, maar na 15 minuten werd het weer droog. In Rucphen aangekomen ging zelfs de zon nog even schijnen. Via de Krampenloop werd er i.v.m. het opgebroken fietspad iets anders naar het clublokaal gereden. De afstand was 68 km.
Groep 3 had zich met groep 1 om half negen verzameld bij Huis ten Halve. Met groep 3 reden John en nog 3 leden naar de Wildert om daar koffie te drinken. Via de Westelaarsestraat en de Schouwenbaan naar Essen-Hoek en door de Verbindingsstraat over de Kalmhoutse Heide om daarna naar Wildert te rijden. Vanwege de dreigende regen zijn ze eerder naar de Volksvriend gereden. Christ de Rooij trakteerde daar nog op heerlijke papkoeken. De koffie was net op tafel gezet of daar kwam groep 2 binnen. Zij waren om 9.00 uur bij Huis ten Halve vertrokken en ook onder leiding van Kees Ruyten door de Verbindingsweg naar de Wildert gekomen. Ook zij waren in totaal met 4 leden. De bui die zich om tien voor tien boven de Wildert aankondigde had zich volledig boven hen geledigd. Nat dat ze waren! Na de koffie zijn ze met z’n allen teruggereden naar Huis ten Halve. Groep 2 had in totaal 40 km afgelegd en groep 3 nog 43 km.
Jörgen werd deze morgen nog toegezongen vanwege zijn verjaardag eerder deze maand.
Zaterdag 28 mei reden maar liefst 20 leden de Koos Moerenhout Classic. Reden voor de toercommissie om deze dag een thuisblijversrit voor groep 1 en 2 samen op het programma te zetten. De voorspelde regen was de avond tevoren uitgebleven in en rond Roosendaal en ook deze ochtend was er geen vuiltje aan de lucht. De krant gaf het fietsweer een 2, maar in de praktijk bleek het deze dag een dikke 9. 14 Leden reden deze ochtend naar In Holland. Zoals we dat van Kees Ruyten gewend zijn ging het ook deze keer over rustige wegen, waarbij hij steeds probeert een "nieuw" weggetje te vinden. Op kop werd hij geassisteerd door Jan Mulders, die op Mallorca de nodige trainingskilometers gemaakt had om 100 km op kop mee te kunnen rijden. Daarnaast waren natuurlijk Hennie en ook Tonnie nog vooraan te vinden.
Zondag 29 mei had het nog steeds niet geregend en kon Alfons zonder spatbordje of regenjas thuis vertrekken om in Roosendaal zijn mede-AKN-leden op te halen voor een ritje naar Rilland. 20 Man sterk reden ze wind mee weg, met Jan Mulders, Hennie Manniën en Toon Jansen mee op kop. Dat ging gezwind, dus al vlug werd er geroepen of het niet nog wat harder kon en wanneer ze even konden drinken... Net als Kees houdt Alfons er van om bij zijn tochten verrassende wegen op te zoeken. Zo werd de Rijzende Weg vanaf het WVV-veld beklommen en door de wijk naar de kerk meteen weer afgedaald. Door de polder reden ze naar de brug, die met 30 km/u beklommen werd en met 27 km/u weer afgedaald. Daarna werd de brug bij Bath opgezocht, maar niet nadat Alfons nog even Rilland aangewezen had aan Hennie, zodat die kon getuigen dat ze Rilland wel degelijk gezien hadden. Na de brug werd alternatief naar Ossendrecht gereden, voor de meesten langs een onbekende route. Na een klein stukje over Calfven ging het rechtsaf op de korte en venijnige klim van de Vierwindenlaan terug naar Ossendrecht. Na Huijbergen reden ze langs Trapke Op en de Kriekendreef naar de Vleetweg. Op de Hollandse Dreef zagen ze groep 3 voor zich uit rijden: Rini, Ilse en Jörgen hadden een snipperdag genomen. Bij de Kuilweg konden ze aansluiten. Na Nispen kon Jan het niet langer meer ophouden: hij moest nog even in zijn eigen tempo de laatste kilometers afleggen, al snel gevolgd door Jacques en Toon, waarbij Jacques de eindsprint naar zijn hand zette.
Groep 2 kwam kwart voor 12 terug bij Huis ten Halve. Geert was met in totaal 5 leden vertrokken naar Neefs in Zundert, toen het bij Visdonk al mis ging. Een auto leek het fietspad op te komen en bij de daarop volgende uitwijk- en remmanoeuvre belandde Frans in de sloot. De sloot stond gelukkig leeg, Frans hoefde alleen zijn stuur maar recht te zetten en een bloedneus te stelpen, maar was wel flink geschrokken. De herinnering aan zijn gebroken sleutelbeen eerder dit seizoen was natuurlijk nog vers! Janus haakte kort daarop af, zodat ze met zijn vieren in Zundert aankwamen. Zonder verdere problemen konden ze na de rust terug naar Huis ten Halve rijden.