MAART 2016
Afgelopen woensdag 2 maart hebben we van het winterseizoen het wegritvertrek vanuit ’t Ossekopke afgesloten. Vertrokken werd nog met 22 leden maar na ca. 10 minuten ging de hemel open. IJswater, hagel, storm... negen leden hielden het voor gezien. 13 Leden besloten na 15 minuten en met regenjasjes aan, de tocht voort te zetten. Ze hebben vanaf Wildert de rit ingekort. Bij terugkeer was het weer gezellig bij ’t Ossekopke. De glazen en de fles Schrobbelaer stonden klaar. Hierna kwamen de hapjes kaas, worst, bitterballen en snacks op tafel. Goed geregeld door Wim Mouws. Deze laatste rit met buffet werd georganiseerd en gesponsord door Wim Mouws en Kees en Tonnie van 't Ossekopke. Bedankt mensen. Tot volgend seizoen.
Zaterdag 5 maart werd het zomerseizoen geopend door groep 1 met een mooi Belgisch rondje Nieuwmoer, Wuustwezel, Kalmthout, Kalmthoutse Heide en Essen-Hoek. Toen ze naar de start kwamen werd door enkele deelnemers al een aantal gladde plekken op met name de fietspaden gesignaleerd. Jörgen en Ilse vonden het te gevaarlijk en keerden terug naar huis. Toerleider Alfons besloot daarom om zijn route zo aan te passen dat potentieel gevaarlijke gladde stukken vermeden werden. Samen met Jacques v.d. Heijden vertrok hij op kop, maar verloor na 50 meter zijn EHBO-tasje al. De overige 28 deelnemers wisten het keurig te vermijden. Terwijl Alfons op het fietspad terugkeerde naar de kop werd de groep ingehaald door een luid toeterende auto. Het bleek Janus te zijn, die nog net de groep zag vertrekken. Hij parkeerde snel aan het eind van het fietspad en nadat hij snel zijn fiets in elkaar gezet had kon hij aansluiten bij groep 2, die keurig even bij hem was blijven wachten. Groep 1 nam behoedzaam de bochten en vermeed de wakken in de weg tussen Nieuwmoer en Wuustwezel, waar ze al een tijdje bezig zijn met de aanleg van het fietspad. Ook in de Duinenstraat ligt het wegdek er elk jaar een beetje slechter bij. In de Heikantstraat genoot Kevin Pauwels waarschijnlijk thuis van het einde van dit winterseizoen, want de camper stond keurig op het erf geparkeerd. De kasseien trokken dit jaar weinig liefhebbers, al probeerde Rini van Geel het nog wel even. Bij de Kalmthoutse Heide ging Jacques van de natuur genieten en nam Chris Sonke de kop mee over. Na de Kalmthoutse Heide werd Nederland weer opgezocht en reden ze achter het vliegveld langs richting Bergen op Zoom. Thijs de Baat, die het seizoen al prima begonnen is en op de fiets naar Roosendaal was gekomen, had ondertussen de weg naar Steenbergen weer opgezocht. Op de Boslustweg nam Ad van Haperen het over van Chris. De temperatuur was ondertussen al opgelopen van -1 naar +6°C en in het zonnetje, bij windstil weer en met een mooi droog wegdek kon er weer gewoon gereden worden. Alfons werd hierin echter wat al te enthousiast en achter Wouwse Plantage langs en over de Brembos en Nispen ging het tempo omhoog naar rond de 30 km/u. Niet voor iedereen fijn zo aan het begin van het seizoen. Sorry mannen, voor 28 maart wordt door hem alvast beterschap beloofd! Bij Huis ten Halve werd iedereen een gratis consumptie namens de vereniging aangeboden.
Groep 2 vertrok met Kees Ruyten om 9.00 uur richting Zundert. In totaal waren zij na het aansluiten van Janus met 7 leden. De nacht tevoren had het nog 3 graden gevroren. Het was dus oppassen geblazen. Voorzichtig zijn ze bij café Neefs in Zundert aangekomen. Daar hebben ze koffie gedronken en daarna kwamen ze zonder brokken terug in Roosendaal. In totaal werd 57 km afgelegd.Zondag 6 maart vertrok groep 2 onder leiding van Tonnie met kleinzoon Mateo op kop richting Ossendrecht. Via Nispen, Wouwse Plantage en Huijbergen reden ze naar Ossendrecht. Daarna naar Putte waar koffie werd gedronken bij Taverne Grenszicht. In Putte reden ze via de Grensstraat en Canadezenlaan naar Heide om via het spoor langs Kijkuit naar Wildert te fietsen. Net na Wildert reed Hans de Vogt op een kanttegel lek. De eerste lekke band dus, precies na 3:53 uur in het nog prille zomerseizoen. Net na Essen begon het te regenen. Van Nispen tot Huis ten Halve kwam het ijswater er met bakken eruit. In totaal werd deze dag 50 km afgelegd.
Groep 3 met John, Rini vd Westen en Tjebbe hebben het deze keer gepresteerd om op 2 locaties koffie te gaan drinken. De eerste was bij de visputten Nieuwmoer en de 2e locatie was in Wildert. In Wildert kwamen Kees Ruyten en Frans van Geloven nog langs. Jawel, ook met deze start van dit zomerseizoen hadden zowel Kees Ruyten als Frans van Geloven zich om 9.00 uur gemeld bij Huis ten Halve. Verder was er niemand te zien. Klopt!: zoals we het al vele jaren weten (?) vertrekken we in het nieuwe seizoen op zondag om 8.30 uur en niet om 9.00 uur. Van de Wildert ging het weer terug naar Roosendaal. In totaal werd met dus 5 leden 36 km afgelegd.Om 09:00 uur was het vertrek van de eerste zondagrit van groep 1 dit zomerseizoen. Voor de start was er al afgesproken dat er 4 man op kop zouden rijden. Het bleef in de familie, want naast toerleiders Jörgen en Cees zouden zwager Cees en vrouw Ilse mee rouleren. Gestart werd er door de wijk Kortendijk om vervolgens naar Zegge en Oudenbosch te rijden. Hier ging het naar de brug bij Gastel. Na de brug reden ze rechtsaf richting Klundert vervolgens werd er dwars door Zwingelspaan naar Tonnekreek gereden door de 20 leden inclusief 2 vrouwen, want naast Ilse reed ook Brigitte deze keer met groep 1 mee. Hierna kwamen zij aan in Willemstad. Net voor het Haringvliet was er op verzoek nog even een plaspauze. De terugweg ging langs Dinteloord en het Gastels Veer. Op de Vroenhoutseweg vielen er nog een paar spetters regen, maar gelukkig viel het allemaal mee. Deze keer werd er door de wijk terug naar Huis ten Halve gereden. Toon Jansen had nog een leegloper, maar hij weigerde om van de fiets te stappen. Op het laatste beetje lucht haalde hij wel het eindpunt en zodoende hoefde hij tot zijn grote opluchting niet bijgeschreven te worden voor het lekke bandenklassement. De groep was na 68 km maar net op tijd weer binnen, want zodra ze binnen waren begon het echt te regenen.
Zaterdag 12 maart scheen de zon heerlijk en daarom waren er heel wat AKN-ers naar Huis ten Halve toe gekomen. Groep 1 vertrok met maar liefst 32 deelnemers voor de 70 km lange rit over de Oesterdam. Thijs en Alfons waren op de fiets gekomen en hadden er dus voor de start al wat kilometers opzitten. Toerleider Toon Jansen wisselde deze keer op kop met Cees Mathijssen, Cees van Sluijs en Ad van Haperen om de 5 km van positie. Over Nispen ging het naar de Brembos en door de Haiinksestraat en zo weer terug naar het Hollewegje, om achterlangs naar Wouw te rijden. Over de Moerstraatseweg en de Halstersebaan ging het daarna naar de Schansbaan en de brug bij Tholen. Zoals beloofd hadden ze op de Oesterdam de wind heerlijk in de rug en vrolijk keuvelend werd op het gemakje 30 km/u gereden. Ton Nelemans voelde zich na zijn slepende blessure van deze winter weer een stuk beter en Wim Mouws werkte hard aan zijn niveau voorin het peloton. Na de Oesterdam kregen ze de wind nog wel wat tegen, maar de laatste 25 km leverden voor niemand meer problemen op. Kortom: een mooie fietsdag!
Kees Ruyten vertrok met groep 2 en in totaal 13 leden richting Meersel-Dreef. Via Schijf reden ze naar Zundert om via Stuijvesand en Oekel naar Meersel-Dreef te rijden. Koffie werd gedronken bij Martens. Terug naar Roosendaal reden ze langs De Mosten, Bedrijventerrein Hazeldonk, Maxburg en Maalbergen naar Wernhout. Via Achtmaal en Horendonk ging het tenslotte terug naar Roosendaal. In totaal werd 67 km afgelegd.
Zondag 13 maart vertrok groep 1 met Cees van Sluijs voor een rondje dwars door Zwingelspaan. Cees had zijn fietsrol met de routebeschrijving weer niet meegenomen. Zouden ze wel bij Zwingelspaan geraken? Bij een lekker maar koud zonnetje van rond de 0 graden vertrokken ze met 21 leden met een NO-wind op kop. Met behulp van het pas ingevoerde roulatiesysteem van de voorrijders (Cees v.S./Cees M./Ilse M./ Chris S./Ad v. H en Toon J.) werd via Gastels Veer en Stampersgat naar Oudemolen gereden, waarna ze door de kale akkervelden Helwijk bereikten. Even daarna reden ze langs de voetbalvelden van de Kogelvangers over de dijk richting Klundert, maar bij de Tonnekreek sloegen ze rechtsaf richting Zwingelspaan. Ook deze keer werd dit boerengehuchtje dus toch weer doorkruist. Van daaruit reden ze naar Klundert. Een nieuwe route langs de oude stadswal van Klundert om naar de bekende keienstroken richting Zevenbergen te rijden. Tot dan toe was er volop wind, het was dus aanpakken geblazen. Net voor Zevenbergen ging het via het Meerenswegje naar de Markdijk richting Standdaarbuiten. Hier werd het pas heerlijk fietsen. Met de wind in de rug, met volop zon, werd al genietend de brug bij Standdaarbuiten overgestoken. Net voor Oudenbosch werd afgeslagen en via een toekomstige kruising met de nieuwe rondweg rondom Oudenbosch werd Zegge binnengereden. Over de Rijksweg 58 en via de rode fietspaden werd Roosendaal weer aangedaan en werd de 70 km precies afgelegd.
Groep 2 vertrok 6 man sterk met Geert Lazeroms voor een rondje naar het zuiden. Daar werd koffie gedronken in Achtmaal bij het café van de Bastogne-koeken. Zo kon Jos Vos weer een beetje opwarmen, want die had het de hele ochtend koud. In totaal hebben ze 60 km afgelegd.
Groep 3 ging met John naar de Wildert. In totaal met 5 personen. Zij hebben de “Kapelleke’s” route gereden. Of ze bij elk Kapelleke gestopt zijn is niet gezegd. We denken van wel. In totaal werd rond de 40 km weggetrapt. Ook Leo heeft zijn ritten weer opgepakt. Vanochtend heeft hij nog wel alleen gereden. Maar het gaat de goede kant op.
Er was wat te vieren. Twee jarigen, Eric Langelaan (onze junior) en Arnold van Tilburg (onze senior), vierden hun verjaardag. Ze werden na de door hen aangeboden consumptie van harte toegezongen. Mannen nog van harte gefeliciteerd. Yvo kwam ook nog even op visite. Wel nog zonder fiets.
Zaterdag 19 maart was het niet erg warm bij een matige noordenwind. Toch mocht toerleider Jacques v.d. Heijden met in totaal 28 leden van start. Als kopmannen van dienst had hij Kees de Greef, Erik Langelaan, Jan Mulders, Toine van Oers en Ilse Mathijssen bereid gevonden te fungeren. Jacques had al weken voorpret, omdat hij na de Kroeven en het tunneltje bij Hulsdonk naar de Stok reed om daar tussen de volkstuintjes door een stukje Strade Bianche te nemen. Op kop kreeg hij van de reacties in de groep niet veel mee, maar volgens Pierre waren ze er in overvloed. Na Vroenhout reden ze over de Brugweg en de Boomdijk richting Welberg. Daarna ging het over Klutsdorp, De Kladde, Notendaal en de Heense Molen richting St. Philipsland. Voor de brug werd nog even gepauzeerd voor een sanitaire stop, die onverwachts verlengd werd toen Cees van Sluijs bij het wegrijden merkte dat hij een lekke band had. Het eiland werd rechtsom genomen en op de open stukken was de wind goed te voelen. Na Zijpe kwam de wind weer wat gunstiger te zitten tot de koffie bij café 't Dorp. Sinds de vorige keer dat Jacques hier geweest was, was de prijs wel 20% gestegen. Behalve over de prijs was ook de kwaliteit van de koffie punt van discussie. Na de rust ging het over Tholen en Halsteren terug naar Roosendaal. Daarbij lag het tempo niet al te hoog, want zelfs de gebroeders V.d. Poel konden de groep zonder moeite inhalen... Met precies 100,2 km kwamen ze bij Huis ten Halve terug.
Groep 2 vertrok met in totaal 16 leden via de Langendijksestraat richting Zegge. Kees Ruyten reed met Wim Schot op kop. Net voor Zegge zijn ze door de Repestraat naar Bosschenhoofd gereden. Hier hield Tjebbe het voor gezien: "Rijden jullie maar door. Ik rij mijn eigen ritje." Ze zijn langs Oudenbosch naar Standdaarbuiten gereden. Via de Oudendijk en Boerendijk naar Fijnaart langs Rijk Zwaan. Ter hoogte van de vrachtwagenparkeerplaats bij de A59 werd de vriend van Brigitte met een aanhanger met stro gesignaleerd. Verder ging het via de Oude Heijningsedijk en Slobbegoorsedijk naar Dinteloord. Hier werd koffie gedronken bij Thuis in het centrum van Dinteloord. Vroeger beter bekend als De Beurs. Regelmatig werd van kop gewisseld door Tonnie en Brigitte. Het rouleren ging hun goed af. Na de koffie zijn ze via de Bloemendijk naar Steenbergen gereden. Langs Steenbergen reden ze naar Welberg en via de Boomdijk en Steenbergsestraat langs De Maai van Jan van Loon naar Heerle. Daarna reden ze door de Westelaarsestraat, waar ze enige weken geleden tijdens de openingsrit met groep 1 op 5 maart ook zijn geweest. Nu reden ze wel tegengesteld erdoor. Zo kom je er nooit en dan twee keer in 2 weken! Door ging het vervolgens naar de Heistraat. Net voor Nispen in de Julianaweg werd nog een wielewaal gespot. Zeer zeldzaam: het is een geel gekleurde vogel ter grootte van een merel. Via Nispen keerden ze terug in Roosendaal met 71 km op de teller.Zondag 20 maart reed Chris Sonke zijn nieuwe rit naar de Brabantse Wal van 65 km met in totaal 19 deelnemers. Alfons was maar net op tijd, want op het moment dat Chris het vertreksein gaf kneep hij de remmen dicht bij Huis ten Halve. Deze keer werd er gerouleerd op kop door Cees en Cees, Toon, Ilse en Jörgen en natuurlijk Chris zelf. Over Nispen en Huijbergen zocht Chris het zuidelijkste puntje van de Brabantse Wal op om zo in noordelijke richting de wal te blijven volgen tot en met Halsteren. Dat betekende in Ossendrecht de Trambaan, in Hoogerheide de Onderstal, in Woensdrecht de Rijzende Weg (waar alles gereed gemaakt werd voor de amateurwielerronde van die middag), achter Mattemburg de Vossenweg en na de Heimolen de drukte bij Klavervelden, de rust van De Heide en Vrederust en daarna over de Schansbaan naar Heerle, de Wouwse Hil, Brembos en Nispen. Ondanks dat er wel enkele buitjes gesignaleerd werden, bleef het de hele rit droog.
Groep 2 had iets minder geluk, want zij pikten nog wel een buitje mee onderweg. Tonnie en Hennie (en later ook Wim Schot) namen de groep van 12 leden mee voor een 55 km lange rit. Zij reden over Rucphen, St. Willebrord, Hoeven, Oudenbosch, Standdaarbuiten en Gastels Veer naar Kruisland. Daar werd koffie gedronken bij De Commerce. Na de rust reden ze over Boonhil en het voormalige café De Maai naar Heerle en door het Akkerstraatje richting Tolberg.
John reed met in totaal 5 leden naar Wildert en daar hebben ze koffie gedronken. Leo, Janus en Yvo zijn ieder afzonderlijk naar Wildert gereden om koffie te drinken. John kwam zodoende met 8 leden terug in Roosendaal en had 43 km afgelegd.Robert Buyle werd uit volle borst toegezongen, omdat hij weer een jaartje ouder was geworden. Daarbij deed hij zelf ook een duit in het zakje, omdat het anders niet mooi genoeg zou klinken.
Voor zaterdag 26 maart was door het KNMI mooi weer voorspeld, terwijl voor de Eerste en Tweede Paasdag juist veel wind en regen verwacht werd. Geen wonder dat de clubrit Philipsdam van Cees Mathijssen met 36 deelnemers van start ging. De straffe zuidenwind zorgde ervoor dat iedereen op het gemakje de eerste kilometers kon maken. Op de Kwartiersedijk reed Ad van Haperen lek, wat voor een klein oponthoud zorgde. Nadat Wim zijn lekke band had vervangen kon de groep weer verder. Op de Volkerakdam kwam Hans de Vogt in de problemen. Hij had zich veel te dik aangekleed met winterhandschoenen en wintermuts en "ontplofte". Vooraan werd gewacht, maar het lukte Hans niet om het tempo bij te houden. Voordat na Ooltgensplaat buitendijks gereden ging worden werd er gestopt en kon Hans zich van wat kledingstukken ontdoen en wat eten en drinken. Zodra de groep op de dijk kwam werden de lichtgewichten meteen de kant in geblazen: Wim Mouws, Alfons en Jörgen, waarvan de laatstgenoemde zich nog bezeerde aan het hek. Ze spraken daarom af om regelmatig samen ergens te gaan eten om een beetje aan te sterken... Heel verstandig nam de toerleider het besluit om de route aan te passen en toch binnendijks naar Oude Tonge te rijden. Daar kwamen ze om half 12 aan, met een tweede groep op korte afstand. Vanwege de grootte van de groep mocht er plaats genomen worden in de in aanbouw zijnde feestzaal. Toen om kwart over 12 iedereen zijn tweede bakje op had was er nog wat geharrewar of iedereen wel betaald had. Jacques moest nog even op zoek naar zijn fiets en toen hij die binnen gevonden had kon de groep weer van start. Met de wind vol op kop was het een hele uitdaging om rond de 25 km per uur te blijven, maar de getrainde voorrijders deden het prima. Vlak voor de brug over het Schelde-Rijnkanaal miste Wil plotseling zijn tasje. Van schrik maakte hij een onverwachte slinger met zijn fiets en kwam ten val. Met wat lichte schaafwonden kwam hij nog goed weg. Wel werd hij wat stijf en had een flinke blauwe plek op zijn heup. Zijn helm was op 2 plaatsen gescheurd (die heeft zijn nut dus weer bewezen). Van zijn fiets was de pad afgebroken en hij vertrouwde zelf zijn stuur niet. Hans belde daarom zijn vrouw met de vraag om hen op te komen halen met de auto. Wil werd in goudfolie ingepakt voor de kou en o.a. Ilse en Cees bleven bij hem wachten. Dat duurde uiteindelijk toch nog een dik half uur. De rest van de groep reed door onder leiding van Cees van Sluijs. Jan Buijk moest op tijd terug zijn in het café en was al doorgereden. Alfons ging over de Oesterdam alleen tegen de wind in naar huis. Ad v. Haperen reed daarna nog een keer lek en de groep was pas om 14.30 uur terug, want Jacques v.d. Heijden wist ook nog een "binnendoorweg". Het voerde de groep langs de A4 naar Halsteren en zodoende reden ze 8 km meer dan de geplande 100 km. Degenen die bij Wil zijn gebleven waren om 3 uur weer thuis. Ilse heeft daarna met de auto Will zijn tas nog opgehaald die in Oude Tonge was blijven liggen.
Groep 2 vertrok natuurlijk in zuidelijke richting, want daar kwam de wind vandaan. Toerleider Tonnie reed met de 16 man sterke groep lekker beschut naar Essen, de Wildertse Duintjes en de waterleiding naar Huijbergen en Ossendrecht. Door het dorp ging het bij de Shell linksaf en bij het beeldje weer rechtsaf omhoog het Hageland op. Over de Nieuwe Weg reden ze daarna naar de Kettle, om daar met de wind schuin in de rug door de polder naar Non Plus Ultra te gaan voor de koffie. Daar kwamen ze met 37 km op de teller aan. Toen ze weer buiten kwamen was de wind wat gedraaid en aanmerkelijk in kracht toegenomen. In gedachten waren ze dan ook bij groep 1 op dat moment. Achter Mattemburg langs reden ze over de Bergse Plaat naar de Spinolaberg. Daarna ging het over de Molenweg, Vrederust en Klavervelden weer terug naar Roosendaal. De rit was 74 km lang.
Tweede Paasdag stormde het en dreven diverse buien over. Reden voor toerleider Alfons om zijn clubrit naar Rilland af te gelasten. Toon, Cees, Cees, Jörgen en Ilse twijfelden of ze nog even naar De Wildert gingen rijden, maar zagen daar toch maar van af. Jan Buijk ging weer terug naar huis om zijn 60 paaseieren op te gaan eten die hij klaar had liggen voor AKN...