JUNI 2016
Zaterdag 4 juni in de ochtendnevel stonden 20 leden bij Huis ten Halve klaar voor een ritje met groep 2 richting Tholen. In de verte doemde bij het vertrek nog net een lid uit de nevel op; Jos Oostvogels was nog net op tijd om aan te sluiten. Met 21 leden dus vertrokken Jacq. van der Heijden en Kees Ruyten op kop richting Tholen. Door Tolberg en de Boterstraat naar de Spellestraat en via Leguijt naar Steenbergen. Verder via de Koeveringsedijk en Moorseweg naar Nieuw Vossemeer, om daarna rechtstreeks naar St. Annaland te rijden. Het was nog steeds nevelig, zodat velen hun bril hadden afgezet, ze zagen er toch niets door. Bij café De Hoop hebben ze binnen koffie gedronken. Op het terras was het nog te fris. Wat opviel was, dat iedereen een korte broek aan had, behalve Cees van Sluijs. Cees had zijn winterkostuum aangetrokken: lange broek en ISO-windjack uit de tijd van Penske. Nee koude is niets voor Cees. Op de terugweg zijn ze via Oud Vossemeer en Tholen gereden. De brug van het Schelde Rijnkanaal over om via Kijkuit en ’t Laag naar de Schansbaan te rijden. Achter langs de Wouwse Tol door naar Nispen en Huis ten Halve. Totaal was er 76 km gereden zonder lekke banden en met een goed gemiddelde. Pieter Vrolijk schrok ervan, maar had niets geleden, want hij had de laatste weken conditie opgedaan in Vlaanderen.
Groep 1 reed met 19 man de clubrit Helga. Deze keer met de klok mee en voor de gelegenheid met Toon Jansen als toerleider, bij afwezigheid van Pierre Lasaroms. Na de route helemaal in de gps ingevoerd te hebben, was de woensdag ervoor de rit nog verkend met de VUT-ters. Ook Theo en Cees waren van de partij, want hun geplande Cristal Alkentoer was afgelast tengevolge van de zware regenval van de voorgaande dagen in die streek. Josse Zentveld sloot in Zevenbergen als 19de aan bij de groep. Met de nevel had Gerard wel rekening gehouden, maar met de druppeltjes die daardoor van de bladeren vielen niet: hij had voor het eerst zijn spatbord thuis gelaten, maar had daar meteen flink spijt van, want hij en zijn fiets werden er flink vuil van. Bij de sanitaire stop bleek Jan Mulders zo hard te kunnen niezen dat zijn gebit eruit vliegt... De koffie bij Helga smaakte goed, maar de prijs viel wat tegen met € 2,25 per kopje. Echte randstedelijke prijzen dus. Op de terugweg werd Josse weer keurig netjes thuis afgezet.Zondag 5 juni was een topdag. Niet alleen qua weer, maar ook qua opkomst, want groep 1 telde 33 deelnemers, groep 2 had 11 leden aan de start en ook groep 3 was met 9 man die Leo oppikten in de Wildert. Totaal dus 54 leden op pad! Niet de goedkoopste dag dus om een rondje te geven, maar John van Turnhout en Christ Couwenbergs hadden het er graag voor over om toegezongen te worden door het AKN-koor. Jan en Marian hadden het er maar druk mee.
Groep 1 had vooraf een mooie clubrit van 71 km gereden met Jacq. v.d. Heijden, die op kop geassisteerd werd door Jan Mulders, Kees Schijven en Jos Oostvogels. De rit ws ongeveer hetzelfde als de dag ervoor met groep 2, met uitzondering van het stuk naar St. Annaland. Onderweg werd er nog even gepauzeerd voor een korte plaspauze en tussentijdse controle van de fiets van Jan Mulders, die duidelijk aan een nieuwe ketting en bijbehorende bladen toe bleek te zijn. Jörgen had daarna nog wat problemen met zijn 25 mm bandjes: door de kleine ruimte tussen band en rem bleven de brokjes klei steken. Het huis van Peter Schoonen werd per ongeluk voorbijgereden zonder te stoppen. Jammer want Peter had speciaal een Poolse hulp ingehuurd om ons van koffie te voorzien... Volgende keer beter!
Groep 2 vertrok met Tonnie om 09.00 uur vanuit Huis ten Halve. Ze waren in totaal met 11 leden. Ook Tjebbe was erbij. Ze vertrokken richting Nispen, om langs het Everlandwegje, de Wouwse Tol, Boerenweg, Vrederust (moeten we warm houden) en de Spinolaweg naar Bergen op Zoom te rijden. Bij Non Plus Ultra werd koffie gedronken. Het was er met dit zomerse weer al hartstikke druk. Na de koffie reden ze via de Scheldeweg, Ossendrecht, Peerdenbergscheweg, Calfven, Ossendrecht en Huijbergen terug naar Roosendaal. Cees van Sluijs mocht nog een lekke band noteren. Ja schijfremmen hebben is ook niet alles. Krijg je ook lekke banden mee. Totaal was 62 km afgelegd.
Groep 3 vertrok om 8.30 uur met John richting Wildert. Ze waren met 9 leden. Het was al 18 graden, volop zon en nagenoeg geen wind. Onderweg kwamen ze gigantisch veel Belgische groepen met renners tegen. Naar schatting ca. 500. Vooral op de Verbindingsweg van de Kalmthoutse Heide was het druk. Ook in die pelotons dames met wel heel luchtig aangepaste fietsshirts: niet gesloten tot aan de hals, maar een beetje losjes. Moet kunnen met deze temperaturen! In Wildert kreeg John nog een lekke band. Doodlopend straatje, putje, onbekend terrein, prijs! Bij de bakker stonden ze buiten te wachten op hun beurt, dus dat werden geen papkoeken deze keer. Na de koffie in Wildert reden ze rechtstreeks naar Roosendaal. Voor elf uur waren ze er terug en hadden 39 km afgelegd.
Leo is alleen om 9 uur vertrokken naar Wildert en ook alleen teruggefietst.Zaterdag 11 juni stond onze tweede clubuitstap op het programma. Deze keer had de toercommissie haar oog laten vallen op de Tour de Force in Barneveld. Maar liefst 15 AKN-ers zagen dat als een mooie uitdaging en stonden 's ochtends vroeg om half 7 klaar om met 5 auto's naar de pluimveestreek van Nederland af te reizen. Na wat gegoochel met fietsen op en af fietsenrekken konden alle fietsen mee en om 8 uur waren ze bij de start. Geen tijd voor koffie deze keer, omdat ze om half 9 op de fiets wilden zitten. De route voerde globaal rondom de Veluwe. De eerste uren werd er in lichte regen gereden, maar 's middags toen de hellingen van Posbank, Emmapyramide en Zijpeberg zich aandienden was het gelukkig weer droog. Van de drie bevoorradingen werden er maar 2 ontdekt. De eerste was na 68 km en daar was alles voor eigen rekening. De derde was 12 km voor het eind en daar kregen de deelnemers eieren (sommigen konden er geen genoeg van krijgen), bananen en appels en sportdrank aangeboden. Onderweg was er nog wat oponthoud geweest door 2 lekke banden van Ilse en 1 van Robert. Ook begaf de derailleurkabel van Ben het onderweg, maar met wat improvisatie en ook nog wat hulp vanuit een Shimano-stand kon er voor gezorgd worden dat Ben toch op een vaste versnelling kon blijven fietsen. Na afloop was er voor alle deelnemers een soort coolpack, om drankjes onderweg lang koel te kunnen houden. Voor de kinderen was er ook nog een medaille, dus Ilse kreeg er op voorspraak van schoonvader Cees ook een mee naar huis...
Aan deze clubuitstap deden mee: Cees Mathijssen, Robert Buyle, Toon Jansen, Ilse Mathijssen, Jörgen Mathijssen, Theo Jukes, Eric Langelaan, Arnold v.d. Maat, Toine van Oers, Ben Wesseling, Jacq van Benthem, Cees van Sluijs, Ad v. Haperen, Chris Sonke en Henk Verschuren.Ook in Roosendaal regende het 's morgens, dus de opkomst voor de thuisblijversrit was klein: maar 8 leden meldden zich. Kees Ruyten en Wim Hoogendam vertrokken vol goede moed, maar tussen Roosendaal en Schijf moesten ze hun plannen al bijstellen. Er was daar gemaaid en samen met het gras waren ook scherpe delen van de maaimessen op de weg terecht gekomen. Over korte afstand regende het daarom lekke banden. Na anderhalf uur was de groep pas bij Schijf, na eerst 6 lekke banden gerepareerd te hebben! De gelukkigen waren Pierre van Zinnen, Wim Schot (2x), John van Houten en Wim Hoogendam. Daarop werd besloten om de rit in te korten en in Zundert koffie te gaan drinken. Vanwege de aardbeienfeesten moesten ze over de kermis naar Neefs. Dat ze daar twee bakjes koffie voor € 1,60 kregen maakte weer wat goed van de zo slecht begonnen dag. Uiteindelijk werd deze dag 50 km gereden.
Zondag 12 juni reed Toon zijn clubrit Toontje Lager zonder Ad van Haperen, maar hij had aan kop genoeg assistentie om mee te rouleren; zelfs Brigitte draaide lekker mee. Deze keer reed Toon de rit tegengesteld aan vorig jaar. De 20 deelnemers vertrokken over het spiksplinternieuwe fietspad langs de Willem Dreesweg. Het lukte deze keer wel om Schijf ongedeerd te bereiken, want Toon nam niet de Nederheidsebaan natuurlijk! Na Schijf werd Rucphen, St. Willebrord en Sprundel aangedaan, om vervolgens onder Etten-Leur door naar Liesbos te rijden. Daar werd richting Prinsenbeek gekoerst om daarna over de Verloren Hoek naar Leur en de Ettense Beemden te rijden. Net voor Hoeven kwamen ze Pierre Lasaroms nog tegen, die aan het trainen was om weer grote afstanden aan te kunnen. Door Hoeven en langs Breda Airport werd Roosendaal weer opgezocht en de 70 km vol gemaakt.
Bij Huis ten Halve zat groep 3 al binnen. Zij hadden met zijn vieren een rondje van 43 km gereden, waarbij Cees en Cees zich aanvankelijk nog met het tempo van groep 1 in beweging zetten. John hield ze gelukkig in toom deze rit. Leo en Rini van 't Westen (voor het eerst weer present na zijn operatie) namen de korte route over de Kalmthoutse Heide naar de Wildert.Groep 2 reed deze dag met zijn zevenen naar Putte. Over Nispen en Essen-Hoek ging het naar de Verbindingsweg en zo over Kalmthout naar Putte. Daar werd na 27 km koffie gedronken bij Grenszicht. Na de rust reden ze achter Putte langs naar de Putseweg. Langs Familyland en de vliegbasis reden ze naar Wouwse Plantage. Op de Julianaweg zag toerleider Kees een grote kei wel liggen en Geert Lazeroms niet. Gevolg: een lekke band en 10 minuten oponthoud voordat ze over Nispen terug bij Huis ten Halve waren.
Deze ochtend was ook Oscar Timmers daar weer eens langs gekomen. Met de gezondheid gaat het niet goed en dan is wat afleiding op de zondagmorgen zeker welkom.Ben trakteerde de aanwezigen nog op een rondje, alvast voor zijn verjaardag en dat werd natuurlijk gepast gevierd.
Met een stralende zon vertrokken zaterdag 18 juni 15 AKN-ers voor een rondje Zeelandbrug. De 4 voorrijders waren Ilse, Toon, Jörgen en toerleider Chris. Jammer dat er niet meer leden bereid waren om mee te draaien in de kop van de groep, want op een rit van 140 á 150 km is 4 eigenlijk te weinig. In Steenbergen sloten Thijs en Peter aan en reden ze naar de Grevelingendam. Vanaf De Heen ging het harder waaien en regenen. Door de slechte weersomstandigheden werd in Bruinisse een afslag gemist, zodat de groep niet buitendijks meer kon rijden. Dus werd de parallelweg genomen. Op de Zeelandbrug stond een WNW-wind die behoorlijk blies, waarmee de voorrijders het moeilijk hadden. In Colijnsplaat was de rust en kwamen ze nat binnen, maar voor de kastelein was dat geen probleem. De koffie smaakte voortreffelijk en deze keer was er wel bij elk kopje een koekje. Na de rust reden ze naar de Zandkreekdam om via Wilhelminadorp en door het achterland van Kloetinge en de fruitboomgaarden van Kapelle en Wemeldinge naar Yerseke te koersen. Na Yerseke, met de wind in de rug, kregen ze er een voorrijder bij en reden ze door de Olsendepolder en via het nieuwe fietspad buitendijks naar Krabbendijke. Thijs reed daar lek; een pechdag voor Thijs dus, want het was al de tweede keer deze dag. Na Krabbendijke reden ze via de Oude Rijksweg naar de Duintjes om via de Heimolen naar Roosendaal te rijden. Kees de Greef had hier ook nog een lekke band. Op de Wouwse Hil werd er niet goed op de signalen van de toerleider gelet en reed men blindelings achter Jac aan, die echter daar de kortste weg naar huis nam. Uiteindelijk werd toch de toerleider gevolgd en via de Tolberg keerden ze huiswaarts. Ondanks de regen was het toch een mooie rit.
Groep 1
Groep 2
Groep 2 ging op stap met in totaal 17 leden. Kees slaagde erin om de groep tot de rust droog te houden. Over Kalmthout ging het naar Kapellen-Bos, langs het vliegveld en langs de Royal Antwerp Golf Club, om uiteindelijk bij de rust bij Grenszicht in Putte uit te komen. Na de rust was het vanaf Zandvliet na 50 km echter gedaan met de pret. Hoefden de regenjasjes eerst niet aan omdat het toch maar een beetje regende, na enkele kilometers hoefden ze niet meer aan omdat iedereen tot op het bot doornat was. Geen wonder dat ze zo kort mogelijk langs de ME-opleidingsschool en Jagersrust terug naar Roosendaal reden. Daar hadden ze 74,3 km op de Stravateller.
Zondag zou een prachtige dag worden, maar veel meer dan dat het droog was viel er om half 9 niet te juichen. Groep 3 had wel een mooie opkomst, want die reden 9 man sterk hun wekelijkse rondje naar De Wildert, waar ze Leo op gingen pikken. Groep 1 had ook een mooie opkomst, maar de 24 deelnemers hadden wel een valse start, want nog voor de Willem Dreesweg reed Robert al lek. Met vereende krachten werd geprobeerd om de buitenband er na het verwisselen van de binnenband weer op te krijgen, maar dit lukte met geen mogelijkheid. Zelfs het derde handje van John van Houten bracht geen uitkomst. Pas in derde instantie lukte het Arnold v.d. Maat, maar toen waren ze al 20 minuten verder. De eerste rijders van groep 2 waren toen al gepasseerd, waarvan Pieter Vrolijk kwam vertellen dat diegenen die wilden fietsen over een tiental minuten wel met groep 2 mee mochten! Op het nieuwe fietspad kwamen ze na de tweede start Kees de Greef tegen, die daar ook lek was gereden. Kees was op weg naar groep 2, dus die liet groep 1 letterlijk links liggen. Over de Achtmaalsebaan en Schijf ging het goed, maar bij de Rucphensebaan moest Jan Mulders afhaken. Zijn nieuwe pion had hij niet vast genoeg gemonteerd en die liep vast tegen het frame. Na dit korte oponthoud kon de groep verder naar Rucphen en binnendoor naar Bosschenhoofd. Parallel aan de snelweg ging het daarna naar Zegge en zo door naar Roosendaal. Door het industrieterrein reden ze naar de Leemstraat en over de viaducten naar en op de Nelson Mandelaweg. De eerste bergen waren genomen. Langs de Vliet kwamen ze in de gemeente Halderberge. Na de brug ging het richting Wildenhoek en na een korte plaspauze zo door naar Wouw. Door de Kasteelstraat ging het weer het dorp uit en langs Coppens naar de Torenbaan en langs de Zanderijen en het spoor naar Bergen op Zoom. Hier gingen voor veel Roosendalers de ogen open: wat een prachtige panden, wat een cultuur, wat een natuurschoon, wat een ontzettend vriendelijke mensen. Er werd met volle teugen genoten van het Ravelijn, Hopmans Fietsgigant, de Blokstallen, Kiek In De Pot, de Nelson Mandelabrug, de prachtige boulevard met de ijssalons, de metershoog spuitende fontein in de Binnenschelde, de rietkragen van de Plaat, eigenlijk teveel om op te noemen. Dat alles gadegeslagen door vriendelijk groetende mensen en automobilisten die snel plaats voor ons maakten toen de groep eraan kwam. Langs camping Zoomland ging het uiteindelijk via de Wouwse Hil en de Bergsebaan naar Nispen. Natuurlijk werd er nog wel even gestopt voor de trein. Om ongeveer half 12 meldde de groep zich bij Huis ten Halve, met iets meer dan 70 km. Daar kon iedereen terugkijken op een ontzettend gevarieerde rit. Theo kon dan ook veel complimenten in ontvangst nemen voor deze clubrit naar bergen.
Groep 1
Groep 2
Groep 2 ging deze ochtend met 8 man naar camping Liesbosch. Tonnie en Hennie deden de kop en reden over Schijf en de Turfstraat richting Rijsbergen, om daarna over het Zandspui en de Rithseweg bij de camping uit te komen. Na de rust reden ze richting Prinsenbeek, bovenlangs Etten-Leur en over St. Willebrord naar Rucphen. Daar was het kermis, dus werd de route snel aangepast: langs de Oliepot ging het over het fietspad door de Rucphense Heide terug naar het clublokaal. Ze hebben deze dag 54 km gereden.
Jan Mulders had thuis zijn fiets weer gerepareerd en kwam gezellig op de koffie na afloop. Goed bekeken, want zo kon hij (net als 40 andere leden) Ilse van harte feliciteren met haar verjaardag. Natuurlijk hoorden daar 41 x 3 kussen bij en werd ze luid toegezongen. Jörgen merkte toch duidelijk verschil met enkele weken daarvoor, toen hij toegezongen en gefeliciteerd werd...
Groep 1 zocht op deze aangename 25ste juni het vestingstadje Heusden aan de Maas op. Deze mooie rit van Wim Mouws vertrok met 19 deelnemers, met op kop Ilse, Alfons, Erik, Toon, Jacq. v. Benthem en Wim. Bij het vliegveld stond Pierre Lasaroms, zoals afgesproken, al te wachten. Langs de A58 reden ze naar over de Moerdijkse Postbaan naar Prinsenbeek. Bij Elsakker werd de A16 en de Mark overgestoken. Een ongeduldige vrachtwagenchauffeur maakte daar een hoop kabaal, want hij vond dat hij voorrang had moeten krijgen van het laatste deel van de groep. Na Terheijden ging het naar Oosterhout, waar Wim de groep handig door de buitenwijken van de stad loodste richting knooppunt Hooipolder. Vandaar reden ze over de mooie Lange Broekstraat naar Raamsdonk, dat door de lintbebouwing aan Waspik vastgegroeid is. Daarna werd de zomerdijk tussen het Zuiderkanaal en de Bergse Maas gevolgd. Omdat de sluis ter hoogte van het industriegebied vernieuwd werd, kregen sommige leden toch nog hun zin en werd met het pontje bij Drongelen de oversteek over de Bergse Maas gemaakt. Zo werd de weg vervolgd tot Heusden. Daar werd gerust bij het pannenkoekenrestaurant, maar hield iedereen het bij een drankje en een enkel gebakje. Er werd tot kwart voor 12 nog tevergeefs gezocht naar een kogel in de gevel van een van de historische panden, maar toen moesten ze weer terug naar Roosendaal. Nu werd de Bergse Maas helemaal gevolgd tot aan de brug bij Keizersveer. Er was toch wel wat tegenwind, maar het bleef droog. Over Geertruidenberg ging het naar Made en zo over Langeweg naar Zevenbergen. Via de fietsersbrug reden ze naar Oudenbosch en over Zegge naar Roosendaal. Met niet meer dan wat lichte druppels op het eind was het weer een mooie tocht, die wel een behoorlijk Theootje kende van 10 km.
Groep 1
Groep 2
Groep 2 zocht deze zaterdag onder leiding van Kees Ruyten 18 man sterk het eiland Tholen weer eens op. Over Nispen en de Brembos ging het naar de Westelaarsestraat. Na het viaduct over de A58 reden ze langs De Heide, waar Ad van Iersel lek reed. Na reparatie konden ze verder naar de Tholenseweg en de brug bij Tholen. Met een mooie slinger binnendoor ging het over de Puitsedijk richting St. Annaland waar koffie gedronken werd bij café-slijterij De Hoop. Daarna reden ze terug naar Nieuw-Vossemeer, om parallel aan het Schelde-Rijnkanaal in zuidelijke richting om daarna af te buigen naar Oude Molen, waar de nieuwe A4 overgestoken werd. Daarna reden ze langs de A4 over de Schansbaan richting Heerle. Bij de Wouwse Tol werd de A58 weer overgestoken en ging het weer via de Westelaarsestraat en Nispen terug naar Roosendaal, om de 79,6 km vol te maken.
Groep 1
Groep 2
Zondag 26 juni werd er om 08.30 uur vertrokken voor de Bikkeltour. Er stonden 23 man bij groep 1 aan de start. Cees en Jörgen hadden de familie (Ilse en zwager Cees) als medevoorrijders opgetrommeld. Met de stevige wind op kop werd er via Nispen naar Huijbergen gereden. De eerste klim van de dag was het nieuwe fietspad langs de Onderstal. Hier ging het bovenaan linksaf voor de afdaling naar de kerk bij Woensdrecht. De stompe Torenlaan werd deze keer omhoog gereden om via de Rijzende Weg weer af te dalen. Langs Non Plus Ultra ging het door de polder naar Ossendrecht. Na de klim naar de kerk reden ze rechtsaf naar de bakker bij het beeldje, om daar de klim van het Hageland te nemen en in een mooie afdeling over de Nieuwe weg terug naar het Calfven te rijden. In Hoogerheide terug aangekomen ging het deze 2e keer over het fietspad linksaf de Onderstal in. Vervolgens werd de kasseienklim aan de achterkant van Rijzende Weg opgezocht (niet iedereen was daar blij mee). In de afdaling van de Rijzende Weg was er even oponthoud omdat Brigitte haar ketting eraf ging en klem zat tussen het frame en het binnenblad. Jacques v.d. Heijden kon het euvel verhelpen. De Stompe Torenlaan werd deze keer als afdaling genomen om vervolgens de Rijzende Weg in zijn geheel te beklimmen. Met de wind in de rug was de rest van de rit een makkie. Het werd wel donker ende toerleiders besloten dan ook om de kortste weg terug te nemen. Met 62 i.p.v. de geplande 65 km werd er droog gefinisht (het zijn dan wel bikkels maar op een bui regen op het laatst van de rit zit niemand te wachten)
De evaluatie achteraf was prima geregeld: als de leden wat te klagen hadden over de rit moesten ze zich bij Jörgen melden en de complimenten werden door vader Cees dankbaar in ontvangst genomen.Groep 2 reed onder leiding van Kees Ruyten over Nispen en Essen naar de Huybergsebaan, om daarna over de Kalmthoutse Heide naar Kalmthout te rijden. Ze waren deze dag met 7 man, waarvan Kees de Greef en Tonnie mee op kop reden. Over de Canadezenlaan en de Grensstraat reden ze naar Putte, waar ze tijdens de koffie nog een stortbui gehad hebben van 15 minuten. Als ze een half uur eerder waren gestart, waren ze droog thuis gekomen, want nu was het wegdek kletsnat en kwam er ook van de bomen nog flink wat gedruppel. Dat gaf de doorslag: vanaf volgende week start groep 2 weer gewoon op zondag om half 9... Ze hadden over de braderie weg kunnen rijden, want het winkelend publiek had beschutting gezocht voor de regen en de straten waren zo goed als leeg. Dat deden ze toch maar niet... Achter het Joods kerkhof langs gingen ze na de rust over de Putseweg naar Jagersrust en over de Abdijlaan naar Huijbergen. Over de Ouwerveldenweg ging het tenslotte weer terug naar Nispen en Roosendaal.
Groep 3 reed deze dag met 7 man hun ontspannen rondje naar De Wildert.