JULI 2016
Groep 1 reed bij Avanti in Alphen aan de Rijn hun 120 km lange rit door Het Groene Hart. Alfons reed maar 1 x verkeerd, dus was er zelfs tijd voor een kopje koffie of thee vooraf. Wim Mouws kon meteen even opdrogen, want toen de fietsen van de auto gehaald werden barstte er even een stortbui los. Iedereen vluchtte even in de auto, maar Wim worstelde met zijn regenjack en was nat voordat hij het aan had. Binnen zat Piet Langelaan de groep al op te wachten en zo konden ze klokslag half 9 vertrekken. De eerste de beste hefbrug ging natuurlijk net open toen de groep er aan kwam en richting Zwammerdam moesten de regenjasjes al aan voor een korte maar felle bui. Gelukkig droogt alles weer snel als de zon er daarna weer door komt. Zo bleef het eigenlijk de hele dag: grotendeels droog met opklaringen en enkele buitjes. Toch best wel aangenaam fietsweer dus. Deze keer werd er door de hele groep gerouleerd en dat verliep prima. De organisatie was er weer in geslaagd veel hoogtepunten uit Het Groene Hart in de tocht op te nemen. Degenen die hier nog nooit gefietst hadden waren dan ook enthousiast over het prachtige landschap en de natuur. Langs Zwammerdam werd de Oude Rijn gevolgd en daarna ging het langs Bodegraven, Nieuwerbrug, Woerden en Harmelen naar de eerste rust na 48 km bij restaurant Marnemoende aan de Hollandse IJssel. Daar werd het vertrek 5 minuten uitgesteld, omdat het op dat moment wel erg hard regende. Daarna ging het naar IJsselstein, Benschop, Polsbroekerdam en Polsbroek naar de Vlist. Door Haastrecht ging het naar Oudewater, waar geen risico werd genomen: de Waag lieten ze links (eigenlijk rechts) liggen, want Ilse was er bij. Door ging het dus naar Snelrewaard, Papekop, Hogebrug en Driebruggen. Daar werd bij de tweede rust alleen even gebruik gemaakt van de wc en ging het meteen door de Reeuwijkse Plassen naar Sluipwijk en zo naar Reeuwijk-Dorp. Op de smalle wegen lukte het soms niet altijd om twee auto's elkaar te laten passeren en was het dus wel goed oppassen. Kees de Greef reed daar lek en even later kon Robert zich nog net in balans houden toen hij een rijplaat raakte die gedeeltelijk op de weg lag. Zonder verdere problemen werd het clubhuis van Avanti weer bereikt en had Piet nog dik 20 km met aantrekkende wind tegen voor de wielen voordat hij weer thuis was. Waarschijnlijk was hij dus ook rond 4 uur thuis, net zoals de overige AKN-ers.
De deelnemers aan deze clubuitstap waren: Piet Langelaan, Cees Mathijssen, Alfons Govers, Eric Langelaan, Wim Mouws, Kees de Greef, Robert Buyle, Theo Jukes, Jörgen Mathijssen en Ilse Mathijssen.
Clubuitstap Het Groene Hart
Thuisblijversrit Groep 1 en 2
22 Thuisblijvers reden met Kees Ruyten een rit van 100 km. Kees had Cees van Sluijs, Wim Schot en Wim Hoogendam gecharterd om om de 5 km te wisselen op kop. Over Nispen en de Huybergsebaan reden ze over de Kalmthoutse Heide naar Kapellen-Bos. Daar werd rondom het terrein van de Royal Antwerp Golf Club gereden en zo door naar Kapellen. Daar werd teruggestoken richting Heide en over de Oude Galgenstraat reden ze naar de Waterstraat en zo naar de rust in Stabroek. Daar kwamen ze na 45 km aan bij café De Zwaan. Na de rust reden ze door de Abtsdreef naar Berendrecht, Zandvliet, en langs de BASF naar de Bathse brug. Door de Sophiaweg reden ze daarna langs Non Plus Ultra naar Korteven en zo door naar de Heimolen, om achter Wouwse Plantage langs, naar de Julianaweg en Nispen te rijden. Omdat er wat lichte regen begon te vallen werd de kortste weg terug genomen, waardoor de rit op 93 km uit kwam.
![]()
Groep 1
![]()
Groep 2
Groep 3
Zondagochtend 3 juli stond voor Cees van Sluijs de puntenkoers op het programma. 27 Leden meldden zich om samen met Cees de knooppunten af te rijden. Cees werd op kop geassisteerd door Chris Sonke, Jörgen en Ilse. Peter Schoonen begon goed door na 200 m al lek te rijden. Door de Tolberg ging het naar de Haiinksestraat en over de Brembos naar Wouwse Plantage. Achter het vliegveld langs reden ze richting Bergen op Zoom. Langs Stay Okay reden ze richting Heerle, waarbij ze De Heide links lieten liggen. Halverwege ging het linksaf naar Moerstraten. Daarna was het even opletten voor Cees dat hij geen zandweg in zou slaan, want bij de verkenning was hij 4 x op een zandweg gestuit! Door het Zegsblokwegje ging het over de Boonhil naar het fietspad van Steenbergen naar Kruisland. Dat werd gevolgd tot Kruisland, om in Kruisland richting Oud-Gastel te rijden. Voor de brug ging het rechtsaf, om langs Rob Smits en 't Anker weer terug te keren naar de Haiinksestraat. Over Nispen kwamen ze tenslotte weer terug in Roosendaal aan.
Groep 2 reed met Geert en Hennie op kop met 7 man eerst naar Nispen en toen naar het Everlandwegje en de Rietgoor naar de Haiinksestraat. Hier kwamen ze groep 1 tegen. Een paar voetgangers keken verbaasd, omdat er een groep hen van achter voorbij reed en een moment later “dezelfde groep” hen van voren naderde. Door ging het naar Wouw via de Akkerstraat, waar Ad van Iersel lek reed op een steen. Op zich is zoiets vrij snel verholpen, ware het niet dat Ad een binnenband aangegeven had met een te korte ventiel, nog van zijn oude fiets. Dus binnenband weer eruit en eentje gemonteerd met een langer ventiel. De weg werd vervolgd via de Bergsebaan, Heerle, Jagersweg, Moerstraatsebaan en 't Laag, naar het koffieadres, De Moermarkt te Moerstraten. Hier waren ze iets te vroeg, maar ze hebben de uitbaters maar even uit bed gebeld... Het bleek een goed koffieadres, waar koffie voor € 1,50 en van alles voor een zeer bescheiden prijs te krijgen was. (Dit was de eerste keer dat Geert met de groep daar aanreed. Hij was bij het verkennen van deze rit, als vervanging voor Van Pul welke er naast is gelegen, afgelopen zaterdag hier binnen gegaan. Het is een leuk tentje om koffie te drinken binnen of op het terras. Alles is hier aanwezig puntjes krentenbollen, frisdrank. Het is ook een bakkerij. Geert had zaterdag met de eigenaresse afgesproken dat hij langs zou komen en hij mocht ze desnoods uit bed bellen. De prijzen zijn redelijk en het ziet er netjes uit. Er komen ook andere fietsgroepen. Kortom een leuk koffieadresje. Het gaat 's zondags om 10 uur open, maar ze zijn om 9.45 uur aanwezig.) Tijdens het drinken kwam groep 1 voorbij en enkele van onze fietscollega's riepen daarop meteen, dat Cees van Sluijs weer de weg kwijt was. Na de koffie reden ze via de Kraggeweg, Welberg, Afgeslechtedijk, Boonhil en de Doornbosseweg, waar een flinke tegenwind woei, naar de Boomdijk, om over de Gagelweg via Kruisland en Vroenhout door de Tolberg naar ons clubhuis terug te rijden. Hier kwamen ze om half 12 aan met 58 km op de teller. Al met al was het heel goed fietsweer, met jammer genoeg een stevig windje.
Groep 3 vertrok om half negen met John voor een rit naar Wildert. Zij waren in totaal met 7 leden. Via Nispen en het Everlandwegje reden ze naar de Rietgoorsestraat. Tot aan de afslag met de Haiinksestraat zijn ze achter groep 2 blijven rijden. Via de Heistraat en Schouwenbaan reden ze naar de Verbindingsstraat van de Kalmthoutse Heide. Ondertussen waren ze al diverse grote groepen Belgische renners tegengekomen. Allen reden ze richting Nederland. Via de Frans Raatsstraat werd de doorgaande weg overgestoken, om via het buitengebied van Kalmthout naar Wildert te rijden. Bij de spoorlijn naar Wildert werd nog even stilgestaan bij het monument van de 6 slachtoffers die op 9 januari 1946 gevallen zijn bij het ruimen van mijnen langs de spoorlijn. Aansluitend reden ze via het bungalowpark Ziel van Kalmthout naar de koffie in Wildert. Na de koffie reden ze door de Wildertse Duintjes naar de Nolsebaan om via de kasseien van de Velodreef terug naar Roosendaal te rijden. Net na deze kasseien kreeg Henk een leegloper. Zeer waarschijnlijk opgelopen op deze kasseien. Door Jos Vos werd even getoond hoe een prof een band kan verwisselen. Handig en snel was de band binnen 4 minuten door Jos gewisseld. Thuis bij Huis ten Halve hadden ze 46 km afgelegd.
Leo vertegenwoordigde groep 4 en is ook in Wildert koffie gaan drinken. Hij heeft nog een kleine 30 km afgelegd.
Bij Huis ten Halve werd nog gezongen en geproost op de verjaardag van Kees Schijven en Cees Mathijssen. Jongens nog van harte gefeliciteerd.Bij de start om 08.00 uur was het 9 juli nog zwaar bewolkt in Roosendaal. Volgens Cees van Sluijs gaf de buienradar wat rode stippen aan in de Hoekse Waard. Met 21 man werd er vertrokken via Zegge naar Oudenbosch. Hier werd Josse Zentveld opgepikt om als 22e clublid de tocht mee te rijden. Via de brug bij Oud Gastel werd er langs Helwijk naar het Hellegatsplein gereden. Rechtsaf ging het naar Numansdorp en hier werd de dijk opgezocht naar Strijensas. Kort voor dit dorp reed Jan Verbocht lek. Bij Strijensas moest er vanwege de dijkverzwaring alternatief gereden worden. Bij 's-Gravendeel werd er via Mookhoek teruggereden naar Strijen, waar de eerste rust bij Koffiepunt 40 gepland was. De Kapper had al 20 stoelen op het terras klaar gezet en de zon was ondertussen tevoorschijn gekomen, dus het was daar goed toeven. Via Maasdam naar Puttershoek werd de Heinenoordtunnel overgestoken om over het fietspad in de haven bij Oud-Beijerland uit te komen. Hierna ging het bij een afslag naar rechts goed mis: Chris Sonke raakte het achterwiel van Toon en viel en Wim Mouws viel boven op hem. Wieger probeerde er nog omheen te rijden, maar er stond een auto waardoor ook hij over de kop ging. Het gevolg was dat hij nogal wat schaafwonden aan zijn hand en gezicht had. Ilse had de EHBO-spullen bij zich en samen met Gerard Loontjens werden de wonden door haar verzorgd en ook Chris werd nog geholpen. Een vriendelijke dame uit de buurt kwam nog met schoon water om de wonden schoon te spoelen. Gelukkig kon iedereen de weg weer fietsend vervolgen. Even verderop stond er langs het fietspad een gepensioneerde olifant, iets wat je niet meteen verwacht in de Hoekse Waard! Via Goudswaard moest er een stukje over rijplaten gereden worden, omdat ze daar ook weer met de dijkverzwaring bezig waren. Na Zuid-Beijerland en het Hellegatsplein werd er gestopt voor de 2e rust bij de Banaan. Een paar leden besloten hier om door te rijden naar huis. Jörgen sloot hier in hun plaats aan bij de groep. Na zijn vrijdagbezoek aan North Sea Jazz was de starttijd van 08.00 uur hem iets te vroeg geweest. Via Dinteloord en Stampersgat werd er weer naar Roosendaal gereden. 50 Meter voor Huis ten Halve gaf de teller van toerleider Cees precies 165 km aan. Omdat Huis ten Halve dicht was, besloten de overgebleven 6 leden de laatste stempel te halen bij Tivoli in Nispen.
Groep 1
Groep 2
20 Leden reden met groep 2 deze zaterdagrichting De Heen. Jacques had de beheerster van het plaatselijke gemeenschapshuis gesproken over de mogelijkheid om daar koffie te drinken en wilde meteen maar even gaan kijken of dat mogelijk was. Na 't Anker, Stampersgat en Dinteloord werd er bij de Heense Sas even gebeld, maar ze kregen alleen verbinding met het antwoordapparaat. Zodoende kozen Kees en Jacques voor de veiligste weg en werd koers gezet naar het Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer. Na de koffie reden ze met assistentie van Hennie, Brigitte en Wim terug via Mattenburg, Kijkuit en Halsteren naar de Bergse Plaat. Daarna ging het over de Heimolen naar de Westelaarsestraat en de Brembos om over Nispen de 80 km vol te maken.
![]()
Twee oudgedienden
![]()
Groep 2
Groep 3
Zondagochtend 10 juli stond de singlespeedrit van Jan en Jacques op het programma. Jan maakte indruk door met een 110 jaar oude fiets aan de start te verschijnen: een Cyclop met alleen een rem bovenop de voorband. Jan vertrok hierop, wat bij sommigen van de 23 leden de wenkbrauwen wat deed fronsen, want de voorrem zat ook nog eens los. Maar Mieke was goed geïnstrueerd en stond bij de poort klaar om de fiets van Jan om te wisselen voor een iets moderner exemplaar, met 2 remmen. In Nispen was alles al afgezet voor de plaatselijke wielerronde, maar dat gold natuurlijk niet voor onze groep 1. Die wisten toch een gaatje te vinden om op de Bergsebaan te komen. Zo reden ze naar de Heimolen en achter en aan de zijkant van Mattemburg langs. Over de Oude Rijksweg reden ze richting Rilland, waarbij Jörgen en Toon de Tweede Hoogewaardse Dwarsweg verkozen boven het fietspad. Na de brug reden ze langs het Spuikanaal en weer terug over de Bathse brug om linksaf naar Non Plus Ultra te rijden. Natuurlijk werd de Rijzende Weg alsnog genomen, want daar zijn die singlespeeds voor gemaakt! Door de Onderstal reden ze daarna langs de kerk naar Huijbergen. Daar werd een rondje langs de manege in het parcours opgenomen, om daarna over Essen-Hoek en Essen terug te rijden. Dat gebeurde met een extra bochtje rondom Nispen, om problemen met de coureurs aldaar te vermijden. In de eindsprint mengde zich ook nog even Hans, maar die moest de eerste plaats toch aan een ander overlaten.
Groep 2 reed met zijn negenen naar Loenhout. Kees en Tonnie wezen de weg en gingen over Horendonk naar de Bosweg en namen daarna het Heidepad richting Wuustwezel. Daarbij kwamen ze langs de "schuur zonder pannen", bij velen nog bekend van de regelmatigheidsrit van enkele jaren geleden. Over het fietspad reden ze daarna naar Loenhout waar bij de Zwaluw na 25 km koffie werd gedronken (en 1 thee voor Kees Baaten). Over de Vloeiweg en de Bijltjesstraat reden ze naar de Kalmthoutse Baan. Na Achtmaal kwamen ze bij de Ellewaard, waar Ad van Iersel zijn kans schoon zag om voor de derde keer dit seizoen lek te rijden. Over Horendonk ging het tenslotte naar het fietspad langs de rijksweg naar Nispen en zo terug naar Huis ten Halve.
Groep 3 vertrok om half negen 2 man sterk, want Willy vergezelde Rini naar de Wildert.
Leo vertegenwoordigde groep 4 en is ook in Wildert koffie gaan drinken. Hij heeft nog een kleine 30 km afgelegd.
Bij Huis ten Halve werd nog gezongen en geproost op de verjaardag van Kees Baaten, waarbij Arnold opmerkte dat er nog nooit zo mooi gezongen was als deze keer. Wieger kwam ook nog even langs om zijn ietwat gehavende gezicht te tonen...Zaterdag 16 juli voelde Wim zich te ziek, zwak en misselijk om naar den Bockenreijer te fietsen met Christ Couwenbergs. Gelukkig wilde Theo deze taak wel van hem overnemen. Ze waren met 17 man en het ging via Schijf, Klein-Zundert en Rijsbergen om Breda heen naar Riel. Het laatste stuk ging naar Netersel om na 89 km bij de rust aan tegen komen in Den Bockenreyder op het Landgoed Utrecht. De terugweg ging langs een andere kant: via Wernhout en Achtmaal naar Horendonk. De laatste stempel werd nog even door 4 leden gehaald bij Tivoli in Nispen.
De tocht werd perfect gesouffleerd door Christ Couwenbergs. Zonder de aanwezigheid van Wim was het maar gelukkig dat er niemand lek reed.
Groep 1
Groep 2
Groep 2 reed met Kees Ruyten. Om 8.30 vertrokken 18 leden vanaf Huis ten Halve richting Essen. De temperatuur was nog maar 17 graden. Het beloofde warmer te worden. Regelmatig werd door de groep gerouleerd. Ook Marcel Blommers deed mee. Via Essen reed men naar de buurtschappen Kruisstraat en Heikant om via de Statie van Heide naar het prachtige Putte te rijden. Daarna reden ze via de Putseweg naar de Aanwas onder Ossendrecht, en over de Oude Hinkelenoordsedijk naar de koffie bij Non Plus Ultra. Na de koffie reden ze via Zandfort (Hoogerheide) en de vliegbasis naar Huijbergen en Nispen. Op het terras bij Tivoli werd koffie gedronken. Huis ten Halve was vanwege het huwelijk van Annette en Koen (zoon van Marianne en Peter) gesloten. In totaal werd deze dag exact 80 km gereden.
![]()
De situatie tijdens de hulpverlening
![]()
Groep 2
Zondagochtend 17 juli reed Jacq van Benthem met een groep van 20 man sterk zijn Bentbergroute. Op kop werd hij vergezeld door Jacq v.d. Heijden, Jan Mulders, Ilse Mathijssen en Arnold v.d. Maat. Het tempo zat er goed in toen ze voor de wind naar Schijf reden, om vervolgens weer terug te keren over het Scham tot bijna in Horendonk. Door de Grensstraat in Essen reden ze achter het station langs naar Essen-Hoek en zo naar Huijbergen. Over de Abdijlaan reden ze naar Jagersrust en zo door naar Ossendrecht. Over de Trambaan reden ze naar Hoogerheide en linksaf de Onderstal in. Na de Rijzende Weg gepasseerd te zijn werd deze alsnog genomen langs de kasseienkant. Toen ze voor de tweede keer bij de Walkant voorbij kwamen leek het sommigen wel aardig om ook voor de tweede keer de Rijzende Weg langs de kasseienkant te nemen, maar verstandig als Jacq was deed hij dat toch maar niet. Op de hoek van de Beukendreef en de Vossenweg zag Jacq v.d. Heijden een tegemoetkomende fietser over het hoofd en klapten ze vol op elkaar. Omdat ze allebei klaagden over hun rug werd de ambulance gebeld. Dat gaf echter veel problemen, want de meldkamer had Beukendreef Ossendrecht doorgegeven en toen die het niet konden vinden stuurde de meldkamer een tweede ziekenwagen naar de Beukendreef in Putte. Na veel heen en weer gebel kwamen er na zo'n dik half uur 1 auto van de marechaussee, 2 politieauto's en uiteindelijk ook de 2 ambulances ter plekke. Jacq en de onfortuinlijke fietser uit Roosendaal werden ieder samen met hun fiets in een eigen ambulance naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom gebracht voor verder onderzoek. Daar werd een gebroken ruggenwervel geconstateerd. Hij wordt daaraan dinsdag in het ziekenhuis in Roosendaal geopereerd en kan de komende dagen nog geen bezoek ontvangen. Van de andere fietser weten we op dit moment nog niet hoe zijn toestand is, maar het ambulancepersoneel vermoedde een aantal gebroken ribben. De groep reed daarna de kortste weg terug naar Roosendaal. Jan Buijk heeft in de loop van de dag Jacq opgezocht in het ziekenhuis en alvast zijn fiets mee naar huis genomen.
Groep 2 reed zondag achter Geert, die samen met Tonny op kop ging, 7 man sterk via de Dijken en Spectrum richting Zegge en dan via de Leemstraat naar de N. Mandelaweg. Bij deze 2 bulten moest Ad van Iersel het eerst bovenkomen, met als 2e Kees Baaten op de grote plaat. Aan Ad hadden ze de rest van de rit geen kind meer... Daarna reden ze binnendoor naar de Kruistraat en over de Bosschenhoofdseweg langs het Bosbad door het Gors via de Koksweg naar de Goudbloemsedijk. Daar werd eerst het koffieadres gebeld dat ze er aankwamen, om via de Eerste Molenweg, A-B weg, Palingstraat, langs de Laak en Rioolseweg, naar het koffieadres, Het Strooienhuis te hobbelen. Het laatste stuk weg was slecht. Maar de meerderheid gaf hier de voorkeur aan. Bij het weggaan kwamen steeds meer mooie oude auto's de parkeerplaats opgereden. Heel mooi om dat te zien. Via Hoeven ging het terug over de A58 naar St. Willebrord. Door de Bremstraat, Kaaistraat en door Rucphen zijn ze over de Gebrande Hoefstraat en Langendijk naar Huis ten Halve gereden, waar de rit eindigde op 58 km om 11.20 uur.
Groep 3 was uitgebreid met diverse vaste groep 1 klanten. We denken dat bijvoorbeeld Cees Mathijssen een korte nacht heeft gehad. (Kaartje leggen, wijntje drinken?) Onder leiding van John vertrokken in totaal 9 leden richting de Wildert. Via Schijf zijn ze terug naar Horendonk en Nieuwmoer gereden om hier het nieuwe betonfietspad te beproeven. Via de Kapelstraat reden ze naar Achterbroek, om daar rechtsaf door de Achterstraat naar de Roosendaalse Baan en via de Darm terug in Nieuwmoer te komen. Linksaf ging het toen langs de Bakkersmolen naar de koffie in Wildert. Leo zat hier al aan zijn eerste bakje. John trakteerde nog op een rondje vanwege de geboorte van zijn kleindochter en dochter van Ankie “FLEUR”. (In Nieuwmoer waren ze Leo al een eerste keer tegen gekomen. Hij reed toen achter in de groep van de snelle mannen van de Pion. Toch stiekem aan het bijtrainen?) Na de koffie ging het weer terug naar Huis ten Halve. Hier was het pas getrouwde echtpaar Annette en Koen ook al aanwezig. Niet moeilijk, want ze wonen boven het café. Na een rondje van het nieuwe echtpaar kon op hun geluk uit volle borst worden gezongen. Lang zullen ze leven. Groep 1 was om bovengenoemde redenen iets later binnen. Ook deze groep 1 heeft het jonge bruidspaar nog toegezongen.
Afgelopen week was Jan Bakker jarig geweest. Dat rondje van Jan smaakte ook goed. Nog vele jaren, Jan.Zaterdag 23 juli had Chris Sonke een sterk team van 6 man om zich heen verzameld die op kop wilden rouleren tijdens de 190 km lange clubrit rond het Veerse Meer. Met 14 vertrokken, werd de groep bij de Heimolen uitgebreid met Thijs de Baat en bij de Stationsbuurt met Alfons. Bij Krabbendijke werd de Oosterschelde opgezocht en bij Yerseke werd de groep weer kleiner, omdat Jörgen en Ilse daar terugdraaiden om op tijd op een verjaardag te kunnen zijn. Na de brug bij Wemeldinge ging het tussen de boomgaarden door naar Kattendijke. Jan Mulders werd nog een keer het verschil tussen appel- en perenbomen uitgelegd: perenbomen staan links en appelbomen rechts! Daarna reden ze langs het Goese Meer naar Wilhelminadorp. Vanwege nieuw grind aan de oostkant werd besloten om de N256 over te steken en aan de westkant richting Kortgene te rijden. Dat oversteken ging wat chaotisch en verdiende zeker geen schoonheidsprijs toen enkele leden ook nog het rode licht negeerden. In Kortgene was de eerste rust bij Messina, een bekend adres voor Chris. Wieger liep er ook nog enkele vakantievierende Roosendalers tegen het lijf. Na deze eerste rust werd het Veerse Meer gevolgd langs Kamperland naar de Veerse Gatdam, die bovenop werd genomen. Het was te merken dat nu overal in Nederland de vakanties zijn begonnen, want ondanks dat het flink bewolkt was, was er toch heel wat toeristisch fiets- en wandelverkeer. Op kop werd daar goed rekening mee gehouden: in onoverzichtelijke bochten op de fietspaden werd goed ingehouden en rechts gefietst. Bij Veere werd het Kanaal door Walcheren overgestoken over de sluizen en langs de zuidkant werd nu het Veerse Meer gevolgd langs Wolphaartsdijk tot aan het Katse Veer. Ook bij het Goese Sas werden sluizen gepasseerd en via Kattendijke ging het langs de vele duikende zuiderburen naar Wemeldinge. Vandaar werd het Kanaal door Zuid-Beveland (quizvraag van Jan Mulders: "Hoe heet dit kanaal door Zuid-Beveland eigenlijk?") aan de westelijke zijde gevolgd tot aan Hansweert. Daar was de tweede stop bij Kaj Munk. Na deze rust kwam de zon ook langzaam tevoorschijn en werd het duidelijk warmer. Over Kruiningen, Waarde en Rilland, waar Alfons weer keurig thuis werd afgezet, reed de groep naar Woensdrecht en over Huijbergen en Wouwse Plantage werd de kortste weg naar Huis ten Halve genomen. Daar kon worden teruggekeken op een mooie fietsdag met een gemiddelde van net boven de 27 km/u.
Groep 1
(Klik op de kaart voor een live-view)
Groep 2
Groep 2 reed met Kees Ruyten over Langdonk naar Zegge en westelijk van Oudenbosch naar Standdaarbuiten en langs de A17 richting Moerdijk. In totaal reden 19 leden naar Moerdijk, die koffie hebben gedronken in de Elsakker. Wat zelden gebeurt bij groep 2: ze hadden maar liefst 3 lekke banden. Ad van Iersel reed als eerste lek, daarna ... en toen Brigitte Vos. Door Zevenbergsche Hoek werd de A16 gevolgd naar Prinsenbeek. Daarna ging het door de Klappenberg onder Sprundel langs naar Schijf, om over de Nederheide weer met 80,2 km op de teller terug bij Huis ten Halve aan te komen.
![]()
Groep 1
![]()
Groep 2
Zondagochtend 24 juli was het aangenaam weer: bewolkt en18 tot 23 graden. Onder deze ideale fietsomstandigheden reed groep 2 met Tonnie Dekkers op kop en in totaal met 8 personen. Over de Langendijk naar de Gebrande Hoefstraat en langs de molen naar Rucphen. Langs de skihal reden ze daarna buitenom St. Willebrord langs de A58, om daarna af te buigen naar het zuiden. Over de Oosteindseweg reden ze, om linksaf over Wildert naar de Zundertseweg door te steken. Daarna ging het dwars door Pannenhoef naar de Prof. V.d. Hoevenstraat, Hulsdonkstraat en Achtmaalseweg naar Achtmaal. Zij hebben koffie gedronken in Achtmaal bij de Toekomst. Daarna ging het naar Nieuwmoer. Vandaar reden ze over de Holleweg en het Ros Grononpad naar de Wildertse Duintjes en zo door de Nolsebaan naar de quarantainestallen en over Nispen weer terug naar Huis ten Halve. In totaal reden ze 59,6 km. Wim Schot heeft een lekke band gehad.
Groep 1 was 24 man en 1 vrouw sterk en volgde groep 2 tot aan de Gebrande Hoefstraat en nam daar de Hellemonsdreef en reed langs de rijksweg naar Bosschenhoofd. Door de Uilenspiegelstraat en de Kapelstraat kwamen ze bij 't Gors en door de A-B weg en na de Eerste Molenweg passeerden ze de Mark over de fietsersbrug. In Zevenbergen namen ze de Galgenweg en na de A17 overgestoken te zijn reden ze over de Zuidelijke en Westelijke Randweg over Klundert, waar net de kerkgangers in het zwart en met hoed de kerk verlieten, naar Noordschans. In Tonnekreek ging het linksaf over de dijken naar Oudemolen. Daarna ging het parallel aan de A59 bovenlangs Fijnaart over de Eerste Kruisweg naar de Barlaaksedijk. Na de A17 en de Mark weer overgestoken te zijn reden ze buitenom door de Molenstraat en de Industrieweg in Oudenbosch naar Zegge en door de Dijken weer terug naar de start. Zij hadden bij aankomst 68 km op de teller staan.
Groep 3 was met 8 personen die door John meegenomen werden naar de Wildert om daar koffie drinken.
Leo groep 4 ging alleen in zijn eigen rustige tempo naar Wildert om koffie te drinken.
Bij terugkeer in Huis ten Halve zat Yvo Ridders reeds aan de koffie. Het gaat langzaam iets beter met Yvo
Frans van Geloven gaf nog een rondje voor zijn verjaardag. Proficiat Frans.
Voor Jacques van der Heijden ging ter ondertekening een beterschapskaart rond.Zaterdag 30 juli reed Pierre Lasaroms met 13 leden naar de Biesbosch. Langs vliegveld Seppe reden ze naar Hoeven. In Leur sloot Josse Zentveld zich als veertiende bij de groep aan. Na alle aanpassingen i.v.m. het waterbeheer was het voor velen een eerste kennismaking met deze vernieuwde inrichting van de Biesbosch. Over Made, Geertruidenberg, Hank en Werkendam werd de Nieuwe Merwede opgezocht. Over de Bandijk reden ze daarna naar de Kop van 't Land. Na de oversteek reden ze over de Zuiderdijk en de Zanddijk naar de Moerdijkbrug. Over Moerdijk, Zevenbergen, Standdaarbuiten en Oudenbosch werd Roosendaal tenslotte weer opgezocht. Een mooie rit, met slechts even wat lichte regen.
Groep 1
Groep 2
Groep 2 was deze zaterdag met 16 man. Ze reden met Kees over Essen, de Nolsebaan en Rouwmoer naar de Kalmthoutse Heide. Daarna over De Dijk naar de Kastanjedreef en na een stukje Putsesteenweg over de Cuylitshofstraat naar Heide. Daar werd het spoor gevolgd tot de Vogelkerslaan. Over de Oude Galgenbaan reden ze naar de Waterstraat en zo over de Kleine Molenweg naar Stabroek. Door de Abtsdreef en de Oudebroeksestraat reden ze naar Brendrecht en buitenom naar Zandvliet. Daar werd de Volle Ton gepasseerd en koffie gedronken bij 't Blauw Hoefke. Een goed adres en wat minder gestrest personeel dan bij de overburen... Langs het Schelde-Rijnkanaal en Völckerdorp kwamen ze weer in Woensdrecht, waarna voor Mattemburg langs en over de Heimolen de Westelaarsestraat opgezocht werd, om over Nispen de 77 km vol te maken. Vlak voor Nispen begon het nog net te regenen en omdat Tivoli nog net niet open was werd er maar even geschuild onder de parasols van de Gouden Leeuw.
![]()
Groep 1
![]()
Groep 2
Zondagochtend 31 juli telde groep 1 15 deelnemers voor de Toer de Frans. Zij reden boven Rucphen en St. Willebrord langs de A58 naar Breda. Over Effen en de Overasebaan reden ze richting Rijsbergen en over de Tiggeltsebergstraat naar de Turfstraat en zo onder Sprundel en Rucphen door naar Schijf.
Groep 3 was 9 man sterk. John nam ze mee over Rucphen naar Schijf. Over Horendonk en Nieuwmoer kwamen ze in de Wildert aan. Daar zaten Leo en Alfons al aan de koffie. Leo als groep 4 en Alfons omdat hij bij het naar Roosendaal komen 's ochtends lek had gereden bij de Wouwse Hil. Ook al was hij over de Bergsebaan naar Nispen gereden, hij had toch groep 2 gemist en was daarom tot kwart voor 10 de omgeving van de Wildert gaan verkennen. Samen met John op kop reden ze na de koffie met wafel langs de Waterleiding naar Essen-Hoek en zo over de Vleetweg en de Hollandsedreef naar de Ouwerveldenweg. In Nispen hadden ze 40 km gereden.
Groep 2 was met 7 man en Kees Ruyten nam de groep mee naar Nispen en daarna naar de Bergsebaan en de Westelaarsestraat om zo in Heerle uit te komen. Vandaar reden ze over Moerstraten en Vrederust, om via het industrieterrein van Bergen op Zoom en de Bergse Plaat naar Non Plus Ultra te rijden. Na de koffie reden ze over de Oud-Hinkelenoorddijk naar Ossendrecht, over de Abdijlaan naar Huijbergen en over de Ouwerveldenweg naar Nispen, waar groep 1 en groep 3 al aan de koffie zaten bij Tivoli.
Dim van Krimpen en Ad de Beukelaer gaven daar een rondje voor hun verjaardag, en zo tegenover de kerk leek het wel een echt kerkkoor. Jos Vos dacht er iets anders over, want zo'n kerkkoor zou volgens hem de leegloop in de kerk alleen maar versnellen... Uiteindelijk moesten de laatste slokken binnen opgedronken worden, want een pittig regenbuitje barstte nog boven het volle terras los rond 12 uur.