AUGUSTUS 2016

 

Groep 1

 

Thuisblijversrit

 

Toon Jansen ging zaterdag 6 augustus met in totaal 5 leden op stap voor de clubuitstap Brabant vanuit Vessem. Ze vertrokken vanuit Vessem voor een ronde van 150 km. Aan deze clubuitstap deden mee: Toon Jansen, Wim Mouws, Arnold van der Maat, Christ Couwenbergs en Jacques van Benthem

Tonnie Dekkers nam de thuisblijversrit van Kees Ruyten over. Met in totaal 28 personen vertrok Tonnie richting Nispen en Horendonk. Via de Ellewaard reden ze naar de Aartsberg, zodat Achtmaal werd vermeden. Door de Groenstraat en Steenpaalweg naar de Bredasebaan en daarna via de Vloeiweg naar de Terbeekseweg om via de Jonkerweg en Muntweg naar de Vlamingsweg te rijden. Na het viaduct reden ze langs de Blauwen Draaiboom richting Hoogstraten, om via Bosuil richting Wortel en via de Kolonie naar Zondereigen te rijden. Bij de kerk ging het tenslotte linksaf naar Baarle Nassau. Daar was ondertussen 52 km afgelegd, dus was het tijd voor de koffie. In Baarle Nassau werd natuurlijk tijdens de koffie nog gezongen voor de jarige Marcel Blommers. Na de koffie ging het terug richting Ulicoten en voor de grens rechtsaf naar Lijmbeek, de Grazenseweg naar Strijbeek en zo door richting Galder. Rond Rijsbergen via de Tiggeltschebergstraat, Klappenberg en Turfstraat ging het richting Schijf en Roosendaal. Er waren deze dag geen lekke banden te noteren. Totaal werd 106 km gereden.
 

 

Groep 1

 

Groep 2

Zondag 7 augustus was het goed fietsweer en reed Geert bij groep 2 samen met Hennie op kop en 4 man sterk via de Tolberg, Rietgoorstraat, Westelaarstraat naar de A58 over via de Boerenweg, De Heide en weer de A58 over naar Klavervelden, Balsedreef, Heimolen, Vossenweg, achter Mattemburg door naar Non Plus Ultra. Onderweg sloot nog een toerfietser bij hen aan: een oude bekende van Jos Vos. Tijdens de koffie kwam ook het hele gezelschap van de Bidon binnen. Jos en onze gastfietser haalden nog herinneringen op van hoe er vroeger doping gebruikt werd en hoe die toegediend werd. Werkelijk levensgevaarlijk. Na de koffie gingen ze de polder in, waar Jos Vos spontaan lek reed op de Oud Hinkelenoorddijk. Verder reden ze via de Schenkeldijk, Ossendrecht, Huijbergen, om bij Trapke Op rechtsaf via Nispen naar Huis ten Halve te rijden, waar de rit eindigde met 60 km om 11.30 uur.

Toon Jansen vertrok met groep 1 vanuit Huis ten Halve voor een zondagsritje van 60 km. Zij waren met 20 leden. Door Toon Feyns is tweemaal lek gereden en Ad van Haperen kreeg onderweg nog wat materiële schade.

Groep 3 vertrok met 9 leden met John van Turnhout als toerleider voor een rit van 45 km. Zij hebben in Wouw koffie gedronken.

 

Groep 1

 

 

Groep 2

 

Zaterdag 13 augustus was het half bewolkt en liep de temperatuur op van 16-24 graden.
Toon Jansen had als toerleider de Bruggentocht van Jacq. v.d. Heijden overgenomen. Zij waren met 11 leden. Koffie werd gedronken in Rilland bij café De Hoeve, waar ook de huisdieren van de café-eigenaar bewonderd werden. In totaal werd 125 km afgelegd.

Groep 2 ging met Cees Goorden en Toon v.d. Broek op kop met 16 leden van start. Toen ze langs Non Plus Ultra reden dacht Janus dat ze wel voor de koffie zouden stoppen. Hij had net opgemerkt dat hij zin had in koffie. De koprijders reden echter door richting de brug bij Rilland. dat was teveel voor Janus: net toen richting brug werd gereden ging Janus linksaf om ergens een bakje te kunnen bemachtigen. Langs het kanaal reed de groep verder richting Oesterdam. Op de Oesterdam stond een stevige wind en kwamen ze groep 1 tegen. Koffie werd gedronken bij Hotel-café Zeeland. Na de koffie reden ze de brug bij Tholen over en via Kijkuit, Schansbaan, restaurant De Berk en achterlangs Wouwse Tol terug naar Huis ten Halve. In totaal werd 83 km afgelegd.

 

Groep 1

 

Groep 2

Groep 1 vertrok zondag 14 augustus met Jan Buijk en nog 15 leden voor een rit rondom Huis ten Halve. Ze zijn richting Putte gereden en via Zandvliet, het kanaal en dan voor het viaduct van de A58 rechtsaf naar Woensdrecht gereden. In Roosendaal terug aangekomen hadden ze in totaal 60 km afgelegd.

Groep 2 ging met Tonnie koffie drinken in Putte  bij Grenszicht. Zij waren met 9 leden. Via Essen reden ze naar Huijbergen. Via Ossendrecht, waar een deel van de weg was opgebroken, zijn ze naar Putte gereden. Na de koffie reden ze via de Grensstraat en de Canadezenlaan naar de staties Heide, Kijkuit en Kalmthout. Door Wildert, Essen en Nispen reden ze terug naar Huis ten Halve. Totaal 52 km.

Groep 3 was onder leiding van John naar Wildert gereden. In totaal waren ze met 5 personen. Rini Broeren was om 9 uur rechtstreeks naar Wildert gereden. Leo had ook zijn eigen tochtje richting Wildert. Met totaal 7 leden zijn ze dus teruggekeerd. Bij terugkomst hadden ze 45 km afgelegd. Rini en Leo 30 km.

 

 

Groep 1

 

 

Groep 2

 

Zaterdag 20 augustus kwam Henk al voor achten, zodat hij de 16 deelnemers van groep 1 kon melden dat we door de NTFU uitgekozen zijn als VIP-vereniging van de Holland Classic op 10 september. Dit naar aanleiding van de presentatie van onze vereniging door Henk, waarbij onze jarenlange verbondenheid met de NTFU toegelicht werd. Die dag worden we door de NTFU met een fietsbus opgehaald in Roosendaal. Daarin is plaats voor 40 fietsers en hun fietsen. In de bus krijgen we dan een ontbijt aangeboden. Na de feestelijkheden in Papendal worden we dan ook weer keurig terug in Roosendaal afgeleverd. Geweldig Henk!

Groep 1 reed deze dag de nieuwe Variarit van Alfons. Met een aantrekkende zuidwestenwind en een temperatuur van rond de 20 graden was het prima fietsweer. Met de assistentie van Gerard, Jacq, Wim, Cees en Jan reden ze eerst alternatief langs de molen aan de westrand de stad uit. Daarna boven Wouw en Heerle langs de Zanderijen naar Vrederust, waar deze keer een rondleiding over het hele terrein werd gegeven. Langs de molen van Halsteren reden ze langs de heerlijk geurende fritesfabriek van Meijer (volgens Cees bakten ze in oud vet) naar de Kop van 't Hoofd en zo naar het schapenpad langs het Schelde-Rijnkanaal. Daar hadden ze de wind vol op kop en koos Gerard er op kop even voor om zijn hartslag 30 slagen per minuut te verminderen door in het tweede wiel te gaan zitten. Na de brug bij Bath ging het terug langs het Spuikanaal nar de Oesterdam. Met de wind vol in de rug was dat lekker fietsen. Wel jammer dat er in de Oesterdam een bocht zit... Ook na de Oesterdam moest er binnendijks naar de rust bij camping Gorishoekse Hoeve nog stevig doorgetrapt worden tegen de wind in. Speciaal voor ons was de oud-leerling van Alfons, die 30 jaar geleden bij hem in de klas had gezeten, 2 uur eerder open gegaan. In restaurant Smaek was het goed toeven, ook al omdat Jacq van Benthem een rondje gaf vanwege zijn 73ste verjaardag. Ook al was Arnold niet aanwezig, toch werd er natuurlijk wel uit volle borst gezongen voor Jacq! na twee koffie en appel- of slagroomgebak werd de fiets weer opgezocht voor de tweede etappe. Gerard en Wim stonden op kop hun plaats af aan Toon en Eric en vanaf Scherpenisse ging het slingerend terug naar Noord-Brabant. Net voor de brug bij Oud-Vossemeer reed Mathieu lek, wat door Wim keurig verholpen werd. Het terugplaatsen van het achterwiel moest hij zelf doen, maar dat viel nog niet mee: altijd je ketting op het kleinste blad achter leggen Mathieu voor je het wiel eruit haalt. en bij het terugplaatsen idem! Bij Nieuw-Vossemeer volgden ze de Rietkreek over de Platteweg toen een moedereend met haar kroost net voor de groep de weg overstak. Dat liep helaas voor een eendenkuiken dat op zijn schreden terugkeerde niet goed af. In Steenbergen ging het bijna stapvoets door de winkelstraat en door de Krommeweg naar Welberg. Langs Leguijt reden ze weer naar de Steenbergsestraat, waar ze nu in tegenstelling tot 's ochtends linksaf gingen naar het voormalige café De Maai. Over Heerle, de Westelaarsestraat en door Tolberg kwamen ze met precies 120,01 km op de teller weer bij Huis ten Halve aan.

Groep 2 ging met Tonnie als wegkapitein naar Dennenlucht bij Breda. Zij waren met 15 leden. Via de Langendijksestraat reden ze naar de Heimolendreef. Door de Bernhardstraat en Canadastraat naar de Kaaistraat in St. Willebrord. Bij de Irenestraat het viaduct over en over het fietspad langs de snelweg naar de Hilsebaan en via de Bollenstraat het viaduct over richting Liesbos. Na de Liesboslaan en voor het viaduct bij Breda ging het daarna rechtsaf naar Het Bijloopwegje. Zo door naar het Novotel en langs het Mastbos en Bouvigne naar restaurant Dennenlucht. Daar hebben ze nieuwe eigenaren, een groot buitenterras en een vernieuwde inrichting. Na de koffie ging het naar Effen en via de Hilbergsedreef naar Zandspui, Klappenberg, Jaagpad, Wildert, Puinbroekstraat en Schijf terug naar Roosendaal. Deze dag werd 75 km afgelegd.

 

Groep 1

 

Groep 2

 

 

groep 3

 

Zondag 21 augustus was het weer slecht bij de start om half negen. Regen, regen en nog eens.... Gelukkig stond Jan Buijk met paraplu klaar en nodigde iedereen uit die interesse had om naar zijn fietsmuseum te komen kijken.

Groep 1 verkoos toch om te fietsen en vertrok met Cees Mathijssen als kopman voor zijn zomertoer, maar het weer werkte daar niet echt aan mee. Bij de start stonden 9 man, waarvan 5 het aanbod van Jan Buijk aan namen om gelijk naar zijn museum te rijden. 4 Man vertrokken dus nog voor de zomertoer. Zij reden via Nispen naar de Brembos en over Klavervelden via het fietspad langs het vliegveld terug naar Huijbergen. Via Putte en de Kalmthoutse Heide ging het naar Essen Hoek om via Nispen met 62km op de teller te eindigen. Cees en Toon waren bij aankomst nog redelijk schoon, maar Arnold en Theo niet, want zij reden heel de rit in de wielen.

Groep 2 was vanwege het slechte weer niet aanwezig. Toen het droog was vertrok Willy na half negen richting Wildert. Daar was dus niemand aanwezig. Na koffie gedronken te hebben is hij weer alleen terug naar Roosendaal gereden.

Groep 3 ging naar het museum van Jan en Mieke: “Classico Groene leeuw”. Zij legden de 165 m per fiets af. Eerst genoten ze van koffie met cake. Daarna werd door Jan en Mieke de rondleiding gegeven. Ondertussen had Leo zich ook gemeld. Het was verrassend wat er allemaal te zien was. Fietsen, waarvan diversen met een historisch verleden. Foto's, affiches, onderdelen, gereedschap... te veel om op te noemen. Mieke was zeer trots op de verzameling fietsen van “Groene Leeuw”. Ook Benoni Beheyt, de wereldkampioen van 1963 die in Ronse Rik van Looy versloeg, ontbrak niet. Het Kwaremont-bier smaakte overigens ook niet slecht! Goed gedaan Mieke en Jan.

Speciale aandacht ook voor de twee wassen beelden van Peter Schoonen en Cees van Sluijs
die in dit museum te bewonderen zijn: hier links op de foto.

Groep 1

 

Groep 2

 

In verband met de verwachte tropische temperaturen werd zaterdag 27 augustus de Deltatocht ingekort, nee, eigenlijk helemaal gewijzigd in de Oost- en Westerscheldetocht. Met 13 AKN-ers reed Chris naar Krabbendijke en volgden ze de Oosterschelde tot bijna in Yerseke. Vanaf Yerseke reden ze via het Kanaal door Zuid-Beveland naar Wemeldinge en verder langs het water naar Kattendijke en het Goese Sas. Ze volgden de Oosterschelde tot aan de “Hoek van no. 1” en reden verder binnendijks naar de provinciale weg naar Noord-Beveland om vervolgens in "s-Heer Hendrikskinderen van een rustpauze te genieten. Na de rust reden ze even een rondje rond de kerk van 's-Heer Hendrikskinderen en vervolgens naar Sinoutskerke, Nisse, Kwadendamme en zo naar Hoedekenskerke. Hierna volgden ze zoveel mogelijk de Westerschelde tot aan Hansweert. Via de kortste weg over de sluizen reden ze buitendijks tot aan Waarde (het was dus een "waardevolle" tocht) waar een triatlon aan de gang was. Om de atleten zo weinig overlast te bezorgen zijn ze weer binnendijks gaan rijden naar Rilland. In Rilland werd een extra rust ingelast bij de lama's om de dorst te lessen en de kruiken bij te vullen. Vanuit Rilland ging het via Ossendrecht, Huijbergen en Nispen weer terug op huis aan. Het was een mooie tocht die we zeker nog eens over doen, met dank aan de medevoorrijders Wieger, Toon, Ad, Twan en Wim. Het was me het (warme) dagje wel...

Groep 2 is bij een heerlijke temperatuur van 19 graden en weinig wind met 23 personen gestart. Tonnie reed deze dag de rit voor. Op kop werd gerouleerd door Tonnie, Hennie, Toon v.d. Broek en Wim Schot. Via Zegge stuurde Tonnie de groep naar Oudenbosch, de Mark over en verder naar Noordhoek. Door Klundert naar Noordschans en Willemstad. Dwars door het centrum van vestingstadje Willemstad reden ze langs fort Sabina en Dintelmond naar Dinteloord. Hier werd koffie gedronken bij hotel/restaurant Thuis!. Na de koffie reden ze naar Steenbergen en via het Welbergswegje en de Groenedijk naar de Boomdijk. Door naar Heerle, waar de rijksweg werd overgestoken en via de Westelaarsestraat naar Wouwse Plantage. Met een kleine omweg reden ze tenslotte via de Mariabaan, Julianaweg en Dennestraat naar Nispen en Roosendaal. Net over het viaduct bij de Westelaarsestraat haakte Janus af. Willy bleef bij Janus en ze zijn op hun gemak via de Brembos en Nispen naar Huis ten Halve gekomen. Groep 2 had in totaal 80 km afgelegd.
 

 

Groep 1

 

 

Groep 3

 

Zondag 28 augustus was het bij een lekker zonnetje om half negen al 23 graden. Theo reed de viaductentocht met 20 AKN-ers. Een 16-tal viaducten had Theo in de route weten in te bouwen. Op kop werd hij geassisteerd door Cees en Cees en Toon Antens. De route was bijzonder gevarieerd en omdat Theo zoveel mogelijk viaducten opzocht was het achteraan steeds goed opletten welke afslag er genomen werd. In Zegge reed Kees de Greef lek, waarbij Arnold er versteld van stond dat er zo snel gewisseld werd. Bij Prinsenbeek werd de A16 ook nog even overgestoken, maar daarna was Theo even vergeten dat hij daardoor aan de verkeerde kant van de snelweg was beland. Gevolg: 18 AKN-ers die met de fiets op de schouder de trappen namen om boven op het viaduct te komen. Alfons en Ad namen op hun gemak de lift. Vanaf Prinsenbeek bleek het toch harder te zijn gaan waaien en Toon en Cees van Sluijs namen de kop over, om tegen de wind in het tempo goed vast te houden. Met 69,9 km bleef Theo zelfs nog 100 meter onder zijn beloofde 70 km, dus geen Theootje deze keer, al was dat wel te danken aan de adviezen van Cees Mathijssen. Theo had namelijk nog het idee dat de route langs Effen moest lopen...

Groep 2 reed met Geert Lazeroms en Hennie op kop naar Wuustwezel. Zij waren aanvankelijk met zijn zevenen. Via de Horendonk en Achtmaal kwamen ze in de Maatjes. Hier haakte John de Koning met knieklachten af en reed op eigen gelegenheid naar huis. Ze vervolgden hun weg langs Wuustwezel, de Bleke, Achterbroek, Groeneweg naar het koffieadres in de Wildert waar onze groep 3 al klaar zat met 7 man om hen te ontvangen. Na de koffie zijn ze langs de spoorlijn via Essen naar ons clubhuis gereden waar ze als eerste van de groepen aankwamen om 11 uur met 50 km op de teller.

John ging met 5 leden voor groep 3 op stap. Met Ad van Iersel op kop reed John naar Achtmaal om onderlangs Nieuwmoer door de Darm, Handelaar en Gageltjes langs de bakkersmolen naar café Volksvriend in Wildert te rijden. Na de pauze zijn ze langs het College en Essen-Hoek terug naar Roosendaal gereden. Totaal hebben ze 46 km afgelegd.

Groep 4 in de persoon van Leo heeft zijn eigen rondje gereden.

Bij aankomst zaten groep 2 en 3 al aan de koffie, dus kon er al snel gezongen worden voor de jarige Wieger.