MAART 2015

Zaterdag 7 maart vertrokken 25 AKN-ers om 09:00 uur, onder frisse weersomstandigheden, aan hun rondje Oesterdam onder aanvoering van Toon Jansen. Aan kop werd hij vergezeld door Ad van Haperen. De wind kwam van ZZW met windkracht 3-4 en daarom werd, evenals tijdens de afgelopen woensdag verreden verkennings-Vutterrit, gekozen voor de Z-N variant. Deze leidt via Nispen onderlangs Bergen op Zoom via Heimolen en Vossenweg (achterlangs Mattemburg) naar de Oude Zeeuwse weg. Hier werd het kopwerk, op verzoek, overgenomen tot aan de Oesterdam door Toon van den Broek en Rini van Geel. De kilometers die er nu gereden moesten worden over de dam waren een makkie in vergelijking met die van afgelopen woensdag toen de wind met kracht 5-6 linksvoor en op het eind pal van voren stond. Na het passeren van Tholen werd Kijk Uit aangedaan en verder gereden via Halsteren over de Schansbaan richting Wouw. Hier werd nog even omgereden via de Akkerstraat en toen terug naar de Bulkstraat en het Holwegje richting Tolberg. Na het spoor werd rechtsaf de Bulkenaarsestraat ingeslagen om zo via Nispen naar Huis ten Halve te rijden en daar met 72 km op de teller en een gemiddelde snelheid van 26,8 km aan te komen. Ilse had het deze dag niet gemakkelijk en liep in de loop van de rit rood aan. Haar commentaar op deze rit drukken we dan ook in zijn geheel af: "                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                !!!"
Groep 2 vertrok om 9.00 uur met Tonnie en nog 14 leden voor een ritje richting Bergen op Zoom. Door Bergen op Zoom en via de Stalenbrug reden ze naar de Binnenschelde om achterlangs Mattemburg naar Non Plus Ultra te rijden om koffie te drinken. Vanuit Ossendrecht zijn ze via Huijbergen terug naar Huis ten Halve gereden. Totaal werd 58 km afgelegd. Omdat de hangsloten om de fietsen te borgen steeds stroever draaiden had Tonnie besloten om alle sloten te voorzien van een nieuwe dosis siliconenspray. Hij had zowaar een spuitbus meegenomen.

Zondag 8 maart beloofde het weer nog beter te worden. Bij vertrek was het weliswaar nog 6 graden, maar zou oplopen tot 13 graden met volop zon. Groep 1 reed achter vader en zoon Mathijssen aan voor hun rondje Willemstad. Via Zegge en Oudenbosch reden ze richting Stampersgat. Achter het suikerfabriek verloor Robert zijn huissleutels toen hij zijn zakdoek uit zijn zak pakte. Ze werden keurig door assistent Toon terug bij hem afgeleverd. Via Helwijk en fort De Hel ging het daarna weer terug naar Dinteloord en voor het suikerfabriek langs naar Stampersgat. Over de dijk reden ze naar Gastels Veer en langs Rob Smit naar 't Anker om door de Bergen weer terug naar Huis ten Halve te rijden. Ze reden 60 km.

Groep 2 ging met Geertje Lazeroms op kop met in totaal 11 leden richting België. Via ’t Wit Uiltje en ’t Kapelleke reden ze naar Langeschouw om dan via de Achtmaalsebaan naar de Ellewaard te rijden. John de Koning was voor het eerst weer van de partij, maar de snelheid lag nog iets te hoog voor hem. Hij wilde op zoek naar groep 3. Niet alleen, dus Janus ging met hem mee. En groep 3 hebben ze gevonden. Via Nieuwmoer reed Geertje nog naar Braken net boven Wuustwezel om dan naar het koffieadres in Achtmaal te rijden. In de Toekomst zat Piet Brans met zijn dochter van een bakje koffie te genieten. Piet was blij verrast hier een clubje Audax-ers te ontmoeten. Na de koffie ging het via de Buntweg terug naar Huis ten Halve. In totaal werd nog 55 km gefietst. Groep 3 reed met 7 leden onder aanvoering van John naar de Wildert. Hij had een nieuwe route in gedachten, die ze dan ook gereden hebben. In de Wildert sloten Janus en John de Koning zich bij deze groep aan. Op de terugweg waren ze nu met 9 man. In totaal werd door groep 3 45 km afgelegd.

3 Dames van onze leden hebben deze ochtend gewandeld:Joke Martens, Nancy Vrolijk en Rian de Beukelaer.

Zaterdag 14 maart was het koud aan de start, maar toch stonden er maar liefst 41 leden klaar voor het vertrek. Groep 2 vertrok met 17 leden richting Nispen. Zij reden echter via Jagersrust met verschillende omwegen naar Schijf. Met Kees Ruyten en Wim Schot op kop kwamen zij via Rijsbergen aan de rust bij de Kogelvanger net voor Breda. Erg vriendelijk waren ze er deze keer niet: de meegebrachte krentenbol en sportreep mochten niet genuttigd worden. Omdat dit op een niet klantvriendelijke wijze duidelijk gemaakt werd, besloot de groep om na één bakje maar op te stappen. Via het Liesbos, Etten-Leur, Sprundel en Rucphen kwamen zij met 70 km op de teller weer terug bij het clubhuis.
Groep 1 vertrok deze dag met toerleider Chris Sonke en Toine van Oers op kop voor de clubrit Zuidwesthoek. Zij waren met 24 man en reden via Planken Wambuis Richting Heerle.  Met Twan en Chris voorop reden ze via de Tolberg en Bulkenaar richting de Kragge. Net voor de overweg reed Toon lek, de reparatie nam veel tijd in beslag omdat de diverse pompen niet goed hun werk deden. Uiteindelijk bracht de pomp van zowaar Wim Houtepen uitkomst. Intussen legde Arnold aan de rest van de groep uit dat hij in al die jaren wel 100 banden had helpen oppompen maar dat er nooit enige vermelding kwam op de site, in het clubblad, niet op de nieuwjaarsreceptie en de jaarvergadering. Daarom Arnold: bij deze hartelijk dank namens ons allen voor het vele pompwerk dat je hebt gedaan. We hopen dat je ons ook in de toekomst te allen tijde wilt helpen met het oppompen van de banden. Na dit oponthoud reed de groep verder via fort De Roover (hier een lekke band bij de toerleider zelf deze werd vakkundig geassisteerd door Twan, Wim en Jac) naar Vrederust en de Zanderij en zo naar de Heimolen. Daar werd de Oude Zeeuwse weg overgestoken om via de Duintjes naar Woensdrecht te rijden. Intussen was Chris afgelost door Wim en Wim werd later op zijn beurt weer afgelost door Toon. In de polder voor Ossendrecht werd de derde lekke band genoteerd. Dit keer was Wil de pechvogel. Wil werd ook weer goed geholpen door diverse mechaniekers en raadgevers. Intussen was de noordoosten wind flink aangetrokken en Twan bleef maar doorstoempen over de dijk naar Ossendrecht. Door het Hageland reden ze naar de Putseweg en via café Jagersrust naar Huijbergen en door de Wouwse Plantage en Nispen op huis aan. In verband met het oponthoud door de lekke banden werd de rit ingekort met 5 km en met 74 km op de teller afgerond. Het lekke bandenklassement werd deze week dus helemaal op zijn kop gezet werd.

Groep 1 vertrok zondag met 16 man voor een rit van 60 km met John van Turnhout voor een rondje Loenhout. Samen met Cees van Sluijs vertrokken ze richting Horendonk. Het begon bij de start al te miezeren. In Horendonk ging Chris Sonke als eerste terug naar huis. Even later vertrok ook Jacq. van der Heijden naar huis. (hij was bijna thuis). 14 man reden gewoon door naar Achtmaal en via de Kalmthoutsebaan naar Wernhoutbrug. Via de Mereltjesstraat, Maalbergsestraat en Maxburgdreef ging het daarna naar Loenhout. Bij de kerk in het centrum van Loenhout hadden ze exact 30 km afgelegd, dus de helft van het aantal te rijden km’s. Via Braken reden ze naar de Moeren, waar langs de Hoofdbaan Watering het laatste deel van het vrijliggende fietspad was aangelegd. Theo constateerde ondertussen op zijn teller dat de temperatuur was teruggelopen naar 4 graden. Bij vertrek om half negen was het nog 5 graden. Via Achterbroek en Nieuwmoer reden ze naar Hanneke Tas en daarna via het betonfietspad langs de Nieuwmoersesteenweg naar Essen. Bij Huis ten Halve aangekomen hadden ze exact 60 km afgelegd.
Groep 2 vertrok met Tonnie en Hennie op kop richting Zundert. Alfons was net te laat om met groep 1 mee te rijden en sloot zich als achtste bij Tonnie aan. In Schijf verliet Janus groep 2 om ook naar groep 3 te fietsen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want op weg naar de Wildert reed hij nog lek. In het kwekersgebied bij Klein-Zundert had Kees Ruyten weer maar eens gelijk toen hij voorspelde dat de weg die Tonnie koos overging in een zandpad. Koffie werd er gedronken bij de Roskam in Zundert. Daarna reden ze over Wernhout richting Wuustwezel, om daarna het Heidepad te nemen en via Nieuwmoer en Essen terug te rijden. In Essen reed Alfons meteen naar huis. Bij terugkeer waren ze dus met zijn zessen en stond er 60 km op de teller.
Groep 3 vertrok met Leo, Yvo, Willy en Jos naar de Wildert. In de Wildert sloot zich Janus bij hun aan. Onderweg had Leo nog een lekke band. Vertrokken vanuit Wildert naar Huis ten Halve, waar ze dus met 5 man aankwamen. De groep had nog 44 km gefietst.
 

Zaterdag 21 maart reed groep 2 met Tonnie een rondje Steenbergen van 63 km. Het was niet echt warm (een graad of 8) en er stond een pittige noordwestenwind. Bovendien liepen ze kans dat ze onderweg geplaagd zouden worden door enkele lichte regenbuitjes. Dat vooruitzicht weerhield de 14 leden niet, die bij Huis ten Halve gereed stonden, om gewoon te vertrekken. Ze reden over Nispen weg. Eerst ging het naar De Heide en daarna over de Schansbaan en de snelweg over. De Rubeerdijk werd helemaal afgereden en na de dubbele rotonde over de A4 bij Steenbergen werd er koffie gedronken bij Hotel Café Restaurant Aarden in Steenbergen. Bij de watertoren werd daarna koers gezet richting Dinteloord, om halverwege de Zuidzeedijk op te gaan. Langs Gastels Veer reden ze over de Borchwerf naar Zeggen en zo terug naar Roosendaal. Daar aangekomen hadden ze 63 km op de teller.
Voor groep 1 stond deze dag de rit "Klein Baronie" op het programma. Volgens Gerard Loontjens klopte dat helemaal, omdat ze amper de Baronie hebben aangedaan. Bij de start scheen de zon volop maar na 20 minuten was deze voor de rest van de rit niet meer zichtbaar en begon het reeds te miezeren. De rit ging met de wind vol op de kop naar Gastels Sfeer, Stampersgat en Noordhoek, waar ze de wind schuin tegen kregen. Via de Zuidelijke randweg (langs de Shell) reden ze naar Moerdijk en vandaar onder de Moerdijkbrug door naar Lage Zwaluwe. Ondertussen waren ze gestopt om de regenjasjes aan te doen vanwege de gestaag vallende motregen. Vanaf Lage Zwaluwe, Blauwe Sluis en Zevenbergsche Hoek ging het over een perfect lopende klinkerweg van ±10 km, (vraag maar aan Christ Couwenbergs) naar de  rust bij de Elsakker. Na de rust kregen ze eindelijk de wind mee, omdat ze pal naar het zuiden afzakten via vele binnenwegen die niet altijd gereed waren om met een racefiets over heen te rijden. Alhoewel bij de verkenning van deze rit de stratenmakers toegezegd hadden dat de Zandspui voor afgelopen weekend gereed zou zijn, moesten ze helaas toch  ± 300 m over het zand fietsen. Eenmaal in Achtmaal aangekomen zouden ze de wind richting Roosendaal weer vol op kop krijgen en medevoorrijder Toon Jansen gaf toen zijn plaats over aan Ad van Haperen. Bij de start waren ze met 14 man en na 101 km kwamen ze maar met 3 man aan bij Huis ten Halve. Voorrijder Cees van Sluijs vraagt zich tot op de dag van vandaag nog af hoe dat toch zo is gekomen...

Groep 2 vertrok zondag met 11 man voor een rit van 60 km met John van Turnhout voor een rondje Loenhout. Het was dezelfde rit als de week ervoor met groep 1 was gereden, dus naar Achtmaal en via de Kalmthoutsebaan naar Wernhoutbrug. Via de Mereltjesstraat, Maalbergsestraat en Maxburgdreef ging het daarna naar Loenhout. Bij de kerk in het centrum van Loenhout hadden ze exact 30 km afgelegd, tijd dus voor koffie. die werd genoten op een nieuw adres: "De Zwaluw" in Loenhout. Via Braken reden ze naar de Moeren en via Achterbroek en Nieuwmoer reden ze naar Essen. Bij Huis ten Halve aangekomen hadden ze ook nu weer exact 60 km afgelegd...
Groep 1 en 3 zaten daar toen al binnen. Groep 3 had 6 man sterk met Leo het vaste zondagochtendritje gereden. Groep 1 reed deze ochtend de clubrit Achtmaal - Effen met Cees Mathijssen en Theo en Cees van Sluijs op kop wind-tegen weg. Zij waren met zijn zestienen. De rit verliep zonder problemen. Net voor Effen zaten ze wel op het parcours voor de training van de loopgroepen uit Breda. Waarschijnlijk werd er druk getraind voor de marathon door de vele grote loopgroepen die gepasseerd werden, want langs het parcours waren kilometerbordjes geplaatst. Zonder ongelukken werd Effen weer verlaten en kon het grote genieten wind-mee beginnen. Pierre verklaarde zelfs dat je op deze manier wel naar Rilland kon rijden op de fiets, maar toen Alfons na de aubade voor de jarige Arnold van Tilburg op de fiets naar huis toe ging, moest hij toch alleen!

Drie jaar geleden hebben we goede ervaringen opgedaan met deze prachtige rit vanuit Liedekerke. Toen waren er maar liefst 2600 deelnemers die genoten van het heerlijk golvend parcours. Dit jaar waren de weersvoorspellingen niet al te best: er werden buien voorspeld, een temperatuur van maximaal 8 graden en een zuidwestenwind kracht 4 tot 6. Reden waarom dit jaar het aantal deelnemers bleef steken bij 2000. Via de meest economische route kwamen de 8 AKN-ers tegen acht uur aan in Liedekerke en om half 9 kon vertrokken worden. De stevige wind tegen was meteen goed voelbaar en er werd dan ook veelvuldig aan kop gewisseld en bij passerende groepen aangesloten om uit de wind te zitten. Gerard haakte al na enkele kilometers af en besloot in eigen tempo de 110 km te rijden. De rest van de groep werd in tweeën gesplitst toen Robert bij een scherpe afslag rechtdoor het maïsveld instuurde en de voorhoede, bestaande uit Toon v.d. Broek, Toon Jansen, Toine van Oers en Alfons Govers dat niet meekregen. Theo Jukes en Arnold v.d. Maat reden achter hem en lagen dubbel van het lachen, toen Robert in de modder strandde, overigens zonder te vallen. Ook Robert zelf zag er de humor wel van in en kon gewoon zijn weg vervolgen.

Na de eerste bevoorrading op 50 km in Wannebecq werd weer als 1 groep vertrokken. Na 62 km kregen ze de zwaarste beklimming van de dag voor de kiezen: de Petite Redoute, met stijgingspercentages tot 17%. Robert zijn versnellingsapparaat had waarschijnlijk in het maïsveld toch wat modder gehapt, want het weigerde daar volledig dienst. Nadat Robert dus noodgedwongen te voet naar boven was gelopen kon het daar toch nog losgemaakt worden door Theo, zodat Robert weer kon fietsen. Rondom Elezelles werden daarna alle pittige beklimmingen opgezocht en genomen, iets wat er toch behoorlijk inhakte. Daar was bij Toon Jansen en Toine van Oers weinig van te merken, want die vlogen overal omhoog, om daarna op de top te wachten. De tweede bevoorrading werd verwacht op 100 km, maar bleek toch 10 kilometer verder te liggen op de top van de Bosberg. Mentaal wel even slikken voor een aantal, die bij 100 kilometer al snakten naar een café om even te kunnen zitten. Aangekomen bij de tweede bevoorrading waren ze al gedeeltelijk aan het opruimen. AKN was dus weer hekkensluiter deze dag. In alle rust werd bij eet- en praatcafé El Faro een pauze genomen voordat aan de laatste 25 km wind mee begonnen werd. Nadat ook daar de laatste beklimmingen genomen waren kon er terug in Liedekerke heerlijk gedoucht worden. Alle tafels en stoelen waren al opgeruimd, maar die mochten ze nog even terugzetten, zodat er nog wat gedronken kon worden voordat de terugtocht naar Roosendaal aangevangen werd. Daar waren ze om kwart over vijf weer terug bij Huis ten Halve.

Moe maar voldaan zoals dat heet...

I.v.m de  clubuitstap was de thuisblijverrit gezamenlijk voor Groep 1 en 2. Er stonden 21 leden klaar voor vertrek toen de eerste regendruppels begonnen te vallen. Er moest nog even gewacht worden omdat Rini van Geel zijn lekke band stond te vervangen. Hierdoor had Janus geluk, want hij was te laat geweest als de groep op tijd vertrokken was. Meteen werd het lekke banden reglement geraadpleegd, maar deze lekke band was voor aanvang van de rit dus telt deze niet mee voor het klassement. Willy besloot om maar gelijk naar huis te rijden. Door omstandigheden kon toerleider Kees Ruyten niet aanwezig zijn, maar hij werd door Tonnie Dekkers deskundig vervangen. Samen met Wim Schot reden zij via Nispen en de Brembos dwars door Heerle, om daarna bij Vrederust het fietsviaduct over de A4 te nemen. Via het terrein van Vrederust ging het over de Heide rechtsaf naar Bergen op Zoom langs het gebouw van Philip Morris. Langs het Bravis ziekenhuis (afdeling Bergen op Zoom) reden ze naar Woensdrecht voor, dachten de meeste leden, koffie bij Non Plus Ultra. Hier dacht Tonnie anders over en reed dwars door Woensdrecht langs het Calfven naar Ossendrecht. Omdat het daar ophield met zachtjes regenen, besloot een aantal leden het daar voor gezien te houden en de kortste weg naar Roosendaal te nemen. Langs de natuurcamping Athena (waar geen activiteiten waarneembaar waren) ging het langs een niet al te beste weg naar de koffiestop in de Volle Ton te Zandvliet. Hier waren nog 13 leden aanwezig. Terug ging het via Putte en de stations Kijk Uit en Kalmthout. Cees van Suijs reed ondertussen met wind in rug mee op kop. Via Essen en Nispen kwamen ze toch nog aardig droog aan en werd 79 km afgelegd.

Zondag 29 maart verzamelden zich om 08.30 uur 7 leden bij Huis ten Halve. Waar waren de andere leden? Waarschijnlijk vergisten zij zich in de zomertijd, die afgelopen nacht was ingegaan. De klok was een uur vooruit gezet, dus eigenlijk was het nu half 8. Of was het de regen die rond 7 uur neerdwarrelde? Zomertijd, half 9, zeven man aanwezig én droog. Wat rijden we? Route groep 1 (Toon Jansen) of route groep 2 (Geert Lazeroms). Voor groep 3 was niemand aanwezig. Gekozen werd om met Geert zijn route te rijden naar Moerstraten. Geert met Toon op kop vertrok richting Nispen om via de Ouwerveldenweg en Schouwenbaan naar Wouwse Plantage te rijden. Via de Kerkstraat in “de Pin” reden ze naar camping Zoomland. Langs jeugdherberg Klavervelden en de begraafplaats naar gasterij Avalon (voorheen de Duintjes) en daarna met een kleine omweg via de Laagweg naar Moerstraten om koffie bij café van Pul te drinken. In de rust begon het buiten ietwat te miezeren. Ze vertrokken zonder extra regenjasjes richting Steenbergen om via de Krabbenweg en de Boomdijk naar de Spellestraat te fietsen. Dan via de Brandseweg, Brugweg, Kruisland en Vroenhoutseweg terug naar Roosendaal. Op de Vroenhoutseweg hielden Pieter Vrolijk en Mateo het voor gezien en namen zij de kortste weg naar huis. In totaal werd 63 km afgelegd. Het was niet koud, wel een beetje vochtig.

Bij Huis ten Halve zaten al 4 clubgenoten in burger binnen: Jos Vos, Kees Ruyten, Yvo Ridders en Jacques van der Heijden. Wat niemand wist, maar wij wel, was dat deze dag Marian jarig was. Ze hebben, zoals gebruikelijk, een lied voor haar gezongen en op haar verjaardag geproost. Marian nog vele jaren!