JUNI 2015

Zaterdag 6 juni reden Kees Ruyten en Hennie voorop bij de door 33 man sterk bezochte thuisblijversrit. Afgesproken was om bij Etienne van Iersel (zoon van) in Turnhout bij zijn "Ice Cream" op de koffie te gaan. Ze reden via Horendonk, Achtmaal, Loenhout, St. Lenaarts en Rijkevorsel richting Beerse, om daarna langs het kanaal naar Turnhout te rijden. Daar werd bijna een uur lang gerust. Arnold nam bij het afscheid nog een ijsje, waarop Etienne meteen maar zijn hele ijsvoorraad in de vitrine zette. Terug ging het richting Merksplas naar Hoogstraten en zo binnendoor naar Zundert en Schijf. Of het aan het ijsje lag weten we niet, maar op de terugweg kwam een implantaat van Arnold los te zitten. Hij liet de groep rijden en haalde tot zijn verbazing bij Wortel Gerard Loontjens en Pierre van Zinnen in, die daar de lekke band van Gerard aan het repareren waren. Bij de groep was dat niet doorgekomen, dus die misten bij Hoogstraten ineens 3 leden. Daarop werd gewacht en Tonnie reed terug. Hij kon ze echter niet vinden, waarop besloten werd om toch maar door te rijden. Pierre en Arnold slaagden er kop over kop in, met een steunende Gerard in hun wiel, om de groep in Schijf weer terug in te halen. Dat was nog een hele klus, want de west-noordwestenwind was vrij krachtig. Bij Huis ten Halve trakteerde Christ Couwenbergs de aanwezigen nog op een rondje voor zijn verjaardag.
Groep 1 was al om half 7 vertrokken naar Soest.
Slechts 4 deelnemers hadden zich ingeschreven om deze zaterdag ‘De Klimmetjestocht’ georganiseerd door Tempo Soest te rijden, allen voor de langste afstand van 150 km. Hiervan was bekend dat 120 km was uitgepijld en de lus van 30 km alleen op GPS stond. Om 06:30 uur werd er vanaf Huis ten Halve met de bus van Peter Schoonen en 1 personenauto vertrokken naar Soest, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, waar ze om 07:45 uur arriveerden. Tot hun stomme verbazing werden ze bij het clubhuis opgewacht door Piet Langelaan. Hij was om 05:30 uur van huis op de racefiets vertrokken en had al 58 km weggetrapt. Hij trakteerde Toon, Cees, Toine en Peter op een bakje koffie voordat ze aan de rit begonnen. Hij zelf wilde nog 65 km rijden voordat hij weer thuis zou zijn. Ze fietsen allereerst naar het Bergkwartier en Klein Zwitserland in Amersfoort. Het was goed uitkijken naar de juiste pijlen omdat gelijktijdig nog twee andere routes waren uitgezet door andere fietsverenigingen. Hierna ging het via de Piramide van Austerlitz naar de Amerongseberg. Na 45 km was bovenop de eerste stop, waar een krentenbol en een bekertje drank door vrijwilligers van de organiserende vereniging werden uitgedeeld. (Hier zouden ze op het laatste stuk van hun rit terugkeren voor een 2de stop. Ze hebben echter tijdens de gehele verdere rit geen bemande stopplaats meer gezien). Verder ging het via de Defensieweg naar Rhenen. Hierna splitste de route van 120 km en 150 km. De extra lus via de Grebbeberg naar Wageningen werd dus op GPS gereden en voerde hen daarna terug via de reeds vermelde Amerongseberg en diverse plaatsen die allemaal behoren tot de gemeente ‘De Utrechtse Heuvelrug’ terug naar Soest. Met prachtig fietsweer, prachtige gevarieerde natuur en ca. 1000 hoogtemeters op de teller was het een zeer geslaagde uitstap.

Zondag 7 juni reed 5 man met groep 3 mee om 35 km lang te recupereren van een operatie (John van Turnhout), de dag ervoor (Cees van Sluijs), een blessure (Christ de Rooij), de week ervoor (Yvo en Leo). John trakteerde de groep bij De Wildert, omdat hij deze week jarig was geweest.
Groep 2 reed een echte route 66, speciaal voor Henk, door op en neer naar 't Pumpke in Willemstad te rijden in precies 66,66 km. Tonnie en Hennie voerden de 18 leden aan langs Zegge, Oudenbosch, de markt van Standdaarbuiten, Noordhoek, Klundert, Noordschans en Tonnekreek naar Willemstad. Daar waren ze precies op de helft. Langs Helwijk ging het terug naar Oudemolen, om langs Stampersgat, Gastels Veer en 't Anker naar Tolberg en Huis ten Halve te rijden.
Bij groep 1 vertrokken, met prachtige fiets-weercondities, 21 leden voor de rit ‘Toontje Lager’. Met Toon en Ad aan kop ging de rit via de Langendijksestraat naar de Ettensweg die parallel voert aan de A58. Onderweg moest al even gestopt worden voor Frans van Geloven, die een kapotte spaak had. De sensormagneet die aan die spaak zat trok volgens Arnold spijkers aan, maar gelukkig was de band niet lek...Bij Seppe (of moet ik schrijven ‘Airport Breda’) werd deze gekruist en verder reden ze over het vernieuwde fietspad langs het vliegveld richting Hoeven. Van hieruit reden ze noordelijk over klinkerwegen en smalle fietspaden de polder in om bij Zwartenberg bij de haven van Etten-Leur uit te komen. Daarna reden ze naar Prinsenbeek en het Liesbosch tot aan de A16/ A58 bij Breda. Hierna werd zuidelijk van de A58 terug gereden via Sprundel en het dorp met de vele glanzende dakpannen waar ‘alles voor ’t jong is’ naar Rucphen. In de Gebrande Hoefstraat reed Ad de Beukelaer lek. Via de Langendijksestraat ging het terug naar de Zundertseweg om via de Rozenvendreef nog een lusje te maken naar Nispen. Langs de kerk (waar net de mis uitging en het krioelde van communicantjes met hun families) reden ze naar De Lind. Met 70 km waren ze terug bij Huis ten Halve. Hier kwam even later een jogster haar beklag doen over het vermeende verkeerde weggebruik van de groep, die haar bij het begin van de Passenberg was gepasseerd en niet voldoende ruimte had gelaten. Zij liep in de berm en kwam op het moment dat de groep haar passeerde de weg op, wat zowel bij de groep als bij haar een schrikreactie tot gevolg had. Om de gemoederen te bedaren gaf John van Turnhout iedereen maar een rondje. Of was het omdat hij 3 juni jarig was geweest? In ieder geval werd hij hierna uit volle borst op de bekende manier toegezongen. Hij was blij er weer bij te kunnen zijn en bedankt langs deze weg voor de mooie fruitmand van het bestuur en iedereen die een kaartje stuurde of belde of langs kwam.

Zaterdag 13 juni reed Toon Antens de 130 km lange clubrit naar Oelegem samen met Toon Jansen op kop. De hele rit was samengesteld aan de hand van de bekende knooppuntenroutes in België.  De groep was 15 man sterk en reed terwijl het de eerste uren licht miezerde over Kalmthout, door de villawijk waar Christ in een ver verleden gewoond heeft, naar het vliegveld van Brasschaat. Daarna ging het dwars door Brasschaat naar het park van Brasschaat. Daar stonden genoeg bomen om een verantwoorde plaspauze in te lassen. Wim maakte van de gelegenheid gebruik om ook even een boterhammetje naar binnen te werken toen hij weer op de fiets stapte. Helaas voor hem ging net de weg over in een stuk onverhard met daaruit gemeen opstekende losse kasseitjes. Met een hand aan het stuur en zijn voorwiel precies op zo'n puntig steentje kon een valpartij niet uitblijven. Wim at al op de grond liggend eerst zijn laatste hapjes van zijn broodje op en kwam daarna pas weer overeind. Hij had zich wel wat bezeerd: een lichte schaafwond en wat pijn achter in zijn knieholte. Gelukkig kon hij met de groep gewoon mee naar Schoten, waar het kanaal opgezocht werd dat aansluit op het Albertkanaal. Zo werd om iets na tienen Oelegem bereikt, waar bij Boerenhof koffie gedronken werd. Omdat hij maar zo weinig komt was het eerste rondje voor de toerleider... Daarna ging het bij droog weer en een zonnetje dat zich steeds meer liet zien verder langs het kanaal om daarna richting Zandhoven te koersen. Na bijna 70 km op de teller reed Pierre van Zinnen bij een aardbeienkraam lek. Hij was blij dat hij eindelijk weer in het klassement vermeld kon worden. Voor Robert was het een mooie gelegenheid om toch maar even zijn regenjack uit te doen. Daarna ging het naar Pulle, maar het Pullebos lieten ze rechts liggen. Ondanks de felle wind werd het tempo vooraan hoog gehouden, maar de groep was goed aan elkaar gewaagd en iedereen kon goed mee. Over Westmalle en Sint Lenaarts reden ze naar Brecht, om over Wuustwezel  en Achtmaal terug naar Roosendaal te rijden.
Groep 2 reed met 12 man naar Grenszicht in Putte. Tonnie nam het er deze keer van en ging lekker in de groep mee. Frans van Geloven stuurde vanuit tweede positie Toine Martens en Jan Broeren aan. De groep werd al vlug uitgedund tot 10 man, want als het miezert is niet iedereen daar even blij mee! Ze reden via Nieuwmoer en Horendonk richting De Wildert en zo over de Huijbersgweg en de Verbindingsweg over de Kalmthoutse Heide naar Putte. Na de rust ging het verder via Stabroek, Berendrecht en Zandvliet naar Ossendrecht, om over Huijbergen terug te keren naar Huis ten Halve. Uiteindelijk hadden zij 70 km gereden.

Zondag 14 juni konden de deelnemers aan de Bentbergtoer genieten van het door Jacques van Benthem uitgezette rondje van 71 km. Samen met Arnold v.d. Maat reed hij over Schijf en Horendonk naar Essen, Essen-Hoek en Huijbergen. Daar werd een rondje rond de manege ingelast voor ze naar Ossendrecht gingen. Daar ging het langs de tennisbaan naar Calfven en zo naar Hoogerheide. Na de Onderstal ging het linksaf langs Non Plus Ultra en daarna tot verdriet van de een en vreugde van de ander rechtsaf om over de kasseien de Rijzende Weg langs de achterkant te nemen. Daarna reden ze achter langs Mattemburg door naar de Heimolen en richting Wouwse Plantage. Het was een mooi rondje, waar bij droog weer en weinig wind door de 18 deelnemers heerlijk genoten kon worden...
Groep 2 reed met 13 man achter Tonnie en Hennie aan voor een rondje naar camping Liesbosch. Een hele nette camping volgens Tonnie, iets wat niet iedereen kan zeggen van camping Fort Oranje, waar ze daarvoor langs reden. Maar eerst waren ze vertrokken over Schijf en onder Sprundel door richting Rijsbergen en daarna dus richting Effen. Na de koffie reden ze langs de A58 richting Etten-Leur en zo langs St. Willebrord en het vliegveld over Rucphen en de Langendijksestraat terug naar Huis ten Halve.

Bij aankomst werd er nog geproost en gezongen voor Ilse en Ben die allebei weer een jaartje ouder zijn geworden.

Zaterdag 20 juni vertrok groep 1 met 16 man naar Helga. Pierre Lasaroms en Mathieu deden het kopwerk tijdesn deze 150 km lagne rit. Deze keer werd de rit tegen de klok in gereden. Over Bosschenhoofd gingen ze dus naar Hoeven en boven Etten-Leur langs reden ze richting Den Elsakker. Al pratend reden de klopmannen wel de afslag bij de Overveldseweg voorbij, maar daar kwamen ze al snel achter. Door Wagenberg reden ze langs Made naar Geertruidenberg en zo naar Raamsdonksveer. Daar was elke kruising afgezet, net voor AKN, maar voor een truckersrit die daar startte. Over de brug ging het door Hank en Dussen, het klasiekke voorbeeld van lintbebouwing, naar Gorinchem, om daarna over Schelluinen en Giessenburg naar Ottoland te rijden voor de koffie bij Helga. De temperatuur was net aangenaam genoeg om op het terras te kunnen zitten en zo de ooievaar op de kerktoren in de gaten te kunnen houden. Na het tweede kopje koffie kon er afgerekend worden en over Molenaarsgraaf en Bleskensgraaf naar de fietsbrug over de Beneden-Merwede gereden worden. Langs de golf bij Crayenstein ging het daarna naar De Kop van 't Land en over de Zeedijk en de uitlopers van de Biesbosch naar de Moerdijkbrug. Over Moerdijk reden ze langs de Roode Vaart naar Zevenbergen en daarna over de Molendijk richting Standdaarbuiten. Daar kon de groep oud-lid Kees Willemse begroeten. Bij Oudenbosch reden Peter en Wim naar Steenbergen en in Zegge nam toerleider Pierre afscheid van de groep. Zo zwaaide een voor een elk van de deelnemers af en kwam Alfons uiteindelijk als enige bij Huis ten Halve aan.
Groep 2 reed deze dag met 14 man en Brigitte Vos met Kees en Hennie naar Nieuw-Vossemeer. Over Nispen en de Westelaarsestraat reden ze naar de Heide en zo naar Vrederust. Daar was de weg opgebroken, zodat er even gekluund moest worden. In Halsteren staken ze bij de molen over en zo reden ze naar de brug bij Tholen om daarna langs de Groeneweg, Rijkebuurtstraat en Rolandsedijk naar de brug bij Vossemeer te rijden. Bij het Wagenhuis werd een half uurtje koffie gedronken. Ze hadden er toen 48 km en 88 hoogtemeters opzitten! Om 11 uur vertrokken ze weer richting Notendaal, om over de Rubeerdijk richting de Kladde te rijden. Parallel aan de nieuwe snelweg reden ze daarna weer richtin Halsteren. Over de Schansbaan en de Herelsebaan reden ze daarna langs Heerle naar Wouw. Langs het Akkerstraatje reden ze naar de Tolberg en zo terug naar het clublokaal. Daar werd door 6 man nog even koffie gedronken bij Marian.

Zondag 21 juni stond de vaderdagrit van John van Turnhout op het programma. Een rit voor groep 1 en 2 samen, die door 27 man gereden werd. Op kop werd John geassisteerd door Jörgen. Deze 60 km lange rit ging over de Langendijksestraat naar Rucphen en vandaar naar Zundert, Kalmthout en de Kalmthoutse Duintjes naar Huijbergen, om over Wouwse Plantage weer terug te keren. Onderweg nam Willy de kortste weg terug toen hij een spaak uit zijn wiel reed. Alhoewel het in de buurt van Roosendaal hier en daar behoorlijk regende, bleef het de hele rit droog en kwam het enige nat van wat opspattend water van het natte wegdek.
Leo reed samen met Yvo met groep 3 ook deze zondag weer zijn eigen ritje. Achteraf gingen de meeste leden wat eerder naar huis, om thuis hun Vaderdagcadeautjes uit te gaan pakken...

Zaterdag 27 juni reed groep 2 onder leiding van Kees Ruyten met maar liefst 25 man door de bossen rond Putte om bij Non Plus Ultra uit te komen voor de koffie. Terug reden ze via het Zoommeer en Halsteren om uiteindelijk terug in Roosendaal op 83 km uit te komen.
Groep 1 reed met Alfons de clubrit Binnen en Buiten van 160 km. Nadat Toon Jansen zijn band nog van wat extra lucht had voorzien reden ze 13 man sterk over Essen en De Wildert naar Kalmthout, om daar langs het spoor naar Kijkuit te rijden. Vandaar ging het langs het informatiecentrum van de Kalmthoutse Heide over Putte naar Zandvliet. Net voor Zandvliet moest Toon toch zijn band verwisselen, want er ontsnapte teveel lucht uit. Arnold reed toen door, want die moest om 11 uur naar een doop. Langs de Leeuw van Vlaanderen en Athena reden ze daarna over de Nieuwe Weg naar de polder. Deze keer werd de buitendijk langs de voormalige haven van Ossendrecht aangehouden. Na de brug bij Bath werd er buitendijks gereden tot Rilland, waar voor de eerste keer koffie gedronken werd bij Mem & Co. Toen ook het tweede bakje koffie op was werd er vertrokken voor de tweede etappe van 57 km. Tot Waarde werd er langs de mooie Zeeuwse binnendijken gereden en daarna was het weer tijd om buitendijks langs de Westerschelde te fietsen tot Kapelle. Vandaar kreeg de groep eindelijk de wind in de rug en nam Chris Sonke de kop naast Alfons over van Toon. In Yerseke werd nog aan wat sightseeing gedaan, waarna er tussen de Scheldes richting Krabbendijke werd gefietst. Vanaf Oostdijk gebeurde dat weer buitendijks, deze keer langs de Oosterschelde. Bij het spoor van Krabbendijke ging de groep via de Duivenhoek naar Rilland en reed Wim Mouws over de Oude Rijksweg terug naar Rucphen, want die moest om 2 uur thuis zijn voor een verjaardagsfeest. Zodoende kwamen er 11 man voor de tweede keer bij Mem & Co aan voor de tweede rust. Deze 11 kregen van  Christ Couwenbergs de nodige verhalen te horen, o.a. waarom de Penthouse een maandblad is. Rini van Geel trakteerde alvast voor zijn 55ste verjaardag en werd op het terras toegezongen, wat de stilte in het dorp behoorlijk verstoorde! De laatste etappe van 47 km ging over de Oesterdam. Er was aanvankelijk niet zoveel animo om naast Alfons de kop te nemen. Wieger probeerde het even, maar miste de eerste de beste bocht, nog in de polder bij Rilland. Daarop kwam Rini van Geel mee op kop, maar eenmaal op de Oesterdam kwamen achtereenvolgens Toon Jansen, Wim Houtepen en Toine van Oers de kop doen. Na de bocht op de Oesterdam hadden ze de stevige wind flink tegen en werd er behoorlijk aan gesleurd door Wim en Toine. Hierna keerde de rust weer en kon er over Tholen en Halsteren terug richting Schansbaan gereden worden. Nog net in Halsteren reed Wieger in een spijker en moest zijn band vervangen. Dat ging niet heel soepel, want de eerste band werd tussen de buitenband en de velg gelegd en klapte toen hij opgepompt was. De tweede band die er op gelegd werd bleek leeg te lopen en pas bij de derde band was het euvel verholpen en kon op het gemakje terug naar Roosendaal gefietst worden.

Groep 1 was zondag 28 juni met 20 man aanwezig om onder aanvoering van de singlespeedmannen Jan Buijk en Jacques van der Heijden een ritje te rijden. De toerleiders namen de eerste beurt richting Nispen voor hun rekening en Christ Couwenbergs, Peter Schoonen en Jörgen Mathijssen waren de andere koprijders. Via de Brembos werd er koers gezet naar de Heimolen en de oude Zeeuwse Weg. De kasseien werden deze keer niet gereden en ook de Oesterdam liet men rechts liggen: er werd gereden langs het Spuikanaal naar de Bathsebrug. Terug bij Woensdrecht werd de Rijzende weg aan de achterkant via de kasseien genomen, met de afdaling over de Stompe Torenlaan. Aan het einde rechtsaf werd nu de Rijzende Weg langs de andere kant beklommen. Volgens Jan was dit de eerste keer in het bestaan van Audax dat de Rijzende Weg 3 keer in een rit gereden werd. De deelnemers wisten nu dus in ieder geval zeker dat Christ het parcours niet uitgezet had. Jan trapte boven zijn wiel nog los, maar volgens hem kwam dat omdat hij zo beresterk was. Via de Onderstal, Huijbergen en Nispen werd de sprint deze keer door Jacques gewonnen. Toine Martens probeerde nog wel, maar die reed niet op een singlespeed en was dus van deelname uitgesloten. Er werd 63 km afgelegd.
Groep 2 reed met 12 man en 2 aspirantleden een rondje langs Essen, de Wildertse Duintjes, Achterbroek en Wuustwezel om in Achtmaal voor de koffie te stoppen. De groep was alweer op de terugweg toen Bep er achter kwam dat zij haar rugtasje vergeten was... Omdat dit al 2 keer gebeurd is, noemt de groep haar voortaan Annie (hou jij mijn tasje even vast). Via Nieuwmoer, Klein Venetië en Horendonk reden zij 58 km. Dat Kees Ruyten nog een doodlopende weg inreed wilde hij niet vermeld hebben en zetten we dus ook niet in dit verslag.
Groep 3 reed met 4 man hun rondje naar de Wildert. Onder hen was Cees van Sluijs, die even los wilde rijden voor zijn 10 kilometerloop later op de dag.
Gezongen werd er ook nog: deze keer voor Cees Mathijssen die zaterdag jarig was.