SEPTEMBER 2014

Omdat op 10 mei de regen met bakken uit de lucht viel werd de rit “Spek mie stroop “afgelast en verplaatst naar 6 september. Die dag dus stonden 17 leden gereed voor vertrek naar “Spek mie stroop “ in 's-Heerenhoek. Onze fluitist Ala gaf om klokslag 8:00 uur via zijn mondfluit het vertreksein en weg waren ze. Ze reden via Nispen, Heimolen en Mattemburg naar Rilland waar in Stationsbuurt Alfons werd opgepikt. Verder ging het via Krabbendijke, Oostdijk, Kruiningen en Vlake naar de Smokkelhoek. Daar bij restaurant De Caisson reden ze naar de Westerscheldedijk en via Maelstede naar Hoedekenskerke (bekend om het wienkeltje van Wullempje). Door een te vroege afslag werd Kwadendamme gemist en kwamen ze door Baarland, Oudelande en de Koekoek uit in Driewegen. In deze streek zijn heel veel fruittelers en overal hing het prachtige fruit, appels en peren, plukrijp aan de bomen. Er heerste op de akkers en in de boomgaarden veel bedrijvigheid maar op de wegen was het erg rustig, ideaal voor een grote groep fietsers. Chris had met “Spek mie stroop” afgesproken om er ca 11:00 uur een rustpauze te houden. Ze arriveerden daar om 10:59 uur, over timing gesproken! De tafels waren gereserveerd en de koffie stond klaar met op tafel een trommeltje met echt Zeeuwse speculaas en babbelaars. Inmiddels was Ilse ook aangekomen en genoot samen met ons van de koffie. Ook Wim Mouws genoot smakelijk van zijn hééérlijke zeeuwse bolus.

Na de pauze vertrokken ze via Ovezande, De Brilletjes en Nisse naar 's-Gravenpolder waar Jörgen werd afgezet. Hij moest daar samen met Ilse nog een klusje opknappen bij de ouders van Ilse. Via Eversdijk, Schore en de sluizen van Hansweert en Waarde reden ze naar Rilland. Alfons werd nu ook bijna thuis afgeleverd, zodat hij zich kon gaan voorbereiden op de Ride for the Roses op 7 september. Door ging het naar Ossendrecht en Huijbergen. Toine loste hier Chris af en ze reden via Nispen weer naar Huis ten Halve, waar ze arriveerden om 14:45 uur met 150 km op de teller. Het was weer een heerlijke fietstocht door één van de mooiste streken van ons land.

Groep 2 reed met Tonnie Dekkers en Hennie 11 man sterk via Moerstraten naar Halsteren en via De Kop van 't Hoofd en de Bergse Plaat achter Mattemburg langs naar Non Plus Ultra. Daar zaten ook de leden van Vigeta, de club die tandemtochten voor blinden organiseert, aan de koffie. Na de koffie reden ze door de polder, met nu naast Hennie Robert op kop, via Ossendrecht en Huijbergen weer terug naar Roosendaal.

Bij de JaVaDo streden 13 leden mee om de titel. Van de in totaal 17 teams werd AKN veertiende. Om de paar jaar kleunen we daar helemaal mis en dit jaar was er weer zo een. De tweede tijdwaarneming werd uit de uitslag geschrapt, omdat de post op de verkeerde plaats stond. Bij de derde tijdwaarneming werden opeens heel veel strafseconden gescoord, terwijl de eerste en de vierde tijdwaarneming heel kleine verschillen opleverde. Toch is de hele tijd op dezelfde teller gereden. Rara waar komt zo'n verschil dan ineens vandaan? Is het omdat bij Moerstraten alle GPS-signalen over een afstand van 250 meter uitvielen? Stond de teller van Cees Mathijssen niet goed ingesteld?  Ach, volgend jaar zijn we waarschijnlijk weer bij de eerste drie! Wie er dit jaar gewonnen heeft is nog niet duidelijk, want de uitslag werd gepresenteerd door Theo van Thillo (hij had zich toch weer laten overhalen door het nieuwe bestuur om de dag te verzorgen) op een scherm dat achter in de zaal van het parochiecentrum niet te zien was.

Hier kun je de uitslag wel bekijken!

Omdat Geert Lazeroms verhinderd was werd Frans van Geloven zondag 7 september bereid gevonden de rit over te nemen. Als ervaren man dirigeerde hij Toine Martens en Hennie Manniën op kop voor een ritje naar Meerseldreef. Totaal 15 Akn-ers reden zodoende bij goed fietsweer een mooie rit met uiteraard koffie bij Martens, want Frans had uitgerekend dat dit goedkoper was dan bij de Paters. Omdat er wegens het bloemencorso niet via Zundert gereden kon worden, werd er op de terugweg een alternatieve route gereden, waarna na 70 km Huis ten Halve werd bereikt.

Leo reed met 4 man zijn wekelijkse rondje van 40 km met koffie in de Wildert.
 

Op zaterdag 13 september reed groep 1 met Toon Antens een 130 km lange clubrit naar Oelegem. Mathieu Sebregts vergezelde hem op kop. In totaal waren ze met 12 personen. Toon had een mooie knooppuntenroute uitgezet. Langs het vliegveld van Brasschaat reden ze zuidwaarts naar het Albertkanaal. Knooppuntenroutes voeren langs mooie weggetjes, kennen veel links / rechtsstukjes en hier en daar wat onverhard of wat kasseien. Afwisseling genoeg dus!. De koffie was al na 50 km en daarna was het nog wel een lang stuk van 80 km langs Malle, Westmalle, Loenhout en Achtmaal terug naar Roosendaal. Rond 12 uur brak de zon ook nog door de bewolking en bij aankomst in Roosendaal kon iedereen terugkijken op een mooie fietstocht zonder lekke banden of andere problemen.
Groep 2 reed 14 man sterk met Kees Ruyten en Hennie een driehoekje Roosendaal-Breda-Moerdijk-Roosendaal van 80 km. De koffiestop was bij Den Elzakker en exact om 12 uur waren ze terug bij Huis ten Halve. Ook zij hoefden geen lekke banden te noteren.

Zondag 14 september meldden tussen half 9 en half 10 (al had Pierre wel het idee dat John er al om 7 uur stond) 4 enkelingen, 10 duo's en 4 trio's om de tweede regelmatigheidsrit van dit seizoen te rijden. In totaal waren er dus 36 leden die probeerden over de door Tonnie Dekkers uitgezette route zo precies mogelijk hun vooraf opgegeven snelheid te benaderen. Onderweg viel het met de wind behoorlijk mee; op de stukken waar de wind in het nadeel stond reed iedereen vrij beschut en op de lange open stukken stond de wind niet ongunstig. Pierre had dan ook na afloop de indruk dat de meeste deelnemers te snel hadden gereden. Dat bleek ook wel te kloppen, want van de 36 deelnemers reden 26 man te hard, reden 7 man te langzaam en hadden 10 man minder dan 60 strafseconden. Nu Cees van Sluijs verhinderd was stond er echt geen enkele fout meer in de routebeschrijving... Zo tegen half 12 kwamen Jos Vos en Tjebbe Smulders zich als laatste afmelden bij Pierre. Daar konden ze meteen ook de uitslag van de eerste regelmatigheidsrit bekijken. Dat viel niet mee voor hen, want ze stonden op plaats 32 en 37. Henk Verschuren voerde de ranglijst aan met een afwijking van slechts 4 seconden van zijn ideale tijd.

De complete uitslag kun je hier bekijken.

Zaterdag 20 september vertrokken 8 leden bij "Huis ten Halve" om 07.00 uur per auto naar Dodewaard. Het was wat mistig en bij Breda zelfs even heel mistig, maar met de kettingbotsing van afgelopen week in Zeeland nog vers in het geheugen, werd door alle chauffeurs de snelheid keurig aangepast aan de omstandigheden. Toen de fietsen in Ochten klaargemaakt werden voor de tocht begon het te regenen, maar dat hield al weer snel op. Na het scan-en-go-inschrijven en een bakje koffie / thee kon tegen 9 uur gestart worden met Cees en Alfons op kop.

De eerste kilometers tot Zoelen was het nog mistig, maar al snel klaarde het op en kon van het mooie landschap langs de Linge genoten worden: de mooie huizen aan de oever, de kleine dijkjes, de oude pittoreske dorpjes, de mooie boomgaarden langs het mooie riviertje de Linge.  Na Echteld werd het Amsterdam-Rijnkanaal overgestoken en via Zoelen en Buren ging het naar Geldermalsen. In Beesd was de eerste stop, na 48 km bij De Notenboom. Daar werden ze aangesproken door een productieteam dat voor de NCRV een programma gaat maken, waarin een heel jaar door een groep van 8 toerfietsers gevolgd gaat worden. Het programma gaat Demarrage heten en onze 8 AKN-ers kwamen meteen hoog op de lijst, mede gezien hun goede looks, representatief voorkomen, jeugdige uitstraling, taalvaardigheid en algemene ontwikkeling.

Christ wierp zich meteen op als contactpersoon en benoemde en passant zijn vrouw tot secretaresse: wordt vervolgd! Opvallend was dat er nog volop appels en peren aan de bomen hingen en dat er nog volop geplukt werd. De beroemde appeldijk met de hoogstambomen aan weerszijden zat natuurlijk ook in de route, maar de groep nam geen tijd om even te stoppen en wat appels te plukken.

Langs Rhenoy, Asperen en Spijk kwamen ze daarna in Gorinchem, waar een stempeltje gehaald kon worden bij de MacDonalds. Omdat dit alweer 20 km na de vorige stop kwam, werd er niet gerust, maar doorgereden langs Arkel, Leerdam, Asperen en Deil naar Tricht, waar aan de Linge na 100 km een mooi terras was bij De Lachende Gans. In de zon en uit de wind was het daar behoorlijk warm. Toen Alfons in slaap dreigde te sukkelen was het dan ook tijd om de laatste 35 km aan te pakken. Via Avezaath, Tiel en Echteldt kwamen ze om een uur of 3 weer terug bij het vertrekpunt aan de ijsbaan in Ochten. Het enige bier wat geserveerd werd was Amstel Radler, maar dat smaakte na het douchen prima. Er kon weer teruggekeken worden op een mooie tocht door een schilderachtig Betuws landschap.

De tocht werd gereden door:

Zaterdag 20 september vertrokken de thuisblijvers om half negen met 25 leden voor een ritje van een kleine 80 km. Kees Ruyten was de voorrijder. Ze reden via de Langendijksestraat en de Hellemonsdreef naar Zegge. Na de Zeg werd in het gehucht Noordhoek linksaf geslagen naar de Kruisstraat om daarna door te rijden naar de Parallelweg van de A17. Via de Pietseweg en de Dulderstraat (het geboorteadres van Toon Verstraten) ging het naar Stampersgat. Via Dinteloord door de noordelijke polders van Steenbergen naar de schutsluis van Benedensas. Dit SAS zorgt voor de peilbeheersing van de Steenbergse Vliet. Na een kwartiertje wachten konden ze via de uitgeschoven voetgangersbrug de sluis passeren om daarna via de Heensedijk naar Nieuw Vossemeer te rijden voor de koffie. In het Wagenhuis werd Peter Schoonen nog toegezongen omdat hij 19 september jarig was geweest. Het eerste rondje koffie was voor rekening van Peter. Na de koffie gingen ze langs het Schelde-Rijnkanaal naar Halsteren en via de Spinolaberg en Vrederust terug naar Roosendaal. In Nispen werd de rit nog gecorrigeerd door niet via de Lint maar langs de Kerk en de Dorpsstraat naar Huis ten Halve te rijden. Precies 1 km extra, dus was de afstand 80 km. Geen lekke banden, weinig wind achter in de groep en niet koud (ca 20 gr).
En nog een stukje aardrijkskunde: De Steenbergse Vliet loopt stroomopwaarts naar het Bovensas. Na deze sluis wordt zijn toponaam Roosendaalse Vliet en komt uit in de Roosendaalse Vliet, iets ten noorden van Gastelsveer. De Roosendaalse Vliet komt ten westen van de suikerfabriek bij Stampersgat in de Dintel. De Mark komende vanaf Breda wordt nabij Standdaarbuiten De Dintel genoemd en stroomt via Dintelsas in het Volkerak.

Zondag 21 september waren er 42 leden present bij de start van de Van Krimpentoer, de jubileumactiviteit van september. Jan Bakker en Dim van Krimpen voerden de groep van 35 aan die met een omweg naar Standdaarbuiten reed. John van Turnhout en Christ de Rooy reden op kop bij groep 3, die 6 man sterk ook nog Alfons oppikte bij de start. Die stond met zijn ketting vast tussen zijn achterderailleur te repareren en zag groep 1-2 in de verte verdwijnen. Henk sloot als laatste aan, waarna de groep langs het station en de Gastelseweg naar Borchwerf 2 reed en zo buitenom naar de Stierenweg in Oudenbosch en binnendoor naar Bosschenhoofd. Langs Bosbad Hoeven werden de Hoevense en Ettense Beemden opgezocht, waar de groep het ene na het andere onbekende (vaak klinker-)weggetje werd voorgeschoteld. Toen ze uiteindelijk iets na 10 uur bij Van Krimpen aankwamen werd er dan ook door een aantal mensen opgelucht adem gehaald.

 

Daar had groep 3 en Cees van Dongen (die rechtstreeks uit Prinsenbeek was gekomen) ondertussen het jubileumgebak en de tweede bak koffie al op. Zij maakten daarom plaats voor de nieuwe lichting, die nu ook door vrouw en dochter van Marco van het nodige lekkers werd voorzien. Iets later arriveerden ook nog onze clubnestor Jan Dinkelaar en Ina van Krimpen op de fiets bij onze sponsor, wat het totaal aantal aanwezige leden deze dag op 45 bracht. Na een bedankje door Dim voor de fijne ontvangst ging de terugweg rechttoe rechtaan naar Roosendaal terug, waarbij nog net een klein regenbuitje voor wat verfrissing zorgde. De eerstvolgende verfrissing werd verzorgd door Alfons, die deze week jarig was geweest en daar luidkeels voor werd toegezongen.

Zaterdag 27 september mocht John de troepen weer aanvoeren voor zijn Kroegentocht. De zevenentwintigste alweer! Maar liefst 22 leden vertrokken om 9 uur om na een opwarmrondje van een kilometer of 30 bij Annette in De Wildert te arriveren. Wel zonder Tjebbe, die "er niet doorheen kwam" en Jacques en Peter, die een andere route volgden. Op eigen gelegenheid kwamen er wel 3 leden naar De Wildert, zodat Annette toch 22 leden kon verwelkomen. Deze keer werd de groep getrakteerd op worstenbrood, wat later op "pap"koeken en als lunch was er soep met brood. Tussendoor moest dat natuurlijk wel steeds weggespoeld worden met koffie of een ander drankje. Bij zoveel lekkers zat de sfeer er natuurlijk al snel in. Om een uur  of drie waren er nog een stuk of 8 die-hards over, die doorreden naar de Meeuw in Essen. Daar kon de keu van Alfons Govers bewonderd worden, die daar zijn vaste biljartstek heeft en natuurlijk was er alle gelegenheid om de prestaties van de dames bij het WK op de weg op de voet te volgen. Ondertussen werd al telefonisch contact gezocht met Jan en Mieke, om te kijken of ze daar na afloop nog een afzakkertje konden nemen. Daar werd de telefoon echter niet opgenomen. Voor de zekerheid werd na afloop van het WK nog even gecheckt of Jan en Mieke echt niet thuis waren, maar die hadden het licht uitgedaan en de gordijnen dicht...

Klik hier voor de foto's van de Kroegentocht

Zondag 28 september reed Jacques samen met Jan de singlespeedrit voor. De dag ervoor was Jacques nog even langs de Meeuw gereden om de maat op te nemen bij Ilse en Jörgen, zodat hij een singlespeed gereed kon maken voor hen beiden. Voor de gelegenheid maakte hij er voor Ilse twee gereed: één maatje kinderfiets en één nieuwe Flanders. Na een klein proefrondje op de kinderfiets koos Ilse voor de Flanders. Bij vertrek lukte het haar echter niet om in de pedalen te komen, alhoewel het toch het goede systeem was. Zodoende werd de Flanders bij Jan thuis alsnog ingeruild voor haar eigen fiets. Omdat ondertussen groep 2 ook passeerde besloten heel wat leden dan maar met die groep mee te rijden. Uiteindelijk bleven er 19 over die naar de Heimolen en achter Mattemburg langs naar de Oude Zeeuwse weg reden, waaronder Jörgen, Jacques, Jan, Christ en Peter op de singlespeed. Alhoewel Jan vrolijk zijn hand naar rechts uitstak bij de Tweede Hoogewaardse Dwarsweg bleef iedereen keurig het fietspad volgen. (Nou is zo'n singlespeed natuurlijk ook helemaal niet geschikt om over kasseien te rijden...) Na de brug werd teruggedraaid naar het Spuikanaal en na een rondje Bath ging het weer terug over de brug en door de polder naar Woensdrecht. Non Plus Ultra lieten ze links liggen, maar de Rijzende weg natuurlijk niet. Natuurlijk kwam Toine van Oers daar als eerste boven. (Nou is zo'n singlespeed natuurlijk ook helemaal niet geschikt om bergop te rijden...) Bep sloot de rij bergop, maar daar werd keurig op gewacht en dat gebeurde ook na de beklimming in de Onderstal. Bep had trouwens helemaal niet zo'n probleem met die bergjes, want bovenop kon ze nog bellen (maar daar was dan ook meteen alles mee gezegd). Na Huijbergen en de Ouwerveldenweg maakten de sprinters zich al voor Nispen klaar om als eerste bij Huis ten Halve te arriveren.

Alfons won de sprint deze keer met gemak van Peter en Jacques (Nou is zo'n singlespeed natuurlijk ook helemaal niet geschikt om een sprint te rijden...)
Groep 2 was met John voor de morning-afterrit uiteindelijk met 16 man. Zij reden heel verrassend via Bergen op Zoom, Huijbergen en de Kalmthoutse Heide naar De Wildert, om
te kijken of ze de dag ervoor niets vergeten waren.
Leo reed met zijn vaste maat van groep 3 in eigen tempo naar de Wildert en maakte zo zijn kilometers deze dag.

 

Terug naar index archief