MEI 2014

Zaterdagmorgen 3 mei vertrokken 8 mannen met Wim Mouws en Jacq. v. Benthem voorop via Schijf, Zundert, Hoogstraten, Rijkevorsel, Vlimmeren, Wecheldersande en Grobbendonk naar Bouwel waar koffie werd gedronken. Voorop was Wim toen al afgelost door Wim Houtepen. Na de rust ging het verder via Oosterwijk, Olen, Westerlo, Bergom, Averbode, Zichem en zo naar Scherpenheuvel. In Scherpenheuvel werden kaarsen opgestoken. Toine v. O. stak er een op voor Peter Schoonen om hem beterschap te wensen. Terug reden ze over dezelfde weg naar Bouwel, waar weer gerust werd. Ook Toine v. O. was ondertussen mee voorop komen rijden. Hierna reden ze naar Grobbendonk waar in de afdaling van de brug Jacq. v. Benthem lek reed (een beruchte plek vanwege putdeksels). Verder konden ze daarna via Pulle, Pulderbos en Zoersel naar Westmalle. Ook Rini v. Geel en Chris Sonke deden daarbij het nodige kopwerk, want de wind stond in hun nadeel. Hierna reden ze via Sint-Lenaarts, Loenhout en Achtmaal naar Huis ten Halve, waar ze met 188 km op de teller en net voor vijf uur weer thuis aankwamen.


Met Kees Ruyten en Henny op kop vertrok groep 2 met in totaal 20 leden naar het Pannekoeckershuys in Den Hout. Via Rucphen, St. Willibrord en het Liesbos ging het naar Prinsenbeek. Rijksweg A16 werd overgestoken en verder ging het langs de Haagse Beemden en Hornbach naar de Terheijdenseweg. Na de overdekte ijsbaan sloegen ze rechtsaf en langs het Markkanaal reden ze naar de koffiestop bij het Pannekoeckhuys. Daar konden ze heerlijk buiten op het terras in de zon zitten. Het was toch nog 13 graden geworden. Na de koffie reden ze via Munnikenhof naar Terheijden. Daarna de Mark bij de A16 over en langs café Elsakker via de Strijenseweg naar Etten Leur. Door de wijk Sander naar de Hoevenseweg en via het bedrijventerrein van Etten terug naar Roosendaal. Met 83 km op de teller zijn ze uiteindelijk bij
Huis ten Halve aangekomen.

Zondag 4 mei heeft Cees van Sluijs met John zijn ritje Zwingelspaan voor groep 1 gereden. Ze hielden een stevig tempo aan. Het weer was goed, weinig wind. Vanuit Roosendaal reden ze  via de Holterbergsestraat naar Stampersgat. De Witte Brug bij de Mark (Dintel) werd overgestoken richting Fijnaart. Via Oudemolen ging het daarna naar Willemstad, waar Cees de groep een sightseeing van de buitenwijken voorschotelde. En zowaar kwamen ze via Zwingelspaan in Klundert en op de keien van de Zevenbergseweg, waar halverwege een plaspauze werd ingelast. Verder ging het langs Zevenbergen, Standdaarbuiten, Oudenbosch en "de Zeg" terug naar Roosendaal. Totaal werd 72 km gereden.
Groep 2 reed met Tonnie en Mateo op kop, de rit van de 1e regelmatigheid na. Ze waren met 11 leden. Op het eind van die vreselijke Lage Donk met zijn slecht liggende gebakken stenen hebben ze koffie gedronken bij het Strooienhuis in Hoeven. In totaal werd 55 km afgelegd. Jawel
55 km voor de rekenaars onder ons!!
De groep van Leo heeft met nog 4 leden een ritje van 43 km gereden. Koffie hebben zij gedronken in Wildert. In deze groep zat een vriend (aspirantlid Ivo) van Rini Broeren, die voor het eerst op zijn racefiets de 43 km heeft volbracht.

In verband met de slechte weersomstandigheden en een minimale opkomst (logisch) besloten Chris Sonke, Theo Jukes en Cees Mathijssen op zaterdag 10 mei om de rit Spek mie Stroop af te lasten. Cees had geen zin om met zijn benen op de bank te gaan liggen en ging zijn rit Hoekse Waard verkennen. Ook bij groep 2 was er geen animo om met dit weer te gaan fietsen.

Zondag 11 mei gaf de buienradar voor deze morgen droog weer, er stonden dus maar liefst 9 leden aan de start. Groep 1 reed met 6 man via Nispen, waar nog even gestopt werd om de regenjasjes aan te doen, via de Brembos en Wouw naar de Welberg. Hier werd teruggedraaid naar Moerstraten; de rit ging eigenlijk nog naar Halsteren, maar die lus kregen de deelnemers cadeau. Via de Heide reden ze langs Stayokay over het fietspad langs het vliegveld en vandaar gingen ze met de stormwind in de rug terug naar Roosendaal langs Nispen. De Buienradar heeft het dus ook wel eens mis, want het regende constant. In plaats van de geplande 60 werden er maar 55 km afgelegd.
Groep 2 vertrok met John, Willy en Pierre voor een rondje met koffiestop naar de Wildert. Pierre had al snel in de gaten dat de Buienradar deze dag niet te vertrouwen was en draaide al heel snel terug naar huis. John en Willy pikten in de Wildert Tonnie Dekkers en Jos Dierks nog op. Zij kwamen met 4 man iets na groep1 met 48 km op teller aan. Hopelijk is het volgende week met de jubileum activiteit beter weer!

Zaterdag 17 mei waren 47 leden present om de jubileumactiviteit van de maand mei mee te beleven. Het was dan ook geweldig lekker weer en wat op het programma van de jubileumcommissie stond was ook aantrekkelijk. Cees Mathijssen en Chris Sonke reden een ritje van 85 km voor dat leidde langs Wouwse Plantage achterlangs naar Huijbergen en bij de kerk in Hoogerheide naar Ossendrecht. Daar reed René bij restaurant De Jonckheer lek. Door de polder ging het daarna richting het Schelde-Rijnkanaal. Na een slingertje onder de brug door reden ze daarna langs het kanaal naar Zandvliet. Daar was de rust bij café De Volle Ton. Het tonnetje was meteen vol toen de groep daar op het terras ging zitten. Nadat ook het tweede kopje koffie geserveerd en afgerekend was, ging het naar Berendrecht en via Oud-Broek naar Putte. Dat was wel even goed opletten, want daar was een omleidingroute voor Stabroek van kracht, dus waar normaal geen auto komt was het nu ineens een file uit tegengestelde richting. Over de Putseweg ging het naar Jagersrust. Daar nam Tjebbe met John de kortste weg naar Roosendaal, want hij zat er ineens aardig doorheen. De groep reed langs Familyland naar Huijbergen en over de Schouwenbaan naar Nispen. Bij Huis ten Halve stond de groente- en tomatensoep al klaar. Voor iedere deelnemer was er bovendien een broodje ham en kaas. Tijdens de maaltijd gaf de voorzitter van Landmans Genoegen een korte uitleg over de boogschietclinic die aansluitend gepland was. Na een oefenrondje in het kleine zaaltje kon in de grote zaal met "scherp" geschoten worden. Daar had de een meer talent voor dan de ander, maar over het algemeen was men het erover eens dat het nog niet meeviel om dit goed te doen! Daarna kreeg ieder lid van handboogschutterij Landmans Genoegen een fles wijn van Henk en werden ze uiteraard voor hun inzet bedankt.

Klik hier voor het fotoalbum van deze dag.

Zondag 18 mei was het zonnig en 11 graden om half negen bij het vertrek, maar 20 graden bij terugkeer. Met John en Cees van Sluijs op kop vertrok groep 1 met in totaal 18 leden voor een ritje naar Kapellen. Via Essen naar de Verbindingsstraat over de Kalmthoutse Heide en verder vanaf de statie Heide langs het spoor oftewel de Pretlaan naar Kapellen. Vanuit Kapellen reden ze terug langs het spoor naar Heide. Bij de gevaarlijke Notenboom spoorovergang, waar het spoor onder 45 graden moet worden overgestoken, zijn ze terug naar de Pretlaan gereden. Bij Heide werd  weer het spoor overgestoken en ging het door naar Achterbroek. Via de Kapelstraat naar Nieuwmoer en zo naar het Bedrijventerrein van Nieuwmoer, door de Vissenheuvel naar Essen. Terug bij Huis ten Halve hadden ze 64 km op de teller. Bij terugkeer is nog het “lang zal hij leven” ingezet voor Christ de Rooij vanwege zijn verjaardag van afgelopen week..
Groep 2 is met Geert Lazeroms met in totaal 5 personen naar Achtmaal gereden om koffie te drinken bij café “De Toekomst”. Samen met Kees Ruyten op kop zijn ze via de Zundertseweg naar Schijf gereden. Daarna zijn ze door de Hoekvensedreef, Ellewaardweg, Helstraat en Nieuwmoerseweg de Maatjes ingegaan. Daar werd in een bospaadje een overstekend hertje gezien. Daarna ging het richting Wuustwezel door de Bredabaan en Kalmthoutsebaan naar het koffieadres DE TOEKOMST in Achtmaal. Hier werd op een mooi terras, in de zon, genoten van de koffie. Daarna zijn ze rechtstreeks naar ons clubadres gereden waar ze om 11.15uur met 55 km op de teller aankwamen. Gezien de bezwete hoofden werd er een stevig tempo aangehouden.
Groep 3 is met Leo, Christ de Rooij en Raymond de Vries koffie gaan drinken bij Annette. Heerlijke gebakjes werden er gegeten, vers van de bakker in Wildert. Zij hebben ook nog 35 km gereden.

Zaterdag 24 mei waren er heel wat leden die meededen aan de Koos Moerenhout Classic. Vandaar dat Cees van Sluijs maar met een groep van 9 AKN-ers zijn clubrit Waarnaartoe reed. Willy suggereerde dat hij misschien de naam van de tocht kon veranderen in Ronde van de Baronie, want het afgelegde parcours kwam daar aardig mee overeen. Ze reden namelijk naar Stampersgat, Noordhoek, het industrieterrein Moerdijk, Moerdijk, onder de Moerdijkbrug door naar Lage Zwaluwe en zo langs Drimmelen naar Dorst. Pas op dit laatste stuk begonnen ze de wind te voelen, die uit het zuiden blies. In Dorst werd er gerust bij "Honger en dorst". Een goed gekozen naam, want de koffie was er zo duur dat je wel uitkijkt om veel te bestellen en dus met honger en dorst weer buiten gaat! Maar men was al blij dat men daar terecht kon, want nergens in de buurt was een café te vinden dat bereid was om wat eerder open te gaan. Na de rust reden ze langs Molenschot, Surae, Chaam, Strijbeek, Galder, Meersel Dreef, KLein Zundert en Achtmaal naar Roosendaal terug. Daar hadden ze 138 km op de teller.
Groep 2 reed met een grotere groep deze dag. Kees Ruyten mocht 10 leden en de dochter van Jos Vos de weg wijzen. Zij is pas begonnen met fietsen en is meteen maar in training gegaan voor Alp d'Huzes... Zij reden 79,950 km. Hun route ging langs Essen, de Wildertse Duintjes, de Nolsebaan, Huijbergen, met een rondje langs de manege, Jagersrust, over de Putseweg naar het opleidingscentrum van de ME, langs camping Athena naar de Leeuw van Vlaanderen en zo weer terug naar Ossendrecht, waar de polder opgezocht werd om zo naar Non Plus Ultra te fietsen. Daar waren al 42 km afgelegd en konden ze zien hoe een groep toeristen genoot van een Brabantse Wal aspergearrangement. Na de aspergegeuren goed opgesnoven te hebben reden ze vlotjes naar de Bergse Plaat, maar dat kan natuurlijk ook aan de zuidenwind gelegen hebben. Daarna werd de Spinolaberg opgezocht en via De Heide, de Torenbaan, Heerle, het pannenkoekenhuis, Wouwse Hil, Brembos en Nispen reden ze terug naar Huis ten Halve. Daar leit Kees eerst zijn voorwiel nog even 50 meter draaien, om zo de 80 km vol te maken.

Zondag 25 mei was de dochter van Jos Vos er niet bij, dus reed Kees met 10 leden via Horendonk, de Wildert, Kijkuit en Heide naar café Hollands Hof aan de grens in Putte. Na de koffie reden ze met her verkeer mee via Oud Broek naar Zandvliet, via de Nieuwe Weg achter Ossendrecht langs en daarna langs het Puts Meuleke en Jagersrust naar Huijbergen. Bij Trapke Op reden ze rechtsaf naar de Ouwerveldenweg. Daar stond een groep fietsers stil, omdat een van hen gevallen was en in de ziekenwagen gedragen werd. Kees en Hennie brachten hun eigen groep gelukkig wel allemaal veilig terug in Roosendaal.

Groep 1 mocht met Cees en Jörgen Mathijssen gaan genieten van de Brabantse Wal. De clubrit Zuidwest werd door 21-22-21 leden gereden. Gestart werd met 21 leden. Bij de Brembos sloot Toon Antens aan, die aanvankelijk van plan was alleen een trainingsritje te rijden, maar al fietsende bedacht dat het toch gezelliger is om dat met Audax te doen! Vlak voor Stay Okay reed Cees van Dongen rechtdoor en waren ze weer met 21. Langs de Heimolen ging het achter Mattemburg langs naar Woensdrecht waar de Rijzende Weg voor de eerste keer werd beklommen. Vooraan probeerden ze Jacques v.d. Heijden te verleiden om als eerste de top te passeren. Maar Jacques rook onraad en zag op tijd dat ze net voor de top rechtsaf gingen. Daar werd een bewoner die voorover gebukt in het voortuintje aan het werk was, nog bijna geraakt door een van de leden die ook verrast werd door de plotselinge koerswijziging. Langs Non Plus Ultra ging het daarna de polder in naar Ossendrecht. Via het Puts Meuleke ging het daarna weer rechtsaf terug naar Ossendrecht, om over het Calfven naar Hoogerheide te rijden. Via de Onderstal werd de Rijzende Weg voor de tweede keer opgezocht en deze keer wel helemaal genomen. Via Huijbergen ging het daarna terug naar Nispen en zo naar Roosendaal. Daar zat groep 3 al binnen, die met zijn vieren naar de Wildert op de koffie waren geweest. Onderweg waren ze nog behoorlijk geschrokken toen een tegemoetkomende groep de buitenbocht afsneed en bijna met hen in botsing kwam. Gelukkig liep dat allemaal net goed af.

Toen iedereen binnen was moest er nog gezongen worden voor Jörgen, die enkele weken geleden jarig was maar nog geen gelegenheid had gehad om een rondje te geven. Het tweede rondje was voor opa en oma Van Sluijs die vierden dat 23 mei hun vierde kleinkind, Bieke, geboren is. Van harte!

Zaterdag 31 mei reden Alfons Govers, Toine van Oers, Cees Mathijssen, Toon Antens, Wim Hoogendam, Arnold v. d. Maat, Jacques v. d. Heijden, Theo Jukes en Henk Verschuren de Brabantse Parel vanuit Vossem bij Brussel over een afstand van134,78 km. Al voor 8 uur konden ze zich melden bij de organisatie, om na een kopje koffie (thee hadden ze niet) om kwart over 8 te vertrekken. Volgens de kaart zaten er 8 beklimmingen in, met als hoogste punt 132 m. In de praktijk was de eerste 80 km behoorlijk golvend en kon er dus constant geklommen worden. Er werd maar 1 x een bordje gemist, waardoor er zo'n 5 km extra gereden werd. In dit eerste stuk zat ook de steilste klim, volgens Henk zijn hoogtemeter zelfs 18 á 19%. Na 55 km was de eerste bevoorrading en zoals we dat in België gewend zijn was er weer een grote keus uit energiedrank, bananen en koeken. Er waren zelfs borrelglaasjes met rozijnen te krijgen! Na een kwartiertje lekker in de zon gezeten en gelegen te hebben, vertrokken ze voor de tweede etappe van 38 km. Deze tweede bevoorrading werd echter gemist. Hij bleek, achteraf gezien, gelegen aan het eind van een steile kasseienklim. Dat ze aan het eind van die klim blij waren dat ze boven waren gekomen kan er misschien ook iets mee te maken hebben gehad... Er werd daarom maar gestopt bij het eerste café dat ze tegenkwamen. Daar werd een keurig kopje koffie geserveerd en sommigen lieten zich ook nog een Hoegaerden goed smaken. De laatste 40 km kende nog maar weinig beklimmingen, maar daar werd weinig over geklaagd. Om kwart over 3 waren ze terug in Vossem met ruim 1000 hoogtemeters en meer dan 56 km klimmen, en kon er gedoucht worden en nog wat gedronken. Als aandenken kregen de eerste 400 deelnemers een GSM-hoesje. AKN dus ook. De organisatie had in totaal zo'n 550 deelnemers verwelkomd deze dag. De meeste AKN-ers hadden 's avonds nog verplichtingen, dus om kwart voor 4 vertrokken de laatsten al naar Roosendaal. In de auto kon nog nagekaart worden over deze mooie rit door de prachtige streek rondom Leuven. Minpuntje was wel dat het daar de gewoonte is om kasseistroken te gebruiken als snelheidsremmers en dat de wegen constante oplettendheid vereisten vanwege de vele beschadigingen. Dat de organisatie daarnaast ook nog als extra uitdaging kasseistroken opzocht, daarover verschilden de meningen of dat nu positief of negatief was!

De thuisblijvers reden 17 man sterk een rondje van 99,950 km. Kees en Hennie reden op kop en namen de groep mee naar de Heimolen, reden een rondje Markiezaatsmeer, gingen daarna naar de Spinolaberg, maar sloegen nu linksaf om via de rotonde naar Halsteren te rijden. Langs de Hemelweg en Kijkuit reden ze naar de brug bij Tholen, om daarna slingerend door de omgeving van Oud-Vossemeer richting Nieuw Vossemeer te gaan. De dijkverzwaringen die in de buurt van de Rolandsedijk uitgevoerd worden werden genegeerd en na 58 km stonden ze op het terras bij het Wagenhuis.  Na de koffie werd de Zeelandweg overgestoken en langs de bunkers reden ze naar de Heense Molen en zo naar Notendaal en de Kladde. Over de nieuwe weg parallel aan de nieuwe A4 reden ze naar het Halsters Laag en zo naar het monument bij Moerstraten, om via de Gareelweg en de Wouwse Tol weer naar Roosendaal te rijden. Daar maakte Kees net als vorige week weer 50 meter goed door zijn voorwiel wat extra slagen te geven...

Na een kort overleg tussen de toerleiders van groep 1 en 2 vertrok zondag 1 juni groep 2 richting Nispen, en bleef groep 1 nog even wachten op de grote afwezige, Arnold v.d. Maat. Nadat reeds was afgezakt naar het fietspad kwam om 5 over half negen Arnold met gezwinde spoed aangereden. Hij had een mankement aan zijn nieuwe fiets en was thuis een andere fiets gaan halen. Vervolgens kon Theo met Cees M. op kop op kop van de 13 man sterke groep vertrekken voor route 66. Ze reden over de fietspad naar Schijf, over de Schijfsebaan naar Scherpenberg en langs het militair kamp en de voetbalvelden van Rucphen naar de Kozijnenhoek. Daarna via de rotonde in Bosschenhoofd en de Parallelweg naar Zegge. Via de beruchte Spiekestraat reden ze langs het Red Band sportpark naar de Gastelseweg, over het spoor via de parallelbaan naar het vroegere RBC stadion, daar de brug over en via de vuilverbranding naar de Biezenstraat. Daarna richting Wouw, door Wouw heen en zo naar Bergen op Zoom. Via (nu nog) Philip Morris en Bruynzeel keukens reden ze Bergen op Zoom in (speciaal voor Jörgen). Hierna konden de renovatieweken van de verdedigingsforten worden aanschouwd. Via Hopmans (wel gesloten) werd naar Kijk in de Pot gereden, om het water heen via diverse fietspaden naar het fietspad dat langs de waterzuivering en de Bergse wal leidt . Tot verbazing van een aantal kwamen we weer uit bij de kruising van de oude Zeeuwse weg naar Heimolen. Hier reden ze vervolgens door het bos langs de vroegere brandstofopslag van defensie, de gevaarlijke kruising over naar de camping, het brugje over en rechtsaf, de weg noordelijk van Wouwse Plantage, halverwege linksaf en zo weer naar de Westelaarsestraat. Hierna ging het over de bekende wegen naar Huis ten Halve, waar ze met 66 km op de teller en zonder lekke banden aankwamen (route 66 ) Een rondje is uiteindelijk ook een rechte weg!

Groep 2 reed met 8 man een ritje met Tonnie naar De Commerce in Kruisland, de dart-thuishaven van Jörgen en Ilse. Geen wonder dat ze met groep 2 meegingen deze keer! Via 't Heike reden ze eerste richting Hoeven en langs het Bosbad naar Oudenbosch. Bij het viaduct voor Oud Gastel reden ze rechtsaf naar De Stoof en daarna richting Gastels Sfeer en zo naar Kruisland. Na de rust reden ze langs het voormalige café De Maai en langs Bartels naar de Wouwse Tol, om net als een dag eerder via de Westelaarsestraat terug naar Roosendaal te rijden.

Henk nam na de inspanningen van zaterdag een rustdag en ging op het gemakje met groep 3 een ritje van 40 km rijden. Zij waren met 4 man.

 

 

Terug naar index archief