MAART 2014
Zaterdag 1 maart was het dan zover: het zomerseizoen werd geopend met een 60,87 km lange openingsrit. Bij een minimumtemperatuur van 3,1°C en een maximumtemperatuur van 8°C werd met een gemiddelde snelheid van precies 25 km/u door Alfons en medevoorrijder Chris de route gewezen aan in totaal 37 AKN-ers. Geweldig wat zo'n fietscomputer allemaal voor je kan registeren! Cees van Sluijs had vooraf beloofd dat als zijn record van 49 deelnemers gebroken dreigde te worden, hij weer naar huis zou gaan. Zover kwam het dus niet. Alfons deelde vooraf al de stickers voor het toerboekje uit en om 9 uur kon iedereen op weg. Toon Jansen was de eerste lekrijder dit seizoen. Nog voor Jagersrust reed hij voor lek, maar werd al weer snel op weg geholpen door Wim. Op een klein modderig stukje bij de Maatjes na, was het wegdek mooi schoon. De Heikantstraat bij Kalmthout werd keurig over het fietspad genomen, behalve door Rini en Jörgen die genoten van de kasseien. Jan Boeren stuurde ze aan het eind van de strook nog wel even linksaf, terwijl de groep rechtdoor ging! Bij de kasseien van Essen-Hoek gleed Bep nog wel even uit over een stuk prei, kwam ten val, maar Wieger kon haar weer ongehavend oprapen. Zonder verdere ongelukken bereikte iedereen tenslotte Huis ten Halve om half 12. Daar zat Leo al, die zelf een rondje had gefietst, en kwam ook nog Tonnie Dekkers binnen, die al druk doende is om de Eerste Regelmatigheidsrit voor te bereiden. Groep 1 reed zondag 2 maart om 8:30 uur weg voor een rondje rondom Roosendaal via de dorpen welke deze middag een carnavalstocht hadden. Elke deelnemer hoopte dan ook dat in de dorpen al begonnen zou zijn met het opstellen van de carnavalswagens en groepen. Helaas we kwamen bedrogen uit. Geheel uitgestorven waren Schijf, Rucphen, Bosschenhoofd, Oudenbosch, Oud Gastel, Kruisland, Moerstraten, Heerle en Nispen. Net toen ze Nispen uitreden kwamen ze toch nog een wagentje tegen, maar de leut straalde er niet vanaf. De rit werd, met op kop John v. Houten en Cees van Sluijs, in een lekker voorjaarszonnetje met 18 man uitgereden. Groep 2 en groep 3 ( 2 man nl. Chris d. R. en Leo N.) hebben in de Wildert koffie gedronken. Groep 2 was daar 10 man sterk via Visdonk, Essen, Nieuwmoer, Achterbroek en Kalmthout heen gereden. Op de weg naar Nieuwmoer was Tonnie de tweede lekrijder dit seizoen. Hij kon een lekke achterband noteren. Bij Annette stond de carnavalsmuziek volop te draaien, werd menig rondje van de vaste stamgasten ontvangen en moest er ook nog even gedanst worden door Jörgen en Annette. Via de Kalmthoutse Heide reden ze tenslotte naar Huijbergen en achter Wouwse Plantage langs naar Nispen en Huis ten Halve. Daar voegden Toon Jansen, die zijn eigen rit alvast verkend had, en Piet Brans zich nog bij de koffiedrinkers.
Zaterdag 8 maart begonnen 32 AKN-ers om 9.00 uur, onder frisse maar verder ideale weersomstandigheden, aan hun rondje onder aanvoering van Toon Jansen. Hij werd aan kop vergezeld door Cees Mathijssen. De temperatuur was om 9.00 uur al 6 graden en liep op tot een kleine 10 graden om 12.00uur. In de middag werd er zelfs een temperatuur gemeten van 20 graden maar wel uit de niet aanwezige wind. De rit voerde via Nispen onderlangs Bergen op Zoom. Via de Balsedreef en Heimolen naar de Antwerpsestraatweg. Langs de Antwerpsestraatweg staat het toekomstige optrekje van Ilse en Jörgen. Het is nog niet te koop. Over de Oude (Zeeuwse) Rijksweg naar de Oesterdam. Deze werd opgereden met een matig windje in de rug. Heerlijk met het zonnetje in de rug de Oesterdam over. En dan is fietsen toch echt de mooiste buitensport die je kan beoefenen. Na het passeren van Tholen werd Kijk Uit aangedaan en verder reden ze via Halsteren over de Schansbaan richting Wouw. Via het Boterstraatje en Holwegje werd dan richting Tolberg gereden.
Hier gingen ze rechtsaf de Bulkenaarsestraat in, om de aanvankelijk voor 65 km uitgezette route, zo met een extra lus via Nispen naar Huis ten Halve te rijden en daar met 69 km op de teller aan te komen. Gesproken wordt dan over een klein Theootje. Op het laatste stuk van de Passenberg reed Janus van Breugel nog lek.
Groep 2 vertrok met Kees Ruyten, Jos Vos, Henny Manniën en Ad van Iersel richting Meerseldreef. Zij hebben koffie gedronken bij Martens. Geen 2e bakje gratis, daar zij slechts met 4 man waren. De terugweg wist Kees in 28 km te doen. Met in totaal een kleine 67 km kwamen ze terug bij Huis ten Halve.Zondag 9 maart vertrok groep 1 met John met in totaal 26 leden voor een ritje Loenhout. De temperatuur was goed. Bij vertrek ca 7 graden en langzaam oplopend naar 12 graden. Volop zon en toch nog een stevige bries vanuit het westen. Voor Ad de Beukelaer was het warm genoeg om in korte broek te komen. John en Cees van Sluijs reden op kop. Ze ontwikkelden een stevig groep 1 tempo. Via Achtmaal reden ze naar Wuustwezel, tikten daarna even Loenhout aan, om snel weer terug te keren in Wuustwezel. Via De Heidepadroute reden ze naar Nieuwmoer voor een rondje om de kerk, om daarna de 4 windmolens van alle windstreken te bekijken. In Essen was de Suzukigarage waarschijnlijk al op de hoogte van onze komst, want in grote letters hadden ze op de ruit geplakt: "Uitzonderlijke condities". En zo was het bij al die AKN-ers maar net! In totaal werd 57 km afgelegd.
Groep 2 vertrok met in totaal 11 fietsers, 9 mannelijke leden, 1 vrouwelijk lid en 1 introducé van Wieger, onder aanvoering van Geert Lazeroms met Hennie Manniën. Rini van der Westen had ook zijn korte broek aan. Ze reden via het Everlandweggetje, de Brembos, Kruisland en de Welberg naar het fietscafé in Moerstraten. Vanuit Moerstraten zijn ze via 't Laag, De Heide, Klavervelden, Wouwse Plantage, het fietspad langs de Zoom en Nispen terug naar Roosendaal gereden. Totaal hadden zij om half 12 62 km op de teller, meer dus dan groep 1 die slechts 57 km op de teller hadden staan.
Groep 3 vertrok met Leo, Chris de Rooij en Tjebbe om koffie te drinken in de Wildert. Het ging goed met Tjebbe na zijn heupoperatie. Zij hebben nog 48 km afgelegd.Zaterdag 15 maart bereikte ons het bericht dat afgelopen vrijdag een oud-lid van onze vereniging, Piet van Merriënboer, is overleden. Aanstaande 5 april zou Piet 72 jaar zijn geworden.
Groep 1 vertrok zaterdag 15 maart met in totaal 27 personen met Chris Sonke en Wim Houtepen als 2e man voor een clubrit door het noordwesten van West-Brabant. Er stond een stevige wind. Het had de voorgaande nacht licht geregend, maar de wegen waren nu gelukkig droog. Via Nispen reden ze naar de Ouwerveldenweg en daarna naar de Huijbergsebaan. Langs de Jeugdherberg Klavervelden en het Crematorium aan de Mastendreef, werd daarna de rijksweg A58 overgestoken om langs de Zanderijen naar de Schansbaan te fietsen. Op de Schansbaan splitste de groep zich. 10 leden gingen door met Kees Ruyten om koffie te drinken bij Van Pul in Moerstraten. Helaas was dit koffieadres nog gesloten en zijn ze doorgereden naar Welberg bij café de Welsche Vaert. Waarschijnlijk voor de laatste keer bij deze uitbaters, omdat zij ermee stoppen.
Groep 1 reed verder via de nieuwe brug over de A4 en de Schansbaan naar Fort de Roovere. Daarna dwars door Halsteren richting Tholen. Hier gingen ze de brug over en reden verder richting Oud-Vossemeer. Na Oud-Vossemeer ging het via de brug over het Schelde-Rijnkanaal richting De Heen. Net voor de Zeelandweg van Steenbergen naar de Philipsdam kreeg Jacques van Benthem een lekke band. Zijn voorband liep direct leeg, Jacques stuurde de berm in en nam het voorwiel van Wim Hoogendam mee. Jan Schrauwen kwam daarna met zijn voorwiel tegen het achterwiel van Wim, reed ook de berm in, maar kon niet voorkomen dat hij ten val kwam. Een verbogen rem werd door Jan snel met de aspen van zijn voorwiel rechtgetrokken. Hijzelf had nauwelijks iets; een licht geschaafd shirt en een bebloede pink. Na deze korte verplichte rust werd het kopwerk door Cees van Sluijs en Eric Langelaan overgenomen. Via De Heen en dwars door Steenbergen naar Welberg en via de Boomdijk en door Wouw naar wijk Tolberg, zodat ze na 78 km bij Huis ten Halve aankwamen.
Groep 2 is na de rust in de Welsche Vaert naar de Krommeweg in Steenbergen gefietst, om daarna langs het fietspad van de Kruislandseweg richting Kruisland te fietsen. Voor Kruisland hebben ze de 2e Boutweg genomen om via de Gastelseweg, Gastelsveer en de Barteweg naar de Maartensstraat onder "de Zeg" te rijden. Via Zegge ging het terug naar Roosendaal. Totaal hebben ze 63 km afgelegd.Zondag 16 maart vertrok groep 1 24 man sterk met Cees en Jörgen Mathijssen voor een rit naar Willemstad van 61 km. Er was volop zon, maar wel een stevige westenwind kracht 5. Ze reden via Nispen en de Haiinksestraat langs de Tolbergvijver naar Vroenhout. Via de Holderbergsestraat naar Gastelsveer en Stampersgat. Daarna via de suikerfabriek naar Dinteloord. Hier was de weg afgesloten en hebben ze een kleine omweg via de Noordlangeweg en de Stoofdijk moeten maken om toch weer in Dinteloord te komen. Ondertussen had Eric Jörgen op kop afgelost. Via Heijningen en de Kwartiersedijk reden ze naar de Witte Brug onder Stampersgat en zo terug richting Oudenbosch, Zegge en Roosendaal. Uiteindelijk stond er toch nog 64 km op de teller, maar in Willemstad zijn ze niet geweest...
Groep 2 vertrok met 11 man met John op kop richting Kalmthout. John had de rit van Tonnie overgenomen, omdat Tonnie nog enige tijd zoet zal zijn met zijn gescheurde zitbeen. Via Kalmhout zijn ze naar Achterbroek gereden en daarna weer terug naar Kalmthout. Koffie hebben ze bij Annette in de Wildert gedronken. In totaal hebben ze 53 km afgelegd.
Leo en Christ de Rooij hebben hun eigen rondje gereden van ca 45 km en ook in Wildert koffie gedronken.
Bij terugkeer was het één groot verjaardagsfeest. Jan Boeren (16 maart), Robert Buyle (15 maart), Arnold van Tilburg (9 maart) en Eric Langelaan (11 maart) vierden hun verjaardag en werden dan ook luid toegezongen. Jongens nog vele jaren.
Zaterdag 22 maart stonden 24 leden in alle vroegte bij Huis ten Halve klaar om te vertrekken voor onze derde jubileumactiviteit. Om 7 uur misten ze alleen nog Raymond de Vries, maar zowel op zijn vaste als op zijn mobiele telefoon konden ze hem niet bereiken, dus vertrokken ze zonder hem. Alfons hoefde deze keer niet voorop te rijden, want Eric wist de weg. Gelukkig maar, want de Ford-navigatie stuurde Alfons toch nog verkeerd, waardoor hij als laatste arriveerde. Bij toerclub Avanti in Alphen aan de Rijn was alles geregeld door Piet en werden ze bijzonder vriendelijk ontvangen. Voor vertrek kon er gebruik gemaakt worden van de kleedkamer en werd er natuurlijk nog koffie gedronken. Na nog een groepsfoto kon er bij een stevige wind, geen regen en een temperatuur 4 tot 7°C vertrokken worden. Tot de rust reden vader en zoon samen op kop door het prachtige landschap van Het Groene Hart, met zijn plassen, boezemwateren, veengebieden, knotwilgen, rietkragen, zwanen, meerkoeten, eenden, en zo kunnen we nog wel even door gaan. Maar natuurlijk gingen ze voor de bollenvelden! Door het erg vroege voorjaar stonden er al heel wat in bloei en zo kon er genoten worden van met name heel veel gele en rode tulpenvelden en opvallend paarse en roze hyacinten. De Keukenhof was enkele dagen ervoor geopend en er stonden dan ook al diverse bussen bij de ingang toen de groep daar passeerde. Bij aankomst in Lisse na 62 km bij R.T.V. De Bollenstreek werden ze hartelijk verwelkomd door de beheerder en zijn vrouw. Op tafel stond de gratis koffie met appeltaart klaar en op het grote scherm "draaide" nog een Powerpoint als extra welkom. Het stukje appelgebak dat over was van Raymond werd eerlijk verdeeld tussen Alfons en Cees en nadat ook Wim Hoogendam de kleine cijfertjes op zijn cijferslot had ontcijferd kon er vertrokken worden voor de tweede helft. Nu gingen Cees, Cees, Alfons en Eric op kop, waarbij tegen de wind in om de 5 km gerouleerd werd. Na het commandocentrum voor de nucleaire top in Noordwijk bekeken te hebben, werd nog even een ommetje door de duinen gemaakt. Vlak voor de duinen was een stuk kei harder dan de band van Gerard, waardoor Wim Mouws nog even aan het werk kon. Daarna ging het weer terug naar Het Groene Hart, om na 125 km weer terug op de vertrekplaats te arriveren. De laatste kilometers kwam Chris Sonke op kop ook nog even assisteren, maar dat was niet lang genoeg om in het verslag vermeld te mogen worden... Bij terugkomst kon men gebruik maken van de douche en werd iedereen door Piet verrast met een sticker en een leuk bosje tulpen voor het thuisfront. Dank je wel Piet (en Eric) voor de organisatie van deze leuke jubileumactiviteit!
Klik hier voor de foto's van deze clubuitstap.
Kees Ruyten is met de in totaal 14 thuisblijvers (13 leden, 1 aspirant-lid en 1 meerijder) om 9.00 uur vertrokken richting Essen. Om zo weinig mogelijk wind te hebben is Kees door de bossen van Essen richting de Wildertse Duintjes gereden. Daarna via de Verbindingsweg naar Kalmthout en Putte. Daar werd de Putseweg genomen en via Ossendrecht reden ze, met een kleine omweg vanwege een afsluiting, naar Non Plus Ultra. Hier werd ook dankbaar gebruik gemaakt van de door de vereniging aangeboden koffie met gebak. Vanaf de rust zijn ze vanwege de dreigende buien zo snel mogelijk via Heimolen, Westelaarsestraat en Nispen naar Huis ten Halve teruggekeerd. In totaal hebben ze, bij een temperatuur van 4 tot 7°C., op 1 honderdste na 69 km afgelegd, met een gemiddelde snelheid van 24,9 km/u. Zondag 23 maart vertrokken om half negen 21 leden van groep 1 met Theo aan het stuur voor een ritje van ca. 70 km richting Breda. Theo reed met Cees Mathijssen op kop. De rest kwam er, zoals nogal eens gebruikelijk is, er gestaart achteraan.
De volksmond zegt dan, het zal wel gaan regenen, wat dan ook prompt gebeurde toe ze over het viaduct van de Antwerpseweg gingen . Een aantal leden moest nog gauw hier een regenjasje aandoen, en Pierre v. Zinnen vond het meteen te koud om verder te gaan en ging direct rechtsomkeert naar huis, zodat ze met 20 man verder konden gaan, uiteraard zonder regen. Ze reden via McDonalds, over de parallelweg, over het viaduct richting Zegge, daarna aan de overzijde richting Bosschenhoofd, en zo verder via bosbad Hoeven naar Etten Leur. Achter Isover om naar de Hoevenseweg, via de Goorstraat naar de Keen, over de brug van de Leurse haven naar de Schoenmakershoek. Dan via het Liesbos naar de meubelboulevard en door naar 't Haagje en zo Breda in.Ze hebben het Ei links laten liggen en zijn na wat links en rechts en het viaduct bij het SAB terrein, naar de Rithsestraat gereden en via de parallelweg bij Effen richting Rijsbergen. Daar buitenom naar het Oekeltje en langs tuincentrum Moerkant richting Klein Zundert. Aan het einde van de Prof v.d. Hoevenstraat kreeg Ilse een lekke band. Dat was geen probleem, want er waren genoeg mannen om te helpen! Alleen hield de eerste reserveband ook geen lucht. Inmiddels was de lucht behoorlijk donker geworden en ja hoor het begon behoorlijk te regenen en ook nog te hagelen. De meesten hadden het behoorlijk koud gekregen en wilden de kortste weg naar huis. Dus de route werd wat aangepast en via de Zundertseweg en Schijf reden ze terug naar Roosendaal. Hier en daar draaide er iemand verkleumd terug naar huis, zodat ze met een goeie 10 man en 70 km op de teller, al weer allang droog, terug waren.
Groep 2 vertrok met John en nog 7 leden richting Achtmaal. Vanuit Achtmaal naar Nieuwmoer, Kalmthout en Achterbroek en zo naar de Wildert voor een bakje koffie bij Annette. Na de rust zijn ze via Huijbergen en de Heikant terug naar Huis ten Halve gereden. In totaal hebben zij 48 km afgelegd. Bij Huis ten Halve aangekomen waren ze allen door en door nat. Het laatste half uur had een stevige bui met ijswater ze toch nog verrast.
Zaterdag 29 maart was er verwarring bij de groep 2 rijders. Na de thuisblijversrit van de week ervoor, die om 9:00 uur startte, waren een aantal leden er van uitgegaan dat de starttijd ook nu weer om 9:00 uur zou zijn. Zodoende startte een groep van 8 leden om half 9 op de officiële tijd van hun groep onder leiding van John en Henny voor een ritje van 65 km richting België. De rest startte om 9:00 uur. (Voor de zekerheid heeft uw webmaster het ook nog even nagekeken in het clubblad: "Groep 2 op zaterdag: als groep 1 op zaterdag meer dan 100 km rijdt wordt er met een tweede groep een rit in onderling overleg gereden met een afstand van 70-90 km. De vertrektijd is steeds om 08:30 uur, met koffiepauze.") Groep 2a vertrok dus om 9 uur gelijk met groep 1 voor een rit van ca. 80 km. Zij waren met 10 personen. Onder leiding van Kees Ruyten en Ad van Iersel reden ze via Schijf richting Zundert. Jos Vos wist te vertellen dat op de Nederheidsebaan afgelopen woensdagmiddag nog zeker 5 cm sneeuw en hagel lag. Nu was het er zonnig en al 11 graden. De temperatuur zou nog verder oplopen naar zeker 18 graden. Na Zundert wist Kees nog een nieuw weggetje. Vanaf de Maxburgstraat reden ze linksaf de Kettingdreef in. Daar hadden de meeste leden nog nooit gereden. Hierna ging het de A16 over en richting Meerseldreef. Bij Martens werd koffie gedronken. Het 2e bakje was natuurlijk gratis, omdat ze met 10 man waren. Via de Galderse Meren reden ze na de koffie terug naar Effen en daarna langs Rijsbergen, Klein Zundert, De Moeren en Schijf terug naar Roosendaal. Volgens de GPS werd 80,04 km afgelegd.
Groep 1 reed met Jan Verbocht en Toon v.d. Broek naar De Moer. Zij waren met 24 man, waarvan bijna iedereen met lange mouw en lange broek reed. Alleen Gerard reed in korte broek. Boven St. Willebrord langs en onder Etten door reden ze naar Terheyden en zo naar Oosterhout. Onderweg konden af en toe de vrijwilligers voor "Nederland doet" gespot worden, die ook blij waren met het prachtige lenteweer. Langs 's-Gravenmoer reden ze naar Klein-Dongen, De Vaart en zo naar de rust bij Partycentrum 't Maoske in De Moer. Kort voor de rust viel Christ C. bij eetcafé De Dreef nog zonder erg, toen hij plotseling moest remmen. Zijn EHBO-tasje hoefde er niet aan te pas te komen. De koffie of thee met Moerse koek ging er bij sommigen in als Tsjechische honingtaart, alhoewel anderen weer twijfelden of die dan nog wel vers kon zijn... Na de rust waren er nog maar 7 leden die de korte broek en mouwen niet aan hadden. De temperatuur was dan ook rap opgelopen naar een graad of 20 en de wind stond nu lekker in de rug. Bij Galder reed Willy lek, volgens Arnold omdat hij de eerste, afgekeurde, serie banden op zijn Wilier had liggen. We zullen het de komende maanden in de gaten houden! Onder Sprundel kon Matteo zijn opa en oma nog begroeten, want die kwamen we op de fiets tegen. Tonnie is dus gelukkig al zo goed aan het herstellen van het scheurtje in zijn zitbeen, dat hij alweer op de fiets kan rijden! Om half 3 was de groep weer terug bij Huis ten Halve met ruim 120 km op de teller en een keurig gemiddelde van 26,5 km/u.
Groep 3 reed met Leo alleen een kleine 45 km.
Met ca. 20 leden is groep 1 zondag 30 maart vertrokken richting Horendonk met Toon J. en Wim M. voorop. Verder reden ze via de Hel en Laveibos naar Achtmaal en Ostayen. Via een pas ontdekt weggetje reden ze naar de Kalmthoutsebaan en verder richting oude grens naar Loenhout. Via de Loenhoutse Beemden naar Maalbergen en daarna langs de Waayenberg naar Stuivesant. Vanaf Stuivesant ging het langs de Pannenhoef naar Sprundel, Scherpenberg en Schijf en zo verder naar het clubhuis. Met 69 km op de teller hebben ze een strakke en probleemloze rit gereden.
Groep 2 vertrok met in totaal 11 leden richting het zuiden. Geert Lazeroms had eigenlijk de rit moeten voorrijden, maar was op het laatste moment verhinderd. Daarom had Kees Ruyten de rit van Geert overgenomen. Ze hebben koffie gedronken in Zundert bij Louis Havermans. Onderweg bij Wernhout maakte Kees nog een klein beginnersfoutje door een doodlopende weg in te rijden. Met totaal 61 km zijn ze bij Huis ten Halve teruggekeerd.
Groep 3 vertrok met John en nog 2 leden richting België. Onderweg kwamen ze Tonnie nog tegen, die bij hun aansloot. Tonnie had deze zonnige dag uitgekozen om toch maar eens te proberen hoe het op de racefiets ging. Het scheurtje in zijn zitbeen geneest voorspoedig. Het naverkennen van de regelmatigheid ook? In totaal hebben ze nog 40 km afgelegd.