JUNI 2014
Zaterdag 7 juni is groep 1 met veel zonneschijn en 17 man vertrokken voor de clubrit Hoekse waard. Er werd via de Zegge naar Oudenbosch gereden, waar zoonlief van de toerleider als 18e man aansloot. Vrouw Ilse moest deze keer verstek laten gaan, omdat zij inkopen moest doen voor haar verjaardag van zondag. Met Theo en Cees op kop ging het over de brug bij Gastel naar het Hellegatsplein. Na de bruggen ging het rechtsaf naar Numansdorp, Strijensas, Mookhook en zo weer terug naar Strijen waar bij de kapper op het terras de koffie met de inmiddels bekende borrel geserveerd werd. Om 11:30 uur werd er verder koers gezet naar Maasdam, maar voor ze daar aankwamen reed Pierre 2 keer lek. De 1e keer was de band met hulp van de beide Wimmen (Mouws en Hoogendam) zo gemaakt, het wiel er terug inzetten gaf echter wat problemen. Na Maasdam ging het via Puttershoek over de Heinenoordtunnel naar het dorp Heinenoord en zo verder naar Oud Beijerland, Piershil en Goudswaard. Ondertussen hadden ze tot ieders verrassing ook nog 26 regendruppels gehad. Langs het Hollands Diep reden ze op kortst mogelijke manier weer terug naar het Hellegatsplein om daar bij de Banaan de 2e rust te nemen. René liet deze rust aan zich voorbij gaan, zodat de laatste 35 km via Dinteloord met 17 man kon worden aangevangen. Om eerder thuis te zijn reden hier en daar wat leden een andere weg en zodoende kwamen ze met 5 man aan bij Huis Ten Halve. John was nog aanwezig na de ruilbeurs en bood spontaan, vanwege zijn verjaardag eerder deze week, een rondje aan. Ook Simon zat nog aan de bar en vroeg meteen wat die afgetrainde lijven hier deden op de ruilbeurs. Na 167km met een gemiddelde van 27 km p/u smaakte het vocht niet verkeerd...
Groep 2 werd natuurlijk weer bestuurd door Kees Ruyten, die samen met Hennie op kop ging van een groep van 14 man. Nadat de wandeltocht van februari zijn laatste clubactiviteit was geweest, was Pierre Lasaroms ook weer eens van de partij. Over Schijf reden ze naar Zundert. Onderweg bij Visdonk sloot Jan Lazeroms uit Zegge zich bij de groep aan, een oude bekende van Tonnie. Langs Sauna Diana, waar Wim Schot zich even snel liet masseren, reden ze naar Hazeldonk. Na de snelweg overgestoken te zijn had Kees weer een verrassend stukje langs het kassengebied van Meer voor de deelnemers in de planning staan. De meeste AKN-ers dachten dat hij nu toch echt bij een boer het erf op reed, maar natuurlijk was dat niet zo! Het gebied tussen Meerle en Hoogstraten doorkruisend, kwamen ze langs het gehucht Heerle en daarna waren ze zo bij de rust bij café In Holland. Dat was eerlijk verdeeld half Belgisch en half in de kleuren van het Nederlands Elftal versierd. Sommigen zagen de finale Nederland - België al voor zich... Jos Vos genoot zichtbaar van zijn wafel met slagroom, ondertussen vertellend over hoe zijn dochter twee keer Alpe d'Huez had beklommen. (Klik hier voor het interview met haar op TV op 34:25 min) Na de koffie ging het via Wortel, Achtel en over het wildviaduct naar Wernhout. Daar passeerden ze een grote carwash-sponsoractie van het buurtschap, maar de blinkende fietsen hadden geen beurt nodig. Langs Achtmaal en Horendonk ging het tenslotte terug naar Roosendaal. Ondanks een extra rondje bij Jan Buijk kwam Jos Vos toch niet aan de 80 km. Even draaien aan het voorwiel mocht deze keer ook niet helpen, want er ontbrak nog 800 meter. Vanwege het mooie rondje mocht Kees gewoon meteen aan de koffie!Maandag 9 juni was het op Tweede Pinksterdag al snel drukkend warm, maar dat weerhield 30 AKN-ers er niet van om lekker met de club op stap te gaan. Toon Jansen mocht met 15 man op stap. Hij nam ze mee via Rucphen, Willibrord en Sprundel naar het Liesbos. Op weg daarnaar toe reed Marcel Blommers al snel lek achter. Het probleem van een te kort ventiel bij zijn hoge velgen werd door Erik Langelaan snel opgelost met een verlengstukje. Daarna reden ze via Prinsenbeek weer terug naar de haven van Etten-Leur, om daarna de polder in te duiken. Na de slechte wegen die Toon daar vorig jaar had opgezocht, had hij nu de mooie fietspaden daar uitgekozen om over te rijden. Via Hoeven reden ze daarna terug naar Willibrord en langs de A58 naar Roosendaal. Door de Zwaanhoefstraat en de Langedijksestraat kwamen ze met 69 km op de teller bij Huis ten Halve aan.
Groep 2 reed met John 11 man sterk over Schijf naar Zundert en daarna weer terug naar Achtmaal. Na Achterbroek wachtte in de Wildert de koffie, maar niet nadat er eerst een lekke band van Jörgen gerepareerd was. In de Wildert zat groep 3, bestaande uit Leo, Cees v. S., Ad v. I. en ons nieuwe lid Yvo Ridders al aan de koffie.
Toen iedereen weer terug was, kon er bij het clublokaal 3x gezongen worden voor de jarige Ilse, John v. T. en Christ C. Daarna was het voor sommige nog zaak om hard te fietsen, zodat ze net voor de bui thuis waren.Zaterdag 14 juni trok er af en toe een donker wolkje over, maar was het heel aangenaam fietsweer met een temperatuur van rond de 20 graden. Zo links en rechts waren er toch wel wat leden op vakantie, deelnemer aan Limburgs Mooiste of op de weg terug vanuit Morzine, dus Jacques v.d. Heijden's teller bleef qua deelnemers steken op 14. Samen met Alfons op kop begonnen ze aan de bruggentocht via de Kade, waarbij Jacques als eerste zijn wiel over de meet duwde. Ondertussen werd door Alfons en Jacques de definitie van een brug bepaald. Het werd: overal waar er een weg over het water ligt spreken we van een brug. Voor deze bruggentocht kwamen ze zodoende aan 21 bruggen waar ze overheen of onderdoor gingen. Jacques had een prachtige route uitgestippeld en verkend met veel mooie verrassende binnendoorweggetjes. Zo reden ze eerst naar Kruisland, Welberg, weer terug naar de nieuwe fietsbrug (telde trouwens niet mee, want ging niet over het water) over de nieuw aan te leggen A4 en daarna over de parallelweg hiervan richting Steenbergen.
Aan het eind hiervan gingen ze linksaf richting Stopia, de nieuwe vrijstaat, waar bewoners aan het begin van de Stoofdijk in Steenbergen een slagboom en een tolhuisje geplaatst hebben, omdat ze scheuren in hun woningen en veel geluidsoverlast van de nieuwe A4 zeggen te hebben. Met hun ludieke actie hebben ze al € 60,- opgehaald, maar AKN mocht tolvrij passeren... Ze gingen daar linksaf richting St. Philipsland en daar weer linksaf binnendoor naar de Oesterdam. Die werd via een omweggetje langs Gorishoek bereikt. Pierre werd door de toerleider nog gevraagd of hij daar de kop wilde doen (daar kun je immers niet verkeerd rijden!), maar dat wilde onze voorzitter de deelnemers niet aan doen, omdat het dan toch maar te hard zou gaan.
De koffiepauze was afgesproken bij de tennisvereniging in Rilland. Een prima plek zoals de meeste leden ondertussen wel weten. De dochter van Alfons was een weekendje weg, dus zij had haar taken overgedragen aan haar medelid van de barcommissie Olav. Dat betekende dus geen zelfgebakken appeltaart deze keer, maar het gratis stukje cake ging er prima in, ook al had John van Houten bij koffie, grote gezelschappen en stukken cake andere associaties. Toen de twee grote bakken koffie op waren, vertrokken ze buitendijks richting golfbaan, reden langs de BASF naar Zandvliet en langs het Schelde-Rijnkanaal terug naar de 4 bruggen (!) bij de Oude Rijksweg. Dat hele stuk zat de wind (kracht 4) tegen en dat was te merken aan het tempo dat terug begon te lopen. Tot grote tevredenheid van René kwamen Toon Jansen en Toine van Oers daar aanbieden om de kop over te nemen. Aan het eind van de weg ging de groep linksaf richting Roosendaal en Alfons rechtsaf naar huis, want die was al op de fiets gekomen 's ochtends, omdat hij 's middags vroeg thuis moest zijn. Met totaal 122 km werd het geen Theootje, maar wel een rit waar Jacques terecht veel complimentjes voor mocht ontvangen. (En nu moet de revancherit nog komen!)
Groep 2 ging deze keer naar Willemstad. Hennie, die bij zijn warming-up onderweg Alfons al was tegengekomen, deed weer samen met Kees de kop. 13 Man sterk reden ze via de Langendijksestraat en de Hellemonsdreef naar de molen van Rucphen. Langs de parallelweg reden ze, met een oversteek bij St. Willebrord, naar het industrieterrein bij Etten-Leur en achterlangs naar de haven. Daarna ging het richting Zevenbergen en na het suikerfabriek weer parallel aan rijksweg 17 via het industrieterrein bij Moerdijk, Klundert, Noordschans en Tonnekreek naar Willemstad. Daar werd gerust na 50 km bij 't Pumpke. Daar zat toevallig ook een fietsclub, die hun stamcafé had bij het ons zo goed bekende café van de cake en de borreltjes en de slagroom bij de koffie. Via de sluizen reed groep 2 daarna richting Heijningen en Fijnaart, om langs de Kwartiersedijk en met een ommetje langs de Juffrouwenweg, via Stampersgat, Gastels Veer, de Wildenhoek en 't Anker weer in Roosendaal aan te komen met 83 ˝ km op de teller.
Zondag 15 juni had traditiegetrouw John van Turnhout de rit van groep 1. Hij reed achter groep 2 aan naar Schijf. Na groep 2 daar gepasseerd te zijn ging het naar Zundert en daarna weer terug naar Achtmaal. Na Achterbroek reed hij naar De Wildert en daarna richting de Kalmthoutse Duintjes, achterom langs De Wildert, naar Nieuwmoer, weer naar De Wildert en over het nieuwe fietspad van Nieuwmoer naar Essen weer terug naar Roosendaal. 3x Langs de Wildert komen en dan niet binnengaan voor koffie, dat zijn we niet gewend van John. Hij ook niet van zichzelf, maar ja het was groep 1 en die stoppen op zondag niet voor koffie. Hij had zich er dan ook een hele week mentaal op voorbereid. Zij waren met 17 deelnemers.
Groep 2 reed met Geert Lazeroms via Schijf naar d'n Heikant, de rotonde bij Etten-Leur, Rijsbergseweg en Klappenburg naar Zundert. Over Klein-zundert ging het richting Sprundel. Via de Prof. V.d. Hoevenstraat reden ze naar Achtmaal, waar weer gerust werd bij De Toekomst. Na het koekje bij de koffie kwam de eigenaar deze keer ook nog met een pak Bastognekoeken op de proppen, iets wat zeer gewaardeerd werd! Langs Ellewaard, Horendonk en de IJshoeve werd uiteindelijk de 55 km vol gemaakt.
Leo reed deze dag met groep 3, 3 man sterk weer zijn eigen rondje.Zaterdag 21 juni zou groep 1 om 06:00 uur vertrekken naar Purnode. Jan Verbocht was al onderweg naar Huis ten Halve maar had dringend een toilet nodig. Na de stop thuis was hij 10 minuten later de laatste om de fietsen op het dak te zetten en een kwartiertje later dan gepland kon daarop de 185 km lange reis beginnen. Net op de snelweg zagen de mannen die achter Jan reden dat er een fiets uit de klem was. Bij de P-plaats in Wouw werd daarom even gestopt om deze vast te zetten. Net voorbij Brussel, bij de afslag naar Overijse reden ze in de file; de snelweg was geheel afgesloten (later bleek vanwege een dodelijk ongeval). Ze werden via de afrit verder gestuurd naar de volgende oprit wat 90 minuten tijd kostte. Aangekomen bij Camping de Bocq vertrokken ze zodoende na de koffie pas om 09.55 uur in Purnode. Er waren 9 leden en Arjan ( schoonzoon van Jan Verbocht) maakte het 10-tal compleet. De eerste 3,5 km gingen omhoog. Dit ging na de lange autotocht niet iedereen even goed af, maar op eigen tempo kwam iedereen boven. Hierna volgende een lange afdaling naar Dinant. Na 25km in Celles liep Arjan zijn ketting eraf en kwam klem te zitten tussen zijn frame en tandwiel. Na reparatie bleek later dat er toch een paar schakels beschadigd waren, met regelmatig overslaan van de ketting tot gevolg. Na Gendron volgde nog een klim van 3 km. Na 62 km was er de 1e rust bij de bakker in Hastiere. Nou is de bakker in de Wildert gekend om zijn papkoeken, maar deze waren ook niet versmaden! Na een 2e bakje koffie werd de Maas overgestoken. Hier konden ze meteen beginnen aan de 5 km lange klim naar Anthee. Na een afdaling was de 2e rust in Sosoye.
Hier bleven 3 man op het terras achter; de andere 7 reden eerst een extra lus van 8 km langs de Abdij van Maredsous. Na 88 km kwamen zij weer terug bij de stop. Toon liet zich ondertussen het bier van Maredsous goed smaken. Omdat vanwege het oponthoud in de morgen het al laat was, werd besloten om de extra lus van 10 km bij Yvoir niet meer te doen. Ze reden de kortste weg naar Purnode en kwamen nog over een stuk WK parcours waar Hennie Kuiper in 1975 de regenboogtrui won. Na de passage bij Brouwerij De Bocq kon de laatste afdaling naar de camping beginnen. Met 107 km en 1483 hoogtemeters was het een mooie dag met prachtig fietsweer geweest. Na de douche en een laatste consumptie waarbij het plaatselijke bier van brouwerij De Bocq, de Gauloise met een stijgingspercentage van 9,7%, getest kon worden, werd Jan Verbocht door iedereen bedankt voor het voorrijden van deze geweldig mooie route. Om 19:00 uur waren ze weer terug in Roosendaal.
Klik hier voor de livebeelden (1)
Aan het Klimmersbrevet werd deelgenomen door:
Cees Mathijssen
Jan Verbocht
Toon Jansen
Robert Buyle
Toine van Oers
Wieger Broodwinner
Wim Hoogendam
Mathieu Sebregts
Jacques v.d. Heijden
Zij kunnen hun Klimmersbrevet volgende week bij Huis ten Halve afhalen.
De thuisblijvers waren met 26 man op komen dagen om met Kees en Hennie de 100 km lange thuisblijversrit te rijden. Ze reden weg over Nispen naar Heerle en van daaruit binnendoor naar het Halsters Laag. Na de snelweg overgestoken te zijn ging het verder langs Kijkuit, om daarna langs het Schelde-Rijnkanaal naar Nieuw-Vossemeer te rijden. Binnendoor ging het richting St. Philipsland, om net na de brug even een plaspauze te houden. Kees maakte van de gelegenheid gebruik om De Tram te bellen dat we met 26 man in aantocht waren. Bij De Tram in Nieuwe Tonge werd de koffie dan ook snel geserveerd. Kees trakteerde de groep bij deze jubileumactiviteit op een mooi toertje door Flakkee. Via Zuidzijde reed hij naar Achthuizen en vandaar binnendoor naar Ooltgensplaat, om zo via de nieuwe aansluiting weer op de dam te komen naar Willemstad. Na de brug namen Janus en Wim Stoop de kortste weg naar huis. De groep reed langs Dinteloord, Stampersgat, Gastels Veer en Borchwerf naar Huis ten Halve terug. Daar bleek dat Kees er een echt Theootje van had gemaakt door bijna 107 km op de teller af te klokken!
Daar Chris S. verhinderd was om voor te rijden bij Groep 1 nam Cees v. S. samen met zijn zwager Cees M. het ritje op zondag 22 juni over. De rit ging via Nispen, Brembosch, Heerle en Wouw door de polder naar Kruisland. Van daar naar Oud-Gastel, Oudenbosch, Bosschenhoofd en zo naar "het landelijk gelegen dorpje" Rucphen. Via het bekende fietspad naar Schijf en over de Hoekvensedreef naar de Achtmaalsebaan om bij "het fraaie en pittoresk gelegen" café Jagersrust daar linksaf te slaan naar "het boerendorp" Horendonk. Na het kapelletje ging het rechtsaf en via "lekker lopende asfaltwegen" naar de rotonde bij Nispen. Van hieruit ging het bij de kerk rechtsaf naar ons clubhuis Huis ten Halve. Na 62 km en "met een mooi gemiddeld" tempo" arriveerden ze daar om 10:50 uur met 18 leden. (Noot van de redactie: De gedeeltes tussen " en " vertegenwoordigen de persoonlijke mening hieromtrent van Cees v. Sluijs. Uw webmaster kan in dezen dus niet verantwoordelijk gesteld worden voor de geplaatste inhoud....!)
Groep 2 reed met andere familieleden van Cees v. S. en Cees M. op kop. Tonnie D. was namelijk nog met vakantie en vervanger John v. T. ging met vakantie. Dus Jörgen en Ilse M. gingen voorop en werden voor de route door uiteraard Kees R. ingefluisterd hoe ze moesten rijden. Zij reden het eerste deel bijna gelijk aan groep 1, namelijk via Nispen en de Brembosch naar de Rijksweg en daar via de Boerenweg richting Halsteren om dan via Halsters Laag, Luienhoek en Welberg naar de rust te gaan bij de Commerce op Kruisland. Daar zat ook, in een heerlijk zonnetje, onze sponsor Marco Wilschut uit te rusten van zijn fietstocht. Na de rust ging het weer terug naar Roosendaal via de Wilde Hoek, Wouw, Boterstraat , Haiinksestraat en Nispen naar Huis ten Halve. Ook was John de Koning weer van de partij. In totaal waren zij met 11 man en een vrouw onderweg geweest.
Groep 3 was deze keer met 4 man op weg , via de bekende omweggetjes van Leo N. (de kopman) reden ze in een gezapig tempo naar de rust in de Wildert om daarna weer naar Huis ten Halve te fietsen.
Zaterdag 28 juni waren om 8.00 uur 8 AKN-ers en 1 Bidonner (Geert Konings) present om de langste clubrit van de AKN te rijden. Via Mattemburg reden ze naar de Oude Rijksweg en bij Rilland via het Middenhof naar de Drie Haasjes. Daarna ging het binnendoor naar Yerseke, via het bekende fruitbomenlaantje bij Kapelle naar Wilhelminadorp en om iets over half elf werd de eerste afspraak in Kortgene bereikt. Toen stond er 70 km op de teller. Intussen hadden Chris Sonke en Jan Verbocht al voor Yerseke de terugtocht aanvaard, omdat ze 's middags andere verplichtingen hadden. Na de koffie op het gezellig zonovergoten terrasje, vertrok het dus tot 7 man gereduceerde pelotonnetje via de noordkant van het Veersemeer langs Kamperland en het Noordzeestrand, waar ze inmiddels 95 km hadden gefietst, richting Veere. Bij Veere-Sluis werd door enkelen een sanitaire stop gehouden. Daarna reden ze de terugweg langs de zuidkant van het Veerse Meer, langs het vliegveld richting Hansweert. Ook al had Chris Sonke Christ Couwenbergs nog zo goed mogelijk voorbereid, toch raakten ze bij Heinkenszand de weg kwijt. Na onderling overleg tussen Theo en Christ werd daarop een alternatieve route genomen, eindigend in Kapelle, waar ze om 13.50 uur een terrasje pikten na 140 km. Via Kruiningen, Krabbendijke ging het naar Woensdrecht , daarna over Hoogerheide, Huijbergen en Essen naar Huis ten Halve waar ze om 16.10 uur na 191 km arriveerden. Het was een geweldige rit o.l.v. Theo Jukes, met fantastisch weer en geen lekke banden. Jammer dat er zo weinig deelnemers waren.
Groep 2 telde 15 AKN-ers en Jan Neelen. Ze reden met Cees van Sluijs en Wim Schot op kop naar Non PLus Ultra. Dat deden ze via Essen, over de Kalmthoutse Heide naar Heide. Na een stukje het spoor gevolgd te hebben, reden ze binnendoor naar de Canadezenlaan, zo naar de Grensstraat in Putte en via Oud-Broek naar Zandvliet. Daar ging het rechtsaf naar Ossendrecht en door naar Calfven. Over de Trambaan en door de Onderstal kwamen ze bij Non Plus Ultra aan met 48 km op de teller. Dat betekende dat na de koffie nog flink heen en weer gereden moest worden om aan de 80 km te komen. Hennie nam de plaats van Cees op kop over en achter Mattemburg langs reden ze naar de Heimolen, terug naar Trapke Op, naar Wouwse Plantage, terug naar de Schouwenbaan, via de Julianaweg naar de Mariabaan en de Dennestraat, linksaf naar de Brembosch en via het Everlandweggetje weer naar Nispen. Uiteindelijk werd zo 78 km vol gemaakt. Jos Vos bleek in de laatste kilometers nog een leegloper te hebben, want toen hij buiten kwam stond zijn band leeg.Zondag 29 juni was het lekker druk voor de LangZalTieLeven-rit van Cees Mathijssen. Omdat hij twee dagen daarvoor 62 was geworden, had hij de rit ook precies 62 km lang gemaakt. In totaal reden 23 leden deze rit, met Cees en Theo op kop. Over Nispen reden ze naar de Brembosch en over de Wouwse Hil en langs camping Zoomland naar Stay Okay. Na de snelweg overgestoken te zijn reden ze langs De Heide over de Schansweg naar de nieuwe fietsoversteek over de A4 en daarna richting Thoolse brug langs Kijkuit. Voor de brug ging het linksaf, weer terug naar Halsteren. Gelukkig maar, want de lucht boven Tholen werd behoorlijk donker. Over Moerstraten reden ze naar het voormalige café De Maai en zo naar Wouw. Daar haalde de bui vanuit Tholen de groep in en ging het steeds harder regenen. Met de finish in zicht was er weinig animo om een regenjasje aan te doen. Gerard deed het wel, maar was prompt de groep kwijt, die via het Kapelletje en de Boterstraat over het spoor rechtsaf ging en langs de Haiinksestraat en het Everlandweggetje naar Nispen en Huis ten Halve reed.
Daar kwam eerst groep 3 binnen, die twee man sterk hun ritje hadden gereden. Groep 2 volgde een kwartiertje later. John van Turnhout had ze deze keer eens (naar eigen zeggen) een groep zeurders meegenomen naar een koffieadres in De Wildert, waar ze een lekkere wafel bij de koffie kregen. Met ook twee dames (Bep en Ryanne) in de groep moest John onderweg zijn inwendige kilometerteller af en toe wat bijstellen, want af en toe wees die wat te weinig aan. Jos Verdonk was deze dag van de 14 deelnemers de gelukkige om lek te rijden. Omdat hij het puntenklassement niet meer gaat winnen, zet hij nu alles op alles om toch nog in een klassement aan de top te kunnen eindigen... Net als de week ervoor vergat Bep ook nu weer haar rugzak bij de rust, maar deze keer kwam ze daar pas achter toen de groep al via Nieuwmoer, richting Horendonk en over het nieuwe fietspad weer in Essen was. De bui waar ook groep 1 in gezeten had viel niet te ontwijken en zodoende moest ook groep 2 op kranten en / of op houten stoelen plaats nemen bij ons clublokaal. Toen iedereen van een drankje voorzien was kon er geproost en gezongen worden op de jarige Cees.