JULI 2014

Om 8.00 uur vertrokken zaterdag 5 juli slechts 6 AKN-ers voor de door Jacques uitgezette Revancherit. Via de Commissarisbrug ( bij Gastels Veer), Stampersgat en Dinteloord werd naar 't Sas ( het sluisje bij de Heen) gereden. Daar voegde onze "Cubaan" Peter Schoonen zich bij ons gezelschap. Nabij Anna Jacobapolder ( het oude pontje naar Zijpe) veranderden de lichte spatjes in een heuse slabui, zodat de regenjasjes aangingen. Via Sint Philipsland ging het richting St. Annaland, waar Jacques de koffieshop had geregeld. Helaas kwamen ze daar de gemaakte afspraken niet na, zodat er uitgeweken werd naar café De Hoop, waar de groep wel met open armen werd ontvangen. Omdat het na dit gezellige onderonsje nog steeds een beetje regende werd door de meerderheid van het gezelschap besloten een kortere weg naar Roosendaal te nemen. Daarbij kwamen ze o.a. over de brug bij Nieuw Vosmeer, waar ze nog even de visstand controleerden. In Nieuw Vosmeer besloot onze "Cubaan" af te slaan naar zijn stulpje in Notendaal. Met een fikse zijwind gingen ze via het voormalige Klutsdorp, langs de Heide naar de Wouwse Hil en zo door naar onze thuisbasis Huis ten Halve waar ze circa 13.00 uur na 112 km. arriveerden. Daar lag geen enkele racefiets aan de ketting, dus toog iedereen meteen huiswaarts om een lekkere douche te nemen.

Groep 2 stond om half negen met 12 leden gereed voor hun rondje van ca. 80 km. Dreigende donkere wolken trokken zich samen boven Roosendaal. Afgesproken werd dat koffie zou worden gedronken bij Non Plus Ultra in Woensdrecht. Henk Verschuren en Wim Schot vertrokken op kop richting Nispen. Net buiten Nispen kwam de motregen. Het was niet koud, dus regenjasjes werden niet aangetrokken. Via de Schouwenbaan, waar Henk nog in zijn voorhoofd werd gestoken door een insect, gingen ze langs “Trapke Op” naar Wouwse Plantage. Bij de kruising met de Westelaarsestraat (hier ging A-la terug naar huis) gingen ze linksaf richting het crematorium en Stayokay. Daarna ging het verder langs de Heimolen en de Vossenweg achter Mattemburgh langs richting de Oude Zeeuwse Weg. Het bleef ondertussen regenen. Voor Jan Boeren werd het te slecht. Ook hij ging hier terug naar huis. Bij de Zeeuwse weg gingen nog slechts 6 dapperen door richting de Kreekraksluizen. De andere 4 overgebleven leden gingen rechtstreeks naar Non Plus Ultra. Bij de sluizen reden ze onder de brug door en langs Völckerdorp, waar voorzichtig over de pas aangebrachte slijtlagen werd gereden, naar het koffieadres Non Plus Ultra. Hier hadden ze 41 km op de teller staan. De 4 anderen zaten nog aan de koffie. Na de koffie werd, gezien de aangewakkerde wind en de fikse regen besloten om de kortste weg naar huis te nemen. Nu werden de regenjasjes wel aangedaan...Totaal werd deze ochtend 60 km afgelegd. Daarna kon Henk gaan genieten van een allergische reactie op de (waarschijnlijke) bijensteek aan de linkerkant van zijn hoofd, dat daardoor helemaal opgezwollen werd, waardoor zijn oog dicht ging zitten.

Voor de jaarlijkse Machinistenrit was er zondag 6 juli weer voldoende belangstelling. Henk was er niet bij (bij!), want die zat met mijn gezwollen oog en kaak in het ziekenhuis, waar hij pillen kreeg om de zwelling te doen verminderen. Natuurlijk was Rico Bianchi met z’n fietsvriend Marijn er wel bij. Chris en Wil, beiden ex-machinist, mochten 3 collega’s verwelkomen, nl. Jan Jacobs, Kees Hendriks en Anton Vervloet. Met 28 deelnemers werd om 8.30 u. gestart voor een rondje Zuidwesthoek. Geert Lazeroms en Wil Roovers namen de groep mee richting Nispen, over de Bergsebaan richting Wouwse Hil en daarna langs Vijfhoek, Boerenweg en achter langs de Heide richting Heimolen. Daar kreeg Jan Jacobs een lekke band. Met Rico en Marijn op kop werd de rit vervolgd richting Woensdrecht. De wind wakkerde in de polder wat aan en daar namen Geert en Wil de kop weer over. Via Ossendrecht , Huijbergen en Nispen kwam de groep met 64 km en een gemiddelde van 26.6 km/h aan bij Huis ten Halve. De laatste 500 meter werd er door diverse machinisten en AKN-ers nog afgesprint, iets wat door de aanwezige familie Bianchi op foto werden vastgelegd.

Zaterdag 12 juli moest er voor vertrek even geïmproviseerd worden, want toerleider Alfons had de dag ervoor last gekregen van zijn heup. 's Avonds had hij nog geprobeerd of fietsen misschien wel lukte, maar kracht zetten en op of afstappen ging niet. Vandaar dat Kees Ruyten en Cees Mathijssen namens de jubileumcommissie de taak op zich namen om de groep van 34 leden naar tennisvereniging de Bathse Kreek te loodsen. Henk had aan hen in grove lijnen uitgelegd hoe Alfons de rit in gedachten had. Met een graad of 18 was het niet koud, maar het miezerde bijna de hele tijd, wat het toch net iets minder aangenaam maakte. Via Nispen reden ze naar de Brembos en vandaar naar de Westelaarsestraat. Het viaduct over de A58 werd genomen en daarna gingen ze rechtsaf naar Heerle. Bij de kerk reden ze naar de Torenbaan en via de Jagersweg, Moerstraatsebaan naar de Bemmelerberg. Het volgende viaduct over de A58 werd genomen en lang het crematorium en Stay Okay reden ze naar de Antwerpsestraatweg, waarna ze voorlangs Mattemburg richting Non Plus Ultra zijn gereden. Voor Völckerdorp ging het linksaf de Sophiaweg in. Daar werd eventjes rustig aan gedaan, omdat vorig jaar 5 oktober hier nog een valpartijtje was. Via de brug over het Schelde-Rijnkanaal en langs de spuibassins van Bath reden ze daarna langs de dijken van de Westerschelde richting Waarde. Daar liet Kees het stoempen tegen de wind in, over aan Hennie. Via de Weel reden ze weer slingerend terug naar Rilland.

Met 61 km op de teller kwamen ze aan bij de rust. Daar had Alfons, die weer een beetje kon lopen dankzij wat pijnstillers, samen met zijn dochter het gebak al op tafel klaar staan en de koffie vers gezet in de pot. Zodoende kon iedereen meteen genieten van deze door de jubileumcommissie aangeboden consumpties. Het was wel volle bak daar in de kantine, dus kon het zomaar gebeuren dat de tafel van Peter Schoonen wat langer op hun koffie moest wachten. Peter had wel geprobeerd dat te melden, maar boven het geroezemoes van 34 AKN-ers kwam hij niet uit. Uiteindelijk kwam hij natuurlijk ook aan de beurt. Na nog een tweede bakje koffie kon Henk de aanwezigen nog melden dat de club ook deze consumptie voor haar rekening nam, want het tweede bakje was gratis.... Om 11 uur werden Alfons en Carolien bedankt voor de koffie en kon iedereen weer op de fiets voor de tweede etappe. Willy vroeg bij vertrek nog wel om volgende keer bij de koffie ook oordopjes te leveren, omdat hij bang was een lichte gehoorbeschadiging opgelopen te hebben.

Het motregende weer behoorlijk bij vertrek, dus de regenjasjes konden weer aan. Bij de Martinushoeveweg net voor de rijksweg was het mis. De gehele weg lag daar onder de modder. Voorzichtig rijden was de boodschap en achteraf thuis de fiets poetsen een zekerheidje. Cees van Sluijs en Henk hadden hun zomerse overschoentjes aan. Toch een slim idee deze aan te trekken. Net voorbij deze Roubaixstrook bleek Eric Langelaan lek te hebben gereden. Daarna reden ze via de Nieuwe Weg onderlangs Ossendrecht (hier was het droog) naar Huijbergen. Via de Hollandseweg richting Wildert en via de Nolsebaan, Essen en Nispen weer terug naar Huis ten Halve. Op een kleine 800 meter voor Huis ten Halve reed Wim Stoop nog lek. Met bijna 100 km op teller (98 km) en slechts 2 lekke banden kwamen ze bij Huis ten Halve. Kees en Cees prima gedaan!

Zondag 13 juli vertrok groep 1 met Kees Ruyten en Henk op kop met in totaal 20 leden richting het Everlandwegje. Hier werd groep 2, met Tonnie op kop, nog voorbij gereden. Willy maakte daar gebruik van om te switchen naar groep 2. Daarna reden ze richting de Brembosstraat, Dennestraat, Mariabaan en Hoeksebaan naar de Wildertsedreef en zo terug naar Trapke Op. Peter Schoonen reed lek op de Mariabaan net voor de kruising met de Ouwerveldenweg. Het begon net als de dag ervoor weer te miezeren. De donkere luchten kwamen hen tegemoet. Bij de Huijbergsebaan werd daarom afgebogen richting de bossen van Wouwse Plantage om zo snel mogelijk naar de Balsebaan te gaan. Tussentijds werden nog de regenjasjes aangetrokken. Volgens Kees regent het bij dit soort weertypes altijd in de bossen. Het open gebied bracht uitkomst. Bij de Westelaarsestraat gingen ze linksaf richting Wouw. Jan Buijk hield het hier voor gezien en reed rechtdoor, rechtstreeks naar huis. Ook Jacques van der Heijden sloop stiekem mee en dacht een snellere route te weten dan Jan om eerder in Roosendaal te zijn. Niet dus. Toen de groep in Wouw reed, was het nagenoeg droog. Via de Roosendaalsebaan en de Spellestraat reden ze naar het Kapelleke om via de Kruislandseweg, Biezenstraat en Holterbergsestraat naar Gastels Veer te rijden. Het werd stil achter in de groep, want Cees van Sluijs was er niet meer bij. Later bleek dat hij bij het Kapelleke lek was gereden. Hij riep blijkbaar wel "Lek, ik heb een lekke band, help...!" Maar even later stond Cees daar alleen. Blijkbaar is het geloof in wat Cees zegt niet zo heel groot binnen de club. Bij het Kapelleke had een bezoekster wel net een kaarsje aangestoken. Dat dan weer wel... Via de Barteweg, het bedrijventerrein Borchwerf en de St. Maartenstraat reed de groep door naar Zegge en vandaar rechtstreeks via de Onyxdijk langs de kortste weg terug. Het regende ondertussen wel steeds harder. Precies om 11.00 uur waren ze bij Huis ten Halve en met exact 60 km op de teller.
Groep 2 vertrok met 7 man en kwam dus met acht man aan. Zij hadden wat minder geluk met het weer, want zij reden via de polder van Ossendrecht naar Non Plus Ultra voor de koffie. Vandaar pakten ze nog fijn een fikse regenbui mee. Toen ook groep 2 binnen was, werden de jarigen Frans van Geloven, Jan Bakker en Ad de Beukelaer nog toegezongen. 's Avonds kon Kees Ruyten nog even naar Oudenbosch, want hij had bij het weggaan de helm en bril van Janus meegenomen, en werd daar 's middags over gebeld door Henk.

Zaterdag 19 juli vertrokken 10 van de 14 aangemelde leden om 07:00 uur per auto vanaf Huis ten Halve naar Vessem voor de aangekondigde tropische tocht van 150 km in Oost-Brabant, Belgisch Limburg en Nederlands Limburg. De afmelders gaven als reden op dat zij het niet zagen zitten bij die hoge temperatuur te fietsen. Het eerste deel van de tocht voerde via diverse Brabantse ‘durpkes’, waarvan een aantal behoren tot de 8 Zaligheden, in een typische Oostbrabants landschap naar de 1ste rust in Limburgs Ospel. Omdat ze een kwartiertje op het geplande schema voorliepen troffen ze hier bij aankomst de gesloten deur. Alleen de vader van de baas van de uitspanning was buiten ter plaatse en hij was zo vriendelijk alvast de zonneluifel naar beneden te doen op het zonovergoten terras. De baas was daarna snel ter plaatse en toen kon de benodigde drank en Limburgse vlaai worden besteld. Na de rust werd de tocht in oostelijke richting voortgezet en net voor Helenaveen werd teruggedraaid naar het westen. Na ca. 110 km deed zich een vervelend incident voor, waarbij Chris Sonke ten val kwam en zijn rechterbeen onder zijn knie behoorlijk beschadigde. Het liet zich aanvankelijk aanzien als een behoorlijke schaafwond die vakkundig werd afgedekt, met de bedoeling bij de volgende rust hier nog eens goed naar te kijken en indien nodig verder te behandelen. Bij aankomst gaf Chris aan dat dit toch niet nodig was, omdat hij bang was dat de wond dan opnieuw zou gaan bloeden. Deze tweede rust in Sterksel was zeer welkom om de verhitte lijven met koude dranken terug op normale temperatuur te brengen. Hierna werd het laatste stuk terug naar Vessem gereden waar ze om 15:30 uur aankwamen. Bij terugkomst in Roosendaal is Chris gelijk naar de huisartsenpost in het ziekenhuis gegaan waar, na het schoonmaken van de wond, 3 krammen en een tetanusspuit zijn gezet. Met een antibioticakuur op zak is hij toen huiswaarts gekeerd, met het doktersadvies om de komende 8 dagen niet te fietsen. De Deltatoer van 200 km van a.s. zaterdag gaat daarom niet door. In plaats daarvan zal Alfons zijn nieuwe rit "Binnen en Buiten" van 160 km voorrijden.
Diezelfde Alfons zwaaide om half 9 de deelnemers aan de thuisblijversrit bij Huis ten Halve uit. Kon hij vorige week niet fietsen vanwege zijn heup, deze keer moest hij verstek laten gaan omdat hij zijn fietstas met schoenen, helm, eten en drinken thuis had laten staan... Wim Mouws vatte het goed samen: geblesseerd zijn is erg, seniel worden ook, maar als je het allebei tegelijk hebt moet je je toch zorgen gaan maken! Kees Ruyten vertrok met John van Turnhout op kop met in totaal 26 leden, voor de 100 km lange tocht in oostelijke richting, want de wind kwam met kracht 4 uit die richting. Bij een starttemperatuur van 24 graden (om half 9!) en volgens de weersvoorspellingen in de loop van de dag snel oplopend naar 34 graden, was het zaak om zoveel mogelijk beschut te rijden richting het oude centrum van Turnhout. Via Schijf en Zundert reden ze naar Meer om daarna via Minderhout, Hoogstraten en Merksplas in Turnhout aan te komen. Kees had de kortste weg genomen. Met een kleine 45 km waren ze daarom al in het verrassend mooie centrum van Turnhout. Koffie werd er gedronken bij de zoon van Ad van Iersel, Etienne. Etienne is in Turnhout een koffie annex ijssalon begonnen, die dit weekend officieel geopend werd. De koffie was heerlijk. Voordat ze vertrokken werd door Etienne aan allen een gratis ijsje coupe des deux geschept: Etienne bedankt en veel succes namens Audax toegewenst! Via het kanaal ging de weg terug naar Roosendaal. Bij Den Hout verlieten ze het kanaal om richting Rijkevorsel te fietsen. Vandaar naar Loenhout en via Achtmaal en Langeschouw terug naar Roosendaal. De laatste kilometers hebben ze vanwege de warmte (ruim 30 graden) het tempo bewust omlaag gebracht om toch nog een beetje fit aan te komen. Totaal werd 99 km afgelegd.

Zondag 20 juli vertrok groep 2 met John en Jörgen op kop voor hun rit met koffie. De groep telde 9 leden. Donkere wolken trokken zich samen boven Roosendaal, maar volgens buienradar zou het in het westen van Brabant droog blijven. John reed via Nispen en de Westelaarsestraat naar het westen en daarna langs het crematorium en Stayokay naar de Moerkantsebaan. Hier begon het te motregenen. Richting Huijbergen brak de bewolking. Afgeslagen werd daarna richting Huijbergen om langs de Schoelieberg naar Wildert te fietsen voor een bakje koffie. Leo was al aanwezig en had zijn eigen ritje gereden. Het eerste bakje was gratis omdat Walter 50 jaar was geworden. Even later meldde Kees Ruyten zich nog in Wildert. Toen ze de fietsen hadden gepakt bleek dat Cees van Sluijs een leegloper had. De band werd eerst opgepompt en daarna richting Roosendaal gereden. Even later, net over de grens in de Kloosterweg, moest Kees nog even bijpompen om daarna zo hard mogelijk door te rijden naar Huis ten Halve. In totaal werd ruim 41 km afgelegd.
Jan Bakker reed met groep 1 12 man sterk zijn Bakkersritje. Een rit uit het boekje, zoals hij het zelf omschreef, want er waren geen lekke banden, het bleef droog, het was niet te warm en de rit was precies de afgesproken 65 km lang. Met Frans van Geloven samen op kop reed Jan over Hoeven naar de fietsbrug richting Zevenbergen, zo naar het industrieterrein Moerdijk en Klundert naar Tonnekreek. Omdat hij op dit moment niet zo heel veel kilometers in de benen had werd halverwege de kop overgenomen door Cees en schoondochter Ilse. Zij brachten, gecoacht door Jan, langs Oudemolen, Fijnaart, de haven van Oudenbosch en Zegge de groep terug naar Roosendaal.

Zaterdag 26 juli kon Alfons 15 man verwelkomen, onder wie kersverse opa Arnold, voor zijn nieuwe clubrit Binnen en Buiten. Het weer was heerlijk, net boven de 20 graden, een lekker zonnetje en weinig (westen-)wind. Toine van Oers en John van Houten waren erg benieuwd waar de titel op sloeg en gingen vlot aan het raden: binnen- en buitenband, binnen- en buitenland, binnen- en buitendijk, binnen- en buitenblad, binnen- en buiten bij de rust? De eerste etappe naar café Mem & Co in Rilland reed Wim Hoogendam mee op kop. Via De Wildert en Kalmthout reden ze naar Putte. Door het bos naar Zandvliet en via een ommetje langs camping Athena, waar het wel druk was, maar niemand te zien was ( ;) ) reden ze naar Ossendrecht en daar de polder in. Deze keer reden ze achter de windmolens langs en van Bath een klein stukje buitendijks voor ze naar Rilland gingen. Daar  was de eigenaar speciaal voor ons 2 uur eerder open gegaan en konden ze in de loungesets op het terras al snel genieten van de koffie.  Alfons kon ondertussen zwaaien naar half Rilland, inclusief zijn vrouw. Na de koffie was het bewolkt geworden en vielen er zelfs een paar druppels. De wind was wat aangetrokken en Toon Jansen kwam Alfons assisteren op kop. Afwisselend binnen- en buitendijks reden ze tot aan het praathuis bij de Caisson en daarna binnendoor achter Kapelle langs naar de brug bij Wemeldinge. Langs de binnendijken bij Yerseke en weer een stuk buitendijks ging het naar Krabbendijke en met een omweggetje weer naar Rilland. Bij Mem & Co werd op het terras  meteen plaats gemaakt en konden ze na 111 km weer aan de koffie. Voor enkele dorpsgenoten (en weer zijn vrouw) leek het alsof AKN nog steeds op het terras zat, maar Alfons verzekerde hun dat ze ook echt weer gefietst hadden. Met een slag in zijn achterwiel en Jacques v.d. Heijden naast hem op kop vertrok Alfons voor de derde etappe die over de Oesterdam terug ging. Jacques zette Alfons uit de wind en sleepte de groep de Oesterdam over. Daarna was het met de wind in de rug niet moeilijk om de 160 km verder vol te maken.

Groep 2 vertrok met in totaal 12 personen onder aanvoering van Kees Ruyten en John voor een ritje van een kleine 80 km. Ze reden door de wijk Tolberg richting Wouw. Via de Spellestraat en de Gagelweg reden ze naar Moerstraten. Daarna via ’t Laag naar het nieuwe viaduct over de A4 en verder via de Hemelweg en Kijkuit naar de Brug bij Tholen. Buiten om Tholen langs het bedrijventerrein en de Vrouwendijk richting de Oesterdam. Hier was het laagwater. Je kon zien dat er tegen de dijk zand was opgespoten. De dijken waren hersteld en de weg grotendeels opnieuw geasfalteerd. De wind stond in tegenstelling tot groep 1 voor hen uiteraard gunstig. Via de oude Zeeuwse Weg zijn ze naar Non Plus Ultra gereden. Hier begon het een beetje te motregenen. Na de koffie reden ze langs de Antwerpsestraatweg naar Heimolen en camping Zonneland. Door Wouwse Plantage via de Julianaweg en Dennestraat naar Nispen. Huis ten Halve was gesloten vanwege de vakantie, dus werd er gestopt bij het terras van Tivoli in Nispen. Doorgerekend naar Roosendaal werd in totaal een kleine 80 km afgelegd.

Zondag 27 juli vertrok groep 1 met Frans van Geloven voor een Frans Rondje. Totaal met 19 personen. Onderweg in de Achterhoeksestraat kreeg Jacques van der Heijden nog een kettingbreuk. Dit werd door Jan Buijk simpel opgelost door Jacques op de fiets helemaal terug te duwen naar de Raaiberg. Frans en zijn volgers zijn daarna doorgereden naar St. Willebrord en langs de rijksweg via het fietspad naar Liesbos. Langs het oude klooster en verder via de Liesboslaan en de Sprundelsebaan naar Effen. Frans heeft zijn route op diverse plaatsen nog moeten aanpassen, omdat diverse gemeentes in deze fietsperiode de wegen hebben voorzien van een nieuwe slijtlaag met heel veel gebroken steentjes. Via Effen ging het door naar Oekel en Zundert. Via Klein-Zundert, de Zundertseweg en Schijf gingen ze terug naar Nispen. In totaal werd tot Roosendaal een kleine 64 km gereden.

Groep 2 is met vieren vertrokken. Samen met John de Koning ging toerleider Geert Lazeroms op kop voor de rit naar hun koffieadres de Elsakker. Vanaf Huis ten Halve gingen ze via de Langedijksestraat, de Rucpenseweg en de Gastelseweg de A58 over bij Seppe en toen langs de A58 door Hoeven naar de Leurse Haven. Via de Zevenbergseweg zijn ze naar het koffieadres gereden. Daar trakteerde John iedereen op twee bakkies. Na de koffie werd de koppositie regelmatig gewisseld door Janus en Jos Vos. Jos had wel slechte benen en reed meer op de automatische piloot. Teruggereden zijn ze via Prinsenbeek en door het Liesbosch richting Sprundel, van Rucphen door Visdonk naar Tivoli in Nispen. Daar kwamen ze aan om 11.45 uur met 69 km op de teller; iets meer dan gepland. Een mooie tocht zonder lekke banden en met geweldig fietsweer.

Groep 3 vertrok met John, Rini van der Westen en Yvo Ridders voor een rondje Zuid-Nederland / Noord-België. Koffie werd door hen gedronken in de Wildert. Totaal hebben ze een kleine 40 km gefietst.

 

Terug naar index archief