JANUARI 2014

Zaterdag 4 januari stond de viering van het veertigjarig jubileum van Audax Klub Nederland op het programma.  's Morgens kon er nog gefietst worden.  Toon vd Broek heeft die rit voorgereden via Wouw, De Heide, Klavervelden en Woensdrecht, waar Peter Schoonen de eerste was in het nieuwe jaar die lek reed. Na Hoogerheide gingen ze via Huijbergen en Nispen naar Roosendaal terug. Totaal reden ze 56 km met 22 man. En 's middags werden er door 35 leden en hun partners alvast wat calorieën verbrand tijdens de 5 km lange wandeltocht onder leiding van Henk. Ondertussen liep vanaf kwart voor vier Huis ten Halve in snel tempo vol met de 141 personen die zich aangemeld hadden voor de jubileummiddag en -avond. Ze werden buiten verwelkomd door een groot jubileumspandoek en binnen door de Jubileumcommissie met de beste wensen voor het nieuwe jaar en 4 consumptiebonnen per persoon... Om kwart over vier werd de beamer gestart en konden de aanwezigen alvast genieten van AKN-foto's uit de afgelopen 40 jaar. Opvallend was wel dat de leden van het eerste uur nauwelijks veranderd waren; toch wel een bewijs dat fietsen gezond is!
Om kwart voor vijf opende de voorzitter het feest. Een speciaal welkom was er voor alle voorzitters die de club gehad heeft: Piet Brans (nog steeds lid), Geert van Tilburg en Rinus Roks. Daarna werden kort enkele opvallende punten aangestipt, zoals het feit
dat tot op dit moment in totaal voor meer dan € 83.000,00 kleding werd ingekocht waarvan de helft door de sponsoren werd betaald. De bestemming van het clubweekend 2014 wordt dit jaar het verre Rijs in Friesland (zie onder). Traditiegetrouw werden ook de dames die ons geholpen hebben bij de organisatie van de veldrit bedankt door hun een kleinigheidje aan te bieden: Annie van Sluijs (nog met vakantie), Ina van Krimpen, Hennie Feijns, Stien van Toren, Ilse Mathijssen, Bep Broodwinner, Ella van Zinnen en Ryanne Mathijssen en uiteraard was er ook een doosje voor Marian Buijk die bijna twee volle dagen met rookworsten en soepketels bezig is geweest.
Wim Hoogendam mocht daarna het jubileumprogramma bekend maken. Voor elk van onderstaande jubileumactiviteiten is een jubileumstempel ter waarde van € 3,- te verdienen, die besteed kan worden voor de aanschaf van nieuwe kleding, met een maximum van € 30,-.

• 4 januari nieuwjaarsreceptie; buffet
• 16 februari wandeltocht met mueslireep voor alle wandelaars
• 22 maart clubuitstap Bollenstreek met thuisblijverrit koffie en gebak.
• 7 april regelmatigheidsrit
• .. mei rit met aansluitend soep met brood en handboogschieten .
• 21 juni klimmersbrevet Purnode en thuisblijverrit.
• .. juli clubrit groep 1 en 2 samen 100 km op zaterdag. Feestrit met 1 consumptie onderweg
• 30 augustus deelname aan NK in Den Dungen
• .. september Van Krimpentoer groep 1 en 2 (met koffie en gebak)
• .. oktober clubrit groep 1 en 2 op zondag; traktatie worstenbrood
• 2 november veldrit organisatie
• 30 november Sinterklaasrit; traktatie speculaas

Voor de puzzel had Alfons een kwartier uitgetrokken, maar al binnen 2 minuten had Rini v.d. Westen de code gekraakt, waarmee hij een groot boodschappenpakket van de Spar in Rilland won.
Daarna was het tijd om te gaan genieten van het overvloedige warme en koude buffet. De foto's spreken voor zich!
Nadat iedereen genoeg gegeten had kon Pierre overgaan tot het bekend maken van de clubkampioen. Dat werd Toine van Oers, met John van Houten op de tweede en Kees Ruyten op de derde plaats.
Klik hier voor de uitslag van de tweede regelmatigheidsrit
Klik hier voor de complete uitslag van het clubkampioenschap

 

Daarna kon er weer aangeschoven worden voor een overheerlijk toetjesbuffet en tenslotte verzorgde Alfons het laatste deel van zijn opdracht in geheimschrift, waarbij loopshirts, fietsshirts en balpennen aan de gelukkige winnaars konden worden overhandigd. Om 10:00 uur was tenslotte iedereen voldaan weer op weg naar huis.

Klik hier voor de foto's van het jubileumfeest

Zondag 5 januari de ochtend na onze jubileum en nieuwjaarsreceptie, stonden om 9.00 uur bij Huis ten Halve onder een blauwe lucht, wat zon en (gelukkig) een temperatuur van maar 4 graden, zoals het hoort voor deze tijd van het jaar,34 leden aan de start. Groep 1 vertrok met Cees Mathijsen en Ilse met in totaal 21 leden voor een ritje van een kleine 60 kilometer richting het IJsboerderijke, langs Heiblok, Horendonk en  Lange Schouw naar Achtmaal. Daarna reden ze richting Zundert, Wernhout en St. Willebrord om nabij Bosschenhoofd kopvrouw Ilse af te zetten. Bij Huis ten Halve hadden ze toch de beloofde 60 km op de teller.
Groep 2 was elf man sterk en vertrok met Tonnie richting Woensdrecht om bij Non Plus Ultra een koffiestop te houden. Maar helaas, die waren gesloten, dus geen koffie. In Hoogerheide bij Boulevard hetzelfde verhaal: geen koffie, die sliepen nog. Ook het volgende adres was gesloten, geen koffie. En dat in West-Brabant!!! Er was nergens licht. Volgens Guus Meeuwis is er dat in in Brabant wel, maar dat zal wel in het Oosten zijn... Toch frappant dat zoveel AKN-ers na onze receptie deze ochtend aanwezig waren.
Groep 3 reed met 2 man, John en Leo, naar Wildert. Hun motto is en blijft: blijven bewegen, zeker in deze winterse periode.

Zaterdag 11 januari vertrokken groep 1 en 2 gezamenlijk met 33 man richting Nispen. Via de Brembos werd er teruggedraaid naar de Boterstraat en langs de Spellestraat in Wouw werden de koffiedrinkers van groep 2 volgens afspraak na nog een omweg afgezet bij de stop in Welberg. Groep 1 reed terug naar Moerstraten en via De Heide, om langs het vliegveld en achter Wouwse Plantage langs naar Nispen te koersen, waarna zij toch nog wat regen kregen op de terugweg naar Huis ten Halve. Daar kwamen zij met 56 km op de teller weer aan. Groep 2 reed terug via Kruisland en Gastels Veer. Zij hadden bij terugkomst 49 km weggetrapt. Later kwamen Leo, Willy, John, Cees van Sluijs en Henk ook weer terug. Zij hadden de pijlen voor de wandeltocht van zondag weer netjes opgeplakt. Zo waren er op deze regenachtige morgen toch weer 38 leden actief bezig geweest.

Het weer was zondag 12 januari perfect voor een mooie wandeltocht. Toen om 07.40 uur Rini Broeren en Cees Mathijssen de inschrijving openden was het tot 08.30 uur flink aanpoten om alle deelnemers van een startbewijs te voorzien. Het bleef tot 11:00 uur lekker druk, wat een mooi aantal wandelaars opleverde. 180 deelnemers liepen de 25 km met een eerste rust bij de Veehandel in Wouw (controle Christ de Rooy) en later was de tweede rust bij Tivoli in Nispen (controle vrouw van Tonnie Dekkers). Op beide locaties was het gezellig druk. Onder de AKN-leden waren er maar liefst 31 die de wandelschoenen hadden aangetrokken. 10 Ervan waren met hun partner. Zelfs durfden 3 leden het aan om de 25 km te wandelen, 8 op de 15 km en 20 deden de 12 km. Na afloop kreeg de organisatie veel lovende woorden over de mooie route en het goede uitpijlen. Met 9 man in de organisatie en nog 6 leden die na een fietstocht op bezoek kwamen waren er toch 46 leden actief deze prachtige zondag. Dan zijn de leden die met de Bidon een rondje Oesterdam reden nog niet meegeteld. Cees van Sluijs kreeg nog een extra verrassing want Jan had nog wat van het Nieuwjaarsbuffet voor hem bewaard. Bij de volgende wandeltocht op 16 februari is er een jubileumstempel te behalen. Hopelijk zijn de weergoden ons dan weer net zo goed gezind.

Zaterdag 18 januari vertrok groep 1 met Chris Sonke en Cees M. op kop voor een ritje wat gesouffleerd werd door de in het 2e wiel rijdende Wim Mouws. Zij reden met 24 man waaronder een aspirant-lid, via Horendonk verder België in. De plaatsen Nieuwmoer, Kalmthout, Wuustwezel en Achterbroek werden aangedaan om vervolgens via Jagersrust weer terug naar Roosendaal te rijden. Theo gaf na afloop aan bijna dronken te zijn geworden van al het draaien en keren. Na 60 km kwamen zij weer aan in het clublokaal, waar de Jarige Gerard Loontjens luid werd toegezongen.
Groep twee reed met 9 man een mooi rondje met de koffiestop bij De Roskam in Zundert. Zij hadden 55 km op de teller.
Ook Leo had weer zijn eigen rondje gereden.

Zondag 19 januari vertrok groep 1 met 16 man. Er werd eerst langs het huis van Jan Verbocht gereden. Daar hingen nog 2 pijlen van de wandeltocht. Die moesten eerst netjes opgeruimd worden. Via Nispen en de Brembos werd er via camping Zoomland langs Klavervelden en de Heimolen naar Non Plus Ultra gereden. Hier werd door de Onderstal het parcours van het WK opgezocht. Er stonden al een paar tenten geheel opgebouwd. Het Calfven werd deze keer als afdaling genomen om achter Ossendrecht door bij het Puts Meuleke weer uit te komen. Langs de groene Papegaai en de werkplaats van Jan Janssen-fietsen kwamen zij uit bij manege Stevenshof waar de finish was van de drukbezochte veldrit van Roparunteam 14-in-'t-uur. Na het voetbalveld van De Rimboe en Nispen kwamen zij weer terug in Roosendaal. Er waren toen 57 km afgelegd.
Groep 2 reed een rondje van 51 km via Huijbergen, met een koffiestop in Putte. Zij waren met 5 man en 1 vrouw.
Hans Mathijssen kwam voor een ritje in het bos, maar hij had de pech dat de crossers afgesproken hadden om de cross in Hoogerheide te gaan rijden. Hans is alleen op pad gegaan voor een rondje door de Rucphense bossen. 5 Man van de cross kwamen na afloop ook nog even langs en dat hadden ze goed gepland, want het was weer erwtensoepdag.
Ook Leo en John, die weer een eigen rondje reden, lieten zich de soep weer voortreffelijk smaken.

Zaterdag 25 januari konden de groepen vertrekken voor de clubrit nadat ALA op zijn fluitje had geblazen. Groep 2 vertrok deze dag als eerste. Zij vertrokken met 9 man via Nispen om later bij Non Plus Ultra te stoppen voor de koffie. Groep 1 vertrok in dezelfde richting. Met Cees M. en Eric op kop kon de rest van de 24 man sterke groep lekker uit de wind rijden. Al heel snel stonden zij 2 keer stil. Eerst voor de spoorwegovergang die dicht ging, maar zonder dat er een trein passeerde... Ze gingen gelukkig ook weer open en natuurlijk werd Chris Sonke als verdachte aangewezen! Een bocht later stonden ze alweer stil. Ditmaal omdat de achterband van Jacques v.d. Heijden lek was. Na wat draaien en keren kwamen ze in Essen-Hoek waar via de verbindingsweg de Kalmthoutse Heide werd aangedaan. Via Putte werd er nog een ommetje naar Zandvliet gereden. Terug naar Ossendrecht werd het Calfven deze keer als beklimming genomen. Via Huijbergen, waar groep 2 net 200 meter voor hen reed en bij de kerk rechtsaf ging. Groep 1 ging linksaf om achter Wouwse Plantage langs via Nispen met 59 km op de teller de rit te beëindigen. Groep 2 kwam 1 minuut later binnen. Zij hadden 51 km afgelegd. Gezamenlijk werd de voorzitter toegezongen vanwege zijn verjaardag eerder deze week. Hij kreeg van voorzanger Arnold zelfs een extra "Hoera!"

De leden die van een cross hielden hadden zaterdag al afgesproken om 08:30 uur te starten om de cross in Hoogerheide te rijden; maar alleen als het droog was. Nu viel er op zondagmorgen geen druppel regen, maar de crossers zaten om 08:45 uur netjes aan tafel te wachten om de wegrit mee te rijden (over watjes gesproken). Om 09:00 uur was het vertrek. Groep 2 besloot om mee te rijden tot de Welberg, waar zij zouden stoppen voor de koffie. Omdat Kees Ruyten en Tonnie Dekkers afwezig waren stonden zij wel een beetje onwennig aan de start. Met Eric en Toon op kop gingen er 22 man via Nispen naar de Brembos, terug naar de Boterstraat en zo verder naar de Spellestraat. Geheel volgens afspraak werd groep 2 in de Welberg voor de koffie afgezet. Zij waren met 2 man en 1 vrouw, maar zij kwamen van een koude koffie thuis, want het café was gesloten. Zij reden daarom verder via Steenbergen om tenslotte in Moerstraten bij café van Pul koffie te drinken. Groep 1 was daar al eerder gepasseerd. Zij reden verder via De Heide langs Stay Okay en over het fietspad langs het vliegveld. Daar kwamen zij ook nog wat mountainbikers tegen die de cross wel gereden hadden. Gezien het slijk op hun fietsen was het misschien toch geen onverstandige keuze van onze leden geweest om op de weg te rijden. Via Wouwse Plantage en Nispen werd er nog bij groep 2 aangesloten. Zij waren via Heerle teruggereden en hadden 45 km op de teller. Groep 1 legde deze dag 57 km af.
Groep 3 zat ondertussen al binnen aan de koffie. Vol trots vertelden zij dat zij iets meer dan 100 km hadden afgelegd. Zij waren echter met 4 man en hadden de kilometers bij elkaar opgeteld! Tonnie Dekkers kwam ook nog binnen. Hij was de Jubileumregelmatigheid van 6 april gaan verkennen. Hij had met 58,2 km de meeste kilometers afgelegd. Hij vertelde er niet bij waar hij vertrokken was, zodat de juiste afstand van de 1e regelmatigheidsrit nog even onzeker blijft.
De eerste aanmeldingen voor de Jubileumclubuitstap van 22 maart naar de Bollenstreek (120 km met halverwege een lange koffiestop met gebak) konden door Henk deze morgen al genoteerd worden.