APRIL 2014
Zaterdag 5 april vertrok groep 1 20 man sterk voor de clubrit Langs de Grenzen van Alfons. Samen met Chris Sonke leidde hij de groep over Nispen naar Essen en achter de Wildert langs de Waterleiding naar Huijbergen en zo naar Ossendrecht, waarna de grens tussen Brabant en Zeeland gepasseerd werd op weg naar Rilland. Vanaf Rilland werd slingerend door de polders met hun prachtige boomgaarden die in bloei stonden gereden. Op de Rillandseweg reed Pierre van Zinnen lek. Hij werd vakkundig geadviseerd hoe je een band moet verwisselen. Volgens Pierre was dat voordat de leden wisten dat hij aan zijn laatste jaar als voorzitter bezig is, wel anders. Hij moest zowaar nog zelf pompen ook! Na Waarde reed de groep naar Oostdijk, maar bij de rotonde reed Pierre alweer lek. Omdat hij geen zin had om weer te pompen werd deze keer maar een drukpatroon gebruikt. Terug ging het achter Krabbendijke langs naar de Oude Rijksweg, om daarna door Rilland naar de rust bij tennisvereniging "De Bathse Kreek" te rijden. Daar stond de dochter van Alfons en de penningmeester al klaar met koffie, thee en Audax appelgebak. Geen Haagse bakjes maar echte mokken! Sommigen moesten flink doordrinken om hun mok leeg te hebben toen het tweede bakje al kwam. Voor twee koffie en het appelgebak moest bij het weggaan € 3,25 afgerekend worden... Langs het spuikanaal en de golfbaan reden ze daarna naar de BASF, waar de grens met België genomen werd, en over de Noordlandbrug richting Zandvliet. Na de brug reed Janus lek en moest er dus weer gerepareerd worden. Natuurlijk werden bij Zandvliet de kasseien genomen. Bep had permissie om rechtdoor te gaan, maar haar voorbeeld werd gevolgd door nog 8 keienhaters. De rest reed wel in meer of mindere mate vrolijk over de kasseien. Na Berendrecht reden ze naar Putte, langs het lege café Het Witte Paard, door de Grensstraat naar Heide. Daarna reden ze langs Kijkuit naar Kalmthout en de Kalmthoutse Heide naar Nispen terug. Weer terug in Nederland konden degenen die op hun kilometerteller hadden gekeken al vermoeden dat er nog iets in het vat zou zitten, want in Nispen zaten ze pas aan 110 km. Voor de meesten was het echter een verrassing dat Alfons rechtdoor reed. Toen hij na de rotonde ook nog eens rechtsaf ging, in plaats van linksaf, was dat voor enkele leden teveel van het goede en sloegen zij linksaf. Zodoende werd nogmaals de grens naar België gepasseerd. Alhoewel oorspronkelijk niet in de route, werd Jacques v.d. Heijden thuis afgeleverd, waarna de groep via de Roosendaalsebaan de 125 km vol maakte.
Groep 2 reed met Kees Ruyten en Wim Mouws naar Rijkevorsel. Zij waren met zijn twaalven. De route voerde via Horendonk, Achtmaal en Loenhout naar Rijkevorsel. Bij de koffie hadden ze er 38 km op zitten. Met assistentie van Wim werd een mooie route om Rijkevorsel heen gevonden. Daarna reden ze naar Kasselree langs café In Holland en zo naar Hazeldonk. De Kettingdreef werd na de ontdekking van de week ervoor nogmaals gereden. Via Zundert en Schijf werd de 85 km vol gemaakt.
Zondag stond de jubileumactiviteit van april op het programma: de eerste regelmatigheidsrit. 7 Leden reden alleen, 9 als duo en 5 als trio. Totaal zaten dus maar liefst 40 leden op de fiets, die onderweg wel te maken kregen met lichte regen. Een wat aantrekkende wind en lange klinkerwegen zoals de Lage Donk richting Hoeven maakten het niet eenvoudig om het opgegeven gemiddelde goed te rijden. Na de tweede rit zullen we zien wie dat het best gedaan heeft. Willy en Jan Boeren slaagden er in om onderweg Janus kwijt te raken na een oversteek. Janus vond het tweetal niet meer terug en keerde op eigen houtje terug naar Huis ten Halve, waar hij 5 minuten na Willy arriveerde. Wat zou het mooi zijn als hij daar 0 strafpunten mee zou scoren!. De eerste consumptie was voor rekening van de jubileumcommissie en via een tombola werden ook nog Kees Ruyten (loopshirt), Wim Hoogendam en Tjebbe (fietsshirt) en Toon Jansen (vulpen) gelukkig gemaakt.
Zaterdag 12 april vertrok groep 1 20 man sterk voor de Hageland Classic, een prachtige tocht door de omgeving van Mol, Aarschot, Tielt, Molenbeek en Diest. Jörgen kon helaas niet mee, omdat bij Keller keukens zijn aanwezigheid dringend gewenst was. In zijn plaats ging Jacq van Benthem mee. Zaterdagmorgen vertrokken er 7 auto,s in de dichte mist voor de clubuitstap naar het Hageland. Bij de inschrijving was het een drukte van belang (3000 deelnemers). Om 08:45 uur konden ze vertrekken voor de tocht, Op dat moment was het nog steeds mistig en hadden Theo en Arnold toch wel spijt dat zij in de korte broek reden. Theo nam als toerleider meteen zijn verantwoording en zette zich samen met Cees M op kop van de groep. Na de eerste 25 vlakke kilometers was de splitsing van de 110 en 155 km. De groep werd mooi verdeeld: 10 leden, waarvan 2 dames, reden de 110 km. De eerste bevoorrading was voor beide groepen op dezelfde plaats. Na een mooie extra lus met het nodige klimwerk arriveerden de 155 km rijders daar na 58 km. Bij de rust was de andere groep al vertrokken. Gelukkig begon daarna de zon te schijnen. Na de rust ging het allemaal een beetje op en af, met soms slechte wegen en een drukke oversteek. Na 95 km was alweer de volgende bevoorrading. Ook deze keer was het met de nodige koeken en drank weer uitstekend verzorgd. Cees kreeg hier een sms van schoondochter Ilse dat zij lekker in het zonnetje aan de koffie zaten. Tijdens de rust hoorden ze een paar Belgen tegen elkaar vertellen dat ze maar gelijk op het kleine blad zouden vertrekken. Reed onze benjamin Mateo eerst altijd met eersten omhoog, daar kreeg hij het na de rust toch wat lastiger. De raad van de Belgen werd heel verstandig opgevolgd, want na de start konden ze meteen aan de enige kasseienklim van de dag met een maximum van 17% beginnen! De lus tot de volgende rust ging voor sommige AKN-ers rond Diest. Tijdens de rust na 135km werd er oude rockmuziek gedraaid. Dit was duidelijk niet Theo zijn keus; hij hield meer van Dikkertje Dap, Corry Konings en Franske Bauer. De laatste 21 km waren weer vlak en werden door Toine Martens en Toon Antens in een mooi tempo voorgereden. Bij aankomst om iets voor 16:00 uur zaten er nog een paar leden van de 110 km te wachten, omdat zij in de auto van de 155 km rijders ingedeeld waren. Benjamin Mateo vond het een mooie maar wel een zware tocht. Daar de kon de rest het wel mee eens zijn: een goed uitgepijlde en verzorgde tocht. Kortom een mooie clubuitstap!
De deelnemers waren:
110 km 155 km De 110 km-route
- Frans Landsbergen
- Gerard Loontjens
- Bep Broodwinner
- Wieger Broodwinner
- John van Houten
- Wil Roovers
- Ilse Mathijssen
- Arnold van der Maat
- Jacques van der Heijden
- Theo Jukes
- Chris Sonke
- Toine van Oers
- Wim Hoogendam
- Mateo Muijsenberg
- Cees van Sluijs
- Jacq van Benthem
- Toine Martens
- Toon Antens
- Cees Mathijssen
- Toon Jansen
Klik hier voor het fotoalbum van deze clubuitstap.
Groep 2 reed met Kees Ruyten en John de eerste helft van de thuisblijversrit op kop. Zij zijn met 24 leden, bij een optrekkende mist en een temperatuur van maar enkele graden boven nul, over Nispen naar de Wouwse Hil gereden en binnendoor naar de Heimolen. In Zeeland schijnt de zon altijd, dus de temperatuur werd al snel behaaglijk. Na Non Plus Ultra reden ze naar de brug bij Bath en langs het golfterrein en de BASF naar de rust bij café De Volle Ton in Zandvliet. Daarna reden Kees en nu Tonnie in plaats van John, via Berendrecht naar Stabroek, om via de Kleine Molenweg en de Waterstraat naar de Galgenstraat te rijden. Vandaar reden ze naar Kalmthout en over de Kalmthoutse Heide naar Hoek. Van Hoek uit reden ze richting Trapke Op, om over de Ouwerveldenweg weer in Nispen uit te komen met 80 km op de teller. Leo zat ze al op te wachten om voor zijn 78e verjaardag nog een rondje te geven. Uiteraard werd hij ook toegezongen. Leo had zijn eigen rondje van ca. 45 km gereden in een rustig tempo van rond de 23 km per uur.
Zondag 13 april stond de familie Mathijssen weer klaar om hun jaarlijkse rondje FF voor te rijden. Groep 1 had de eer om deze morgen met 25 man als eerste te vertrekken. Met vader en zoom Mathijssen op kop werd er via Jagersrust naar Achtmaal gereden. Hier reden ze achterdoor naar Wernhout, terug door het buitengebied naar Zundert en achterlangs naar Rijsbergen. Zo werd er verder gereden Naar Effen om via alle binnenwegen bij Sprundel op de weg naar Rucphen uit te komen. Zonder problemen waren zij om 11.00 uur met 68 km op de teller weer terug.
Groep 2 vertrok met Kees Ruyten en Henny aan de leiding met in totaal 8 personen naar een nog onbekend koffieadres. De dag ervoor was Kees uitgedaagd, dat het niet mogelijk was om koffie te drinken in Nieuw Vossemeer met ca. 50 km en rond 11.00 uur terug te zijn bij Huis ten Halve. Kees pakte de uitdaging graag op... Via Tolberg reden ze naar Wouw, waar Tjebbe het voor gezien hield en op eigen gelegenheid terug naar Roosendaal reed. Via de Schansbaan reden ze naar Halsteren en verder langs Kijkuit en langs het kanaal (Zeeweg) naar Nieuw Vossemeer. Daar hadden ze 26,5 km gereden. Koffie werd gedronken bij de familie Buijs, café “Voorwaarts”, in de Voorstraat. Hierna reden ze via de Platteweg naar Notendael en via de Oude Heijdijk door naar Steenbergen. Vanuit Steenbergen naar Welberg, Boomdijk, Vinkenbroek door Tolberg naar Huis ten Halve. Ook weer 26,5 km. In totaal kwamen ze zo aan 53 km en ze waren om exact 11.00 uur net voor Groep 1 bij Huis ten Halve terug. Groep 3 met Leo, John, Rini Broeren en Chris de Rooij, zat toen al aan tafel. Zij hadden tijdens hun tocht een koffiestop in de Wildert. Zij hadden een kleine 40 km afgelegd. Met Rini gaat het trouwens steeds beter, sinds hij tijdens een wandeltochtverkenning een te mooie spagaat had gemaakt.Zaterdagmorgen 19 april om 8.00 uur vertrokken 20 AKN- ers onder aanvoering van Wim Mouws en Chris Sonke voor een rit over het Bels lijntje. Het was koud 5 graden C. en er stond een lichte bries. Ze reden vanaf Huis ten Halve naar Schijf, Klein Zundert, Meersel Dreef, Strijbeek en zo naar Alphen. Voor Alphen werd Wim afgelost door Cees van Sluijs en de AKN-trein denderde met Stoker Cees en Meester Chris voorop richting Turnhout. (Meester werd en wordt nog steeds de machinist van de trein genoemd, stoker spreekt voor zichzelf). Het Bels Lijntje is 31,135 km lang en werd aangelegd door Grand Central Belge. Het is geopend op 1 oktober 1867. Op 7 oktober 1937 werd de reizigersdienst opgeheven en de goederendienst werd gesloten op 1 juni 1973. Het was een éénsporig baanvak met de volgende stations: Tilburg, Riel, Alphen, Baarle Nassau, Baarle Nassau grens, Weelde, Turnhout en Herentals. Van 1974 tot 1982 reed de Stichting Stoomtrein Tilburg Turnhout SSTT met de beroemde stoomlocomotief 3737 er een toeristentrein. In 1986 werd het baanvak afgebroken en in 1989 werd er een fietspad aangelegd. Ter hoogte van Kleine Kottaard- Oost werd een 13 meter hoge uitkijktoren gebouwd. De AKN-trein denderde door naar Turnhout (in Baarle Nassau was er nog een valpartij van Christ Couwenbergs, maar dat liep goed af), waar het jaagpad langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten werd genomen tot St. Josef. Hier werd gerust onder het genot van koffie met cake een klein borreltje met als toegift een vers gekookt ei i.v.m. Pasen, en dat alles voor 1 euro 50. Na de rust gingen ze verder langs het kanaal naar Sint-Lenaarts. Wim Mouws werd na Sint-Lenaarts afgelost door Toon Jansen. Langs Loenhout, Braken en daarna weer richting Achtmaal ging het terug naar Roosendaal. Met 125 km op de teller arriveerden ze weer bij Huis ten Halve.
Zaterdag 19 april vertrokken 11 leden van groep 2 met Kees Ruyten en Tonnie Dekkers op kop voor een ritje naar café "in Holland" Castelré. Het weer was goed. Half bewolkt. Bij het vertrek was de temperatuur nog 8 graden, die langzaam naar 14 graden zou oplopen. Via Horendonk zijn ze langs Nieuwmoer naar Achtmaal gereden. Van Achtmaal naar de Kalmthoutsebaan en langs Patersven richting Hoogstraten. Door Achtel naar Wortel en verder richting Castelré. Bij de rust werd vanwege Pasen iedereen nog op een echt gekookt eitje getrakteerd. Het eerste bakje koffie was voor rekening van Kees vanwege zijn verjaardag. Op deze locatie was ook de bevoorrading van de toertocht Grote Schelde Prijs. Wat een massa mensen waren er op de been. De terugweg ging door Hoogstraten en de Kleine Pintstraat naar de Gestelsestraat, waar bij Maxburg de snelweg A16 overgestoken werd. Via Maalbergen, Wernhout en Langeschouw ging het terug naar Roosendaal. Met 81,5 km op de teller zijn ze bij Huis ten Halve aangekomen.
Tweede Paasdag reed groep 1 met 27 man niet naar Waarde. Gerard zorgde voor een keurig tempo voorop. Via Nispen reden ze binnendoor naar Wouwse Plantage en daar rechtsaf naar de camping. Bij de Heimolen ging Frans vooruit om de weg af te zetten. Jan Buijk concludeerde daaruit dat de rit bijzonder goed voorbereid was, want de Moerkantsebaan was afgesloten aan de rechterkant, zodat Frans alleen de linkerkant in de gaten moest houden. Na Mattemburg kreeg Jacques v.d. Heijden Jan Buijk, Alfons, Toon Jansen en Jörgen zo gek om de kasseien van de Tweede Hogewaardse Dwarsweg te nemen. Jan reed daar niet hard, maar wel heel mooi overheen... Via de Stationsbuurt reden ze daarna naar de kassen van Limagrain, om buitendijks terug te rijden tot Bath. Bij de brug reed Alfons naar huis, want die moest nog een schutting gaan zetten. De rest reed samen terug naar Roosendaal, waarbij Gerard vanaf de tweede rij de koplopers tegen de wind in dirigeerde.
Groep 2 vertrok met John van Turnhout en Kees Ruyten aan de leiding om via Heiblok en Langeschouw richting Schijf te rijden. Ze waren met 10 leden. Daarna reden ze onderlangs Sprundel naar de Klein Zundertseweg en via de Wildert en de verbeterde Muizendreef naar de Klappenberg. Hier hebben ze nog een deel van de regelmatigheidsrit van 6 april nagereden. Via de Moerdijkse Postbaan en het Bouwluststraatje zijn ze naar camping Liesbos aan de Liesdreef gereden om koffie te drinken. Na de koffie reden ze langs Grauwe Polder en de Spundelsebaan naar St. Willebrord. Dan door de Bremstraat naar de Bernhardstraat en via de Heimolendreef, Langendijksestraat terug naar Huis ten Halve. In totaal werd 56 km gereden. De temperatuur was van 11 graden bij vertrek opgelopen tot 18 graden bij een heerlijk zonnetje.
Groep 3 reed met Leo en Cees van Sluijs een rondje van een kleine 40 km.
Zaterdagmorgen 26 april verzamelden zich 41 leden bij Huis ten Halve om aan het clubweekend naar Rijs te beginnen. Dim van Krimpen was blij te kunnen melden dat er voor het eerst in 10 jaar weer dames deelnamen en nog maar liefst 2 tegelijk! Bovendien kon hij melden dat de sponsoractie van de Rabobank onze club maar liefst 116 “likes” had opgeleverd; goed voor een bijdrage van meer dan € 400,-. Op weg naar Rijs in 10 auto’s (Rob Smits was al in de buurt van Rijs en kwam op eigen gelegenheid; Jan Buijk had eerst nog een feest in Huis ten Halve en kwam ’s avonds achterop) ging het gesprek over de lange droogteperiode en dat de volkstuintjes om water zaten te springen. Was het de Goden verzoeken? Dat zou in het verdere verloop van het weekend nog blijken! (Lees verder...)
De thuisblijvers reden zaterdag met John en Chris een rondje van 76 km. Het was heerlijk weer. Ze waren met zijn tienen en reden via Horendonk, Nieuwmoer, braken. Loenhout, Brecht en Sint-Lenaarts langs het kanaal naar Trapke op bij Brecht. Over de Schotensebaan en de Miksebaan reden ze naar Brasschaat, over het fietspad naar Kapellen en vanf Kalmthout slingerend terug naar Huis ten Halve.
's Zondags reden John en Tonnie op kop en ook nu weer waren ze met 10. Er moesten deze dag voor de thuisblijversgebakrit papkoeken gegeten worden bij Annette in de Wildert. Daar reden ze naar toe via de Dennenweg, Wouwse Plantage, Huijbergen, de Verbindingsweg, Kalmthout, Achterbroek en via de Handelaar. Na de pauze ging het terug langs Nieuwmoer, de Bosweg, Klein Venetië en Horendonk naar Roosendaal. Ook deze dag bleef het lekker droog...