MEI 2013

Zaterdag 4 mei was het ideaal weer om de 140 km lange Zeevruchtenroute te rijden. Omdat het voorjaar zo laat ingezet was, kon dit eerste weekend van mei ook volop genoten worden van alle perenbomen en kersenbomen die in bloei stonden. 21 Leden vertrokken met Alfons en Chris Sonke op kop, windkracht 4 á 5 tegen via de kortste weg, achter Mattemburg langs naar Rilland. Daar stonden de erepoorten al klaar en was de straat versierd, net als in veel van de andere Zeeuwse plaatsen waar de groep deze dag door kwam. Langs de zeedijk reden ze naar Waarde en bij Zwembad Den Inkel werd even een plaspauze ingelast. René ging richting zwembad staan plassen, maar had niet gezien dat daar zwemles gegeven werd. Hij kreeg dan ook het vriendelijke verzoek van de badjuf om de andere kant op te gaan staan... Langs de zeedijk ging het weer verder naar Hansweert en na het passeren van de sluizen reden ze buitendijks tot aan het praathuis van Kapelle. Door Eversdijk, met zijn prachtige herenhuis in Amerikaanse stijl, waarbij zowel Alfons als Chris meteen aan de negerhut van oom Tom moesten denken en daarna over de dijk reden ze naar 's-Gravenpolder.

Daar bezocht de helft ongewild de molen toen Chris een slingertje naar links maakte en Alfons uitweek. Na 60 km tegenwind was het voor de kopmannen fijn om zijwind en rugwind te krijgen toen ze in 's-Gravenpolder keerden en naar Kloetinge koersten, het dorp waar Chris een gedeelte van zijn jeugd doorbracht. Via het prachtige dorpsplein werd het dorp weer verlaten en reden ze naar het Goese Meer en Wilhelminadorp. Langs het Goese Sas kon weer buitendijks gereden worden tot Kattendijke en daarna over de dijk naar Wemeldinge. Met dit mooie weer was het daar al meteen erg druk met duikers, die onder water op zoek gingen naar mooie zeevruchten. Bij hotel Smits in Wemeldinge was de rust gepland. De helft ging op het terras in de zon zitten, de andere helft wilde geen kou riskeren en ging binnen zitten. Alle deelnemers konden daar een sticker in hun boekje bijplakken. Na een half uur kon weer op de fiets gestapt worden. Door de Yerseke Moer, waar Arnold genoot van de natuur (het was wel bij de konijnen af dat hij twee hazen aanzag voor konijnen) werd Yerseke bereikt, waar natuurlijk langs de oude oesterputten en de moderne mosselbedrijven gereden werd. Daarna reden ze langs het Kaasgat binnendoor langs de Goversweg (hoeveel mensen kunnen zeggen dat er een weg naar hen genoemd is?) naar Oostdijk. Links van de dijk (Chris dacht links van de spoorlijn: waar het hart vol van is...) en door Krabbendijke kwamen ze weer bij de Oude Rijksweg. Bij Rilland werd weer het viaduct genomen, maar deze keer werd meteen linksaf geslagen om langs het Zuidhof naar de Bathseweg te fietsen. Na de brug sloegen ze linksaf richting Woensdrecht en reden ze binnendoor naar het viaduct. Na Non Plus Ultra ging het recht omhoog tot Hoogerheide en werd de Rijzende Weg gelaten voor wat die was. Christ vertrouwde het niet en dacht bij elke zijstraat dat ze alsnog omhoog zouden gaan, maar dat was dus niet het geval. Langs het vliegveld reden ze daarna naar Huijbergen en zo door naar Wouwse Plantage. Daar sloegen ze af naar de Mariabaan om via Nispen naar Roosendaal terug te keren.

Groep 2 vertrok om half negen onder aanvoering van Kees Ruyten en Tonnie met in totaal 17 leden voor een ritje van ca. 80 km. Het was nog maar 11 graden maar de zon beloofde de temperatuur omhoog te brengen. Vanuit Huis ten Halve vertrokken ze naar Nispen. Vanuit Nispen via de Dennestraat naar Wouwse Plantage. Vandaar via de Kerkstraat naar de Bleijdenhoeksestraat en zo verder langs camping Zoomland naar Bergen op Zoom, langs de Binnenschelde naar het Schelde-Rijnkanaal . Koffie werd gedronken bij Non Plus Ultra en van daar reden ze via Hoogerheide , Calfven en Zandvliet naar Putte. Door Putte werd langs de grens gereden naar Kalmthout en via de Kalmthoutse Heide terug naar Roosendaal. Met toch nog 83 km op de teller zijn ze bij Huis ten Halve aangekomen. Groep 2 kon zodoende om iets na 12 uur de 77e verjaardag van Jos Vos vieren.

Zondag 5 mei stonden 21 leden bij Huis ten Halve gereed voor het gebruikelijke zondagochtendritje. Diverse trouwe tweevoeters waren echter niet aanwezig. Als we goed geïnformeerd zijn deden deze ochtend 8 leden mee aan de Classico Boretti. De geplande oparit kon nog niet doorgaan i.v.m. het nog-niet-opa-zijn en de nog steeds aanwezige pijnlijke blauwe plekken van John. Besloten werd om met z’n allen, dus groep 1 en 2 samen, met Tonnie naar de visputten oftewel volgens het stempeltje “Taverne Forelvijver Den Beiaard” te rijden. Bij vertrek was het nog maar 10 graden, maar geleidelijk werd het korte broekenniveau gehaald. Via Horendonk en Achtmaal reden ze naar Loenhout. Vandaar over de volgens Jos Dierks wel 5 mogelijke viaducten over de A16 naar Den Beiaard. Heerlijk in het zonnetje werden 2 bakjes koffie genuttigd en daarna reden ze weer terug via Zundert en Schijf naar Huis ten Halve. Daar hadden ze in totaal 63 kilometers afgelegd. Bij Huis ten Halve had Leo zijn eigen geplande 49 km afgelegd. Deze ochtend wel alleen. Cees van Sluijs had met zijn “eigen groep” een ritje via de Kalmhoutse Heide gereden, want thuis ontdekte Cees dat hij een lekke band had en dus de start om half negen niet meer kon halen. Eigenlijk was de lekke band tijdens het clubweekend ontstaan, want Cees had daarna niet meer gereden. Geen officiële lekke band dus, maar we houden Cees scherp in de gaten voor wat betreft het lekke banden klassement!!!

Zaterdag 11 mei reden 14 leden de clubuitstap in de Bollenstreek die door Piet Langelaan uitgezet was en door hem samen met Wim Mouws voorgereden werd. Na ontvangst met koffie in het clubhuis van Avanti in Alphen aan de Rijn werd door het plassengebied van het Groene Hart, langs de prachtige slootjes met knotwilgen en de molens koers gezet naar Lisse. Bij Roelofarendsveen gingen de regenjasjes aan bij het eerste buitje van de dag. Gelukkig werd het daarna weer droog en konden ze zonder verdere nattigheid naar Lisse rijden. Daar stond bij RTV De Bollenstreek de koffie al klaar. Na de rust ging het de tweede 60 km dwars door de Bollenstreek. Volgende week sluit de Keukenhof, worden de bloemen gekopt en kunnen de bollen ondergronds gaan groeien, maar nu stond door het late voorjaar alles nog volop in bloei, wat een prachtig gezicht was natuurlijk. Ook nu werd er af en toe van boven wat hemelwater op de groep los gelaten, maar dat mocht de pret niet drukken. Bij de brug over de ringvaart bij Bennebroek waren de slagbomen al omlaag toen de groep eraan kwam, maar de brugwachter deed speciaal voor ons de slagbomen even omhoog. Waar kom je dat nog tegen tegenwoordig!? Terug bij Avanti kon er lekker gedoucht worden en kregen alle deelnemers van Piet nog een consumptie aangeboden. Op zijn beurt werd Piet onder lovende kritieken bedolven en werd dat bezegeld door twee dikke kussen van Ilse, de rondemiss voor de gelegenheid!

Met Kees Ruyten vertrokken om half 9 in totaal 13 leden voor de thuisblijversrit. Deze keer werd besloten een ritje naar St. Jozef te maken. De wind kwam vanuit het zuidwesten en de temperatuur was slechts 12 graden. Verscheidene leden reden met korte broek. Via Horendonk en de Ellewaardweg ging het eerst naar Achtmaal. Langs Wernhout en de Mereltjesstraat door de Maalbergen en over de A16 naar Achtel. Het toeristische Achtel van de bovenkant en onderkant bezocht en toen door naar Rijkevorsel en de koffie in St. Jozef. Onderweg moest toch nog even worden gestopt om het regenjasje aan te trekken. Het begon al een beetje te regenen, maar toch waren ze niet al te nat toen ze bij St. Jozef aankwamen. Na de koffie regende het nog steeds. Het verzoek aan Kees was dan ook om niet de 100 km vol te maken, maar de rit in te korten. Na een klein halfuurtje fietsen werd de lucht vanuit het westen blauw. Kees koos uiteraard die richting om toch nog eventjes het zonnetje mee te pakken, zodat iedereen droog thuis kon komen. Janus zag het onderweg al niet zitten. Regen en kou dat heeft hij in het verleden al te vaak meegemaakt. Waar blijft de zomerse warmte? Met bijna 90 km op de teller werd er uiteindelijk toch nog een aardig ritje gedaan.

Bij afwezigheid van de geblesseerde John hebben Cees Mathijssen en Toon Jansen zondag 12 mei de rit voor deze dag overgenomen. Besloten werd om samen met de drie aanwezige leden van groep 2, onder leiding van Geert, tegen de wind in te vertrekken, langs Nispen naar de Brembos. Robert Buyle reed daar lek en dat is alweer voor de vierde keer dit jaar. Groep 3 in de persoon van Leo reed hier vrolijk zwaaiend voorbij. Jacques v.d. Heijden reed bij de Wouwse Tol lek. Kort achter het crematorium bij Bergen op Zoom had de groep Leo weer ingehaald. Verder werd over de oude Zeeuwse weg naar Non Plus Ultra gereden. Deze keer werd er geen koffie gedronken, maar reden ze door via de polder naar Ossendrecht. In de polder reed eerst Jörgen lek en na een lange reparatie was het 200 meter verder Christ Couwenbergs die de volgende lekke band noteerde. Besloten werd om de kortste route naar huis te rijden. Tussen Ossendrecht en Huijbergen werden de 23 deelnemers nog op een flinke regenbui getrakteerd. In het clublokaal werden de jarige Arnold en Jörgen nog toegezongen. Tenslotte kwam ook Leo binnen, die kon melden dat ook hij nog lek gereden had. De meeste leden vertrokken deze dag vroeg huiswaarts om thuis moeders eens goed te verwennen.

Om 8 uur vertrokken zaterdag 18 mei 17 leden om Tholens mooiste van Louis Mouws te rijden. Wim Mouws en Wim Hoogendam namen de kop. Het was amper 10 graden en dat viel Rini wel tegen, dus ging hij in Nispen thuis even snel zijn bodywarmer aan doen. Via Huijbergen reden ze daarna naar Ossendrecht, waar de eerste vlaggen voor de doorkomst van de Roparun op Tweede Pinksterdag al uithingen. Door de polder ging het daarna naar de brug bij Bath, waar Wim Mouws lek reed. Na even gecontroleerd te hebben of er geen zwembad in de buurt was, maakten de meesten gebruik van de gelegenheid voor een plaspauze. Na 8 minuten kon er weer verder gereden worden, nu met Toon Jansen naast Wim Hoogendam voor de rest van de rit op kop, langs het kanaal naar de Oesterdam. Op de Oesterdam reed Jacques v.d. Heijden lek, maar ondanks ijverig speuren kon hij geen oorzaak ontdekken. Buitendijks werd er daarna verder gereden en een paar kilometer voor St. Maartensdijk werd de polder weer opgezocht en na Scherpenisse, met een heuse klim in het dorp, kon in Stavenisse koffie gedronken worden bij " 't Packhuys" aan de haven. Na de rust reed Jacques al snel zijn tweede lekke band en in St. Annaland zijn derde. Voor de zekerheid werd toen de buitenband maar vervangen door een vouwbandje. Vóór de molen van Oud-Vossemeer nam Janus, na alle oponthoud door de lekke banden, de kortste weg naar huis. De rest van de groep kon nog voor Oud-Vossemeer stoppen voor een lekke band van Toine v. Oers. Met deze vijfde lekke band was het leed wel geleden en kon zonder verdere onderbreking naar Roosendaal gefietst worden via Tholen, De Kladde, richting Welberg, richting Moerstraten, Spellestraat en Boterstraat. Vanaf daar namen Jos Dierks en Pierre de kortste weg naar huis en rijdend door de Bergen sloeg zo de een na de ander af. Uiteindelijk arriveerden alleen Toon Jansen, Wim Mouws en Alfons nog bij Huis ten Halve om iets voor twee uur.

Met Tonnie en Ad van Iersel vertrokken om half 9 negen leden voor een ritje van 83 km. Zij reden via Nispen en het Everlandweggetje terug naar Roosendaal, door de Tolberg en langs voormalig chauffeurscafé 't Anker naar Kruisland en zo over de Langeweg richting Steenbergen. Langs de Welberg reden ze daarna naar het kassengebied van Steenbergen en via 't Laag weer terug richting Moerstraten. Daar werd met 39 km op de teller gerust bij café Van Pul. Daarna reden ze langs De Heide, over de Moerkantsebaan naar Huijbergen en daarna weer terug richting De Wildert, om via Horendonk en Nieuwmoer weer naar Huis ten Halve te rijden. Omdat Jörgen nog geen kasseien gezien had, werd speciaal voor hem over de Doelstraat terug gereden.

Op een mooie Pinksterdag reed groep 1 helemaal naar Vinkeveen... Alleen was het niet zo'n hele mooie Tweede Pinksterdag, want het motregende en Vinkeveen was een beetje te ver. Alfons nam deze ochtend de rit van groep 2 van John over, maar met alleen Jos Vos als kandidaat meerijder werd al vlug besloten om bij Kees Ruyten aan te sluiten. De twee toerleiders gingen op kop en met in totaal 11 man reden zij een ritje van 63 km, dat een verkorte versie van de rit van groep 2 op zaterdag was. Het kassengebied bij Steenbergen en het laatste stuk via De Wildert werden weggelaten en Willy reed tussen Welberg en Moerstraten lek, maar verder kwam het ver overeen. Bij terugkomst zat Leo, die met groep 3 gewandeld had, al aan de koffie en even later kwam ook Christ de Rooy nog even gezellig een bakje koffie doen. Omdat hij 4 mei 66 was geworden moest hij natuurlijk ook nog toegezongen worden door het AKN-koor!

Ondertussen in het hoge noorden bij de Elfstedentocht....:

Zaterdag 25 mei is groep 2 met 12 man vertrokken richting Tolberg, via 't buitengebied tussen Wouw en Kruisland reden ze door de Boonhil naar Welberg. In Steenbergen was het zeer druk door de Koos Moerenhout Classic die ze dan ook regelmatig tegenkwamen op hun route. Zij gingen via de Koeveringsedijk, Korte(n)dijk naar Notendaal en zo naar de Heense Molen. Na 2 keer de Zeelandweg gekruist te hebben kwamen ze aan in Nieuw Vossemeer na 38 km, waar ze gerust hebben bij Café Voorwaarts. Na de koffie reden ze de brug over richting Tholen, over de mooie kronkelende dijkjes naar de brug bij Tholen. Nadat ze toch al verschillende keren bergop en -af waren gereden kwam daar ook nog de Spinolaberg bij. Over Vrederust reden ze tenslotte richting Wouwse Tol en de Brembos terug naar Roosendaal. Met 82 km op de teller kwamen ze daar aan!

Groep 1 reed uiteindelijk 19 man sterk met Cees Mathijssen de 145 km lange Hoekse Waardtoer. Via Zegge reden ze eerst naar Oudenbosch, om daar de rest van de familie, Janus en onze vrienden uit Hoeven op te pikken. Tot aan het Hellegatsplein reed Toon Jansen met Cees op kop. Daarna nam Cees van Sluijs het van hem over. Deze keer werd het eiland tegen de klok in verkend. Richting Strijensas moest de groep een minuutje of 10 aan de kant voor de Ronde van de Hoekse waard. Een mooie gelegenheid dus voor een plaspauze. Na het passeren van de prachtig gerestaureerde brug bij Strijensas reden ze langs de Wacht naar 's-Gravendeel en zo door richting Maasdam.
Bij koffiepunt40 was de eerste koffiestop gepland. Daar werd de koffie geserveerd met een koffielikeurtje en een bakje slagroom. Vaste theedrinker Alfons zat er jaloers naar te kijken en kreeg daarop spontaan van Ilse haar likeurtje en slagroom. Het tweede rondje ging er daarop ook weer vlot in! Voor Cees van Sluijs die een tafeltje voor zichzelf had, stonden bij het weggaan diverse lege glaasjes; hij werd dus niet vergeten. Bij het weggaan merkte Toon Antens dat hij een lekke band had en moest er dus even gewacht worden. Ondertussen werd naast de groep een vrachtwagen met schapen en lammetjes in de wei gelost, wat een mooi schouwspel was. Daarna ging Alfons met Cees op kop en werd koers gezet naar Puttershoek. daar is van de voormalige suikerfabriek alleen nog de originele schoorsteen te bewonderen. Over de mooie weggetjes langs de dijk reed de groep over de Heinenoordtunnel naar Oud-Beijerland. Daar moest een schapenpad ontweken worden. Door de stad was het even wat manoeuvreren over het industrieterrein en langs het centrum, maar daarna kon de rustige buitendijk weer opgezocht worden. Zo werd de westelijke kant van het eiland gerond, waar Cees van Sluijs de kop weer overnam van Alfons. Bij het Hellegatsplein werd de tweede koffiestop gehoude nbij de Banaan. Die waren blij met ons, want met het koude weer was de zaak akelig leeg. Na de koffie kwam Alfons weer mee op kop. Vanuit de start demarreerde Mathieu vol de brug op, om zijn conditie even te testen. Via Dinteloord reed de groep richting Stampersgat, waar Janus de kortste weg naar huis nam. Even verderop namen Pierre en Jac de kortste weg naar Hoeven en bij het Gastels Veer verliet Christ de groep. Via Tolberg reden ze terug naar Huis ten Halve, waarbij de een na de ander afboog naar Huis. Uiteindelijk kwamen Cees, Cees, Alfons, Jörgen en Ilse als enige aan bij Huis ten Halve. De gedroomde Leffe moesten ze echter missen, want Huis ten Halve was gesloten...

Groep 1 vertrok zondag 26 mei met 15 man. Toerleider Gerard ging voor zijn 2e poging net niet naar Waarde. Samen met Cees Mathijssen op kop werd er naar Nispen gereden. Net voor de De Lind moest Gerard nog uitwijken voor een overstekende kip. Op weg naar de Brembos zette de toerleider al gauw Toon Jansen mede op kop. Na de Wouwse Plantage ging het verder naar de Heimolen en de oude Zeeuwse Weg. Via de Stationsbuurt werd het mooiste stuk van de route opgezocht, langs het water naar het nauw van Bath. Via Non Plus Ultra werd er via Hoogerheide koers gezet naar Huijbergen. Net op weg naar Hoek reed Theo Jukes daar nog lek. Via Nispen waren ze na 72 km weer bij het clubhuis.

Bij afwezigheid van Tonnie Dekkers reden Ad van Iersel en Wim Schot met groep 2 een rit via Ossendrecht. Toen zij om 09:30 uur bij Non Plus Ultra stonden was de deur nog gesloten. Er werd door de polder verder gereden naar Putte waar er koffie gedronken werd bij het Witte Paard. Via België ging het terug naar Roosendaal waar de 8 man en 1 vrouw aankwamen met ook precies 72 km op de teller. Bij binnenkomst zat Tonnie al aan de koffie. Hij had alleen een rondje gereden, omdat hij met een lekke band stond toen hij thuis weg wilde rijden. Omdat de lekke band voor de start was, telt deze niet mee voor het klassement. Ook groep 3 zat op dat moment al aan tafel in de persoon van Leo. Hij had besloten om vanwege de harde wind maar te gaan wandelen. John van Turnhout was ook op de afspraak: hij trakteerde vanwege de geboorte van zijn kleinkind en zijn verjaardag volgende week. Uiteraard werd er nog even voor hem en de kleinzoon gezongen. Frans van Geloven was de laatste die na zijn overwintering ook nog even een bakje koffie kwam drinken.