MEI 2012

Zaterdag 5 mei waren de weersvoorspellingen niet zo gunstig, maar de thuisblijvers hebben altijd ongelijk dacht Pierre, dus hij was een van de 11 leden die van start ging bij Huis ten Halve voor de 150 km lange clubrit Rondje Zeelandbrug van Wim Mouws. Naast Wim deed Cees Mathijssen het kopwerk. Bij Rilland werd Alfons (als enige in korte broek) opgepikt en meteen gestopt om de regenjasjes aan te doen. Na Yerseke begon John de Koning op te zien tegen een dag vol regen en wind en keerde om. Jacques v.d. Heijden vergezelde hem daarbij. Op kop werd Wim daarna regelmatig afgelost door Toine van Oers, Toine Martens en Toon Jansen. Tot Kattendijke bleef het zachtjes regenen, maar toen daar gestopt werd voor een plaspauze begon het echt hard te regenen. In Wilhelminadorp moest er voor de open brug gewacht worden. Daarbij viel het Wim tegen dat hij "geen enkel vrouwke" buiten zag om ons koffie en een droog plekje aan te bieden. Het duurde tot voorbij de Zeelandbrug, die met windkracht 4-5 op kop genomen moest worden, voordat het weer wat zachter ging regenen. Daardoor waren al heel wat vingers, tenen en voorhoofden verkleumd. De groep was dan ook blij dat ze in Oosterland met hun natte spullen het chauffeurscafé binnen mochten. Dat was geen enkel probleem, ook al waren ze net klaar met de hele zaak uit te dweilen. Een groep van 35 toerfietsers uit Gilze-Rijen was ons namelijk net voorafgegaan. De radiatoren werden omgetoverd tot droogrekken en de vloer in een zwembad. Ondertussen smaakte de warme thee, koffie en chocomel heerlijk. Christ de Rooy werd, toen iedereen weer wat opgewarmd was, luid toegezongen voor zijn 65ste verjaardag. Ook al was het buiten droog geworden, iedereen was het met Wim eens dat het beter was om niet via Willemstad maar via de Philipsdam terug naar Roosendaal te rijden. Dat scheelde weer 15 km. Pierre had expres zijn fiets vooraan en niet op slot gezet, in de hoop dat hij weggehaald zou worden, maar hij stond er nog steeds toen ze weer buiten kwamen. Terwijl Gerard zich met het liedje "When the going gets tough, the tough get going" moed bleef inzingen, bleef het buitengewoon droog tot Roosendaal en stond Wim Hoogendam zowaar nog op het punt om te verklaren dat de thuisblijvers toch ongelijk hadden. Christ reed net voor Tolberg nog lek, waarna Alfons alsnog de eerste 30 km van de rit kon gaan rijden.

Groep 2 is zaterdagochtend vertrokken met 8 man om achter Kees Ruyten een ritje van ca 80 km te gaan maken. Na ca 4 km ter hoogte van de Langendijksestraat en Krampenloop draaide Geert Lazeroms vanwege de motregen al af. Bleven nog over: Kees Ruyten, Henny Manniën, Ad van Iersel, Tonnie Dekkers, Jos Vos, Ad Lambregts en Henk Verschuren. Even later stopte het met regenen. Via de Langendijksestraat reden ze naar Rucphen en Etten-Leur en vanuit de Leur langs de Leurse Vaart naar Zevenbergen. Langs het oude suikerfabriek reden ze daarna naar de Achterdijk, Nieuwe weg en Lapdijk. Aangekomen bij het chauffeurscafé de Gouden Leeuw in Zevenbergse Hoek werd er koffie gedronken met appelgebak. Het eerste rondje koffie was van Jos vanwege zijn 76ste verjaardag. Toen ze weer konden vertrekken stond het te miezeren. Na Moerdijk werd via het nieuwe fietspad langs de Frisostraat naar het bedrijventerrein Moerdijk gereden . Via Klundert naar Zwingelspaan en Fijnaart naar de witte brug bij Stampersgat en daarna door Stampersgat naar het Gastels Veer en langs de Vliet naar de Westrand. Ad werd thuisgebracht bij de Wouwseweg en via de Fuist zijn ze nat bij Huis ten Halve aangekomen. Toen ze daar afgestapt waren werd het droog, zoals gebruikelijk. Wederom werden er deze dag dankzij Kees Ruyten wegen bereden waar ze nog niet geweest waren. Toch knap!

Ook zondag 6 mei stond Kees klaar om een rit voor te rijden. Deze keer zijn clubrit Fantasia met groep 1. Hij kreeg 15 man mee voor zijn 70 km lange rit. Het was weer vrij fris, maar wel de hele ochtend droog. Zoals gewoonlijk zocht Kees weer alle minder bekende weggetjes op. Deze keer in de buurt van Welberg. In Nispen werden ze nog gesignaleerd door enkele AKN-leden die bij Tivoli een extra pauze ingelast hadden tijdens hun Servais Knaven. Theo, Rini, Jörgen en Cees zagen het glimlachend aan.

Groep 2 reed met Geert Lazeroms een clubrit richting Den Elsakker. Met elf man vertrokken ze op tijd bij Huis ten Halve. Samen met Rini v/d Westen reed Geert, met een flinke tegenwind, op kop. Er waren een stuk of vijf collegafietsers met hun kringloopfietsen bij: Jacques v. Benthem, Jacques v.d. Heijden, Jan Buijk, Willy v. Toren, Peter Schoonen en Arnold v.d. Maat. Willy zelfs in het originele eerste clubshirt van AKN. Ondanks het rijden met toeclips reden ze de rit uit zonder valpartijen. Je weet het maar nooit met die museastukken. Gelukkig hadden ze geen kasseienstroken in deze rit, want dan weet je niet hoe laat je thuis bent. Hoewel Cees v. Sluijs en John met groep 1 meereden, hadden ze in deze groep ook niet misstaan met hun in AKN-kleuren opgespoten stalen frames.  Net buiten Roosendaal keerde Rini v/d Westen huiswaarts. Hij had problemen met zijn knie. Daarna werd samen met Tonnie op kop, de weg vervolgd. Via de A58 zijn ze naar Hoeven gereden. Dan door het Palingstraatje, waar Jac Embregts hen nog uitzwaaide, door de Hoevense Beemden, de Leur, Zwartenberg en langs de Mark naar het koffieadres Den Elsakkers. Arnold v/d Maat was onder de indruk van deze rit. Hij had in het natuurgebied een korhoentje gezien. Na de koffie zijn ze lekker windaf gereden via de Langeweg, de fietsbrug bij Zevenbergen, weer door de Hoevense Beemden, Hoeven langs de A58 naar Huis ten Halve.
Aldaar zijn ze om 11.45 uur met 68 km op de teller gearriveerd. Bij het begin was het wel wat koud maar daarna goed fietsweer. Er waren geen lekke banden.

O ja en Leo formeerde in zijn eentje groep 3 voor een ritje van 40 km!

Over retro gesproken.... 1985

Zaterdag 12 mei reed groep 2 8 man sterk een ritje van 80 km via Nispen naar Heerle, Welberg, buitenom naar Dinteloord (waarbij ze de werkzaamheden aan de A4 vermeden) en zo naar Willemstad. Daar werd bij 't Pumpke koffie gedronken. De prijs van € 2,- per bakkie viel wel wat tegen, maar volgens de cafébaas moest hij wel zijn prijs verhogen omdat anders de andere horecazaken zouden gaan mopperen... Na de rust reden ze via Noordschans, Klundert en Zevenbergen naar de Lamgatse brug en linksom naar de (inmiddels al aardig aan het vervallen) molen en zo naar Oudenbosch. Daar draaiden Pierre en Jac af naar Hoeven, zodat ze met zijn zessen weer in Roosendaal aankwamen.

Groep 1 reed de Eilandentocht Tholen. Deze rit werd traditioneel door Louis Mouws georganiseerd en ook nu had hij een belangrijk aandeel in de gewijzigde route. Deze wijzigingen werden veroorzaakt door werkzaamheden aan de Oesterdam en bij de Steenbergse vliet die het voor wielrijders niet mogelijk maken om daar te passeren. Om 8 uur hadden zich 20 enthousiaste leden gemeld om deze tocht te rijden. Als voorrijders fungeerden Bas Koopmanschap en Wim Hoogendam. Vertrokken werd in de richting Nispen om vervolgens via de Westelaar, Boerenweg en Halsteren Tholen te bereiken. Daar was al afscheid genomen van Jacques v.d. Heijden die voor “zaken” naar Steenbergen was afgeslagen, zodat ze met 19 man de tocht verder vervolgden. Die bracht hen langs de Oosterschelde en vervolgens door het polderlandschap langs Scherpenisse, Poortvliet en St. Maartensdijk naar Stavenisse waar de koffie genuttigd werd in het bekende cafe ’t Pakhuis. Dat er daarvoor een extra lus werd gemaakt bij Smerdiek werd alom geaccepteerd, daar ze toch aan de nodige kilometers moesten komen. Na de pauze werd koers gezet naar St. Annaland om vervolgens via Oud Vossemeer langs het Schelde-Rijnkanaal de oversteek ter hoogte van St. Philipsland te maken. Door de diverse polders werd de tocht voortgezet om uiteindelijk na 125 km bij Huis ten Halve te arriveren. Daar werd door enkele leden onder het genot van een consumptie nog even nagepraat, waar Cees van Sluijs constateerde dat de koekjes daar toch wel erg klein werden. O ja, dat Janus van Breugel onderweg nog een keer lek reed mocht de pret niet drukken.

Zondag 13 mei mochten op moederdag toch nog 34 AKN-ers (even) de fiets pakken voor een ritje. 7 Leden gingen naar Moergestel voor een retrorit. Jan Buijk had een compleet programma gemaakt, waarbij naast de 3 rondjes van 16 km ook de zegening van de rijwielen en  het oefenrondje voor de kiss-miss opvielen. Mieke ging ook mee, maar onduidelijk was of ze voor de gezelligheid meeging of als kiss-miss... Jacques v.d. Heijden had voor de zekerheid alvast maar een tube om zijn nek gebonden en was er dus ook helemaal klaar voor. Verder gingen er nog 7 AKN-ers op stap met groep 2, die voorgereden werd door Tonnie. Dus bleven er nog 20 leden over die met Cees Mathijssen een rondje Willemstad wilden rijden. In hun midden een echte kersverse piloot, want sinds deze week mag Rini Broeren hogesnelheidstreinen besturen. Theo deed samen met Cees de kop en was samen met Alfons de enige die geen lange broek droeg. Geen wonder, want 's ochtends vroeg was het maar 2°C. Maar met een lekker zonnetje erbij voelde het in de loop van de ochtend toch lekker aan. Cees reed via het Gastels Veer naar Stampersgat, waar Frans van Geloven lek reed en de route iets aangepast moest worden vanwege de plaatselijke wielerronde. Via Dinteloord reden ze daarna naar Helwijk en terug naar Stampersgat waar Cees zich verbaasde dat daar ook alweer een wielerkoers was. Daarna ging het over de dijk naar Oudenbosch en Zegge. Daar moest nog even om de braderie heen gereden worden. In de Donken reed Janus nog lek. De groep mocht doorrijden van hem, maar Wim bleef toch achter om te assisteren. Bij Huis ten Halve trakteerde Jörgen de aanwezigen op een drankje (maar geen thee of koffie) ter ere van zijn verjaardag.

Vanwege de leuke reacties nog een retrofoto uit 1985

Zaterdag 19 mei waren er vanwege het Hemelvaartsweekend diverse AKN-ers op verschillende fronten actief, maar toch waren er nog 17 leden die de clubrit Reimerswaal reden. Alfons kreeg vooraan assistentie van Robert Buyle. Via Tolberg, Heimolen en Mattemburgh werd Zeeland bereikt. Voor de liefhebbers werd de Hoogewaardse Dwarsweg opgezocht. Robert, niet bekend ter plaatse, bleek geen liefhebber achteraf van de kasseien. Henk, Jacques v.d. Heijden, Alfons en Toon Jansen wel. Via de Stationsbuurt ging het door de Reimerswaalse polders naar achtereenvolgens de Reimerswaalse highlights het Lange Gat, de Weel van Waarde, de molen van Waarde, het Kaasgat, de Grintweg en het beschermd natuurgebied de Yerseke Moer. Na een korte plaspauze kon vanaf de radarpost aan het kanaal door Zuid-Beveland het hele kanaal afgereden worden tot aan de radarpost van Hansweert. Na een stukje buitendijks werd daarna de koffiestop bij het dorpshuis van Kruiningen opgezocht. Rini van Geel verloor onderweg zijn armstukken, maar ging ze toch maar even oprapen ook al was het zonnetje zo lekker dat de temperatuur al richting 20 graden ging. In het dorpshuis kregen ze hun eigen zaaltje toegewezen en na de koffie en het schrijven van een beterschapkaart voor Frans Peeters kon na een half uurtje aan de tweede etappe van 65 km begonnen worden. Van Kruiningen tot Waarde en van V.d. Have tot Bath werd weer buitendijks gereden en daarna ging het langs het golfterrein naar de BASF, Zandvliet, Berendrecht, Putte, Heide, Kijkuit, Kalmthout en de Kalmthoutse Heide terug naar Roosendaal. Robert gaf bij Putte de kop over aan Toon Verstraten en Peter verliet de groep na de Kalmthoutse Heide om de kortste weg naar huis te nemen. Nog voor twee uur kon bij Huis ten Halve het hier en daar opgelopen vochttekort aangevuld worden.

Zaterdag 19 mei om half negen vertrok Tonnie Dekkers met de 2e groep voor een rit van tussen de 80 en 100 km. Met Tonnie waren er nog 7 fietsers aanwezig. Het weer was goed. Ze vertrokken richting St. Jozef naar de welbekende koffie, advocaatje met slagroom en het plakje cake. Andere koeken of gebak hebben ze niet. Zonder lekke banden keerden ze met 90 km op de teller terug bij Huis ten Halve.

Zondag 20 mei meldden zich 20 personen bij Huis ten Halve om achter John de rit naar St. Lenaarts te rijden. We misten ook deze dag diverse vaste mede-clubleden. De ene groep (6 leden) deed mee aan de Vierdaagse Hoeven en een andere groep (5 leden) reed een van de trappistenritten van La Trappe bij Tilburg. Het was goed weer. Ca 15 graden en dus hadden diverse leden hun zomeroutfit aan: korte broek, kort shirt en geen overschoenen. Even dreigde het nog te gaan regenen, maar dat bleef hen gelukkig gespaard. De route ging via Essen, Nieuwmoer en Wuustwezel naar Brecht en zo naar St. Lenaarts. Vandaar ging het weer terug naar Loenhout en Nieuwmoer, om uiteindelijk via Essen weer naar Roosendaal te koersen. Na 15 km hadden ze de eerste lekke band. Eric Langelaan was de gelukkige. Even later wederom een lekke band van Eric. De 2e van deze dag. Janus stelde Eric gerust met de opmerking dat hij afgelopen woensdag 3 lekke banden achter elkaar had gehad. Dus Eric wees op je hoede. Terug bij Huis ten Halve hadden ze 63 km op de teller.

De mannen van groep twee vertrokken met acht man, waaronder Jan Withagen. Samen met Geert ging Kees Ruyten op kop. Via Nispen reden ze richting Trapke Op door de Schouwenbaan, langs Klavervelden, de A58 over, via de Heide en 't Laag naar het koffieadres café-slijterij van Pul in Moerstraten. (Voor menig fietser begint Van Pul een vast koffieadres te worden.) Henny Manniën reed na 15 km lek. Met Jan Withagen ging het goed tijdens de rit. Hij is nog aan de chemo maar voelde zich goed. Ook de helm die Jan deze keer had opgezet misstond hem niet. Na de koffie ging de terugweg door de Krabbenweg en Kruisland langs het Anker en door het Everlandjewegje, dat net opnieuw geasfalteerd was, naar ons clubhuis Huis ten Halve, waar ze om 11.20 uur met 58 km op de teller aankwamen.

Groep 3 bestond uit welgeteld 1 persoon: Leo Notenboom vertrok vanuit Huis ten Halve voor een ritje van ca. 45 km en was om precies 11.00 uur terug bij Huis ten Halve.

Deze foto's kregen we van oud-voorzitter Rien Roks toegestuurd. Ze zijn gemaakt tijdens het eerste AKN-clubweekend naar de Ardennen

Zaterdag 19 mei reed groep 1 met Wim Mouws naar Scherpenheuvel om daar hun zegeningen te tellen. Met 9 man werd vertrokken en Jacques v.d. Heijden sloot voor Schijf als 10e man aan. Toon Antens en Wim Mouws reden voorop via schijf naar Zundert, Meer, Hoogstraten en Rijkevorsel. Bij Hoogstraten reed Toine v. Oers op een kei en dus lek. Voor Rijkevorsel nam Wim Hoogendam de kop over van Wim Mouws en verder ging het naar Vlimmeren, Wecheldersande, Vorselaar, Kinsbergenpad naar Grobbendonk. In Bouwel reed Mathieu Sebregts lek en terwijl er gerepareerd werd vond Jacques v.d.Heijden vlakbij café ’t Hoekske (met een leuke uitbaatster) waar gerust werd. Ze beloofden bij terugkomst weer langs te komen. Na de rust reden ze verder via Noorderwijk, Olen, de Abdij van Tongerlo en Westerlo richting Averbode Zichem naar Scherpenheuvel. Voor Olen reed Wim Hoogendam 2 keer lek (spijker en staaldraadje) en bij het pompen molde Toon Antens de pomp van Cees v. Sluijs (hij wil deze graag declareren bij de penningmeester). Na een kwartier rust in Scherpenheuvel werd hetzelfde traject omgekeerd gevolgd naar café ’t Hoekske in Bouwel. Na deze rust ging het verder via Grobbendonk, Pulle en Pulderbos naar Zoersel. Hierna via Westmalle, Brecht, Loenhout, de oude grens, Achtmaal en lange Schouw naar Huis ten Halve. De afstand was 188 km, er waren 4 lekke banden, het was warm weer en een mooie rit. Tenslotte was er nog een pluim van Wim voor de koprijders Wim Hoogendam en Toon Antens.

Groep 2 reed met 13 man een clubrit naar Meersel Dreef. Onder hen o.a. Alfons, Theo en Arnold die vanwege verplichtingen in de middag deze keer niet mee konden met groep 1. Alfons deed samen met Kees de kop. De route voerde door Zundert vrij direct naar Meersel, waarna Kees er via een mooie lus voor zorgde dat er zo'n 45 km op de teller stond toen bij Martens gestopt werd voor koffie op het terras. Geert reed in die extra lus ter hoogte van Hazeldonk nog wel even lek, dus die was daar niet zo blij mee. Toen de heerlijke kersentaart en vlaaien uitgeserveerd werden, waren er toch nog enkele leden meer die dat niet wilden laten passeren. Na het tweede rondje koffie en thee, waarbij Gerard en Frans werden overgeslagen omdat ze niet bij de groep zaten, kon weer terug naar Roosendaal gekoerst worden. Via Wernhout en Achtmaal werd om 12:15 uur de 85 km vol gemaakt.

Zaterdag is ook door een groep van 10 Audaxleden de 200 kilometer van de Koos Moerenhout Classic gereden. Het was een geweldige rit met prachtig weer. Piet Langelaan en Wil Roovers reden nog lek maar gelukkig voor hen was het geen officiële Audaxrit en telde deze niet mee voor het lekke bandenklassement. Dit was de eerste 200 km van Jörgen en Ilse. Voor Ilse was de Rijzende Weg wel heel zwaar. Na afloop was haar commentaar: "Dit nooit meer..." Gelukkig stond Koos zelf de deelnemers op te wachten en dat maakte dan weer veel goed!

Tweede Pinksterdag werd met 21 man de clubrit Zuidwest gereden, waarbij Cees Mathijssen met Theo Jukes op kop ging en via Heimolen en Mattenburgh naar Non Plus Ultra reed. Via de nieuw geasfalteerde Damesweg reden ze naar het kanaal en een stukje langs het kanaal om tenslotte bij de brug naar Rilland over te steken. Terug ging het via Ossendrecht naar Calfven, Hoogerheide en de Onderstal, langs de vliegbasis, achter Wouwse Plantage naar Nispen en zo terug naar het clublokaal. Met prachtig weer en geen lekke banden was het weer een geslaagde ochtend.

Groep 2 reed deze dag een ritje wat uitgezet was door Toos van Turnhout. John en Tonnie controleerden dit "Solex-toertje" van 58 km via Visdonk, Nispen, Essen, Kalmthoutse Duintjes en De Wildert. Daar werd koffie gedronken, waarbij Piet Brans zich ook nog even aansloot. Na de koffie reed Piet nog mee tot Nieuwmoer, waarna de rit afgemaakt werd onder Horendonk langs naar Essen. Aan deze rit werd deelgenomen door 10 leden, waaronder weer Jan Withagen. John reed wel even verkeerd, bij een boer het erf op, maar dat kwam omdat die boer het pad afgesloten had... volgens John. John zoekt het nog uit! Leo tenslotte reed op eigen houtje 50 km.

              

Hoe retro deze foto's zijn, valt te betwijfelen....