MAART 2012

Traditioneel was het weer ongekend druk de openingsrit van het nieuwe zomerseizoen. Maar liefst 42 leden kwamen kijken of Cees van Sluijs vrienden kon verwelkomen op zijn openingsrit "Rondje Roosendaal". Zodoende vestigden 43 leden een nieuw clubrecord. Samen met Chris op kop reed Cees zijn traditionele rondje dit jaar tegengesteld en dat ziet er dan meteen weer heel anders uit. Net buiten Roosendaal werd na enkele tegenliggers heel verstandig besloten om op de weg te gaan rijden. Zo kreeg Jacques al meteen het bewijs dat er op de voorjaarsvergadering goed naar hem geluisterd is. In Rucphen kon Jörgen verheugd melden dat hij een lekke band had, zodat hij dat klassement als leider ingaat. Daarna werd het rondje verder vervolgd via Boschenhoofd, Oudenbosch en Oud-Gastel. Daar zorgde het verkeerslicht voor een splitsing van de groep, waarbij sommigen eerst keurig voor het rode licht wachtten en er later alsnog doorheen reden. Ach ja het is altijd weer even wennen zo'n nieuw seizoen... Vooraan werd keurig het tempo wat gedrukt, zodat de achterblijvers snel weer bij waren. Via Kruisland, Moerstraten, Wouw en Heerle kon daarna koers gezet worden naar Nispen. Daar zorgde het spoor nogmaals voor een splitsing van de groep, maar deze keer bleef iedereen keurig wachten voor het rode licht! Met 60 km op de teller en een gemiddelde van precies 25 km/u werden bij Huis ten Halve de fietsen weer op slot gezet en kon er door iedereen tevreden teruggeblikt worden op deze openingsrit. Met 13 °C en weinig wind hebben we dat wel eens anders meegemaakt bij een openingsweekend.

Zondag was het de beurt aan John van Turnhout om met zijn ritje naar Wuustwezel het zomerseizoen een vervolg te geven. 24 Man sterk reed hij samen met Cees v. Sluijs naar Essen en daarna "slingerdeslang" naar Nieuwmoer, buitenom onder Loenhout door naar Wuustwezel. Deze eerste 30 km zat de wind behoorlijk tegen, maar gelukkig was het de hele ochtend wel droog. Achter Wuustwezel langs ging het daarna terug naar Nieuwmoer, Essen, De Wildert en Kalmthoutse Hoek naar Roosendaal. Tonnie reed met 8 man van groep 2 naar biljartcafé Havermans bij Zundert, om daar koffie te drinken. Groep 3 in de personen van Willy en Henny vertrok om 9:00 uur en reed op goed geluk richting Wuustwezel, om te kijken of ze groep 1 toevallig misschien niet toch tegen zouden komen. Dat was niet het geval. Terwijl op de parking van Huis ten Halve de Kaaimannen hun tent hadden opgeslagen om de deelnemers aan hun stadscross te bevoorraden, genoten de AKN-ers binnen van hun bakje koffie na afloop.

Zaterdag 10 maart reed Alfons de clubrit Zuidwest met in totaal 31 leden. Groep 2 (of was het groep 3 ?) bleek een eigen rit te rijden. Zij reden met zijn vijven onder leiding van Ad en Kees een rondje van 60 km. Via Kalmthout reden zij naar 't Witte Paard in Putte voor een bakje koffie en daarna reden ze nog even via Zandvliet en Ossendrecht voordat ze terug koers zetten naar Huis ten Halve. Groep 1 reed ondertussen via Wouw naar Bergen op Zoom. Bij het viaduct over de A4 verloor Toon het contact met de groep toen hij stopte om zijn handschoenen uit te doen en een sanitaire stop te maken. Omdat niemand in de groep dat opgemerkt had reed de rest gewoon door en Toon ging op goed geluk naar Tholen. De groep reed echter via de molen bij Halsteren naar de Kop van 't Hoofd in Bergen op Zoom en via de weg langs het Schelde-Rijnkanaal naar de Kreekraksluizen. Zo vroeg in het seizoen is het daar nog goed te doen met de schapenkeutels. Daarna werd even een sanitaire stop ingelast. Via Völckerdorp en de Boompjesdijk ging het naar Ossendrecht, Calfven, Hoogerheide, Jagersrust en Huijbergen naar Essen Hoek om daar nog even van de kasseien te proeven. Wil koos vlak daarvoor al een scherp gepunte steen uit om overheen te rijden. Dat leverde hem een lekke band op en een gedeelde eerste plaats in het lekke bandenklassement. Via de Ouwerveldenweg reed de groep naar Nispen. Pieter had nog even problemen met zijn bracket, maar door te blijven trappen bleef alles heel.

Klik hier voor het fotoalbum van deze clubrit.

Zondag 11 maart was het om 8.30 uur heel druk bij Huis ten Halve. Het weer was perfect. Ca 9 graden, een beetje wind en volop zon. Henk Verschuren had onderweg naar Huis ten Halve geconstateerd dat zijn km-tellertje scheef op het stuur van zijn crossfiets stond. "Nee Henk het tellertje staat niet scheef, maar je stuur. Het stuur heeft een verloop van diameter vandaar dat hij scheef staat!" volgens Cees Mathijssen. Oké, Henk leunde een beetje voorover op zijn stuur en dat boog rustig naar beneden mee. Nee, het brak nog net niet af, maar fietsen was onmogelijk geworden, dus toch maar terug naar huis om de racefiets op te halen. John had vandaag zijn rit naar Steenbergen van ca. 60 km. Voor groep 2 zou volgens het clubblad John voorrijden, had echter met Geert Lazeroms zijn rit voor komende zondag gewisseld, maar omdat Geert ziek was geworden werd deze rit door Kees Ruyten overgenomen. John vertrok met 24 man richting Steenbergen. Net zoals vorige week, waarbij John de Ponydreef onder Wuustwezel inreed, om na enige honderden meters te constateren dat over los zand met de racefiets niet te rijden valt, had John ook vandaag een verrassing in petto. De Zuidzeedijk was halverwege afgesloten. Vooraf werd er wel met bebording aangegeven dat de weg voor doorgaand verkeer afgesloten was. Maar je hebt in het peloton altijd goede adviseurs en die gaven dan ook duidelijk aan dat doorrijden geen probleem was. Een omleiding was dus een feit. Zand, grind, rijplaten. Hoe komen we hier door. Ze zijn er toch gekomen, bij het Sluizen-complex Boven-Sas. Voor velen onbekend terrein. Via de Bovensasweg naar de Kruislandsedijk en dan door naar de rotonde bij Steenbergen. Dwars door Steenbergen en dan via Moerstraten terug naar huis. Ben Wesseling had nog stukken aan zijn cranckstel en is eerder op eigen gelegenheid naar Huis ten Halve teruggekeerd. John we zullen deze rit in gedachten houden!!

Kees Ruyten vertrok in eerste instantie met 9 AKN-ers richting ergens anders heen. Had het wel goed bekeken. Hij zette de oudste (Ad van Iersel) van de groep en de jongste (Jörgen) op kop en ging achter hen in tweede positie rustig soufleren hoe zij moesten rijden. Een goed voorbeeld voor ons: als je een rit kent, hoef je zelf niet voor te rijden. Je kunt in het 2e wiel ook aangeven hoe we moeten rijden.

Henk had intussen zijn racefiets thuis opgehaald en reed richting Steenbergen om een spoor te vinden van de groep van John. Onder Welberg op de Groenedijk kwam hij de groep van Kees tegen en toen hij hierbij aansloot kwam het totaal van Kees dus op 10. Koffie werd gedronken bij slijterij van Pul in Moerstraten. Op het moment dat ze binnen zaten kwam de groep van John voorbij. Ze hadden de fietsen van groep 2 niet gezien, want die stonden in de zijgang. Nog geen 2 minuten later kwam de derde groep van Audax voorbij: Pierre Lasaroms en Jac Embregts. Groep 2 is via ’t Laag, Schansbaan, de Heide, Klavervelden en Wouwse Plantage teruggereden naar
Huis ten Halve. Bij het uitrijden van Wouwse Plantage, op de hoek Schouwenbaan/Heistraat had Leo Notenboom nog een lekke band. Met het hogedrukpompje van Kees kon er voldoende druk in de nieuwe band gepompt worden, zodat ze in het zonnetje rustig hun weg naar huis konden vervolgen. Arnold van Tilburg was vrijdag 9 maart jarig geweest en dat vierde hij bij Huis ten Halve door aan iedereen een consumptie aan te bieden. Hij werd hierna uiteraard luidkeels door ruim 30 AKN-ers toegezongen terwijl ook de Bidon ondertussen bij Huis ten Halve in hun nieuwe outfit was gearriveerd.

Om half negen zijn er ook nog 3 AKN-ers vertrokken om hun laatste veldrit te rijden. Zij vertrokken vanuit Essen voor de Spek en Slik cross.

Zaterdag 17 maart om 9:00 vertrok Chris Sonke samen met Toine Martens en nog 36 renners voor een rit door de Zuid-Westhoek. Tjebbe was al ruim voor half negen aanwezig. Hij voelt zich de laatste tijd zo goed dat hij absoluut geen rit meer wil missen, dus dacht Tjebbe: "Ik zal maar bijtijds aanwezig zijn!!!" Gerard Loontjes was na een knieoperatie ook weer van de partij en hij zocht een goed wiel (nl. dat van René) op zodat hij goed meekon, ondanks dat hij vier weken niet op de fiets had gezeten. Petje af Gerard... Over de mooie brede Westbrabantse wegen met een twijfelend zonnetje, een beetje fris dat wel maar de zon vergoedde veel, reden ze via Nispen langs de Brembos en Westelaarsestraat richting de Wouwse Tol. Na de passage van de Rijksweg A58 werd linksaf geslagen richting Boerenweg, de spoorweg gepasseerd en verder richting de Moerkantsebaan gereden. Na de Moerkantsebaan hebben ze bij camping “de Heide” de Bemmelenberg genomen en gasterij “Avalon” aan hun linkerzijde laten liggen. Op het eind ging het weer de spoorweg over en langs de “Zanderijen” richting jeugdherberg “Klavervelden”. Via camping “Uit en Thuis” op de Heimolen reden ze ging achterlangs Mattemburg naar Woensdrecht. De bedoeling was om via de Rijzende Weg te gaan, maar in verband met Gerard werd daar van afgezien. Dus de singlespeedrijders werden hier ook ontzien. Bij Non Plus Ultra reden ze de polder in naar Ossendrecht en via het Hageland naar de Putseweg en via Jagersrust naar Huijbergen en Nispen. Aangekomen bij Huis ten Halve hadden ze 70 km gefietst en tijdens de koffie of ander vocht werden er weer plannen gesmeed voor a.s. woensdag. Chris had voor allen ter herinnering nog een leuke sticker, die in het poëzieboek (toerboek) kon worden geplakt.

Groep 2 reed met Tonnie Dekkers met aan zijn rechterzijde Ad van Iersel, richting Meerseldreef. Ze waren met acht man. In Meerseldreef werd uiteraard koffie gedronken bij Martens. Het 2e bakje koffie is er gratis als je met 10 man bent. Dus onze twee leden uit Zevenbergen, Henk Ulehake en Wim Stoop, sloten zich bij de rust bij het achttal aan en zodoende klopte het aantal van tien: 2e bakje koffie gratis! Met 75 km op de teller en een rustig gemiddelde van ca. 23 km p/uur kwamen ze bij Huis ten Halve aan. In totaal waren deze dag dus 46 man actief binnen Audax bezig.

Zondag 18 maart waren er om half negen in totaal 36 fietsers aanwezig. Theo Jukes had zijn rit naar Breda en John had van Geert Lazeroms de rit overgenomen om richting België te gaan. Theo vertrok met in totaal 20 man en naast hem Cees Mathijssen richting Breda. Theo meldde nog wel dat de afstand geen 70 km maar 72 km zou zijn. Maar een afwijking van 5 % is geoorloofd... Vanuit Huis ten Halve zijn ze naar de Zundertseweg gereden. Via de Onyxdijk en Flintdijk naar de Rucphensebaan en verder naar Bosschenhoofd. Toen ze vanuit de Zwaantjesdreef de Parallelweg van de Rijksweg opdraaiden kreeg Jacques van der Heijden een lekke achterband. Stukje glas! Met Arnold van der Maat als mental coach kon Jacques aan de slag. Nadat de vele adviezen opgevolgd waren, het achterwiel eindelijk gemonteerd was en Jacques zijn handen had schoongeveegd aan een polletje bermgras met rondom volop hondendrollen (volgens Arnold), kon de rit voortgezet worden. Via de Pagnevaartdreef in Bosschenhoofd naar de Bovenstraat en de Heul in Hoeven. Na de Heul richten Etten-Leur. Bij het Strooienhuis werd linksaf geslagen en daarna door de polder naar Etten-Leur gefietst. Door Etten-Leur Noord ging het naar de Liesbosweg en zo onder de A16 door, waarna ter hoogte van de Media Markt de kruising werd overgestoken en door Princenhage en Heuvelplein naar het Mastbos werd gereden. Via de Overasseweg ging het daarna naar Effen. Voor Effen sloegen ze linksaf om zo langs de Autosnelweg bij Hazeldonk naar de Overassebaan te gaan. Hier moest Theo zijn route aanpassen vanwege een gestremde doorgang i.v.m. een wielertrainingsrit. Maar dat is geen probleem voor Theo, die enkele kilometertjes meer. Bij Stuivesand werd de doorgaande weg overgestoken en richting Klein Zundert gereden. Via Klein Zundert en Schijf kwamen ze bij Huis ten Halve aan met, jawel, 76 km op de teller.

Groep 2 is met John op kop richting België gereden. In totaal met 14 personen. Een grote groep dus. Koffie werd gedronken in de Wildert. Alsof ze het wisten, ook Jan Buijk, kwam Annette met een schaal vol belegde broodjes, meer pistoletjes. Belegd met kaas, eiersalade, krab etc., te veel om op te noemen. Het was namelijk halfvasten en dat moet gevierd worden. Jan slaagde er slechts in om er vijf naar binnen te werken. Dat er deze keer meer dan grote belangstelling was, kan men nu wel begrijpen. Ze moeten voorinformatie hebben gehad, maar we doen het nog wel een keertje over! Voor de rust had Tonnie nog een lekke band. Ruim na elven waren ze terug bij Huis ten Halve en dat met 53 km op de teller.

Bij terugkomst in Huis ten Halve hoorden we het vreselijke nieuws van Rob Smits:
De Bidon zou om 9.00 uur vertrekken. Rob was aangekomen bij Huis ten Halve werd onwel en viel. Meteen zijn de andere Bidonners hem te hulp geschoten. Het was zelfs zo erg dat hij gereanimeerd moest worden. Nadat 112 was gebeld, was de politie snel ter plaatse. Even later arriveerden de twee ambulances. We hoorden dat Rob na het reanimeren een beetje aanspreekbaar was. Hij kon gelukkig zijn naam zeggen. Rob is voor verder onderzoek naar het ziekenhuis. Gelukkig waren er anderen nabij toen het gebeurde. We wensen Rob en zijn naasten sterkte de komende dagen.
Daar Rob ook lid is van Audax zullen we alle leden de komende dagen op de hoogte houden.

Tijdens de laatste veldrit in Roosendaal waren Bas, Peter Schoonen en Hans Mathijssen van de partij om bij Thor de cross t.b.v. de Roparun te sponsoren.

Zaterdag 24 maart hebben 24 thuisblijvers een ritje van 80 km gereden met een rust in Meerseldreef. Het was een mooie rit o.l.v. Kees Ruijten met mooi weer en geen lekke banden.
Ook bij de clubuitstap naar de Parel van het Pajottenland stonden 24 leden aan het vertrek. In Liedekerke waren zij niet de enigen, want de organisatie kon maar liefst 2600 deelnemers verwelkomen. Afgesproken werd dat ze het tempo niet te hoog zouden leggen. Cees en Cees, onze twee zwagers, gingen de eerste 75 km op kop. Daarbij kregen ze al snel het mountainbikegevoel, waarbij je constant anderen inhaalt en zelf ingehaald wordt. Door de grootte van de groep was het achteraan af en toe behoorlijk aanpoten om de gaatjes dicht te rijden. Vanaf het begin ging het heerlijk golvend op en af. Bergop kreeg Pieter geregeld een duwtje in de rug, zodat hij ook goed kon volgen. Op een gegeven moment bleef Willy wachten op Jan, die naar zijn mening achterop geraakt was bij een van de klimmetjes. Jan was echter (de enige keer die dag) juist naar kop van de groep gereden. Zodoende stond iedereen enkele kilometers verder een minuutje of 10 stil om te zorgen dat er weer met een complete groep doorgereden kon worden. De eerste bevoorrading was in Graty, waar wafels, koeken, bananen en sportdrank de eerste honger en dorst stilden. Bij de splitsing van de 110 en de 130 km kozen Willy, Jan en Jacques v.d. Heijden voor de kortste afstand. Dat had Pieter ook wel gewild, maar hij zat middenin de groep en zag het niet. Zo maakte hij de extra lus van 20 km dus ook mee. Een bijzonder staaltje van in-de-groep-rijden maakten ze mee toen een grote groep motorrijders passeerden: zij hielden alle verkeer op de zijwegen tegen, maar dwongen bovendien alle tegenliggers om de kant in te gaan. Tegenliggers die dat niet deden werden tot stoppen gedwongen en alsnog gemaand om de berm in te gaan...

Al vrij snel reed Cees van Sluijs lek in een gat. Die zaten er genoeg in het wegdek, dus het was constant goed opletten. De volgende die lek reed in een gat was Jacques v. Benthem. Jacques kreeg van Piet Langelaan het aanbod om de band te verwisselen. Piet zag echter over het hoofd dat de binnenband tussen velg en buitenband zat en bij het oppompen klapte dan ook prompt de band. Het bleek een Colombiaanse binnenband te zijn, want hij zat nog vol met wit poeder...! Op de plaats waar de 110 en de 130 km weer bij elkaar kwamen was een café met terras en jawel hoor daar zaten onze 3 korte-afstandrijders al prinsheerlijk op het terras. Natuurlijk kon er nog makkelijk 21 man bij in het café en op het terras. Jan deed in commissie nog het nodige bedieningswerk en nadat de boterhammetjes op waren ging de complete groep weer op weg voor de laatste 55 km. Alfons nam voorin de plaats in van Cees v. Sluijs. De constante opeenvolging van heuveltjes zorgde er voor dat er regelmatig een splitsing in de groep kwam, zodat er af en toe even gewacht moest worden door de snelleren. Na 105 km was de tweede bevoorrading, maar voordat de groep daar aankwam werd er eerst nog door 3 leden tegelijk lek gereden op een stalen profiel in het wegdek van een viaduct. Cees van Dongen, Janus v. Breugel en Toon Jansen waren de gelukkigen. Het voordeel was wel dat de groep maar 1x 10 minuten hoefde te wachten! Bij de tweede bevoorrading werd maar kort gestopt, maar gingen er behoorlijk wat koeken en bananen naar binnen. Voor de laatste 25 km had niet iedereen evenveel energie meer over, zodat de verschillen na elke klim wat groter werden en er steeds gewacht moest worden. In het slotstuk zat nog een echte klim, die wel enkele kilometers lang was. Afgesproken werd dat er nu doorgereden zou worden tot de finish. Er werd dan ook behoorlijk aan getrokken op kop door met name Cees, Peter en Toine. Toch lukte het het merendeel om mee te gaan en / of aan te klampen tot de finish. Daarna smaakten de consumpties extra lekker. Bovendien werden er door de organisatie grote zakken met niet-verkochte broodjes kaas en preparé uitgedeeld, die dankbaar werden aanvaard. Zo konden sommigen voor hun € 4,- inschrijfgeld voor € 6,- aan broodjes naar binnen spelen. Tel uit je winst!

Aan deze clubuitstap werd deelgenomen door:
Alfons Govers, Ben Wesseling, Toon Jansen, Peter Schoonen, Robert Buyle, Theo Jukes, Eric Langelaan, Toine v. Oers, Dim v. Krimpen, Pieter Vrolijk, Janus van Breugel, Willy van Toren, Cees Mathijssen, Cees v. Sluijs, Henk Verschuren, John v. Houten, Jacques v. Benthem, Jan Buijk, Wim Hoogendam, Toine Martens, Piet Langelaan, Jacques v.d. Heijden, Cees v. Dongen en Jan Bakker

Zondag reed groep 1 met 21 man o.l.v. John van Turnhout en Cees v. Sluijs onder winters aanvoelende omstandigheden een rit van 61 km, uiteraard naar België. Deze keer stond Loenhout zonder koffiepauze op het programma. Groep 2 was met 10 man. Zij reden samen met Tonnie een mooi ritje, met koffiestop. Deze dag waren er geen lekke banden.

Zaterdag 31 maart vertrok groep 1 met 26 man, met Cees Mathijssen en Wim Mouws als vervanger voor Chris voorop richting Horendonk voor de 120 km lange Omloop van de Baronie. Na Lange Schouw, Achtmaal en Ostayen reden ze naar Wernhout en verder achter Zundert langs over Oekel naar Galder, Strijbeek en Chaam. Via de Gilzeweg ging het naar Gilze, waar de snelweg werd overgestoken naar "De vijf eiken" in Rijen. Na 60 km arriveerden ze iets voor half elf, maar het café was al open. Na de rust reden ze via Dorst en de Seterse bossen naar Teteringen en de Vrachelse hei. Daarna over het Wilhelminakanaal naar Terheyden. Na Terheyden nam Frans Peeters het kopwerk van Wim over. Via den Elsakker, Liesbos, Zandspui, de Wildert, Scherpenberg (Wim sloeg voor Scherpenberg af richting Rucphen) en Schijf kwamen ze bij  Huis ten Halve. Het was een rit zonder lekke banden of andere problemen.
Voor groep 2 waren 8 AKN-ers present om achter John van Turnhout een ritje van ca 80 km te gaan rijden. Het was fris ca. 8 graden bij vertrek. John vertrok met Jos Vos op kop via Horendonk en de Ellewaardweg richting Achtmaal. er werd in het peloton al gezegd: “ Jos Vos op kop....: hij voelt zich als een jonge God”, (Jos wordt 1 mei 76 jaar). Maar even later keerde hij toch achterin het peloton terug. Vanaf Achtmaal en Kalmthoutsebaan reden ze naar Braken. Vanaf Braken naar Loenhout en St. Lenaarts, waar het fietspad langs het kanaal Turnhout-Schoten werd opgezocht. Bij de beklimming van het viaduct A17 tussen Loenhout en St. Lenaarts was Jos Vos zoals hij zelf zegt: “even zijn eerste asem kwijt”. Na het tempo gedrukt te hebben ging het weer beter. Koffie gedronken bij café “ Trapke Op”, gelegen langs het kanaal (zie foto). Nee ze hebben niet op het terras gezeten. De fietsen werden uiteraard goed aan de ketting gelegd en binnen werd koffie gedronken. Na de koffie kon er weer huiswaarts gereden worden. Kees Ruyten had het slot van zijn fietsketting wel vastgeklikt, maar had zijn sleuteltje thuis laten liggen. Probleempje. Gelukkig kon een Belgische fietsers met een klein tangetje Kees van zijn probleem verlossen. Hierna zijn ze verder gereden langs het kanaal richting Brasschaat. Van Brasschaat naar Hoogboom en via statie Heide naar Kalmthout. In Kalmthout bij het Arboretum werd voor het spoor links afgeslagen richting Wildert. Jos had wederom zijn eerste asem verloren. Na even rustig aan gedaan te hebben ging het weer. Via Essen en Nispen zijn ze bij bij Huis ten Halve aangekomen met precies 80 km op de teller.

Zondag 1 april waren temperaturen van net boven het vriespunt geen beletsel voor 28 leden om zich bij Huis ten Halve te melden. Om half 9 vertrok John met groep 2 als eerste, maar er werd zo druk gekletst dat John al bij de Willem Dreeslaan was met 4 man voordat de rest merkte dat ze al vertrokken waren. Gerard was zo van zijn ŕ propos dat hij erachter aan sprintte, terwijl hij eigenlijk met groep 1 mee wilde. Groep 1 vertrok met 18 man. Zij reden achter Cees Mathijssen en Theo (Jörgen had een rustdag genomen) het clubritje 8x Effen Rucphen, want ze reden eerst naar Achtmaal en toen pas naar Effen. Tot verbazing van Gerard kwamen groep 1 en 2 elkaar tegen buiten Horendonk, zodat hij alsnog aan kon sluiten bij groep 1. Met het koude winterzonnetje voelde het toch nog prettig aan en het werd zowaar een graad of 10 toen de groep terug was. Even later arriveerde groep 2 ook, die koffie hadden gedronken bij een of ander café in De Wildert...