JUNI 2012

Henk Ulehake reed vorige week de fietselfstedentocht mee. Het was een mooie dag, die voor hem wel vroeg begon want zijn startbewijs stond op 05:08 uur. Wel vroeg mar het voordeel was dat hij om 16.30 uur weer binnen was. Wel heeft hij die dag een beschadiging aan zijn knie opgelopen,want er was weer eens iemand die niet oplette en hem onderuit schoof, maar de schade viel gelukkig mee. Langs de zeedijk van Oudemirdum naar Stavoren stond een pittige wind, dat was wel even stoempen, en van Stavoren naar Hindeloopen was het langste stuk langs de dijk. Maar hij heeft het kruisje weer en dat maakt het weer goed. Het was de honderdste editie van de fietselfsteden, dus dit wilde hij niet missen.

Zaterdag 2 juni stond er alleen een clubrit voor groep 1 en 2 onder leiding van Tonnie op het programma. Tonnie nam de 22 deelnemers mee naar café Sport in Rijkevorsel St. Jozef, waar natuurlijk op het inmiddels bekende plek genoten werd van koffie met advocaat, slagroom en cake. Naast Tonnie reed Hennie Manniën de hele rit mee op kop. Hennie ontwikkelt zich zo langzamerhand tot een vaste voorrijder: goed bezig! Rini v.d. Westen reed al na 2 km lek en tijdens de 100 km werd ook nog een tweede keer lek gereden door Toon Jansen.

Zondag 3 juni was misschien wel de koudste zomerdag sinds 41 jaar voorspeld, met in het grootste deel van het land de hele dag regen. Geen wonder dat er weinig animo was om samen met Alfons de Krasse Knarrentocht van 70 km te rijden. Om kwart voor 8 informeerde Jacques al telefonisch wat zijn plannen waren, want dat het in Roosendaal goot. Om half 9 was Alfons (met de auto en daarin zijn racefiets, voor het geval dat...) bij Huis ten Halve aanwezig, voornamelijk om te zien welke namen hij in het verslag van deze dag kon opnemen. Geert Lazeroms was er, als toerleider van groep 2, en Jörgen en Cees Mathijssen. Jörgen had Cees thuis opgehaald en omdat ze in de stromende regen toch al goed nat waren, besloten zij om in De Wildert even koffie te gaan drinken. Dan konden ze op de terugweg nog een Leffe scoren bij Huis ten Halve. Geert ging thuis koffie drinken en Alfons was blij dat hij weer droog in de auto kon stappen...

In de afdeling retro deze keer een clubfoto van 1983 en 1984.

Groepsfoto AKN 1983.

Staand;
Harry Voncken - Piet Schouwenaars - Willy van Toren - Rien Roks - Piet Brans - Theo van Esbroeck - Stien en Janus Buijk - Jan Buijk.

Zittend;
Ben Brans - Nol Aertsen -Domien van Esbroeck - Adriënne Buijk - Co Mens - Sybren Zandstra.

Groepsfoto AKN 1984.

Onderste rij;
Dré Goutman - Ben Brans - zoontje van Goof Tunders - Walter Kuijstermans - Alfons Govers - Piet Schouwenaars.

Tweede rij;
Henk Dorst - Piet Brans - Piet Kint - Stien en Janus Buijk - Rien Roks - Jan Buijk - Jan Poppelaars.

Derde en vierde rij;
Willy van Toren - Adrie Ridderhof - Geert van Tilburg - Nol Aertsen - Cees van Sluijs - Co Mens - John van Oevelen - Cor Overes - Ruud Kreeft - Cor van Wijk - Louis Mouws - Anton Mali - Jac Roest - Huub Mathijssen - Toon Schuurbiers - Goof Tunders - Piet van Bergen - Bert Veld - Gerrit Drenthen.

Bovenste rij;
Nol Bergen Henegouwen (maat van Anton Mali uit Den-Haag) - Eric van Kalmthout - Kees Manniën - Jac Willekens - Kees Mens.
 

Aankomst 1000km van Papendal in 3 dagen 1981-

v.l.n.r. Rien Roks - Piet Brans - Oscar Timmers - Klaas Koper - Cor Overes (met bril) - Willy van Toren - Henk Dorst.

Parijs-Amsterdam in 1985

Willy van Toren en Rien Roks
 

De foto's van de retrorit in Moergestel zijn hier te bewonderen.

 

Zaterdag 9 juni werd de Clubrit van Alfons naar Baarland gereden. Zeventien leden zagen niet op tegen windkracht 6 (of misschien toch wel een beetje). Omdat de wind zuidwest stond betekende dit tot Baarland toe tegen de wind in stoempen. Door ervaring wijs geworden besloot Alfons al meteen bij de start dat er voorin per 5 kilometer met 4 man gerouleerd zou worden, zoals we dat ook bij het clubweekend deden. Chris Sonke, voor het eerst na alle verbouwingswerkzaamheden weer present, begon fanatiek de eerste 5 km, maar liet zich daarna wijselijk een paar plaatsen terug zakken. René, Bas, Alfons en Eric ( "de jeugd" ) draaide goed rond. Na een plaspauze bij Krabbendijke, waarbij René meteen telefonisch even wat Shell-probleempjes kon oplossen, ging het zonder problemen via de Caisson, Eversdijk, 's Heer Abtskerke, Nisse, de Brilletjesdijk en Oudelande naar camping Scheldeoord bij Baarland. Jacques nam daarbij ook nog 5 km de kop (volgens sommigen om in het verslag te komen) en Toine van Oers loste René af toen ze de Zak van Zuid-Beveland inreden. Bij Scheldeoord was het eerste rondje voor Christ, die 71 jaar was geworden en volgens de verhalen bij de koffie een carrièreswitch gemaakt heeft en nu een volleerd stukadoor blijkt te zijn. Al kan hij natuurlijk niet op tegen Arnold, die 150 vierkante meter stuukt in 1½uur of tegen Jacques die stuc gebruikt die vanzelf tegen de muur opkruipt. Na het tweede bakje kon om half 12 wind mee aan de terugtocht begonnen worden. Dat ging erg vlotjes, zodat er achterin na een afslag soms stevig gebuffeld moest worden. Via Hoedenkenskerke werd de dijk gevolgd. Na Schore werd langs de scheepswerf van Hansweert naar de sluizen gereden en langs Inter Scaldes, Waarde en Gawege naar de Westerscheldedijk om bovenop even te genieten van de kitesurfers die daar in grote getale aan het surfen waren. Daarna reden ze buitendijks naar Bath, de brug over en langs de windmolens in de Anna Mariapolder naar het kasseienstrookje bij de voormalige Haven van Ossendrecht. Ook Toon Jansen deed ondertussen nog wat kopwerk en ook Jacques meldde zich nog een tijdje vooraan. Onderlangs Ossendrecht werd de Putseweg opgezocht en via Jagersrust reden ze naar Huijbergen en Wouwse Plantage. Op dat fietspad kreeg Wim Mouws een tak in zijn derailleur en toen hij daarvoor af wilde stappen raakte hij naast het fietspad en viel. Gelukkig met alleen maar 2 kleine schaafwondjes tot gevolg. Via de Westelaarsestraat reed de groep naar de Tolberg, waar Arnold thuis afgezet werd. Met 149 km op de teller bereikte de uitgedunde groep Huis ten Halve.

(de blauwe vlekken in de route zijn waarschijnlijk te wijten aan de zweetdruppels die op de GPS van Bas gevallen zijn...!)

Groep 2 reed deze keer met Hennie Manniën en Wim Schot naar Stabroek. Zij waren maar met zijn zessen. Kees had 's nachts een taxiritje naar Schiphol moeten maken en was pas om 7 uur thuis en Ad had zijn twijfels bij de afgegeven windkracht 6. Gesouffleerd door Jos Vos reden ze zo beschut mogelijk naar café De Klok om daar een lekker bakje koffie te nuttigen.

Zondag had Cees van Sluijs 24 leden aan de start, maar hij was al helemaal na de Kennedylaan al linksaf geslagen toen de eerste van die 24 zich pas in zijn wiel meldde. Net op tijd, want terwijl Cees zich afvroeg "oemoemenoe?" was hij net tot de conclusie gekomen dat zijn vrienden dan maar met groep 2 mee moesten rijden. Het werd toch nog gezellig, want bij mooi weer en een mooi parcours kan er eigenlijk weinig nog fout gaan. Ze reden via de Cruijslandpolder  en de Polder van Nieuw Gastel, over de Dintel richting Oudemolen. Daarna linksaf naar Helwijk, om daarna langs het Hollands Diep, Tonnekreek en Noordschans naar Klundert te rijden. Daarna reden ze richting Zevenbergen, Standdaarbuiten en Oudenbosch, om via Zegge in Roosendaal de 70 km precies vol te maken.

Groep 2 reed met John 9 man sterk naar De Wildert. Ze deden dat via de omgeving van Rucphen, Zundert, Achtmaal, Nieuwmoer en Achterbroek. In De Wildert hadden ze 38 km op de teller staan, dus na de koffie kon de terugweg vrij direct zijn. Bij Huis ten Halve werd er zowel door Ilse als door John getrakteerd omdat ze deze week weer een jaartje ouder waren geworden. Natuurlijk werden ze daarvoor ook luidkeels toegezongen!

Zaterdag 16 juni viel om 07:30 uur de laatste regen van deze zaterdag. Met 14 man werd de clubrit Hoekse Waard van Cees Mathijssen met Chris Sonke mee op kop aangevangen. Deze keer werd er via Oudenbosch vertrokken, omdat Cees daar nog met wat familieleden afgesproken had. Jörgen en Ilse stonden op de afgesproken plaats en tijd, zodat ze met 16 leden door gingen. Via Helwijk werd het Haringvliet overgestoken. Met wat rugwind was dit goed te doen. Via Numansdorp werd er buitendijks via Strijensas, De wacht en Mookhoek koers gezet naar Strijen waar bij de kapper de eerste rust na 68 km gepland was. Geheel volgens (Cees zijn eigen) schema waren ze hier tussen 10:30 en 10:45 uur. Op het terras was het goed toeven: de koffie en het bijbehorend borreltje liet eenieder zich goed smaken. De 2e etappe, met nu Toon Antens op kop, ging via Maasdam en Puttershoek naar de oversteek van de A29 over de Heinenoordtunnel. Net aan de andere kant reed Peter Schoonen lek. Aan hulp om dit euvel te verhelpen uiteraard geen gebrek. 7 km verder reed Cees van Sluijs lek. Nadat Cees eindelijk na het uitladen van zijn tas onder 3 zakken met boterhammen zijn bandafnemers gevonden had, kwamen al zijn vrienden hem helpen om ook dit mankement te repareren. Via Oud en Nieuw Beijerland en Goudswaard, waar de route werd aangepast om de ergste stukken met schapenuitwerpselen te vermijden, werd toch nog even een verkeerd fietspad ingereden. Volgens de route zou ook nog Nieuw Beijerland aangedaan worden, maar omdat de rust om 14:00 uur afgesproken was, werd er hier gekozen om deze plaats links te laten liggen. De brug over het Haringvliet ging deze keer iets minder soepel: met de wind hier vol tegen, was het voor menigeen flink doorduwen. Precies om 14:00 uur waren ze bij rustplaats de Banaan. Ook hier was het in zonnetje heerlijk toeven. Ook Theo Jukes, die wegens omstandigheden niet bij de start aanwezig kon zijn, kwam daar aansluiten. Om 15:00 uur begon er hier een besloten BBQ voor 200 bruiloftsgasten. Uiteraard heeft Arnold nog geprobeerd of het er ook 217 mochten zijn, maar die vlieger ging niet op deze keer. Toen Arnold het bruidspaar zag poseren voor de foto's   wilde hij witte pak van de bruidegom als winterschilder wel hebben. Hij is er zelfs nog naar toe gereden, maar de overigen kreeg hij niet mee deze keer om een "lang zullen ze leven" te gaan zingen (ze hadden tenslotte ook niets gehad om op te proosten). Via Dinteloord en Gastels veer werden de laatste 35 km gereden. Om 15:50 uur waren de laatste 6 leden met 167 km op de teller terug bij het clublokaal. Hier werd door hen nog wat gedronken. Ilse en Jörgen konden daarna de laatste 12km nog gaan rijden die ze in de ochtend gemist hadden. Voor hen was het de eerste keer dat ze de stempel van Henk voor de 150+ rit op hun bonuskaart verdiend hadden.

Groep 2 moest het maar met slechts vier deelnemers doen. Geert, Kees, Ad en Hennie waren eigenlijk van plan om bij Non PLus Ultra in Woensdrecht koffie te gaan drinken, maar omdat ze de lus Zeeland in (wind tegen) lieten liggen hadden ze daar slechts 37 km op de teller. Daarom werd er doorgereden naar Putte, waar bij 't Witte Paard de koffie ook altijd klaar staat. Al slingerend wind mee maakten ze de 80 km vol.

Zondag 17 juni kon Kees het weer goed maken bij Non Plus Ultra. Via Essen, de Wildertse Duintjes, Huijbergen en Ossendrecht (waar de braderie in de weg stond) leidden Kees en Ad de 8 deelnemers naar het bekendste terras van Woensdrecht. Zoals gewoonlijk zat de zaak weer goed vol. Wind mee konden ze daarna langs de Heimolen en de Moerkantsebaan Roosendaal weer opzoeken. Met bijna 60 km op de teller waren ze daar tegen half 12.

Groep 1 kreeg van Theo de Vaderdagrit cadeau. 24 Leden reden op een alternatieve manier de stad uit en Theo slaagde erin om te blijven verrassen. Langs Etten-Leur reed hij door de Hoevense Beemden tot aan De Elsakker over bijna alleen maar fietspaden, met hier en daar een zuiver stukje toeristische route ertussen. Voor de mannen die van de lange rechte wegen houden was het wat minder, maar het merendeel wist het wel te waarderen. Janus formuleerde het mooi door te stellen dat we per slot van rekening een toerclub zijn, dus moet er onderweg ook van de omgeving genoten kunnen worden. Opvallend detail deze rit: voorbij De Elsakker werd gestopt voor een plaspauze, waar niemand gebruik van maakte! Omdat het Vaderdag was kregen alle deelnemers ook nog 5 km extra en Toon Verstraten maakte het af door bij Huis ten Halve nog een rondje te geven voor zijn verjaardag. Dus werd er ook weer gezongen!

Zaterdag 23 juni was het volle bak bij Huis ten Halve buiten: Jan Buijk had voor de leden een verrassende jubileumtocht op het programma gezet van 110 km. Maar liefst 38 leden kwamen op de fiets om dat mee te maken en Mieke, Leo en Simon maakten het mee in de auto. Wat precies het jubileum was, bleek niet voor iedereen even duidelijk, maar waarschijnlijk was het 40 jaar geleden dat Jan voor het eerst op een racefiets klom (maar daar kan ik me in vergissen...) Hoe dan ook, om 9 uur ging groep 1 en 2 onder aanvoering van Jan en Willy van start. Via de Kade reden ze naar Gastels Veer, waar een triatlon werd gehouden. Diezelfde triatlon zorgde ervoor dat de route in Gastel even aangepast moest worden. Bij Heijningen haakte Toon Verstraten zoals afgesproken af, om weer op tijd terug in Roosendaal te kunnen zijn. Bij de sluizen bij Willemstad had John bergop wat moeite om het tempo te volgen, maar vol op de wind op de dam richting Achthuizen reed hij weer fluitend naar de groep toe. De straffe zuidwestenwind kracht 6 zorgde ervoor dat iedereen goed in het wiel van zijn voorganger probeerde te blijven. Langs Den Bommel en Stad aan het Haringvliet reed de groep naar Middelharnis. Aan de mooie jachthaven stonden buiten bij "Het Genot" de gedekte tafels al klaar onder de lindebomen. Daar werden alle deelnemers getrakteerd op heerlijke tomatensoep, boordjes kaas, hesp en filet americain. Bovendien kreeg iedereen nog twee consumpties. Broodjes en vleeswaar worden door de kok persoonlijk in Wuustwezel bij den beenhouwer en den bakker gehaald.... Geen wonder dat dit adres Mieke's favoriete plekje is voor een "filet pur", oftewel een lekkere biefstuk. Cees van Sluijs had aan het programma nog een aantal sterren toegekend bij deze rit, maar inschrijfgeld was toch echt niet nodig deze keer. Zelfs niet voor Tsjebbe die toen hij het laatste broodje pakte te horen kreeg dat dit nu al wel zijn vijfde broodje werd. Met de buikjes lekker vol werd de terugweg aanvaard via Nieuwe Tonge naar de Philipsdam. Jacques nam de kop over van Willy. Onderweg richting Steenbergen werd Peter uitgezwaaid en nam Jacques even een alternatieve route in zijn eentje, om na Steenbergen weer aan te sluiten. Het laatste stuk via Moerstraten, voormalig café De Maai en Wouw werd Jan voorin vergezeld door Chris Sonke. Om kwart over 2 kon er tevreden teruggeblikt worden op een zeer geslaagde jubileumrit, waarvoor dank aan Jan en Mieke!

Klik hier voor de foto's van deze rit.

Zondag 24 juni werd tegen alle verwachtingen in door groep 1 toch gestart met Cees Mathijssen, Jacques v.d.Heijden en Wim Mouws. Via de Kortendijk reden ze richting Zegge, waarbij Jacques alsnog afdraaide bij de Rucphensebaan wegens de flinke regen. Via de parallelweg reden Cees en Wim terug naar Rucphen en verder via St. Willebrord naar Etten, Liesbos en Breda. Langs het Ruitersbos, Mastbos en de Galderse Meren reden ze naar Rijsbergen. Verder richting Klein-Zundert en Sprundel, en via Scherpenberg naar Rucphen. In Ettten werd het droog en na Rijsbergen begon het weer flink te regenen. Het waaide hard maar na Rijsbergen deed Cees voortreffelijk kopwerk. Hij zette Wim in Rucphen af, waarna hij op eigen gelegenheid de 70 km kon volmaken. Petje af mannen!

Zaterdag 30 juni stond er een aardig windje en scheen er een fijn zomerzonnetje. Lekker fietsweer dus. Groep 2 reed met Kees Ruyten 7 man sterk een ritje van een kleine 80 km. Lekker windaf reden ze langs Jagersrust, Schijf, Horendonk, Bosrust, de vele weggetjes bij Venetië en Nieuwmoer naar de Wildert. Diverse kruispunten rondom Nieuwmoer waren opgebroken, maar ze konden er nog wel langs. Langs het college en de ijsboerderij reden ze naar Huijbergen en via Ossendrecht langs het fietspad langs de Schapendreef naar Calfven. Door naar Hoogerheide en via de Onderstal naar Woensdrecht, waar rust werd genomen bij “Non Plus Ultra”. Daarna was het nog even puzzelen om aan de kilometers te komen, maar via de Heimolen, Trapke Op, Wouwse Plantage, Mariabaan en de weg langs het spoor richting Essen werden de nodige kilometers toch op de teller gezet. Jos Vos kon het niet laten nog even lek te rijden. Hij stond immers nog niet in het lekke banden klassement genoteerd.

Groep 1 vertrok van Huis ten Halve onder leiding van Jacques van der Heijden met 22 AKN-ers voor de bruggentocht richting Steenbergen en het eiland Tholen. Vanuit Roosendaal ging het door de buitenwijken richting Rosada en de daar achter gelegen Heirweg. Via het fietspad Heirweg en Akkerstraat naar de Spellestraat en zo verder richting Steenbergen. Net voor de bebouwde kom van Steenbergen werd linksaf geslagen naar de Westlandse Langeweg en langs de kassen richting Notendaal en door Nieuw Vossemeer gereden. Daarna meteen na de Fliplandse brug rechtsaf geslagen en door het schapensluisje, waarna het natuurgebied “Het Rammegors” werd verkend. Via het fietspad langs het watergemaal naar Oud Vossemeer en zo verder naar Tholen en de Tholensebrug over richting Halsteren. Op het bedrijventerrein werd een doodlopende weg ingereden, waar volgens Wil Roovers vorige week nog een brug over de Theodorushaven lag. Waar is “De Brug” gebleven zal Hans Helmut Kirst gedacht hebben. Via de Noordlandseweg langs het fietspad en bruggetjes van de Binnenschelde, het Markiezaatsmeer en de Bergseplaat reden ze naar de Vossenberg achter het landgoed Mattemburg. Bij de Binnenschelde werd de groep door een dame met hond nog heel vriendelijk toegejuicht!! Langs de oude Rijksweg naar Goes werd naar de rust bij de sportvelden in Rilland gereden. Jacques had 5 minuten tevoren al gebeld dat ze er aan kwamen. De tafels met stoelen stonden buiten klaar. Het weer was perfect met een lekker zonnetje. De koffie was al warm. Voor de liefhebbers had Alfons geregeld dat er appelgebak was. Alfons, die eerder deze week aan zijn knie werd geopereerd, was met de auto gekomen, omdat hij nog niet mag fietsen. Hij stond ook te helpen in de catering. Later bleek dat zijn dochter en schoonschoon als lid van de tennisvereniging mede verantwoordelijk zijn voor het paviljoen van deze tennisvereniging. Het gebak werd ook nog eens voortreffelijk uitgeserveerd en voorzien van een bolletje ijs en een toefje slagroom. Onze complimenten. Na de rust werd richting Bath en Zandvliet gereden. De rotonde bij Zandvliet werd tweemaal genomen, omdat Jacques even twijfelde of we nu rechts- of linksaf gingen. Langs de camping Athena, waar ze volgende keer de rust houden (!), zijn ze naar Ossendrecht en Huijbergen gereden. Via de Kalmhoutse Verbindingsweg naar Hoek (Essen), waar Jacques nog even de mensen op het terras van de Bostella kon toezwaaien. Met nog een kleine 4 km te gaan, juist op de grens Maststraat en Hopmeerweg, kreeg John van Houten toch nog een lekke band. Na een snelle bandenwisseling zijn ze via Nispen en met ca 113 km op de teller bij het eindpunt Huis ten Halve aangekomen. Met in totaal 180 hoogtemeters kon deze mooie en verrassende bruggenrit worden afgesloten.

Klik hier voor het fotoalbum van de rust bij Tennisvereniging "De Bathse Kreek"

Zondag 1 juli stond de “Machinistentoer Piet Bianchi” op het programma. Samen met Rico, de zoon van Piet, hadden zich 31 personen bij Huis ten Halve gemeld. Na enige minuten vertraging kon er om 8.35 uur vertrokken worden. De groep wilde gaan rijden, maar.... "Lek... Lek"; Jan Boeren stond met een platte band. Na een snelle bandenwisseling werd met een stevige snelheid achter Chris Sonke vertrokken. Chris en Wil Roovers reden richting Nispen en dan verder via de Brembosch en Wouwse Hil naar de Westelaarsestraat. Het viaduct over de A58 genomen en dan linksaf naar de Boerenweg. Het oude onderkomen van de Hells Angels langs de Boerenweg was geheel verdwenen. Heeft ook uitgebreid in de krant gestaan. Via de Moerstraatsebaan langs de Heide de grote weg over naar Klavervelden. Langs de camping in Heimolen naar de Vossenberg (zaterdag ook al). Door naar Woensdrecht en meteen na “Non Plus Ultra" rechtsaf de polder in. Geen rust en koffie deze keer. Over de Oud Hinkelenoorddijk naar de Aanwas onder Ossendrecht. Hier rechtsaf en via de Nieuwe Weg naar de Putseweg. Op het fietspad was het er erg druk met dagjesfietsers, in verband met de Rabo-ledentocht, een zaak van goed opletten dus. Via Huijbergen naar de Schouwenbaan en Ouwerveldenweg. Op de kruising met de Ouwerveldenweg en Vleetweg stond Piet Brans rustig op zijn fiets geleund even wat te drinken. Even later kwam Piet (met valhelm) ook bij Huis ten Halve langs om een bakske koffie te drinken. Bij Huis ten Halve stonden de kinderen van Rico hun vader juichend te verwelkomen. Ook de vrouw van Piet, dochter, schoondochter en verdere bekenden waren bij Huis ten Halve aanwezig. In totaal hadden ze 62 km afgelegd. Wederom een geslaagde dag. Binnen konden ze nog proosten op Cees Mathijssen die afgelopen week 60 jaar was geworden. Leo had zijn eigen rondje van ca 50 km afgelegd. Geen lekke band gehad (is niet te controleren). Op de valreep kwam Theo Jukes nog binnen. Hij had een ritje van ca 100 km vanuit Essen gereden.

Enkele leden reden deze week de retrorit Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Hier kunt u de foto's bekijken: Retrorit Ronde van Vlaanderen