AUGUSTUS 2012

Zaterdag 4 augustus stond de rit van Willy van Toren naar het land van Heusden en Altena op het programma. Met 15 man vertrokken ze, met Willy en Jacques v.d. Heijden op kop over Zegge naar Oudenbosch en via de Goudbloemsedijk naar de Lamgatsebrug waar Jac Embregts aansloot. Even daarna sloten er nog 2 man aan uit Zevenbergen, waarna ze dus 18 man sterk via Langeweg, Terheijden, Den Hout en Oosterhout naar Raamsdoksveer zijn gefietst. Inmiddels warren de kopmannen vervangen door Theo Jukes en Eric Langelaan. Verder ging het over Raamsdonk, Waspik en Sprang-Capelle naar de Polder. In Waspik namen Willy en Wim Mouws de kop over. Daarna reden ze via Doeveren en Heesbeen naar Heusden waar de koffie werd genuttigd. Terug ging het over de brug en via Genderen en Meeuwen naar Dussen. Kopwerk kwam aanvankelijk weer van Willy en Theo en later van Eric en Toon Jansen. In Dussen ging het even links/rechts en verder naar Hank, over de brug naar Geertruidenberg en via Drimmelen, Lage Zwaluwe en Moerdijk naar Zevenbergen, waar de Zevenbergenaren werden afgezet. Via de Lammergatse brug (waar Theo en Jac de kortste weg naar huis namen) en de Goudbloemsedijk ging het terug naar Oudenbosch waar Janus v. Breugel naar huis reed. Via Zegge kwamen ze bij Huis ten Halve met 150 km op de teller. Het was een mooie rit zonder lekke banden of andere problemen.

Met Kees Ruyten en nog 8 leden is groep 2 vertrokken voor een rit van ca. 80 km. Via de buitenwijken van Essen zijn ze naar Nieuwmoer gereden. Na de doorgaande weg van Essen naar Wuustwezel overgestoken te zijn en via de Handelaar een deel van de regelmatigheidsrit van vorig jaar opgepakt te hebben, werd het fietspad langs de verlengde Volkersweg en de kassen bij Beekdal genomen. Langs Heidestatie reden ze naar Stabroek, waar koffie gedronken werd bij café De Zwaan tegenover café De Klok. Vanuit Stabroek ging het naar Berendrecht en Zandvliet. Via de stalen vakwerkbrug over het Schelde-Rijnkanaal naar de golfbanen van Reymerswael en naar het meer van Bath. De witte brug over en daarna door de Sophiapolder naar Woensdrecht. Bij Non Plus Ultra gingen ze rechtsaf en rechtdoor door Woensdrecht en Hoogerheide naar de vliegbasis. Onderlangs Huijbergen en Nispen ging het tenslotte terug naar Roosendaal. Bij Huis ten Halve  hadden ze exact 80 km op de teller.

Groep 1 reed zondag 5 augustus met Jacques van Benthem en Arnold van der Maat op kop met in totaal 16 AKN-ers de Bentbelg tocht. Via Schijf en Essen en uiteraard Essen-Hoek (Bostella) zijn ze zigzaggend naar Huijbergen gereden. In Huijbergen langs de manege naar Ossendrecht. Net voor Ossendrecht haakte nog een fietsende Belg aan, die op zijn stadsfiets met zadeltassen aan het trainen was. Hij was pas aan zijn ogen geopereerd, zag dus nog niet zo veel. Zijn benen waren wel in orde. In Ossendrecht naar het Calfven en de nieuwe rotonde in Hoogerheide. Via de Onderstal naar Non Plus Ultra. Hierna werd het bekende kasseienklimmetje en afdaling van de Rijzende Weg genomen. Zo kwamen ze weer langs Non Plus Ultra. Dit keer zaten de AKN-ers van groep 2 niet aan de koffie bij Non Plus, zoals dat vorig jaar wel het geval was. Achter langs de hellingen van landgoed Mattenburg, waar het heel druk was met tegemoetkomende toerfietsers, en langs de camping Zoomland reden ze daarna naar Wouwse Plantage. Voor Wouwse Plantage ging het linksaf naar de Julianaweg en Dennestraat en via Nispen naar Huis ten Halve. Huis ten Halve was die dag voor de eerste dag na de vakantie weer open. Jan Buijk was vanwege ziekte afgelopen week nog niet aanwezig. Toch ergens een virus (retro) opgelopen, had ook hoge koorts. Mogelijk toch sprake van "buijk"griep... Jan had van Marian wel dispensatie gekregen voor zijn afwezigheid.

Met John van Turnhout zijn nog 5 AKN-ers voor een ritje met groep 2 door België vertrokken. Cees van Sluijs was na 6 weken wederom van de partij. Hij had met zijn vrouw een rondje Nederland gefietst en daarvoor wel 1600 km moeten afleggen. Niet aaneengesloten maar verspreid over diverse weken. Zoals je kunt verwachten als je 6 weken niet op je racefiets fietst zijn de binnenbanden verhard en lek rijden is zo gebeurd. Dus Cees reed lek. Koffie werd gedronken in de Wildert en na 55 km was de groep weer teruggekeerd In Roosendaal.

Zaterdag 11 augustus vertrokken om 07.00 uur 12 leden in 4 auto’s naar Ugchelen onder Apeldoorn voor de Veluwetoer. Het weer was goed en de zon scheen. Het beloofde een mooie dag te worden. In Ugchelen werden de auto’s geparkeerd op het parkeerterrein van v.v. Albatros aan de Hoenderloseweg. Ze vertrokken om ca 08.45 uur. Nadat ze zo'n 15 km hadden gefietst, waren ze plotseling door een misverstand bij De Krim Eric Langelaan en Peter Schoonen kwijt. Er werd gestopt bij camping De Pampel aan de Woeste Hoefweg om meteen Eric en Peter te bellen. Die namen echter niet op, want ze hadden hun telefoon in de auto laten liggen. Toen werd beslist om terug te rijden naar het startpunt waar de auto’s stonden. Daar aangekomen kwamen op het zelfde moment Eric en Peter van de andere kant aangereden. Over toeval gesproken. Ondertussen was het wel bijna half elf. Iets later dan gepland werd wederom vertrokken voor de Veluwetoer van ca 120 km. Op naar de eerste rust bij vliegveld Teuge. Bij Loenen, het was al 12.00 uur en dus tijd voor een bakje, werd koffie gedronken op het terras van Hotel-Restaurant De Loenermark. Vanuit Loenen ging het richting Klarenbeek, Voorst, Busslo en de rivier de IJssel. Na Wilp ging het even later weer langs de IJssel en bij Twello richting vliegveld Teuge. Daar werd nog even op het terras gezeten en genoten van de zon, zweefvliegen en parachutisten. Wat een drukte, schitterend om te zien. Na deze korte stop vertrokken ze richting de bossen van de Veluwe. Na Beemte en Wenum werd de Apeldoornseweg overgestoken. Hier begonnen de bossen van de Veluwe. Richting Gortel en Vierhouten naar Elspeet. Prachtig om daar te fietsen en slechts 5 km verwijderd van Nunspeet. Dat belooft dus wat als we daar over 2 weken het NK-tijdrijden gaan rijden. Na Elspeet reden ze naar Uddel. In Uddel werd de Aardhuisweg genomen door de prachtige heidevelden van Meerveld. Janus, op kop, had geen oog voor de bloeiende heidevelden. Ook op de Veluwe zijn er hellingen: de Aardhuisweg kent zelfs een hellingpercentage van 4 à 5 %. De groep viel hier dan ook uit elkaar. Via Hoog Soeren en Assel ging het terug naar Ugchelen. Met in totaal 120 km en de reeds 30 km die 's ochtends extra waren gereden, werd er in totaal toch nog ca 150 km gefietst. Het was een schitterende omgeving en het weer was perfect. In de bossen soms zelfs aan de frisse kant, maar om te fietsen is dat geen probleem. Om 16.15 uur werd meteen vertrokken naar Roosendaal, waar ze exact om 18.00 uur arriveerden.

Groep 2 reed met Kees Ruyten de thuisblijversrit. Zij waren met zijn negentienen en reden naar St. Jozef om bij Alma een heerlijke verwenkoffie (of -thee) te halen. Kees reed met Henny op kop en had voor een alternatieve route gekozen. Hij reed via Nispen naar Essen, de verbindingsweg over de Kalmthoutse Heide, langs Kijkuit naar Bosduin om zo naar de Brasschaatsebaan te rijden. Gelukkig waren de opstaande betonrandjes deze week aangevuld met asfalt, zodat er niet lek gereden werd. Na eerst richting St. Job gereden te hebben, werd de snelweg Breda-Antwerpen overgestoken en ging het richting Brecht, waarna bij café Trapke Op het kanaal opgezocht werd. Na zo'n kilometer of 15 windop langs het kanaal gereden te hebben kwamen ze aan bij de koffiestop met 52 km op de teller. Na de rust ging het richting Rijkevorsel, binnendoor richting Heybaart, langs de snelweg tot Meer en daarna via Maxburg, Wernhout, Achtmaal en Horendonk naar Roosendaal. In totaal werd 102 km afgelegd op deze prachtige fietsdag.

Zondag namen Peter en Jacques voor Chris waar. Zij namen een groep van 19 man en 2 vrouwen mee langs de Jan Vermeerlaan naar de Vliet, om via Stampersgat en Dinteloord naar het Benedensas te rijden. Bij het steile opritje gaf dat even wat oponthoud, omdat niet iedereen op de fiets bleef. Langs de Heense Molen ging het tussen Vossemeer en Lepelstraat door naar de Schans. Langs Heerle en Nispen werd in Roosendaal de 64 km vol gemaakt.

Groep 2 reed met Geert mee, die samen met Henny op kop vertrok van een groep die bestond uit maar liefst 13 man. Het was prima fietsweer, dus een paar km extra waren welkom. Gereden werd via Achtmaal, Wernhout, de Maalbergen en het Frans Baantje naar het koffieadres Camping Liesbosch. Net voor de koffiepauze reden Willy, Anton v.d. Maat, de weer een beetje herstelde Jan Buijk en Jan Boeren alvast naar Huis ten Halve. Jan zou anders te laat terug zijn om zijn werkzaamheden bij Huis ten Halve te kunnen uitoefenen. Tijdens de koffiepauze vroeg Cees van Sluijs zich af bij welke groep hij nu fietste, met een koffiepauze na 49 km en een af te leggen afstand van 68 km... Maar de groep vond het niet erg met dit weer en de koffie smaakte des te beter. Na de koffie reden ze parallel aan de A58 langs Etten-Leur, door Sprundel en Rucphen naar ons clubhuis. Geert sloeg in Langdonk af met 68 km op de teller en Henny leidde de groep naar Huis ten Halve, waar ze om 11.45 uur arriveerden, zonder lekke banden.

Zaterdag 18 augustus reden Jacques v.d. Heijden en Peter Schoonen met in totaal 21 leden de clubrit St. Philipsland. Een pittige opgave, want het was zomer met temperaturen boven de 30 graden. Jacques had bij de camping in Stavenisse afgesproken om daar koffie met gebak te komen drinken. Daar waren ze echter een uur eerder dan waarop Jacques had gerekend. Met wat improvisatie lukte het de beheerder toch om iedereen van koffie en gebak te voorzien. Op kop werd de toerleider ook geassisteerd door Toon Antens. Vanaf de Oesterdam werd het een beetje onoverzichtelijk. Daarvoor waren er al enkele leden die de kortste weg naar Roosendaal namen, op de Oesterdam kwam Jacques ten val toen hij bij het terugplaatsen van zijn bidon de fietspomp raakte en die tussen zijn achterwiel kwam. Jacques hield er gelukkig niets aan over dan wat beschadigingen aan zijn helm. Ook na de Oesterdam was er weer een groepje dat de kortste weg naar Roosendaal nam. De rest van de groep reed naar Berendrecht en zo naar een extra stop bij 't Witte Paard in Putte. Geen overbodige luxe bij die temperaturen. Wel werd het daardoor later dan een aantal deelnemers hadden voorzien. De lekke band van Gerard Loontjens zorgde daarbij ook nog voor extra oponthoud. Bij Kalmthout wilde Jacques nog rechtdoor, maar ging de groep linksaf naar Essen. Misschien wel begrijpelijk gezien de warmte en de tijd, maar Jacques was er natuurlijk niet blij mee en reed zelf rechtdoor. Hij was natuurlijk de toerleider en de wens om af te wijken van de route, hoort dan zeker met hem besproken en geregeld te worden. In goed onderling overleg moet zoiets dan geen probleem zijn.

Groep 2 reed met 14 man sterk, met Kees en Hennie op kop een rit van 84 km. Zij reden via de Heikant naar Effen en daarna via het Mastbos naar Meersel Dreef. Een route met veel schaduw van de bomen, die erg welkom was. In Meersel Dreef kon geen koffie gedronken worden bij het vaste adres, want die waren op vakantie. Het werd nu "Bij de paters", een mooie gelegenheid, waar Cees van Sluijs nog wel eens met de kleinkinderen naar toe zou willen. Bij de rust waren precies 42 van de af te leggen kilometers afgelegd. De terugweg ging via Meer, Klein Maalbergen, Steenpaal en Achtmaal.

Zondag 19 augustus reed groep 2 met John met 11 heren en 2 dames naar De Wildert. Dat deden ze door via het Everlandwegje, de Brembos en Wouwse Plantage naar Huijbergen te rijden en na een rondje manege via de Verbindingsweg over de Kalmthoutse Heide de koffie op te zoeken. Bijna iedereen nam daar bier, volgens John om alvast in te drinken voor de jubileum kroegentocht van 29 september. Maar misschien had de temperatuur van 30 graden daar ook iets mee te maken! Via Nieuwmoer, Bosrust en Horendonk werd daarna de kortste weg naar Roosendaal genomen, om op 51 km uit te komen.

Groep 1 kwam om met Alfons de Krasse Knarren Tocht te rijden. Na 8 weken kon krasse knar Alfons zich zo weer melden bij de club. Ook een andere krasse knar stond aan de start: Rob Smits kwam het voor het eerst na zijn operatie weer proberen bij een clubrit. De 20 deelnemers zagen Alfons en Toon Verstraten de kop nemen. Ze reden via Nispen, Essen, over de spoorviaducten naar Kalmthout en via Heide naar Putte. Om de Antwerpsestraat te vermijden werd daar even binnendoor gereden. Op de Putseweg werd de afslag naar Athena genomen, maar ook deze keer werd daar geen koffie gedronken. Over de kasseienweg vanaf de Leeuw van Vlaanderen lag vroeger een laag asfalt, maar ondertussen is die bijna helemaal tussen de voegen verdwenen. Robert was er in ieder geval niet blij mee. Vanaf Zandvliet werd langs het Schelde-Rijnkanaal naar de Oude Rijksweg gereden. Daar stonden opvallend veel auto's geparkeerd, terwijl er geen mensen in de buurt te zien waren. Waren zij de dag ervoor door het open hek gereden en konden ze er toen niet meer uit? In ieder geval waren nu de hekken dicht. Langs Korteven reden ze daarna naar Nieuw Borgvliet om zo naar ziekenhuis Lievensberg (de toekomstige geboorteplaats van veel Roosendalers...), Klavervelden en de Tolberg te rijden. Met 72 km op de teller arriveerden ze daar net na groep 2. Ook Cees van Dongen, Piet Brans en Leo Notenboom hadden zich daar gemeld na op eigen gelegenheid hun rondje gereden te hebben. Jacques van Benthem werd tenslotte nog toegezongen voor zijn 69-ste verjaardag.

Zaterdag 25 augustus deden 4 AKN-teams mee aan het NK-tijdrijden in Nunspeet. 7 AKN-ers waren de dag ervoor al op de fiets daar naar toe gereden. Een mooi ritje van een kleine 180 km... Op zaterdag stond er nogal wat wind. Na heel wat keren links / rechts gereden te zijn kwamen er langere stukken richting 't Harde en bijna alle teams gingen daar de fout in en reden te snel. Het parcours was schitterend en kwam tot Elspeet voor een groot gedeelte overeen met de Veluwetoer van enkele weken geleden. De prachtige heide- en bosgebieden van de Noord-Veluwe werden doorkruist op mooi aangelegde brede asfaltfietspaden. Zowel in de eerste als in de tweede lus werd er op dezelfde plaats gerust. De middagpauze was goed verzorgd, maar er moest wel haast gemaakt worden om soep, frisdrank, koffie, melk of thee met het lunchpakket op tijd naar binnen te werken, want er stond maar 3 kwartier ingepland tussen aankomst van de eerste en vertrek voor de tweede etappe. Het weer was de hele dag heel aardig, met af en toe een klein beetje gemiezer. Maar in de laatste 10 kilometer werden alle deelnemers getrakteerd op een geweldige regenbui, zodat iedereen soppend in de wielrenschoentjes arriveerde....Om 16:30 uur begon de prijsuitreiking, maar de officiële huldiging van de kampioenen werd niet meer afgewacht, want met nog 160 km voor de boeg wilden de meeste leden snel weer naar huis. Om 19:00 uur arriveerden ze weer in Roosendaal. Volgend jaar is het NK in Oost-Brabant.

Klik hier voor de uitslag van dit NK.
Klik hier voor de foto's die Toine van Oers maakte deze dag.

Henk kwam deze dag tot de volgende afstanden:

Ochtend 1e etappe tot de Rust 39.850 km
Ochtend 2e etappe na de Rust 19.000 km
Middag 3e etappe tot de Rust 27.050 km
Middag 4e etappe na de Rust 32.550 km

Totale afstand ca 118.500 km

De teams bestonden uit:

Team 1

 

Team 2

 

Team 3

 

Team 4

 

1.Cees van Sluijs
2.Cees Mathijssen
3.Jörgen Mathijssen
4.Ilse Mathijssen
5.Piet Langelaan
6.Eric Langelaan
7.Wil Roovers
8.Jan Buijk

1.John van Turnhout
2.Henk Verschuren
3.Willy van Toren
4.Theo Jukes
5.Wim Mouws
6.Toine van Oers
7.Chris Sonke
 

1.Kees Ruyten
2.Wim Schot
3.Ad van Iersel
4.Gerard Loontjens
5.Jan Bakker
6.Dim van Krimpen
7.John van Houten
 

1.Arnold van der Maat
2.Peter Schoonen
3.Toon Jansen
4.Janus van Breugel
5.Toon Verstraten
6.Wim Hoogendam
7.Christ Couwenbergs
 

Door 8 leden werd diezelfde dag de thuisblijversrit gereden. Voor vertrek werd Toon van de Broek met algemene stemmen benoemd tot toerleider met als assistent Bas. Zij reden ondanks de vrij stevige wind de gehele rit van 95 km op kop. Vertrokken werd via een ererondje op de nieuwe rotonde op het eind van de Passenberg, via Nispen, Achtmaal, Hoogstraten en Minderhout naar de koffie bij Martens in Meersel Dreef. De terugweg ging via Galder, Rijsbergen, Klein Zundert en Schijf naar Roosendaal. Tijdens de koffie viel er een flinke regenbui, daarna is iedereen behalve Pierre droog thuis gekomen. Hij kreeg 600 meter vanaf thuis een fikse bui te verwerken. Er waren geen lekke banden.

Zondag 26 augustus waren er 's morgens al een aantal pittige buien geweest, maar toch waren Geert Lazeroms, Wim Mouws, Jacques v.d. Heijden, Cees Mathijssen, Henk Verschuren, Eric Langelaan en Arnold v.d. Maat naar Huis ten Halve gekomen. Geert en Henk reden meteen terug naar huis, maar de anderen probeerden toch nog of ze er een ritje naar De Wildert uit konden slepen. Nog op het fietspad naar Nispen kwam de regen met bakken naar beneden en draaiden Wim en Jacques richting huis. Eric en Cees gingen ook richting Kortendijk, ondanks veel pogingen van Arnold om ze te overreden. Volgende week beter hopelijk bij de officiële Javado!