MEI 2011
Zaterdag 7 mei stond 19 man aan de start van de Grenslandroute van Chris Sonke. Een mooie opkomst gezien het feit dat er ook 12 leden naar de Boretti-classic vanuit Amsterdam afgereisd waren. Om zeker te zijn van de € 4,- bonus had Chris de rit 1 km langer gemaakt, waardoor hij op 151 km uit kwam. Samen met Wim Hoogendam reed hij de hele dag op kop. Heen ging de route langs Rijsbergen, Galder, Chaam, Baarle-Nassau, Alphen, Riel en Goirle naar Hilvarenbeek. Net daar voorbij werd lekker koffie gedronken op het zonovergoten terras van gasterij Schuttershof in Esbeek. Een bijzonder mooie zaak met goede service en nette prijzen.
Groep 2 reed deze dag met Tonnie en Hennie voorop naar St. Jozef Rijkevorsel. Zij waren met zijn negenen om te genieten van de koffie, cake en advocaat en natuurlijk van de vele onbekende weggetjes die de voorrijders hen voorschotelden. Pierre Lasaroms reed op eigen gelegenheid een rondje en kwam toevallig ook in St. Jozef uit!
Zondag 8 mei reed John de Moederdagrit voor. Er stond een licht windje, maar het was geweldig fietsweer. In een erg vlot tempo werden de 60 km weggefietst via Wouwse Plantage, Essen-Hoek, Achterbroek, Wuustwezel, Achtmaal, Schijf en Nispen. De 23 deelnemers konden na afloop proosten op de verjaardagen van Jörgen Mathijssen en Christ de Rooy. Groep 2 kon zich daar bij aansluiten na hun ritje met Geert, die samen met Henny Manniën op kop naar Nispen via het Everlandweggetje naar Kruisland en de Welberg zijn gereden. Zij waren met zijn zevenen. Bij café Van Pul in Moerstaten werd koffie gedronken. Na de koffie zijn ze via De Heide en Klavervelden naar Nispen gegaan. Om 11.45 uur waren ze met 64 km op de teller weer bij ons clubhuis.
Zaterdag 14 mei stonden om 8 uur 14 man klaar om deel te nemen aan de clubrit naar Werkendam. Theo en Pierre vertrokken op kop. Het weer was prima, zeker gezien alle voorspelde buien die niet kwamen. Wel hadden ze te maken met een aardige noordwestenwind. In Hoeven werd Jac Embregts nog even opgepikt. Via de brug bij Raamsdonksveer en de bebouwde kommen van Nieuwendijk en nog wat onduidelijke dorpen werd Werkendam bereikt. Koffie in het kleine café aan de haven. Met enige vaart werd na de koffie de pont naar Kop van het Land bereikt. Hier nam het bestuur de kosten van deze cruise voor haar rekening. Met wat wind schuin tegen werd er in een behoorlijk tempo naar de Moerdijk gereden. Ook Toon Verstraten en René v.d. Aker en zijn neef Bas Koopmanschap (als gastrijder aanwezig) namen nog een gedeelte van het kopwerk voor hun rekening.
Groep 2 reed met Kees Ruyten zoals gewoonlijk tegen de wind in weg, deze keer naar Nieuw-Vossemeer. Zij waren met zijn zevenen en na de rust in het Wagenhuis ging het slingerend via De Kladde, Welberg, Moerstraten en Nispen terug naar Roosendaal.
Zondag 15 mei regende het om half 8 toen Jan Buijk wakker werd. Het moment voor hem om te besluiten om met groep 2 naar De Wildert te rijden. John had die rit overgenomen van Tonnie. Hij had natuurlijk ook wel zin in zo'n lekkere koek van de bakker, dus maakte hij het rondje er naar toe ook niet al te lang. Hennie en Willy, de andere twee meerijders hadden daar geen enkel probleem mee. Na de koffie ging het in rechte lijn terug naar Huis ten Halve, waar ze met maar 44 km op de teller droog aan kwamen. Groep 1 reed met zijn tienen, 9 AKN-ers en gastrijder Kees, achter Jacques v.d. Heijden aan voor de Vliettocht. Dwars door de stad werd meteen de Vliet opgezocht en na Gastels Veer werd parallel aan de Vliet naar Dinteloord gereden. Daarna ging de route naar het Benedensas waar voor die dag een Brabantse Waldag gepland was. Daar konden met wat gemanoeuvreer de kraampjes in opbouw gepasseerd worden. Na eerst een stukje richting St. Philipsland draaide Jacques toch terug richting De Kladde om daarna even te checken of Peter Schoonen echt in Mallorca zat. Na een korte plaspauze reed de groep via De Heen naar Steenbergen, waar rondom de haven wat kasseitjes meegepakt werden. Na Steenbergen werd de Vliet weer opgezocht. Bij Gastels Veer bleek dat je ook onder de brug door kunt, om daarna richting Roosendaal te fietsen. Jan Withagen en Kees draaiden bij de Borchwerf af en Robert richting televisietoren, zodat koprijders Chris en Jacques nog maar 5 man achter zich vonden bij Huis ten Halve. Ondanks de wind was het een mooie fietsochtend, met niet meer dan enkele spatjes regen.
Zaterdag 21 mei is groep 1 vertrokken met 15 man en Jack v.d.Heijden sloot in Zundert aan. Hij had zich iets of wat verrekend en was te laat, waarna hij op goed geluk in de achtervolging ging richting Scherpenheuvel. Toevallig zag hij ze na Schijf in de verte richting Zundert rijden. Na Meer en Hoogstraten reden ze naar Rijkevorsel. Na de traditionele plaspauze reden ze over het kanaal en werd een andere route genomen, omdat de Ganseheide was opgebroken. Via Vlimmeren en Wecheldersande ging het toen naar Grobbendonk waar over het Albertkanaal bij "de Lindekes" koffie werd gedronken. Na de koffie stond Jan Boeren lek (zijn band). Daarna konden ze weer verder via Bouwel, Noorderwijk, Olen, Tongerlo, Westerlo, Bergom, Averbode en Zichem naar Scherpenheuvel. Theo moest af en toe wel even naar voor om de koprijders een beetje te temperen. Na een klein kwartiertje rust reden ze terug over nagenoeg dezelfde route naar "de Lindekes", waarbij net voor Bouwel kort na elkaar Janus v. Breugel en Christ de Rooy lek reden. Janus had trouwens deze dag toch niet zoveel geluk, want hij reed ook nog een spaak uit zijn wiel. Dat zorgde voor een aardige slag in zijn wiel, maar gelukkig kon hij wel blijven fietsen. John de Koning had juist veel geluk, toen hij van de wegrand af raakte en net niet ten val kwam. Bij de rust had de eigenaar voor 2 appeltaarten gezorgd die er vlot ingingen (en maar 1 Euro per stuk kostten). Na deze rust stond Christ de Rooy lek. Verder ging het via Grobbendonk, Pulle, Pulderbos, Zoersel, Westmalle, Brecht, Loenhout en Achtmaal naar Huis ten Halve in Roosendaal. De totaalafstand was 188 km met een gemiddelde van 27,2 km per uur.
Het was een mooie rit met goed weer, waarvan iedereen dus volop kon genieten (van het weer en de rit).
Bas Koopmanschap, ons nieuwe lid, heeft deze dag niet alleen veel kopwerk verricht, maar ook een en ander op de foto gezet.
Groep 2 reed met Kees Ruyten 10 man sterk naar Bath en via het golfterrein richting BASF. Tot dat moment voor Gerard een prachtige rit, maar bij het zien van het industriegebied van Antwerpen sloeg die stemming bij Gerard helemaal om. Gelukkig kon hij bij Het Witte Paard in Putte weer wat tot zichzelf komen, voordat ze via Ossendrecht en Huijbergen en een ommetje door België weer terug naar Roosendaal reden.
Zondag 22 mei had Tonnie de rit voor groep 2 overgenomen van John. Met zijn negenen vertrokken ze via Bergen op Zoom naar Non Plus Ultra. Daar was het lekker druk met toerfietsers. Leo vertrok iets eerder, om alvast op het gemakje tegen de Brabantse Wal aan te fietsen. Helaas was de planning niet helemaal goed, want boven aangekomen was de rest niet te zien. Die stond een eindje terug op hem te wachten. En terwijl Tonnie nog even terug reed om Leo te zoeken, besliste die dat hij dan maar op eigen houtje via Ossendrecht en Huijbergen naar Huis ten Halve fietste. Hij was dan ook een minuutje of 10 voor de rest van de groep in het café terug. Groep 1 die zat daar toen al een minuutje of 10 na hun rit Effen 8Maal Rucphen. Jörgen zat goed in zijn vel en fietste keurig naast vader Cees de hele rit op kop. Alfons zat goed in zijn kleren, want die was voorbereid op een heleboel regen met spatbord, overschoenen en thermojack naar Roosendaal gekomen. Voor Effen werd door de 17 deelnemers nog effe gestopt voor een korte plaspauze en in Effen moest nog effe gelaveerd worden tussen enkele opgebroken weggedeelten door. Bij het laatste rode fietspad reed Ad Lambregts nog net even lek, om niet achterop te raken in het lekke bandenklassement. Bij Huis ten Halve kwam Theo ook nog even aanwaaien, die zijn clubrit rond Standdaarbuiten verkend had.
Om stipt 8 uur 30 vertrokken 17 AKN-ers zonder Jacques van Benthem, die zich had afgemeld wegens een knieblessure, vanaf het NS-station over de sluizen langs de Westerschelde naar de Boulevard de Ruyter. Michieltje wordt momenteel gerestaureerd, maar hij waakt nog steeds over Vlissingen, ondanks dat hij in de steigers staat. Het was helemaal niet warm, dus de jasjes en mouwstukken bleven aan vanaf het vertrek. Aan het eind van de boulevard is een mooi fietspad aangelegd en daarover ging de rit tot aan Dishoek. Na Dishoek reden ze verder over het al eerder aangelegde fietspad naar Zoutelande. Vanuit Zoutelande door naar Westkapelle. De dijk bij Westkapelle wordt momenteel opgehoogd zodat Walcheren weer honderden jaren veilig is. Jacques van der Heijden en Chris namen de zeedijk naar Domburg en met wind in de rug werd die plaats snel bereikt.
Ondertussen konden er al wat kledingstukken uitgedaan worden, want de meesten hadden zich al lekker warm gefietst. Door naar Oostkapelle en via Oranjezon naar de Veersedam. Na de traditionele p.p. hield Jacques het voor gezien en nam Bas de kop over. De stormvloedkering was een eitje, rechts zagen ze de Zeelandbrug liggen en gezien de harde wind in de rug beloofde dat wat.
Bij Westenschouwen reden ze door de duinen over een schitterend fietspad dat slingerde door het landschap wat er uit zag als mini-Ardennen. Via Burg en Haamstede ging het naar Renesse. Vanwege de temperatuur en de harde wind was het erg rustig, zodat ze lekker door konden rijden naar de koffie in Brouwershaven. Liset van het Swarte Schaap had ons aan zien komen en een hartelijk welkom was daar.
Na de koffie was het uit met de pret: een puuste wind, een harde zuidwester op kop, dus was het stoempen en stoempen en nog eens stoempen naar Zierikzee en daar was ze dan: de Zeelandbrug.... Het werd stiller en stiller in het peloton.
Chris werd afgelost door Wim Hoogendam en die stoempte samen met Bas maar door en maar door tot aan eind van de brug. Niet te ver vooruit kijken zei hij nog,want dan gaat het niet meer. Na de brug kwam er een lus via Kats, zodat de benen wat konden ontspannen. Maar dan kwam er weer de Zandkreekdam, die was gelukkig maar kort. Op naar Wolphaartsdijk waar de kop van het peloton werd afgelost door Wim Mouws, Peter Schoonen, Wim Hoogendam en Toon Jansen. Na Wolphaartsdijk volgde Oud-Sabbinge (t’Ouwe Land) achterlangs Lewedorp naar Nieuwdorp en via de Sloeweg naar Ritthem. Over de Ritthemsestraatweg, die waarschijnlijk nog uit de tijd van Napoleon stamt en bij de deelnemers aan het clubweekend al bekend was, ging het naar het fort Rammekens.
En toen kwam langs de Westerschelde de afdeling Steenbergen op kop. Peter en Jacques deden hun best met de wind vol op kop. In de groep zag John groene sneeuw en moest lossen. Pierre had het gezien en wachtte hem op en na wat geroep wachtte ook het peloton. Daarin werd wat gemopperd achterin: "als ze anders waren gereden dan hadden ze niet die wind gehad" en "er was in het begin veel te hard gereden." Voor een toerleider die zijn best doet om een zo goed mogelijk gevarieerde tocht uit te zetten is dat natuurlijk niet leuk. Uiteindelijk was er 147,55 km in een tijd van 5 uur en 41 minuten gereden, een gemiddelde dus van 25,92 km/u en keurig binnen de afgesproken afstand.
De thuisblijvers reden met Kees Ruyten een ritje van 100 km. Natuurlijk zorgde Kees er voor dat de 9 man sterke groep niet teveel last van de wind kreeg. Ze reden eerst naar Hoogerheide, vandaar naar de Bergse Plaat om zo via Halsteren naar de brug bij Tholen te rijden. Daar reden ze richting Nieuw-Vossemeer, waar in het Wagenhuis koffie werd gedronken. Daarna ging het via Notendael naar Steenbergen. Daar stonden heel wat auto's geparkeerd van de 1500 deelnemers aan de 1e Koos Moerenhout Classic. Langs de Welberg reden ze daarna richting Kruisland, Oud-Gastel en Oudenbosch om met iets minder dan 100 km terug in Roosendaal aan te komen.
Zondag 29 mei nam John groep 1 mee naar Berkenbeek. De 18 deelnemers konden meteen na de Kruisstraat afstappen, want Christ Couwenbergs reed vol op een losliggende tegel en had meteen een lekke band. Gelukkig had hij veel mondelinge ondersteuning bij het verwisselen van zijn lekke band. Theo, Jacques, Arnold, Alfons en Pierre genoten volop. Vooral toen Christ op zijn zadel begon te slaan om zijn wiel er terug in te krijgen en zijn fiets nog net niet begon te hinniken... In een erg rustig tempo werd daarna opnieuw gestart, met Willy en John op kop. Willy gaf al snel de koppositie over aan Theo, die die niet meer afstond. Via Schijf reden ze naar Klein-Zundert en weer terug richting Achtmaal. Na Achtmaal vanaf 3 kanten benaderd te hebben werd koers gezet naar Berkenbeek. Daar werd door de meeste leden ingeschreven en de tombola gesteund. Na de koffie met cake moesten er dan ook nogal wat prijsjes in de achterzak gestoken worden. Zo gek als een aantal jaren geleden, toen een koffiezetapparaat mee moest, was het deze keer echter niet. Via Achterbroek ging het vrij direct langs Kalmthout en De Wildert naar Essen en zo naar Roosendaal.
Groep 2 reed met zijn negenen met Tonnie en Hennie op kop richting Kalmthout en daarna richting Zundert om bij biljartcafé Havermans lekker een bakje koffie te drinken. Tevoren had Ad van Iersel nog wel even lek gereden. De eerste band die er op gelegd werd bleek net zo lek te zijn als de band die eraf was gehaald. Daar kreeg Tonnie dus geen lucht in. Tijdens het pompen kwam Tonnie er achter dat het de fiets van Ad was en niet die van Ilse, maar hij streek over zijn hart en hielp Ad toch uit de brand met de tweede band. (Volgens de officiële spelregels geldt dit voor 2 lekke banden..) Bij Huis ten Halve werd Rini Broeren tenslotte nog feestelijk toegezongen in verband met zijn 49e verjaardag.