MAART 2011
Zaterdag 5 maart openden 30 AKN-ers het zomerseizoen met de 60 km lange clubrit rondom Roosendaal. Het was nog behoorlijk fris met een temperatuur van maar een paar graden boven nul. Cees en Alfons gaven op kop het tempo aan en bleven keurig net boven de 25 km/u, zodat ze nog genoeg energie over zouden houden voor de verdere verplichtingen op deze carnavalszaterdag. Dat werd ook door enkele niet-carnavalsvierders op prijs gesteld, omdat het voor hen weer het eerste ritje sinds maanden was. En dan is het altijd weer even wennen aan het tempo en de afstand. Traditioneel werden alle dorpen rondom Roosendaal weer aangedaan. En alhoewel daar door sommigen aan getwijfeld werd, vooraf en achteraf, kon er tussen de kopmannen geen onvertogen woord opgetekend worden, al ging de route wel steeds rechtdoor als Alfons dacht dat er links- of rechtsaf afgeslagen zou worden, en andersom... Eindconclusie was in ieder geval dat het in dit zomerseizoen in ieder geval tot dan toe de mooiste rit was geweest! Arnold v.d. Maat vond alleen de koffie iets te slap die Jan bij afwezigheid van Marian gezet had...
Zondag 6 maart nam John het commando en voerde groep 1 en 2 aan, die 29 man sterk over een afstand van 58 km naar Wuustwezel en weer terug via Loenhout, Braken, Horendonk en Schijf reed. Groep 2 was maar 4 man sterk, zodat die liever met groep 1 mee reden. De wind blies deze dag wat harder dan zaterdag, maar gelukkig hadden ze in de rechte lijn naar Wuustwezel de wind mee. Om 11 uur was iedereen weer terug. Frans van Geloven arriveerde wat later ook nog, want die had zich om 9 uur gemeld. Maar toen was iedereen al bijna een half uur op weg... Speciaal voor Arnold v.d. Maat werd deze dag door Koen een lekker sterk bakje koffie gezet. Een espresso was er niets bij, maar Arnold wist het bijzonder te waarderen! Zaterdag 12 maart had Chris Sonke een mooie opkomst voor zijn Clubrit door de Zuidwesthoek: met maar liefst een groep van 39 AKN-ers werd er gereden. Samen met Alfons werd de weg gewezen via Nispen, Wouwse Tol, Vrederust, Klavervelden en achter Mattemburg langs naar Woensdrecht. Bij een temperatuur die al snel opliep naar 10 graden en een lentezonnetje ging dat lekker. Met de zuid-zuidoostenwind tegen werd het nog wel even aanpoten op het stuk door de polder naar Ossendrecht. Iedereen moest toen even goed doortrappen, iets wat voor Christ Couwenbergs geen probleem vormde, want die was op zijn doortrapfiets gekomen. Toen op de boompjesdijk een tegemoetkomend kraantje ervoor zorgde dat de groep achter elkaar moest, werd de hele zaak even flink op een lint getrokken en moest er behoorlijk getrapt worden achterin om weer aan te kunnen sluiten. Met hier en daar een ondersteunend duwtje in de rug van een meefietsende schoonvader lukte dat uiteindelijk iedereen. Om iedereen bij de les te houden nam Jacques af en toe een wat afwijkende route, die natuurlijk wel op zijn bonuspunten in mindering gebracht worden.... Dat was geen probleem voor hem, want hij had er nog genoeg over. Op de Abdijlaan gingen René, Ilse, Jörgen, Hans en Janus ook nog even de fout in door op de weg te blijven rijden. Dat kostte de eerste vier 4 bonuspunten en Janus drie, want die besloot na ¾ alsnog op het fietspad aan te sluiten. In de slotkilometer naar Huis ten Halve werd het tempo door de koprijders nog even stap voor stap opgetrokken naar 35 km/u, maar er was geen animo om af te sprinten. Wel genoeg animo was er om Eric toe te zingen die zijn 42ste verjaardag vierde met een rondje voor de hele zaak. Daarna kon iedereen de mooie nieuwe helmen passen en ervoor intekenen op de bestellijst. Ook de komende 2 weken zal dit na de ritten nog mogelijk zijn.
Zondag 13 maart was er iets dikkere bewolking dan de dag ervoor, maar bleef regen uit en was de temperatuur even hoog. Genoeg redenen dus om Cees Mathijssen te vergezellen voor zijn clubrit naar Willemstad. Het leek wel kijkdag bij de start, want zowel Arnold van Tilburg, Rini v.d. Westen en Jan Buijk waren op een nieuwe fiets aan de start. Met de wind in de rug en Theo en Cees op kop ging de eerste 30 km tot aan Willemstad vrij gemakkelijk. Terug werd het via Helwijk wel anders met de wind vol op kop. Jan Buijk kwam nog vragen of we even konden stoppen, zodat hij zijn wiel kon omdraaien (op zijn nieuwe retro-Pinarello zitten nl. 2 tandwielen op zijn achterwiel). Eigenlijk is dit bedoeld als bergverzet maar tegen de wind in kan dit ook wel helpen. Met precies 60 km op de teller kwamen de 26 man weer aan bij het clublokaal. Wat opvalt is dat er dit seizoen nog steeds geen enkele lekke band gereden is, terwijl hier aan het eind van het seizoen toch een geweldig mooie wisseltrofee mee te winnen is. De afgelopen week jarige Arnold van Tilburg werd op de gebruikelijke manier door de aanwezige clubleden toegezongen. Hierna kwam onze voorzitter van de toercommissie Cees van Sluijs nog binnen die (Jawel!) zich netjes om 09:00 uur bij de start gemeld had. Op dat moment was de groep al ergens bij Stampersgat aan het fietsen. Pierre heeft het al opgeschreven voor de Jaarvergadering van 2012.
Zaterdag 19 maart vertrokken 33 leden voor de Clubrit naar Noordschans met Wim en Chris voorop richting Schijf. Op het rode fietspad, na ca 1 km had Christ Couwenbergs problemen met zijn ketting op zijn single-drive fiets geleverd door Jacques. Het is zo dat Jacques levenslange garantie geeft en dus bij Christ bleef. De groep fietste verder met 31 man. Na Schijf loste Eric de zich niet fit voelende Wim af. Na Sprundel, Liesbos, Leur en de Zwartenberg ging het verder naar Zevenbergen en industrieterrein Moerdijk via de Dikkendijk. Na Klundert, Noordschans, Zwingelspaan,Oudemolen, Fijnaart, Oudenbosch en Zegge waren ze weer bij Huis ten Halve in Roosendaal met 81 km op de teller. Sommigen hadden 82 en 83 km. Bij Noordschans misten Jacques en Christ op een haar na de aansluiting met de groep: waar de groep rechts een plaspauze hield, gingen zij linksaf. Ook groep 2 ging weer op weg voor een rondje. Kees, Ad, Wim Schot en Hennie reden eerst via Schijf richting Effen en via camping Liesbos (waar ze zo voor het begin van het seizoen nog geen koffie konden drinken) naar het clublokaal van de Turfrijders in Etten-Leur, Hof van Holland. Na een lekker bakje koffie ging het daarna op het gemakje terug naar Roosendaal.
Zondag 20 maart mochten we weer 33 leden verwelkomen bij Huis ten Halve. 30 Ervan gingen achter Theo en Cees Mathijssen aan voor een rondje Breda. Rini Broeren en Jeroen Nelen waren de enigen die met Geert Lazeroms op weg gingen voor een ontspannen ritje met groep 2. Bij het vertrek was het behoorlijk koud, maar later werd het lekker fietsweer. Via Nispen en Kruisland ging het naar Moerstraten. Traditiegetrouw dronken zij natuurlijk koffie in Moerstraten en daarna reden ze langs de Heide, Klavervelden en Trapke Op weer naar Nispen en waar ze om half twaalf met 64 km op de teller bij ons clubhuis aankwamen. Theo had alles uit de kast gehaald om er voor groep 1 een bijzondere rit van te maken. Het begon al met een rondrit door Langdonk en ook in St. Willebrord en Breda / Ginneken wist hij de deelnemers te verrassen met een route waar normaal nooit langs gereden wordt. Het ging nog even een klein beetje mis toen de groep bij Stuivezand overstak en Theo een auto van rechts over het hoofd zag. De betreffende automobilist had geen zin om af te remmen en dat zorgde even voor een gevaarlijke situatie. Ons nieuwe lid Pieter Vrolijk kwam vandaag ook voor het eerst binnenvallen. Hij nam dat wat al te letterlijk en ging bij het wegrijden met groep 1 meteen onderuit, maar bleef er wel vrolijk onder.... Theo rondde de rit af met een kleine 64 km op de teller, precies evenveel als groep 2 dus.
Er zijn op zaterdag en zondag nog steeds geen lekke banden te melden geweest. Pierre van Zinnen heeft al wel lek gereden, maar plant die angstvallig op de woensdagen, die niet meetellen voor het klassement...
Zaterdag 26 maart hadden de thuisblijvers gelijk; dat wil zeggen de thuisblijvers die met Kees Ruyten op pad gingen! Om 9 uur werd bij Huis ten Halve gestart met 17 deelnemers. Ze reden via Nispen over de Brembos richting Wouwse Tol. Van daaruit reden ze over De Heide naar de werkzaamheden bij de A4 en zo richting Lepelstraat en Halsteren naar de Spinolaberg en de Theodorushaven, om het Markiezaatsmeer en over de Bergse Plaat. Over de Zeeuwse Weg en de Duintjes ging het naar Woensdrecht waar ze bij Non Plus Ultra koffie hebben gedronken. Via Hoogerheide reden ze daarna naar Calfven, langs de Luchtballon naar Ossendrecht, over de Putseweg richting Putte, Kalmthout, Heide en Wildert naar Essen, Nispen. Met 82 km op de teller en met een gemiddelde van 25,5 km/u kwamen ze om 12.45 uur kurkdroog aan bij Huis ten Halve.
De 23 leden die naar Zevenhuizen gingen om daar de Vier-Plassentocht te rijden troffen het minder goed. De temperatuur kwam de hele dag niet boven de 8 graden uit en vanaf de start miezerde het en dat hield pas op na aankomst. Niet iedereen was daar na het mooie zonnige lenteweer van de voorgaande dagen op voorbereid. Het eerste uur deden Chris en Alfons het rustig aan op kop met een gemiddelde van 25 km/u, maar vanuit de groep kwam het verzoek om dat tempo iets op te schroeven, zodat vanaf Gouda het tempo opgevoerd werd naar 27 km/u. Van het mooie merenlandschap en de veengebieden met de vele zwanen, eenden, reigers en meerkoeten kon nu niet ten volle genoten worden. De aandacht was vooral gericht op het ontwijken van de douche die het achterwiel van de voorganger opwierp. Bij de splitsing van de 120 en de 80 km werd Jacques vrolijk uitgezwaaid, maar het bleef bij een extra rondje rond de rotonde, waarna hij lekker weer aansloot bij de rest van de groep. In Vinkeveen was de rust gepland en daar kwamen zo'n beetje alle groepen tegelijkertijd aan, waardoor het meer dan vol was in café De Schans. Gelukkig mocht AKN in de vroegere voorkamer, zodat er bij de kachel van warme koffie en thee genoten kon worden. Geen luxe na alle kou en nattigheid van de uren ervoor. Na kasteel De Haar in Haarzuilens ging de weinige wind die er was in het voordeel blazen. De routebeschrijving en het gebruik van de routepijlen blonk niet uit in duidelijkheid en diverse keren moest er dan ook gestopt worden om de juiste route te bepalen. In Bodegraven zaten ze ineens weer op de route die ze 's morgens al gereden hadden, maar gelukkig kwamen ze daar al snel achter. Zelfs de eigen leden van Zevenhuizen reden daar verkeerd! Toine van Oers vond het een mooi moment om lek te rijden; de eerste lekke band van dit zomerseizoen. Iedereen riep in eerste instantie dat Pierre van Zinnen een lekke band had, maar die was niet van de partij... Na de sportvelden van Waddinxveen kwam Gerard voor de tweede keer deze dag niet uit de pedalen en viel, zonder erg. Na aankomst bij eetcafé De Roerdomp werd er opvallend veel warme chocolademelk, soep, thee en koffie besteld! Toine meldde na afloop nog per mail dat hij de band thuis gecontroleerd en opgepompt had. En…. dat hij gelukkig geen lek had kunnen vinden, dus waarschijnlijk ergens overheen gereden was en daarbij een deel lucht verloren had. Mooi verhaal, maar daar trappen wij natuurlijk niet in!
Zondag 27 maart reed John met een groep van 20 man naar Steenbergen. Het waaide behoorlijk, maar gelukkig was de lichte regen, die om 8 uur in Roosendaal viel, wel gestopt. Via de Kaai reden ze naar Gastels Veer en daarna parallel aan de Zuidzeedijk naar de Bloemendijk. Daar scoorde Eric Langelaan de tweede lekke band van dit seizoen. Via Steenbergen, Welberg, Moerstraten en Heerle reden ze weer terug naar Roosendaal. Groep 2 reed met Tonnie richting Zundert en was 9 man sterk. Groep 3, bestaande uit Leo in zijn eentje, reed in eigen tempo ook een rondje, omdat groep 2 op dit moment nog net iets te hoog gegrepen is.
Ook in België waren AKN-ers actief dit weekend: zaterdag reden Willy en Jan de Omloop het Volk en zondag Theo en Cees Mathijssen de E-3 Prijs.