AUGUSTUS 2010

Zondag 1 augustus reed Cees van Sluijs de Kweeniemeertoer met maar liefst 23 man. Het was zijn welbekende rondje Roosendaal, maar dan in tegenovergestelde richting en aangevuld met wat extra weggetjes. Dat viel goed in de smaak bij de deelnemers, dus die houden we er in Cees!

Groep 2 reed met Geert Lazeroms met in totaal zes man hun ritje van 62 km. Eerst naar Nispen en via het Everlandje, Boerenweg, de Heide, Klavervelden, Heimolen en langs de Oude Zeeuwse weg naar Woensdrecht. Daar hebben ze bij Non Plus Ultra koffie gedronken en zijn via de polder naar Ossendrecht en daarna naar de Putseweg gereden. Toen via Huijbergen, Trapke Op en weer door Nispen naar ons clubhuis. Daar kwamen zij om half twaalf aan. Het was prachtig fietsweer. Jan van Loon was heel tevreden over deze rit en dat wil toch wel wat zeggen...

Zaterdag 7 augustus is Wim Mouws vertrokken met 11 man. Richting Zegge en verder via Oudenbosch, Standdaarbuiten naar Moerdijk gereden. Even voorbij Standdaarbuiten reed Pierre v. Zinnen lek. Via de Moerdijkbrug, Kiltunnel, 's-Gravendeel en Puttershoek zijn ze naar Oud-Beijerland gereden. Helemaal om Oud-Beijerland heen reden ze daarna richting Klaaswaal om koffie in het Stammineeke bij de camping in Greup te drinken. Na de koffie zijn ze via Klaaswaal naar Piershil, Goudswaard en Zuid-Beijerland gereden. Daarna ging het verder over de Haringvlietbrug en de sluizen naar Roosendaal. Peter Schoonen reed na de sluizen richting Steenbergen. Ze hebben geen noemenswaardige regen gehad en de thuisblijvers (watjes) hadden weer eens ongelijk. Ze waren om ca. 14:00 uur terug in Roosendaal met 135 km op de teller. Het gemiddelde lag op ruim 27 km/u wat iedereen goed aan kon.

Groep 2 reed met John en Ad van Iersel op kop 8 mans sterk naar St. Lenaarts. Langs Rucphen, Schijf, Nieuwmoer en Wezel ging het naar het kanaal voor een lekker bakje koffie. Via Maria ter Heide, Gooreind, Wuustwezel en Horendonk ging het terug naar Tivoli in Nispen, want Huis ten Halve was wegens vakantie gesloten. Ondanks dat Jan van Loon een lekke achterband reed was hij ook deze keer weer erg tevreden over de rit.

Zondag 8 augustus stond de Bentbelgtoer op het programma. Jacques van Benthem nam de groep die 12 man sterk was, samen met Peter Schoonen mee voor een rondje van 70 km langs Schijf, Horendonk, Essen-Hoek, Huijbergen, Ossendrecht, Calfven, Woensdrecht, Mattemburg, Heimolen en Nispen. Ook zij sloten de rit af met een bakje koffie bij Tivoli in Nispen. Onderweg was er ook nog een lekke band voor Robert Buyle.

Groep 2 reed met John en Tonnie op kop deze keer naar een nieuw koffieadres: de forellenvijver bij Achtmaal. Je kunt immers niet elke week naar De Wildert rijden... Daar smaakte de koffie voortreffelijk. Dat het ondanks een wat dreigende lucht toch droog bleef droeg nog extra bij aan de feestvreugde.

Zaterdag 14 augustus ging groep 1 bij heerlijk fietsweer op weg voor een rondje Zeelandbrug. Chris Sonke was onze machinist en samen met Geert schotelde hij de groep van 25 een behoorlijk tempo voor. Er werd deze keer via Steenbergen, De Heen en de Philipsdam weggereden. Voor Steenbergen kwamen ze Thijs de Baat nog tegen, die met zijn eigen trainingsrondje bezig was. Na Bruinisse ging het langs de dijk naar De Vier Bannen, waar ze oud-lid Jan Barmentlo als een van de deelnemers aan een wandeltocht tegen kwamen. Willy zat net te vertellen dat in het bochtige stukje daarna tot Zierikzee er vorig jaar een auto ternauwernood de groep had kunnen ontwijken, toen in precies dezelfde bocht exact hetzelfde gebeurde. Ook nu weer liep het gelukkig goed af. Als eerste stond daarna een bezoekje aan de plek waar Louis Mouws zo ongelukkig ten val is gekomen op het programma. De bewoners van het huis waar het vlakbij gebeurd is en die die dag zo fijn geholpen hebben, werden door Geert namens de club bedankt met een cadeaubon. Daarna werd bovenop de dijk nog even bij de plaats van het ongeval zelf stil gestaan.

Via de haven van Zierikzee reed de groep daarna naar de Zeelandbrug om daarna in Kortgene koffie te gaan drinken. Dat liep echter een beetje uit, want Chris reed de voetgangersbrug over de N256 op en trok daarbij zo hard aan zijn stuur dat het afbrak en hij viel. Het was dan ook een brug te ver volgens Toine....Dankzij het kundige werk van Pierre Lasaroms lukt het toch na een half uurtje om het stuur weer te monteren op de voorvork. Ondertussen hield Arnold de passanten aan de praat, door de weg te vragen naar de Willemsbrug... Tegen twaalven kon er dan toch koffie gedronken worden bij Eetcafé-Frituur Messina. Dat ging niet al te vlot, Toon Jansen werd zelfs twee keer vergeten, maar de stukken appelgebak waren behoorlijk groot! Na de rust kwam Wim Hoogendam naast Chris rijden. Jacques v.d. Heijden, Arnold v.d. Maat en René v.d. Aker dachten een parallelweg te kunnen nemen, maar die bleek dood te lopen, zodat ze na een trap over de dijk in de achtervolging moesten. Bij de brug in Wilhelminadorp moest er gewacht worden op alle plezierjachten die ze net daarvoor enthousiast voorbij gereden waren. Op het gemakje werden daarbij alle boten en hun opvarenden van commentaar voorzien... Via de bekende weggetjes door de boomgaarden reed de groep daarna naar de brug bij Wemeldinge. Ook al scheen het zonnetje nog steeds lekker, het was wel iets meer gaan waaien uit het oosten en bij Krabbendijke gaf Chris dan ook graag de kop over aan Wil. Bij de tweede plaspauze van de dag, net voor Rilland, nam Alfons afscheid van de groep. Tussen Rilland en Roosendaal reed René nog lek. Met net geen 160 km op de teller kon het bestuur ook weer gerust zijn: het was echt een tocht van meer dan 150 km!

De foto's van deze dag kunt u hier bekijken.

Groep 2 reed met Kees Ruyten en Ad van Iersel naar 't Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer. Zij waren met zijn dertienen en genoten ook van het mooie weer.

Zondag nam John groep 1 mee voor een rondje Bergen op Zoom. Degenen die de dag ervoor met groep 2 meegereden waren konden zodoende nog een keer voor een gedeelte het parcours van de dag ervoor verkennen, want John reed samen met Cees van Sluijs naar de Zuidzeedijk, Bloemdijk, Steenbergen, Welberg, Moerstraten en Bergen op Zoom naar Nispen. Daar belandde de groep nog in de plaatselijke wielerronde, al was dat wel met het parcours mee, zodat niemand er verder last van had. Zij waren met zeventien man.

Groep 2 reed met Tonnie slechts met zijn zessen naar Non Plus Ultra voor een bakje koffie. In vergelijking met zaterdag waaide de wind deze dag wel straf vanuit oostelijke richting, zodat het nog behoorlijk aanpoten was.

Zaterdag 21 augustus werd er door 3 teams van 7 deelgenomen aan het NK-toerfietsen in Assen. Theo Jukes kon helaas niet mee, omdat hij 's woensdags tevoren bij een valpartij zijn schaambeen op 2 plaatsen gebroken had. Vanwege de afstand leek het de Sjimmyclub een goed idee om een dag eerder naar Assen af te reizen en daar een hotel te nemen. Ook vanwege de afstand leek het Theo en Cees Mathijssen een goed idee om een dag eerder op de fiets naar Assen te reizen, maar dat ging dus niet meer door na de valpartij van Theo. Zodoende dat Cees op vrijdag al met de Sjimmyclub mee reed. Zij vertrokken om 1 uur in Roosendaal, maar kwamen in een lange file terecht en waren zodoende pas om half zeven in Assen. Voor het diner was er nog tijd om even een aperitiefje te nemen en na het diner was er nog tijd om even een afzakkertje te nemen. Om elf uur gingen ze al naar bed en dat was hoog tijd (en niet alleen omdat ze er de volgende ochtend vroeg uit moesten waarschijnlijk...)

Team 1 en 2 vertrokken op zaterdag om half zes en reden keurig binnen 2½ uur naar Assen. Piet Langelaan kwam van huis uit op eigen gelegenheid naar Assen, maar moest ook nog bijna 200 km afleggen. Daar werden ze verwelkomd in De Bonte Wever, in het dagelijks leven een schaatshal, maar nu de startlocatie van het NK. Voor Team 1 en 2 had Willy allebei een gemiddelde opgegeven van 25 km/u en team 3 had een gemiddelde van 27 km/u gekozen. Omdat er iets misgegaan was bij de inschrijvingscommissie kreeg AKN 2 niet startnummer 22, direct na AKN 1, maar nummer 62. Omdat er oplopend gestart werd leek het daardoor of AKN 2 een hoog gemiddelde opgegeven had (het maximum was 28 km/u), maar er werd gewoon gestart direct na nummer 22. De organisatie bond de houdertjes voor de fietscomputers af met een tie-rip, verzamelde horloges en telefoons die nog "op de man" waren en controleerde ook of elke deelnemer zijn transponder voor de tijdsregistratie bevestigd had. Voor de start werden natuurlijk de groepsfoto's gemaakt en daarna kon het NK beginnen. De temperatuur was prima, met af en toe een zonnetje en een matige zuidwestenwind kracht 4 moest het wel een mooie fietsdag worden.

De eerste lus voerde de deelnemers via een uitstekend uitgepijld parcours over prachtige stille wegen en  voor de meesten onbekende plaatsnamen als Ekehaar, Amen, Vredenheim, Drouwen, Bronneger en Borger naar Schoonloo. Daar was de eerste controle met tijdsregistratie en kreeg iedereen iets te drinken en een stuk peperkoek. Tussen Borger en Schoonloo was nog een kilometerslange klinkerweg in het parcours opgenomen die echt zo slecht lag dat je het gevoel had op de kasseien in België te rijden. Arnold van v.d. Maat reed er lek en het achterwiel van Toon Jansen kreeg daar zo'n opdoffers dat hij in het tweede deel een spaak er uit reed. Jörgen laste volgens eigen zeggen een plaspauze in en sloot daarna bij AKN 2 aan. Maar die hadden natuurlijk wel in de gaten dat dat alleen maar bedoeld was om als spion voor AKN 1 de kunst af te komen kijken. Bij het passeren van de langzamere groepen genoot AKN 2 van de verbaasde blikken en opmerkingen als hun startnummer 62 bij de andere deelnemers in beeld kwam: "Die reden wel heel hard..." Via Elp ging het naar Hooghalen om achter het TT-circuit langs terug naar de Bonte Wever te gaan. Bij het circuit ging bij de Sjimmyclub het tempo nog even extra omhoog toen Jacques van Benthem en Kees Schijven het racegeluid van de motoren hoorden. Bij aankomst in De Bonte Wever werd de tweede tijdsregistratie gedaan.

Het lunchpakket (broodje ham, broodje kaas, krentenbol en banaan) ging er bij iedereen goed in. Voor de afwisseling waren en nu eens geen grote rijen wachtenden bij de dameswc's, maar bij de herenwc's. Je zag de dames er gewoon blij van worden. Toon en Arnold kwamen op achterstand binnen, maar dat was niet erg, want de tijd van de vierde fietser van elk team was bepalend. Toon kreeg een ander achterwiel te leen van de aanwezige fietsenmaker en kon zodoende weer gewoon vertrekken voor de tweede lus. Ondertussen viel er een klein buitje, wat Alfons tevreden naar zijn spatbord deed wijzen. De tweede lus leidde via andere wegen toch weer ongeveer door dezelfde streek als 's ochtends. De derde tijdsregistratie was weer in Schoonloo op dezelfde plaats als 's morgens. Tegen het einde kwamen heel veel groepen bij elkaar, maar dat leverde geen problemen op.

Na de vierde tijdsregistratie was het een uurtje wachten op de uitslag. Ondertussen kon er gedoucht worden en hoewel er bij de heren maar drie douches beschikbaar waren ging het toch erg vlotjes. Bij de verloting t.b.v. stichting Ilmarinen viel Rini van Geel in de prijzen, met een mooi fietspakket, met o.a. een fietscomputer. Zoals gewoonlijk was John van Turnhout weer erg nerveus voor de uitslag en dan met name over het feit of hij wel of niet voor Cees van Sluijs zou eindigen. Toen de organisatie AKN 2 kwam vragen om zich alvast naar voor te begeven genoot hij dan ook al. Het werd een prachtige derde plaats, met 32 strafseconden meer dan de NK Dok 2 uit Den Helder en 14 meer dan de nummer 2 TFC Winsum 3.

Op het podium werden de bloemen uitgereikt, de medailles omgehangen en de trofeeën uitgereikt. En natuurlijk werd het Wilhelmus gespeeld door de showband UDI. Daarna was het natuurlijk tijd om even zegevierend naar Cees te zwaaien met de bloemen, die dat sportief beantwoordde met het opsteken van een van zijn vingers (nee, het was niet zijn duim...).

Op de terugweg was het weer erg gezellig en werd nog eens uitgebreid teruggeblikt op dit mooie succes van AKN. Rini van Geel had het er maar druk mee: op de weg letten en zich tegelijkertijd afsluiten van de woordenstrijd tussen John en Cees. Bij de Routiers in Nunspeet werd nog gestopt voor het diner, waarbij John in eerste instantie een plaatsje alleen kreeg (het is eenzaam aan de top..!) maar later toch nog bij een tafel aan mocht schuiven. Om kwart voor 9 was iedereen weer terug in Roosendaal. De drie teams bestonden uit:

team 1

team 2

team 3

  • Cees van Sluijs

  • Cees Mathijssen

  • Jörgen Mathijssen

  • Ilse Diepenhorst

  • Rini van Geel

  • Wil Roovers

  • Piet Langelaan

  • John van Turnhout

  • Alfons Govers

  • Henk Verschuren

  • Wim Mouws

  • Toine van Oers

  • Wim Schot

  • Toon Jansen

  • Jacques van Benthem

  • Christ Couwenbergs

  • Arnold v.d. Maat

  • Jan Bakker

  • Arnold v. Tilburg

  • Jacques v.d. Heijden

  • Kees Schijven

Klik op de foto van een balende Cees van Sluijs voor het fotoalbum

Klik HIER voor de complete uitslag

Klik hier voor het filmverslag van dit kampioenschap

 

Zondag werd de verkenning van de JaVaDorit niet gereden, maar reed Kees Ruyten met 14 man een mooi rondje Zuidwesthoek naar de Bergse Plaat. Groep 2 reed met Geert Lazeroms met drie man en Ilse hun ritje. Bij vertrek gingen zij rechtsaf terwijl Jan van Loon, ongeduldig zoals altijd, even daarvoor linksaf was gegaan. Het kostte hem daarna enige moeite om de rest in te halen wat hem lukte bij de Zonnelandweg. Flink mopperend vervolgde hij de rit. Deze ging via de Horendonk, Schijf, Scherpenberg, Sprundel en zo langs de A58 naar het Liesbos. Met de wind in de rug en een doorkomende zon was het goed fietsweer. Na het Liesbos reden ze richting Prinsenbeek en na nog wat draaien kwamen ze aan bij het wegcafé Elsakkers voor de koffie. Na de koffie zijn ze langs de A16 naar de Langeweg gereden. Nu met precies de wind op kop naar de fietsbrug van Zevenbergen, door de polder naar Hoeven, Bosschenhoofd en zo naar ons clubhuis. Met 70 km op de teller zijn ze daar om 12 uur aangekomen. Een mooi ritje zei Ilse nog. Jan van Loon had de groep bij de kruising met de A 58 bij Zegge al verlaten.

Zaterdag 28 augustus stond een groep van 19 man aan de start van de clubrit Zuid-Holland van Kees Ruyten. De weersverwachting gaf een enkele bui en een behoorlijke westenwind aan, anders was de opkomst vast nog groter geweest, want vorig jaar werd deze rit officieus gekozen tot de mooiste van het jaar. Via 't Anker, Stampersgat en Heijningen reden ze naar het Haringvliet. Daar kregen ze 5 minuten lang even een flinke bui, maar kon er geschuild worden onder het viaduct. Na de dam ging het richting Ooltgensplaat en door het inmiddels befaamde donkere tunneltje. Ad van Iersel werd er ongemerkt naar de muur toe getrokken en naar verluid kwam Jacques er zelfs ten val. Na Den Bommel, Stad aan het Haringvliet en Middelharnis ging het weer terug richting Oude Tonge waar koffie werd gedronken bij De Tram. Nadat Kees en Ad het eerste stuk samen met Cees en Cees de kop hadden genomen, werd dat in het tweede stuk nog eens over gedaan, maar dan bij wind mee. Na de Philipsdam ging het eerst naar Nieuw-Vossemeer. Daar had een tegemoetkomende automobilist meer oog voor bekenden op het terras bij het Wagenhuis dan voor onze groep fietsers, maar gelukkig liep het allemaal nog net goed af. Via Halsteren, Vrederust en de Wouwse Tol reden ze tenslotte via de Brembos en Nispen terug naar Roosendaal. Daar konden ze een gemiddelde van bijna 28 km/u op de teller constateren. Kees Buyk was in de overtuiging dat groep 2 ook wel zou rijden, om half 9 present bij Huis ten Halve, maar kon onverrichterzake terugkeren.

Zondag 29 augustus was Kees Ruyten als toerleider voor groep 2 de enige, zodat hij zich ook aansloot bij groep 1 die zodoende 11 man sterk aan de clubrit Kapellen reprise begon. Pierre van Zinnen was ook aanwezig bij de start, maar hij reed zijn eigen rondje, nl. de verkenning van de tweede regelmatigheidsrit. Alfons reed samen met Chris Sonke, die net van een trainingsstage in het Zillertal terug was, voorop. Via de Bakkersmolen ging het naar Kalmthout, Achterbroek, weer terug naar Kalmthout en daarna via de villawijken van Kapellen-Bos en de Royal Antwerp Golf Club naar Kapellen. Net over het spoor begon het te regenen, zodat even gestopt werd om de regenjasjes aan te doen. Zodra ze aan gedaan waren hield het weer op met regenen. Achterlangs ging het daarna naar Putte-Kapellen en bij de Driehoek richting Stabroek. Net voor de café De Neus werd de verbindingsweg naar Berendrecht genomen. Daar begon het weer te miezeren tot Berendrecht toe. Berendrecht kun je natuurlijk niet passeren zonder een klein strookje kasseien mee te pakken... Daarna was het nog een makkie, want vanaf Hotel The Kettle ging het windaf terug naar Roosendaal. Op de Ouwerveldenweg kwamen ze Dim en Ina nog tegen in de auto. Die waren waarschijnlijk na al hun opgedane indrukken tijdens hun Rondje Nederland op de fiets nog even aan het kijken hoe mooi ons westbrabantse fietsland eigenlijk ook wel is. Jacques v.d. Heijden sloeg bij Nispen al af, want hij moest 's middags ook nog naar Nispen. De overigen controleerden samen met Henk de totaal gereden afstand, zodat bepaald kon worden welke fietscomputer volgende week bij de JaVaDo het best gebruikt kan worden om het tempo te bepalen.