MAART 2010
Zaterdag vertrok Wim Mouws met 27 man voor een clubrit naar Willemstad. Het ene jaar is het sneeuw en ijs, dit jaar was het kou en een harde wind die het tot een zware seizoensstart maakten. Bij het viaduct aan de Roosendaalse Vliet haakte de eerste al af en ook Toon Jansen hield het in Stampersgat al voor gezien. Via het Gastels Veer, Stampersgat en Dinteloord reden ze naar Willemstad. Al snel moesten Cees Mathijssen en Eric Langelaan op kop komen, om de straffe wind te trotseren. En nog ging het op momenten maar 23 km/u. Via Helwijk, Heijningen, de Stampergatse brug, Oudenbosch en Zegge ging het terug naar Roosendaal, waarbij de noordoosten wind langzaamaan in het voordeel van de fietsers ging werken. Dat was maar goed ook, want het was een pittige rit waar menigeen uit de wind moest kruipen. Op het laatst zaten er toch een paar goed doorheen. Jan Buijk wist voor zichzelf wel waar dat aan lag: hij was waarschijnlijk overtraind... Om 11.30 uur waren ze weer terug met 62 km op de teller.
Zondag 7 maart stonden om half 9 28 leden klaar om met John een rondje Achterbroek te rijden van 50 km. John was echter in geen velden of wegen te bekennen. Daarom besloot Alfons om in zijn plaats als toerleider een rondje Putte te rijden. Omdat groep 1 en 2 deze zondagse openingsrit samen reden hielden hij en Cees Mathijssen het tempo op 23 á 24 km/u. Gelukkig was de wind wel wat geluwd, want het vroor nog enkele graden bij het vertrek. Na Huijbergen en Hoogerheide zetten ze koers naar Putte. Daar aangekomen werd de groep eerst nog op het verkeerde been gezet, door niet direct naar Het Witte Paard te fietsen. De meesten dachten dat het een ritje zonder koffie werd, maar via de kerk van Belgisch Putte ging het uiteindelijk toch nog naar Het Witte Paard. Daar konden ze zich van buiten en van binnen wat opwarmen en ontdekte Jan Buijk dat de thee en koffie lekker goedkoop waren. Na een half uurtje waren alle vingers en tenen weer genoeg opgewarmd om terug naar Roosendaal te fietsen. Vanaf het station bij Kijkuit werd het spoor naar Essen gevolgd. Zodoende bleven ze uiteindelijk met 53 km op de teller nog aardig in de buurt van de geplande 50 km van John. Bij Huis ten Halve werden ze verwelkomd door de jarige Simon, door Leo én door John en Henk. John en Henk hadden een rondje Achterbroek gereden met vertrek om 9:00 uur.... Maar ach, in het rijtje Pierre, Alfons en Tonnie misstaan hun namen niet !
Zaterdag 13 maart vertrok groep 1 om 9 uur onder leiding van Chris Sonke en Eric Langelaan als bijrijder. Bij een graad of 5 en aardig wat dreigende bewolking was de opkomst toch goed te noemen: maar liefst 30 leden kozen voor een rondje Zuidwesthoek. Bij de Brembos ging Tonnie rechtsaf omdat hij last had van zijn lies. Zo kon hij nog om half 10 terug bij Huis ten Halve zijn om met groep 2 mee te rijden! De rest reed via De Heide, Klavervelden, Mattemburg, Non Plus Ultra door de polder richting Rilland. Bij Klavervelden kregen ze een eerste licht regenbuitje, wat de grond net nat genoeg maakte om iedereen lekker vuil te maken. Voor de Bathse brug draaiden ze weer terug richting Ossendrecht, om via het opleidingscentrum van de ME naar Huijbergen, de Ouwerveldenweg en Nispen terug naar Roosendaal te rijden. Bij de Ouwerveldenweg kreeg Janus tot twee keer toe telefoon, maar opnemen lukte niet echt (de toetsen schenen erg klein te zijn..) Met derny Louis voor zich werd in recordtempo toch nog de aansluiting met de groep gemaakt voor Huis ten Halve. Bij zijn poort stond Jan Buijk met de kruiwagen (om te laten zien dat hij niet zomaar afwezig was, maar echt een nieuwe keukenvloer aan het leggen was ?) ons vrolijk toe te zwaaien. Het vermoeden werd zachtjes geuit dat Jan daar al een half uur met die kruiwagen op ons stond te wachten ! Binnen werden eerst Eric en Arnold van Tilburg toegezongen, omdat ze weer een jaartje ouder waren geworden en daarna werd groep 2 verwelkomd, die dankzij Tonnie toch 8 man sterk op deze eerste zaterdag-groep 2-rit afgekomen waren. Zij hadden 50 km gereden via Kruisland naar Steenbergen en zo naar de koffie bij Moerstraten om daarna via de Wouwse Tol weer terug naar Brembos en Nispen te rijden. De gezelligheid achteraf was in een keer weg toen Arnold van Tilburg met het laatste groepje naar huis wilde gaan: zijn fiets was gestolen. Net als de vorige 3x vorig jaar stond ook deze keer de fiets niet op slot en tegen de muur van de zaal gestald. Ook deze keer was een oude racefiets voor de gestolen fiets in de plaats gezet. Alhoewel Huis ten Halve bezig is met maatregelen voor diefstalpreventie kan dit nog wel even op zich laten wachten. Het devies blijft dus: fiets op slot en in het zicht zetten!
Zondag 14 maart reed Cees van Sluijs zijn 60 km lange rondje Roosendaal met 21 deelnemers. Samen met Toine op kop werd een keurig tempo gereden. Het weer werkte ook mee, want het bleef bij een paar spetters. Groep 2 reed met Tonnie naar biljartcafé Havermans in Klein Zundert, waar koffie werd gedronken. Zij maakten 11 man sterk hun 50 km vol.
Zaterdag 20 maart vertrok Theo met 12 man voor zijn rondje Moerdijkbrug. Gerard voelde zich niet echt lekker en haakte in Zegge al af. Via de Noordhoeksedijk ging het naar het industriegebied Moerdijk en daarna door het dorp naar de brug. Daar kregen ze een eerste lentebuitje op hun nek, gevolgd door een tweede bui wat dichter bij Dordrecht. (Hoe dichter bij Dordt ...enz) Na de Moerdijkbrug weer overgestoken te zijn ging het via het station van Hoge en Lage Zwaluwe weer terug naar Prinsenbeek en zo naar Roosendaal. Theo zorgde natuurlijk weer voor de bonus van 10%, zodat de deelnemers met 88 km op de teller aan kwamen. Ook Rini van Geel kwam daar aan, al had hij onderweg wel te kampen met zowel een lekke voor- als achterband. Hij was er niet echt blij mee. Groep 2 reed met 5 man hun rondje. Zij reden een rondje Achtmaal en gingen in Wildert op de koffie.
Zondag werd de clubrit Effe 8x Rucphen met Jörgen en Cees Mathijssen op kop gereden. Het was net niet helemaal droog en de temperatuur lag zo rond de 10 graden, wat het niet echt aangenaam maakte. De matige zuidoostenwind hadden ze lekker mee tot Effen. Daar besloot Toine effe de groep te verlaten om een viaductje extra te scoren. De rest stopte daarna voor een plaspauze, zodat Toine de groep pas terug zag in Roosendaal. Jörgen maakte van de gelegenheid gebruik om zijn koppositie over te doen aan John van Turnhout. Maar ze hadden geluk, want de wind was ondertussen gedraaid naar Noord, zodat het erg meeviel met de verwachte tegenwind. Onderweg moest nog 2 keer gewacht worden voor een lekke band: eerst reed Tjebbe lek en in Rucphen liep de achterband van Gerard langzaam leeg, zodat die ook verwisseld moest worden. Cees van Sluijs hield er een ventieldopje aan over, volgens hem het begin van een hele nieuwe fiets... Groep 2 reed met Geert Lazeroms een ritje van 50 km. Om half negen zijn ze met zeven leden, waarvan een vrouw, vertrokken. Het weer nodigde niet bepaald uit. Met lichte regen zijn ze via Nispen, Wouwse Plantage, Klavervelden en De Heide naar Moerstraten gereden. Aldaar werd bij Van Pul koffie gedronken. Verschillende mensen, waarvan Leo en Jan van Loon zaten flink onder het slik. Voor Jan was het geen probleem want hij ging thuis toch met kleren en al onder de douche. Het terugrijden ging via de Krabbenweg en Kruisland naar Huis ten Halve waar ze om 11.15 uur met 50 km op de teller aankwamen.
Zaterdag 27 maart werd de clubuitstap naar Het Groene hart met 23 AKN-ers gereden. Henk Ulehake en Jacques van Benthem moesten helaas vanwege ziekte verstek laten gaan. Bij de pont naar Schoonhoven stond Piet Langelaan de groep al op te wachten toen ze om kwart over 8 de oversteek over de Lek gemaakt hadden. Samen met Alfons reed hij de hele dag op kop, want hij had de route in de afgelopen weken diverse keren verkend en hier en daar wat aanpassingen voorgesteld. Het was vrij fris bij de start, maar na een uurtje was de kou er wel van af. In het prachtige natuurgebied van de Vlist en het plassengebied van de Reeuwijkse Plassen konden was heel wat lenteactiviteit bij de watervogels bespeuren. Daarbij voerden de prachtige witte zwanen de boventoon. Na 57 km was de rust gepland in het clubhuis van Avanti in Alphen aan de Rijn. De twee consumpties daar waren voor rekening van het bestuur, omdat er deze dag geen inschrijfkosten waren. De koffie kostte maar € 0,80 dus daar kon de penningmeester zich geen buil aan vallen. Om half twaalf vertrokken ze daar weer voor het tweede gedeelte. Lag het gemiddelde in het eerste deel maar op 24,7 km/u omdat ze anders te vroeg bij Avanti zouden zijn, nu kon het tempo iets opgetrokken worden. Bij Harmelen, Woerden en Oudewater moest er een beetje geïmproviseerd worden, maar uiteindelijk kon de hele groep zonder problemen weer terug Schoonhoven bereiken. Hoewel het gemiddelde in de tweede helft maar een kilometertje hoger lag, was het achterin de groep af en toe toch behoorlijk aanpoten geweest. Met name op de open stukken in de polder en langs de Lek, waar tegen de wind in toch een strak tempo gereden werd. Als bonus bleek de tocht uiteindelijk niet 125 km, maar 135 km lang te zijn... Klik op de volgende link voor het fotoalbum:
In Roosendaal startten 14 man bij de thuisblijversrit. Het werd een mooie 80 km lange tocht door West-Brabant. De koffie werd in Stabroek gedronken en via Kalmthout ging het terug naar Roosendaal.
Zondag heeft groep 1 met 19 man met John van Turnhout een Rondje Steenbergen gereden. Via Kruisland reden ze naar Steenbergen en langs Klavervelden naar Essen-Hoek. Daar lagen de kasseien er weer prima bij. Via de Vleet ging het naar Nispen en zo terug naar Roosendaal. Arnold v.d. Maat was er, vers terug uit Spanje, ook bij. Groep 2 ging met Tonnie met 9 man op de koffie bij Non Plus Ultra in Woensdrecht en ging via de bergzone in Woensdrecht terug naar Roosendaal. Kees Ruyten was daarbij meteen de enige AKN-er die dit weekend lek reed.