SEPTEMBER 2009

Zaterdag regende het helaas om half acht in een gedeelte van Roosendaal. Dat deed een aantal AKN-ers besluiten om thuis te blijven. Ten onrechte, want de hele (Zee)vruchtentoer werd droog afgewerkt, waarbij slechts af en toe een wolkje voor de zon schoof. Er woei wel een straffe noordwestenwind, windkracht 6 a 7, die ervoor zorgde dat het eerste gedeelte van de rit afgewerkt werd met een gemiddelde van 25,2 km/u. Voor Jacques v.d. Heijden wat te langzaam, want hij vroeg zich af of Alfons misschien opa geworden was... We vertrokken met in totaal 10 leden, waarvan Alfons en Cees Mathijssen op kop reden en reden via Nispen, Wouwse Plantage, Huijbergen, Hoogerheide, Woensdrecht, Völckerdorp en Rilland naar de Oude Rijksweg. Achter Krabbendijke langs ging het naar Yerseke en het natuurgebied de Yerseke Moer. Daar draaiden Arnold v.d. Maat en Jacques linksaf, omdat ze om 1 uur thuis moesten zijn. Zij dronken koffie (formaat Italiaanse espresso) bij Hotel De Poort van Antwerpen en kochten appels (terwijl ze peren wilden) bij de boer. De overgebleven 8 leden draaiden dus rechtsaf en gingen naar Wemeldinge. Op de dijk naar Kattendijke was het fors trappen geblazen om niet onder de 23 km/u te zakken. Toine en even later ook Wim boden aan om de kop over te nemen, maar omdat we bij Wilhelminadorp wind mee zouden krijgen stond Alfons zijn plaats niet af. Via Kloetinge ging het naar 's-Gravenpolder, waarna we de wind echt mee kregen. Buitendijks reden we naar Hansweert waar we bij café Het Anker koffie dronken. Na Rilland kreeg Wim toch nog zijn zin en mocht hij van Cees de koppositie overnemen. Gejaagd door de wind lag het tempo nu de hele tijd boven de 30, zodat Mathieu Sebregts lekker in kon rijden voor de rit van de Bidon naar Ouddorp van 's zondags. In Huijbergen namen we de afslag naar Essen en reed Peter Schoonen via de kortste weg terug naar De Heen. Bij Huis ten Halve werd tenslotte om kwart voor 2 nog even wat gedronken door Alfons, Toine, Cees, Wim en Jacques van Benthem. Ze konden tevreden terug kijken op een pittige fietsdag van 141 km met een uiteindelijk gemiddelde snelheid van precies 27 km/u.

Zondag 6 september deed groep 1 mee aan de Javado in Essen. 17 Deelnemers vertrokken onder aanvoering van Theo om half 8 naar het college. Daar werd alvast een bakje koffie en thee gedronken en werd luidkeels het lang-zal-t-ie-leven ingezet door Jacques en Arnold. Nadat iedereen uit volle borst had meegezongen, werd er gevraagd wie de jarige was. Dat bleek Anton Mali te zijn, die op dat moment waarschijnlijk 300 km verderop in Drenthe zich van niets bewust was.... Iets voor half 9 was de start en kwam Alfons op het laatste nippertje nog aansluiten. Afgesproken was dat de teller van Henk en Willy als uitgangspunt zou worden genomen. Terwijl er voorin de groep geconcentreerd gereden werd, was er achterin alle tijd om verhalen te vertellen. Zo bleek Arnold v.d. Maat een caravan te hebben staan aan het water bij Steenbergen. Voor € 100 op de kop getikt, maar alleen te bereiken per boot of in de winter over het ijs. Jacques en Ben wisten er ook alles van en konden zonder problemen menig anekdote over die caravan opdissen. Misschien kunnen we er nog wel eens met de club een Schrobbeler gaan drinken als het ijs dik genoeg is...? Willy reed achter Steenbergen nog lek en werd opgewacht door Rini v. Geel en Jan Boeren. Zij brachten hem in recordtijd terug bij de groep: al voor het Boterstraatje konden ze alweer aansluiten. Bij aankomst bij het college werden de stapels boterhammen op tafel gezet en konden we meedoen aan de tombola. Alfons had het geluk om de derde prijs te winnen: een waardebon van € 50,-, te besteden bij Rijwielhandel Schenk. Daarmee was meteen ons geluk op, want in de einduitslag kwamen we niet verder dan een veertiende plaats. Onze teller bleek 800 meter af te wijken van de gegevens die de organisatie had gehanteerd. Eens te meer bleek dat het eigenlijk een grote loterij is wie er wint. Des te opvallender dat weer Heidestoempers A met de eerste prijs naar huis ging. Met een gemiddelde van 36 km/u is het wel zo dat een evt, afwijking van de teller minder strafpunten oplevert. Misschien moeten wij dus volgend jaar ook maar zo'n hoge snelheid opgeven..?

Groep 2 mocht ook 14 man verwelkomen. zij reden met Tonnie via Ossendrecht naar Putte. Daar dronken ze koffie bij 't Witte Paard. Toen ze weer vertrokken had niemand in de gaten dat Toon Jansen nog in de wc was. Ze waren dan ook erg verrast toen ze bij aankomst in Huis ten Halve Toon al aan de koffie zagen zitten. Hij had de kortste weg naar Roosendaal genomen en maakte er geen punt van: foutje, moet kunnen baas !

Zaterdag kon Wim Mouws voor een rondje Hollands Diep vertrekken met 14 man en droog weer. Via Nispen, Vroenhout, Gastelsveer en Zuidzeedijk reden ze naar Dinteloord en verder naar de Haringvlietbrug. Voor de sluizen hielden Jos Vos en Jan van Loon het voor gezien en namen een andere route naar huis. Hierna reed de rest via Numansdorp en Strijensas naar 's-Gravendeel waar ze wilden rusten, maar het café was gesloten. Daarom hebben ze koffie gedronken na 78 km in Willemsdorp bij café de Sloep net voor de Moerdijkbrug. Tussen Strijensas en 's-Gravendeel regende het een klein beetje en na de Kiltunnel tot de rust bleef het een klein beetje miezerig, maar na de rust werdhet weer droog. Via Moerdijk, Zevenbergen, Lammegatsebrug, Goudbloemsedijk, Oudenbosch en Zegge ging de route naar huis. De aankomst bij Huis ten Halve was  na 117 km zonder lekke banden of ander problemen om 13:00 uur.

Zondag 13 september ging Wim Schot met 20 man op pad voor zijn Schots en Scheve clubritje. Samen met Alfons op kop zette Wim er meteen flink de sokken in. Hij reed tot de fietsersbrug naar Zevenbergen constant 1 of 2 wielen voor Alfons, die Wim niet kon temmen. Pas toen Tonnie een vermanend vingertje op kwam steken en vroeg of hij voor half 11 terug wilde zijn, liet Wim het tempo zakken tot zo'n 27 km/u. Hij schotelde de leden een afwisselende tocht voor, waarbij hij op de route langs Zegge, Oudenbosch, Hoevense Beemden, Etten-Leur, het Liesbos en Rucphen zoveel mogelijk de minder bekende wegen opzocht. In de buurt van Rucphen werd nog een lekke band gesimuleerd, om even een plaspauze te creëren. Op het eind moest er nog wat geďmproviseerd worden, want Schijf en Rucphen waren afgesloten in verband met een wielerwedstrijd. Zodoende kwamen we om 11 uur met 65 km op de teller aan bij Huis ten Halve. Bijna tegelijkertijd met groep 2 die onder leiding van John 10 man sterk hun rondje met koffie gereden hadden.

Zaterdag werd de mooiste rit van het jaar gereden. Tenminste dat was de mening van diverse leden die met Kees Ruyten de 120 km lange clubrit Zuid-Holland reden. Het weer was prachtig: geen wind en een temperatuur oplopend tot boven de 20°C. Kees had zich goed voorbereid en had 's woensdags nog even samen met Ad de rit in tegenovergestelde richting verkend (met iets meer wind...!). Bovendien had hij op Goeree Overflakkee een prachtig parcours uitgezet over wegen en weggetjes die we eigenlijk nooit rijden. Normaal rijden we over dit prachtige eiland de kortste weg naar de dammen of naar de Zeelandbrug. Kees liet echter zien dat dat geheel ten onrechte is. Een rondje Ooltgensplaat, Den Bommel, Stad aan het Haringvliet en Middelharnis is voor iedere fietser aan te bevelen. Gerust werd er in de buurt van Nieuwe Tonge bij de Tram. Of het daar duur is weten we niet, want Peter Schoonen betaalde alles omdat hij jarig was. Er werd slechts een lekke band genoteerd, voor Kees zelf!

Zondag 20 september werd de tweede regelmatigheidsrit gereden. Deze rit die samen met de eerste bepaalt wie er de nieuwe clubkampioen van AKN 2008-2009 wordt, werd gereden door 9 enkelingen, 10 duo's en 1 trio. Zoals altijd werd de rit uitgezet door Tonnie Dekkers en vooraf gecontroleerd door Pierre. Tonnie was er weer in geslaagd om een aantal minder bekende wegen in het parcours op te nemen. Een stuk bij de Blauwputten en de Kleine Heistraat, een wel heel verrassend paadje, want direct na een haakse bocht reed je daar op een dichte slagboom. Iets wat door een aantal deelnemers maar op het nippertje voorkomen kon worden. Peter Schoonen kreeg de slagboom zelfs bijna op zijn hoofd toen hij achter een auto aan de slagboom wilde passeren! Het was de deelnemers niet gemakkelijk gemaakt deze keer, want op twee punten ging bijna iedereen de fout in. Het eerste was de Rucphenseweg, die al bij café Het Anker begon, iets wat door Tonnie en Pierre over het hoofd was gezien. Daardoor reden veel leden de Prof. Dr. V.d. Hoevenstraat in, om pas aan het eind te merken dat ze in de verkeerde straat zaten. Het tweede punt was bij Aartsberg, waar bijna iedereen linksaf het zandpad inreed, om een eind verderop te merken dat deze weg doodliep. Enkele honderden meters verderop was nog een weg die Aartsberg heette en die wel verhard was. Tonnie stond bij het Doelstraatje nog als controle, maar deze keer liet niemand zich verleiden om dat links te laten liggen. Natuurlijk werd er ook nog volop gediscussieerd over punten en komma's na afloop, iets wat met alle jarigen van deze week geen enkel probleem was.

Zaterdag reed Wim Mouws zijn clubrit naar Wortel. Nee, we praten niet meer over zaterdag 19 juli 2008, wat zouden we daar nou over moeten zeggen?23 man vertrokken met Chris Sonke en Wim Mouws voorop richting Wortel via Schijf, Sprundel, Stuivezand, Hazeldonk, Meerseldreef en Meerle. Na 55 km was er koffie in café "in Holland". Voor de liefhebbers was er natuurlijk ook Apfelstrudel. Na de koffie ging het richting Hoogstraten met een korte omleiding. Hierna richting Ter Beek, Loenhout en Maalbergen. Voor het viaduct in Ter Beek reed Christ Couwenbergs lek, wat snel door de Mouwsen werd gedepanneerd. Net voor Maalbergen reed Wil Roovers in een gat en lek. Depannage geschiedde nu door Wim Mouws met assistentie van Eric Langelaan (jeugdopleiding/stagiair). Tenslotte ging het via Braken, Achtmaal en Horendonk naar huis met exact 100 km op de teller. Zonder dat de voorrijders om hoefden te kijken werd er onderweg toch goed gevolgd.

Zondag reed groep 2 met Geert een clubrit van 60 km.  Bij het vertrek was het wel wat koud, maar daarna was het prachtig fietsweer. Met acht man werd vertrokken bij Huis ten Halve. Eerst reden ze naar Schijf en via Rucphen en Hoeven daarna via de fietstunnel bij Zevenbergen, Zevenbergen en het industrieterrein van de Moerdijk, naar Klundert naar de Noordschans. Daar bij de plezierhaven werd in het paviljoen koffie gedronken. Jan van Loon klaagde weer dat het soms wel een beetje te hard ging. Maar dat klagen van Jan kennen wij onderhand wel. Na de koffie zijn ze via de Tonnekreek door de polder naar de Oude Molen gereden. Daarna via Fijnaart en Oud Gastel naar Roosendaal, waar ze dan om twaalf uur met 70 km op de teller arriveerden bij ons clubhuis.
 

Alfons reed met groep 1 zijn clubrit Westbrabantse Ardennen. Dat kwam omdat het rondje Oesterdam van Wim en Rini niet door kon gaan. Zoals gewoonlijk werden er alle hoogtepunten van de Brabantse Wal in opgenomen. Via Essen en Huijbergen ging de route naar Ossendrecht, van waaruit het daarna op en af de Brabantse Wal ging tot in Bergen op Zoom. Daarna werd rechtsomkeert gemaakt en ging het via Hoogerheide naar Wouwse Plantage en zo terug naar Roosendaal. In totaal werden zo 10 beklimmingen genomen. Al bij de eerste beklimming protesteerde Jos Vos dat het te hard omhoog ging en dat bleef zo bij de volgende beklimmingen. Zodoende werd elke klim in 2 groepen genomen, waarbij diverse AKN-ers het moeilijk hadden om daarbij het tempo te volgen. Natuurlijk werd er bovenop steeds keurig gewacht, maar Jos Vos verzuchtte toch dat hij wou dat hij 20 jaar jonger was geweest. Dan had hij de voorrijder eigenhandig op zijn nummer kunnen zetten... Om kwart voor elf konden we al van de koffie bij Huis ten Halve genieten, waarbij het eerste rondje van Tonnie was ter gelegenheid van zijn verjaardag. Tenslotte kon iedereen zijn naam nog op de beterschapskaart voor Janus van Breugel zetten.

 

Terug naar index archief