MEI 2009

Zaterdag 2 mei vertrok Wim Mouws met 24 man via Zegge, Oudenbosch naar de Stampersgatse brug waar Toon Feijns aansloot. Via Heiningen en Willemstad reed hij over de Haringvlietbrug richting Zuid-Beijerland. Voor Zuid-Beijerland ging het linksaf en fietsten ze langs het Haringvliet via Tien Gemeten en Nieuwendijk. In Goudswaard ging het over de schapendijk richting Nieuw-Beijerland. Op deze dijk maakten 2 fotografen plaatjes van de groep en volgens Wim had hij dat geregeld. Dat klopte inderdaad, want uw verslaggever kreeg vandaag deze foto van de koplopers binnen...

Via Nieuw-Beijerland ging het daarna naar Oud Beijerland waar het kermis was, maar via wat dranghekken kon men toch het koffieadres "Werelds aan de kade" bereiken: het restaurant dat van zichzelf zegt dat je er truffels kunt eten in je spijkerbroek. Dat deden ze niet, want ze hielden het in de pluchen zitjes bij hun eigen boterhammen. Na de koffie ging het via Puttershoek, 's-Gravendeel, Kiltunnel en Moerdijkbrug naar Zevenbergen. Voor de Moerdijkbrug sloot nog een vrouwtje aan dat naar Roosendaal moest. Zij werd uiteraard volledig bijgepraat door o.a. Christ, Arnold en Jacques en door Christ tot Roosendaal begeleid. Langs de Mark ging het naar Standdaardbuiten en links om Oudenbosch heen. Via het Bosbad en Bosschenhoofd kwamen ze met 138 km op de teller, zonder een lekke band en met tevreden gezichten bij Huis ten Halve aan.

Zondag 3 mei telde groep 1 van John van Turnhout 18 man totaal. Er werd een hoog tempo onderhouden door Jan Boeren en John. Via Schram, Ellewaerdt en Nieuwmoer ging het naar Achterbroek. John van Houten merkte op de Achtmaalsebaan dat hij onderweg zijn teller verloren was. Enkele leden hadden kilometers terug iets zien vallen in de berm, maar niet gezien dat het een kilometerteller was. Aanvankelijk stopte de hele groep, maar uiteindelijk reed alleen Louis Mouws achter John van Houten aan om hem te helpen zoeken. De rest reed door. Arnold van Tilburg zat niet lekker in zijn vel en draaide bij Heide af naar Roosendaal. John wist niet dat de Heibloemlaan open lag en reed voor straf zelf lek. De pomp van Louis werd node gemist! Een enkel regenjasje werd aangedaan, Ben merkte dat er een gat op zijn rug in zijn shirt zat na zijn valpartij van afgelopen woensdag, maar volgens Jan Buijk was dat niet erg, zolang de reclame van Huis ten Halve op het zijpand maar goed leesbaar bleef. Het bleef een beetje druppelen, zodat John besloot om de 70 km niet vol te maken. Net voor een volgend buitje kwamen we met 62 km op de tellers terug aan.

Groep 2 reed met Tonnie en Kees Ruyten op kop naar Dennenlucht. Zij waren 7 man sterk en mochten de toekomstige 4e generatie van eigenaren bij Dennenlucht verwelkomen. Ook de Koffierijders zaten er aan de koffie. Zonder noemenswaardige regen en lekke banden kwamen zij tegen 12 uur terug bij Huis ten Halve.

Zaterdag 9 mei om 8 uur klonk het fluitsignaal om te vertrekken voor een rit van 190 km. Het AKN-peloton 25 man sterk reed met Kees Mathijssen en Chris op kop naar Nispen via de Bergsebaan richting Heimolen, achterlangs het landgoed "Mattemburg" en zo richting Zeeland. Bij de Oesterdam draaide Jacques van der Heyden terug naar huis, want hij moest zijn Clubrit Rijn-Schelde gaan verkennen. Ter hoogte van Rilland sloot Alfons aan, waarbij hij er nog subtiel aan herinnerd werd dat de start bij "Huis ten Halve" was. De rit ging vervolgens naar Krabbendijke, Yerseke en na de brug over het Kanaal door Zuid-Beveland op de Postweg reden Kees Ruyten en Jan van Loon door naar Kapelle en gingen ook terug naar huis.
De rest van het peloton, 23 renners, gingen via een mooie route binnendoor verder via Klapweg en Wemeldingse Zandweg door de boomgaarden van de Hoge Pad. Helaas waren de fruitbomen al bijna uitgebloeid. Via Monnikkendijk reden we langs de golfbaan aan het Goese Meer naar Wilhelminadorp. Daar mochten we een aantal passerende jachten op ons gemak bekijken. Bij Katseveer reden we via de dam over de Zandkreek naar Noord-Beveland (Peeland) en langs de bovenzijde van het Veerse Meer naar de eerste rust bij Café Jet. Marjet had het terras en de koffie al klaargezet. Het appelgebak ging er weer in als koek. Om 11:30 uur vertrok degroep weer om over het fietspad langs het Veerse Meer naar Kamperland te rijden. Erik had daarbij na 90 km Kees afgelost. Bij de Schotsman werd door de toerleider een plek gezocht waar Henk in alle rust zijn lange broek kon wisselen voor een korte en bij de "Banjaard" maakte de toerleider een extra lus om te laten zien dat het parkeerterrein aldaar gratis was...

Via de Veerse Dam ging het naar Veere, om daar over de druk bezochte markt naar de sluizen in het Kanaal door Walcheren naar Arnemuiden te rijden. We gingen verder richting het Sloegebied en passeerden de nieuwe Sloelijn die meer gebruikt wordt dan de HSL en de Betuwelijn samen. Nieuwdorp werd aangedaan en door ging het naar 's-Heerenhoek. Omdat de A 58 afgesloten was, werd daar alle verkeer langs geleid. Natuurlijk had Chris dat voorzien en gezorgd dat de stoplichten uit stonden en dat er verkeersregelaars stonden die ons ongehinderde doorgang bezorgden. Daarna dook het peloton de Zak van Zuid-Beveland in naar Ovezande. Hier werd ook nog een extra lus gemaakt in verband met het WK ponyrijden. Over de met rijkbloeiend Fluitenkruid en Boterbloemen begroeide dijken kwamen we langs Kwadendamme. In totaal werden er, dijk op dijk af, 40 van die hellingen genomen tot in Hansweert, waar gestopt werd voor een tweede rust.Na de rust werd Chris afgelost door Kees, want die moest nog wat bijtrainen voor Milaan-San Remo. Daar krijgt hij 298 km voor de kiezen, maar dat gaat bergafwaarts en het waait er nooit zo als in Zeeland.

De nieuwe Sloelijn ?

Om 16:30 uur arriveerden we bij Huis ten Halve. We hadden een mooie rit gereden met weinig wind en af en toe de zon: ideaal fietsweer dus met 0 lekke banden!

Met 20 man aan het vertrek reed Groep 1 zondag 10 mei, op een prachtige lentedag met John en Wim voorop de moederdagrit, via Nispen richting Kruisland, om via Gastelsveer naar de Zuidzeedijk te koersen. De Zuidzeedijk was afgesloten en direct over de brug ging het daarom rechtsaf en via de parallelweg naar Dinteloord. Op de rotonde werd richting Steenbergen gekozen en maakten ze een lus over de Bloemendijk en de Boompjesdijk. Door en achterlangs Steenbergen reden ze naar Moerstraten waar groep 2, die daar koffie zat te drinken, ze zag passeren. Via de Heide, Stay-OK, Zonneland ging het terug naar Wouwse Plantage en binnendoor over Nispen naar Huis ten Halve. Tussen Stay-OK en Zonneland was Wim het zat en nam Jan Boeren het over. Het was een prima en stevige rit van 70 km zonder lekke banden.

Groep 2 reed met Kees Ruyten 6 man sterk een clubrit van 60 km rond Roosendaal. Tussen Kruisland en Wouw werden weer de nodige binnendoorweggetjes opgezocht door Kees. Natuurlijk werd er in Moerstraten even gestopt voor koffie, want het was immers eigenlijk een rit van Geert Lazeroms ! Op de terugweg werden ze ingehaald door RTC Zundert en van de Brembos tot Nispen werd daar op initiatief van Tini Buijsen bij aangesloten. Met 53 km op de teller arriveerden zij om kwart over elf, vlak na groep 1 bij ons clublokaal.

Zaterdag 16 mei had Kees Ruyten zijn stickers niet voor niets afgedrukt: 21 AKN-ers stonden gereed om met hem en Wim Mouws op kop, naar Hilvarenbeek te rijden. Via Meersel Dreef ging het naar Chaam en na in Alphen nog wat wegopbrekingen omzeild te hebben ging het via Poppel naar Hilvarenbeek. Daar werd zoals gewoonlijk op het Vrijthof bij De Swaen koffie gedronken. Langs Goirle en onder Breda langs ging het, met Cees Mathijssen in plaats van Wim mee op kop, weer naar Roosendaal terug. Zonder regen en zonder lekke banden, maar met 136 km op de teller kwamen ze daar weer aan bij Huis ten Halve.

Zondagochtend 17 mei om half negen stonden 7 AKN-ers aan de start bij Huis ten Halve. De voorspelling was dat het de hele ochtend zou regenen, maar om uitgerekend half negen stopte het met regenen. Groep 1 onder leiding van Wim Mouws zou 3 man sterk (Wim, Cees Mathijssen en zijn zoon Jörgen) een rondje Breda rijden. De Bidon was om 8 uur vertrokken, maar kwam rond half negen terug bij Huis ten Halve. Daarvan sloten Jan Verbocht, Frans Peeters, Pieter van Leijsen en Geert Otte zich bij Wim aan. Zo waren ze dus toch met 7 man. Met Cees en Wim voorop reden ze via het viaduct naar Zegge, namen de parallelweg naar Etten en verder via de Bollenstraat naar Liesbosch, de Rith, Breda en Effen. Na Effen nam Jan Verbocht het van Wim over en ging het terug richting Rijsbergen en toen via Oekel, Laarheide, de Gaard en Weduwestraat naar Wernhout. Langs de Weimer, Ostayen naar Achtmaal en via de Lange Schouw naar Huis ten Halve, waar ze tegen 11 uur aankwamen met 66 km op de teller. Geen lekke banden en het weer viel mee. Het regende zo weinig dat ze er amper nat van werden.

Groep 2 met John, Ad van Iersel, Simon, Jan van Loon en Henk Verschuren reed met zijn vijven een rondje West-Brabant. Zoals gezegd geen regen. Koffie werd gedronken in de Wildert bij De Sportvriend. Onderweg vroeg Jan van Loon regelmatig hoe hard ze reden. Het was 25 soms 26 km/u. Veel te hard volgens Jan, want "We moeten wel rekening houden met Simon". Je hoort het Jan zeggen! Jan 78 jaar en Simon slechts 73 jaar... Verder is de rit goed verlopen, met een gemiddelde snelheid van 24,5 km per uur.

Maar de dag eindigde erg vervelend: Cees Mathijssen vertrok om ca 12:15 uur bij Huis ten Halve. Wat bleek nu: zijn fiets was weg, gestolen. Nergens te bekennen. Cees moest dus zijn vrouw bellen om hem op te halen. Het ergste is nog dat Cees volgende week Milaan-San Remo wil rijden, maar nu dus geen fiets heeft. Toen de laatsten weggingen stond er echter nog een fiets. Een oude fiets (zeker 20 jaar oud), wit gekleurd, merk Raleigh met diverse stickers van Sirocco etc. Versnelling nog op de buis. Wel zat er een vrij nieuw kilometertellertje op. Deze fiets is gewoon achtergelaten door de oude eigenaar en omgewisseld met de fiets van Cees. Ook een grote maat (60). Jan Buijk heeft spontaan aan Cees zijn reserve-Pinarello aangeboden om deze de komende weken te gebruiken, zodat Cees toch nog kan fietsen. Afgelopen winter is ook hetzelfde gebeurd met de fiets van Willem van Balen: ook gestolen en ook een oud frame achtergelaten.

Zaterdag 23 mei hebben we met Theo een clubrit van 160 km naar Gorinchem gereden. 15 Man ging de uitdaging aan om weer een ritje van boven de 150 km te rijden. Cees Mathijssen nam naast Theo mee de kop op een felgroene Pinarello, die door Jan Buijk beschikbaar was gesteld. Zijn nieuwe Pinarello is gelukkig nog wel op tijd gereed om er Milaan-San Remo mee te kunnen rijden volgende week. Het beloofde een lekkere zomerse dag te worden, maar de meesten hadden toch nog voor lange mouw gekozen. Om het ritje niet te kort te maken reed Theo met een omweg naar Zevenbergen. Christ had ons in het eerste anderhalf uur nog vergezeld tot Zevenbergen, maar hij moest nog weg, zodat we 14 man overhielden. Ben was bij Geertruidenberg extra attent bij het fietspad, maar kwam er deze keer heelhuids doorheen. De koffie werd gedronken op de markt in Geertruidenberg. Cees Mathijssen stempelde ondertussen de boekjes en nam daarbij een kopje koffie over het boekje van Alfons mee. Dat Wim Mouws daarna ook nog een ijsthee wilde bestellen vond de uitbater maar raar, want hij antwoordde tenminste met "Het is hier geen café...!" De temperatuur viel alles mee en na de lekke band van Willy bij Hank waren de meeste armen dan ook ontbloot. Het tasje van John van Houten van de Delta Toer van 19 juni 2009 (!) zat dan ook ineens een stuk voller dan daarvoor... Via Werkendam ging het langs mooie polderwegen naar de brug bij Gorinchem en zo via Giessenburg en Laag Blokland naar Oud-Alblas. Bij ons vaste adres daar werd de tweede koffiestop gemaakt en deelde Theo mee dat het van daaruit nog zo'n 70 km naar Roosendaal zou zijn. Mijn kilometerteller stond toen al op 115... Arnold wilde ter plekke nog een fluisterbootje huren, maar kwam er net op tijd achter dat hij geen 18 meer was. Sommigen twijfelden zelfs of hij dat ooit wel geweest was.

Daarna was het tijd voor een bezoek aan de molens van Kinderdijk met de bijbehorende Japanners. Heel erg leuk om te rijden, maar het daaropvolgende stuk door Alblasserdam, Hendrik-Ido Ambacht, Zwijndrecht en Dordrecht zouden we eigenlijk over moeten kunnen slaan: veel verkeer, stoplichten, oversteken en niet bepaald mooie vergezichten. Maar gelukkig raakten we heelhuids de stad uit. Na de Moerdijkbrug werd nog een plaspauze ingelast. Bij de eerstvolgende oversteek testte Cees wat er gebeurt als je alleen je voorrem in kunt knijpen bij een noodstop. Hij werd dan ook keurig gelanceerd, bleef toch nog op zijn voorwiel balanceren en kwam weer met beide wielen op de grond zonder te vallen! Om kwart voor 4 hadden we de 185 km van deze 160 km lange tocht volbracht en kon iedereen in meer of mindere mate verbrand door de zon zich thuis gaan verfrissen. Enkele AKN-ers vonden het daarvoor nog te vroeg en die verfristen zich eerst bij Huis ten Halve.

 

Zondag 24 mei heeft groep 1 met 20 man gereden. De clubrit bleek niet 8 keer Effe Rucphen te heten, maar Acht-maal effe Rucphen. De volgorde was dus wel anders dan in de aankondiging van de tocht, maar de plaatsen werden wel aangedaan. Het was weer mooi weer, met slechts 1 lekke band van John van Turnhout. Was de tocht van de dag ervoor nog 15% langer, deze keer reden ze slechts 10% meer kilometers dan de bedoeling was. Het gaat er toch op lijken dat we in de komende vergadering van de toercommissie sommige voorrijders eens voor moeten dragen voor een cursus "route uitzetten"...

Groep 2 heeft 7 man sterk met Tonny een rit gereden naar Loenhout en koffie gedronken bij de visput. Zij hielden het gewoon bij de beloofde 60 km!

De koffers van John (Mallorca), Theo (Santiago) en Pierre (Oostenrijk) waren al ingepakt zodat ook zij nog konden deelnemen aan de 100 km thuisblijversrit o.l.v. Kees Ruijten. Met een stralende zon en een straf windje uit het oosten vertrokken ze met 16 man, onder wie Henny Manniën, want zijn zoontje was klaar met de voetbalcompetitie, zodat vader weer tijd had voor het fietsen op zaterdagmorgen. Iedereen vertrok om 08.00 uur in korte broek en korte mouw (behalve Geert Lazeroms want die was vorige week zaterdag zo verbrand dat zijn armen nog steeds geen zon konden verdragen) voor een mooie rit die via Schijf, KLein Zundert, langs de Galderse Meren, Ulvenhout en Bavel met een schampschotje langs Molenschot richting Dorst en Oosterhout naar het Pannekoeckenhuis in Den Hout voerde. Daar werd de koffie gedronken, waarna de terugreis liep via Terheijden en Zonzeel naar Langeweg waar de weg opgebroken was. In Zevenbergen gingen ze via het industriegebied naar de Lamgatse brug, Goudbloemsedijk en met een omweg om Oudenbosch richting Zegge. Natuurlijk wind op heen en wind af terug (dat kun je wel aan Kees overlaten) en vanzelfsprekend was de rit weer PRECIES 100 km. Omdat ook Jan Buijk enkele dagen met vakantie was kregen alle deelnemers van Kees toestemming om bij het passeren van het plaatsnaambord Roosendaal zijn eigen kortste weg naar huis te rijden zodat iedereen uiterlijk 12.30 uur thuis was.

 

Klik op de foto voor het fotoalbum van de Bilzen Classic

De deelnemers aan de Bilzen Classic waren 17 man sterk al wat vroeger van huis gegaan. Zij reden om 6 uur al met de auto naar Bilzen bij Tongeren. Arnold van Tilburg had net als vorige keer zijn bus weer gratis beschikbaar gesteld, zodat én alle fietsen gemakkelijk mee konden én de  kosten voor de club enigszins binnen de perken kunnen blijven. Zonder problemen kwamen we al iets na half 8 in Bilzen aan. Na het inschrijven, koffie drinken en poseren voor de groepsfoto konden we om 8:15 uur al vertrekken voor de 130 km. Tot Villers l'Évecque kregen we 3 eenvoudige klimmetjes voorgeschoteld: de Zevenbonderweg, Côte de Widooie en Côte d'Otrange elk van zo'n kilometer lang en 4% oplopend. Toch deden we hier meer dan anderhalf uur over, want eerst reed Toine lek. De binnenband werd niet goed in de buitenband gestopt en even later stonden we dus weer stil om dat in orde te maken. Korte tijd later reed Jan Verbocht lek en na het verwisselen van zijn band bleek in de nieuwe band geen lucht te krijgen. Een binnenbandje van Jacques v.d. Heijden bracht gelukkig uitkomst.

De eerste controle was in Braives waar we Jos en Remco Dierks ook nog zagen. De wafel en banaan smaakten heerlijk. Op de Côte Visoul en Côte Boingt konden we weer wat wennen aan het klimmen, waarna de Côte Wanzoul met 9% en twee kilometer lengte een aardige aanslag op de klimspieren deed. Toine en Cees waren duidelijk al klaar voor hun aanstaande avonturen in de bergen, want zij reden vlot naar boven met Rini, Jan en Sem Verbocht, Eric en Toon v.d. Broek. Na het mooie kasteel Jehay was na 89 km de tweede rust aan de voet van de Côte les Cahottes. Weer was er voor iedereen een wafel, banaan en deze keer ook een blikje Aquarius. Nadat ook de bidons gevuld waren, begonnen we aan de klim. Alfons kwam niet ver, want hij trapte bij de eerste haarspeldbocht zijn ketting tussen het binnenblad en het frame. Hij ging dan ook freewheelend terug naar de bevoorrading om bij de Shimano-reparatiepost de zaak te laten repareren. Daarna kon hij in de achtervolging tot café Belle Vue, waar de groep was neergestreken om de boterhammen op te eten. Jos en Remco hadden hetzelfde idee gehad. De bediening had het er maar moeilijk mee met zo'n grote groep, maar uiteindelijk had iedereen toch twee consumpties op toen we om 14:00 uur weer vertrokken. In een straf tempo werd ook het laatste uur vol gemaakt, waarbij soms alle zeilen bijgezet moesten worden om bij de groep te kunnen blijven. Na een heerlijke douche en een lekker pilsje was dat weer zo vergeten en konden we om 16:00 uur terug naar Roosendaal. Helaas pikten we onderweg ook nog meer dan een uur file mee, zodat we pas om kwart voor 7 terug bij Huis ten Halve waren. We konden terug kijken op een mooie route met niet al te zware beklimmingen, een vrij slecht wegdek, prachtig zomerweer van 24°C en een tempo dat voor sommigen van ons toch wel wat te hoog lag.

Tweede Pinksterdag was de clubrit voor Goud met groep 1 en 2 gepland. Op deze plaats was dat niet goed overgekomen, zodat het merendeel van de 29 aanwezige leden kwam voor een verjaardagsrit met groep 1 en een clubrit met Geert. Dat staat nu dus voor volgende week op het programma! Henk heette voor vertrek nieuw lid Toon Jansen en Christ de Bruijn welkom en gaf uitleg waarom de clubrit voor Goud heette: toerleider Simon en zijn vrouw vieren namelijk a.s. weekend hun vijftigjarige bruiloft! De route ging langs Nispen, Klavervelden, Huijbergen, Kalmthoutse Heide en Kalmthout naar De Wildert. Daar werden de leden getrakteerd door Simon op heerlijke puddingbroodjes en twee consumpties. Op zijn beurt werd Simon namens de aanwezigen getrakteerd op een heerlijke fles "Oude Simon" voor hemzelf en een fles wijn voor zijn vrouw. Die had Henk de hele tijd in zijn rugzak met zich meegedragen en dat begint toch door te wegen, zo'n twee kilo op je rug!

 

 

Terug naar index archief