JUNI 2009

Zaterdag 6 juni reed Wil Roovers een clubrit richting Made. Dat het niet druk zou worden was te verwachten, want veel AKN’ers vertoefden in het buitenland, voor vakantie of voor een sportieve prestatie op de fiets. Om klokslag 8.00 uur reden Wil Roovers, Christ Couwenbergs, Jos Vos, Jan van Loon, Gerard Loontjes, Toine van Oers, Jan Boeren en Louis Mouws weg voor een ronde van 150 km. Geert Lazeroms was zijn bidon vergeten, maar wist na enkele kilometers toch nog aan te sluiten. Met een stevige ONO-wind kracht 4 á 5 werd er koers gezet richting o.a. Dinteloord, Willemstad, Klundert, Moerdijk, Lage Zwaluwe en Made. Jan en Jos bogen na Moerdijk af om een rondje van ongeveer 100 km. te rijden. Bij hotel ’t Trefpunt in Made trakteerde Christ de groep op een consumptie, vanwege zijn 68-ste verjaardag, Proficiat! De rit werd vervolgd richting Oosterhout, Dorst, Bavel, Chaam, Galder, Klein Zundert en Schijf. In de laatste kilometers pakten enkelen de kortste weg naar huis, zodat alleen Jan en Wil met 149,4 km op de teller bij Huis ten Halve een afzakkertje pakten. Een rit met veel wind, volgens Jan de zwaarste van dit jaar. Van de kant van Wil veel dank aan de helpende voorrijders, Toine, Jan, Geert en Louis!

Zondag 7 juni was het mooi fietsweer maar woei er wel een stevige oostenwind. Om half 9 werd keurig op tijd vertrokken, waarbij groep 1 met 13 en groep 2 met acht man van Huis ten Halve vertrok. Groep 2 ging richting Nispen en via de Zonnelandstraat, Kerkweg en Steenpaal naar de Lange Schouw. Daarvandaan reden ze richting Achtmaal en dan rechtsaf via Ellewaard naar Nieuwmoer. Door de Maatjes moesten ze een stevig windje op kop trotseren, waarna ze via Wuustwezel binnendoor naar Achterbroek zijn gereden. Van daaruit ging het met wat geslinger naar de Wildert. Daar werd bij John van Turnhout zijn stamcafé na 46 km koffie gedronken. Jan van Loon vond het een mooi ritje met een juiste snelheid. En als Jan dat zegt, zonder er naar te vragen, zal het wel zo zijn. Na de koffie zijn ze via het fietspad naast de spoorlijn naar Essen, Nispen en zo naar Huis ten Halve gereden. Daar arriveerden ze om 11:25 uur met 56 km op de teller. Aspirant-lid John de Koning reed weer lekker met groep 2 mee, want dat was vorige week goed bevallen. Toon Jansen koos per ongeluk wel voor groep 1 en moest behoorlijk aanpoten om de groep bij te kunnen houden. Met wat hulp van Tonnie lukte het redelijk om kopmannen John en Toon Verstraten het tempo terug te laten brengen tot onder de 30, maar het ging pas echt wat rustiger toen Jan Buijk, Jan Withagen en Henk Verschuren een gat lieten vallen. Toen had Toon Jansen zijn kruit al aardig verschoten, maar onder het motto "samen uit samen thuis" kwam de groep toch compleet aan. Bij Huis ten Halve werd tenslotte nog geproost op de verjaardagen van Christ en Toon Verstraten.

Vorige week heeft Henk nog wat foto's gemaakt bij de rust van de Clubrit "Voor goud" in de Wildert. Je kunt ze hier bekijken.

Zaterdag 13 juni was het prachtig fietsweer, de dag begon weliswaar nog een beetje fris, maar met een heerlijk zonnetje en geen wind liep de temperatuur in de loop van de dag lekker op tot boven de 24°C. Pierre Lasaroms kon dan ook met 18 AKN-ers op pad voor de 140 km naar Werkendam. Jac Embregts assisteerde hem aan kop. Via Hooge Zwaluwe ging de route over de brug bij Raamsdonksveer en zo naar Werkendam waar traditioneel koffie (en thee) gedronken werd bij café Havenzicht. Via de pont bij de Kop van het Land ging het daarna door de Biesbosch via de Moerdijkbrug terug naar Zevenbergen, Oudenbosch en Roosendaal. Na aankomst hadden sommige leden toch wat moeite met slikken. Die vijf man kregen nog gezelschap van Simon en samen maakten ze het nog behoorlijk laat.

Zondag 14 juni vertrok Alfons om kwart over 7 in de regen, maar met een aardige strook blauwe lucht in het zuidwesten. Hoe dichter bij Roosendaal hoe minder blauw er over bleef, zodat hij uiteindelijk het hele stuk in de stromende regen reed. In Tolberg reed hij ook nog lek, maar was toch nog precies om half negen bij Huis ten Halve. Daar stond toerleider Jacques v.d. Heijden, die met de auto was gekomen, te schuilen. Bij hem stonden Toon Jansen (heel fanatiek ook op de fiets gekomen), John van Turnhout (in gewone kleren want hij kwam voor de beurs en natuurlijk om de hond uit te laten...), Pieter van Zeggeren (chauffeur van dienst bij de volgwagen van de Bidon) en nog een Bidonner. Pieter kon zodoende nog mooi even de band van Alfons op spanning zetten met de hogedrukpomp uit de volgwagen. Ondanks dat het nog best gezellig was, vertrok iedereen (op John na dan) om kwart voor negen toch maar weer naar huis.

Zaterdag 20 juni vertrokken om 6 uur 11 leden van AKN met de auto naar Ravenstein voor de 13-Heuvelentoertocht georganiseerd door toerclub "Het Stalen Ros". Bij Den Bosch moest er 16 km omgereden worden i.v.m. wegwerkzaamheden, maar gelukkig zaten we toen nog in de auto.

In Ravenstein werden we opgewacht door leden van de organisatie die ons naar de parkeerplaatsen begeleidden. Het vinden van de inschrijving verliep minder vlot: het inschrijfbureau stond namelijk aangegeven met een routepijl, maar als je nog niet ingeschreven hebt weet je natuurlijk niet hoe die eruit ziet! Zodoende reden we voor het inschrijven al een stukje Maasdijk als voorproefje. Uiteindelijk konden we na een kop koffie met voorrijders Alfons en Chris op weg. We reden in zuid-oostelijke richting via Keent, Velp, Mill, Wanroy, St.Anthonis, Westerbeek, Overloon naar Smakt. Willy en Jan Buijk reden samen de 110 km-versie van de tocht en gingen na 27 km op eigen houtje verder, toen de route zich splitste. Op de splitsing van de 110 km zijn zij naar Gennep gereden en zaten zij na 40 km weer op de route, bij de eerste stop tegen het bos. Zij hebben zelfs nog een berg meer gereden als de rest nl. de Duivelsberg. Daar boven was een pannenkoekenrestaurant en daar hadden Willy en Jan allebei wel zin in. Hun tocht was ook veel gevarieerder dan die van de 160 km, want zij kregen nog een onweersbui van ruim een kwartier net voor de rust in Groesbeek. Zij waren om 14.00 uur binnen en hebben tot 15.10 gewacht maar omdat ze maar met een paar man binnen zaten zijn toen maar weggegaan en waren om 16.15 uur in Roosendaal. De 9 overgebleven 160 km-rijders  kwamen zonder problemen en met 1 plaspauze in Smakt aan. Smakt is een dorpje aan de spoorlijn Nijmegen-Venlo en dat sprak onze machinisten Chris en Wim wel aan natuurlijk! Niemand had ooit van Smakt gehoord, maar de koffie sma(a)kt(e) best in het prachtige Pelgrimshuis. Van oudsher blijkt Smakt bekend als pelgrimsoord, toegewijd aan St. Jozef. De Smakt trekt zo´n 50.000 bezoekers op jaarbasis! Tegen de controleurs zei Jacques v.d. Heijden dat de rit tot dusver prachtig was maar dat hij zich afvroeg wanneer nou die heuvels kwamen? Met de mededeling dat die over 40 km kwamen werd Jacques gerustgesteld.

Verder ging het weer naar Geijteren, Wansum en de Maas overstekend naar Well en door de "Boswachterij Maasduinen" naar Nieuw Bergen. In Afferden passeerden we de mooie beltmolen. Na Gennep was er een extra bevoorrading en toen kwam het heuvelachtige gedeelte van de tocht. Een stukje door het "Reichswald", vals plat naar Groesbeek (het Heike van Gelderland) waar de tweede rust was. De eerste 5 beklimmingen hadden we toen achter de wielen. Na de koffie of iets anders vertrokken we weer naar Berg en Dal met zijn Zevenheuvelenweg en de Oudeholleweg die Wil en Chris een klotepuist vonden.

 

Holleweg

De weg kwijt ?

Zevenheuvelenweg

Dat het venijn meestal in de staart zit, werd ook deze keer ondervonden. Met nog een twintigtal km voor de boeg en wind op kop werd het echt stoempen voor Alfons en Chris. Het tempo werd echter keurig vastgehouden.  Het ging Chris zelfs beter af dan de heuvels en tegen half vier werd Ravenstein bereikt. Het was een hele mooie, rustig gereden, tocht met veel afwisselingen in het parcours en veel mooie wegen. Zeker een klassieker en ondanks de 12 heuvels voor iedereen goed te fietsen, want ze zijn beduidend minder steil en lang dan wat we kennen uit de Vlaamse en Waalse parkoersen. Wel was het vroeger blijkbaar na afloop gezelliger in het oude café dan nu in het scoutinggebouw, maar je kunt ook niet alles hebben... Deelnemers dit jaar waren Willy van Toren, Jan Buijk (110 km), Chris Sonke, Alfons Govers, Theo Jukes, Toine van Oers, John van Houten, Wil Roovers, Jacques v.d. Heijden, Arnold v. Tilburg (die weer keurig voor een gesponsorde bus had gezorgd ...) en Peter Schoonen (160 km).

De thuisblijvers reden die dag met Kees Ruyten een ritje van 100 km. Maar liefst 17 leden stonden daarvoor om 8 uur aan de start. Onze leden uit Zevenbergen hadden ook nog een introducé meegebracht. Bij het Laagveld kwam Henk Ulehake ten val, maar gelukkig viel hij in de berm en had hij of zijn fiets verder geen schade. De route ging via Heijningen naar Goeree Overflakkee. Bij Ooltgensplaat ging Kees op zoek naar een alternatief fietspad richting Oude Tonge. Het bleek niet echt geschikt, dus werd via de gewone route de rust bereikt. Bij Hotel Restaurant Lely aan de haven in Oude Tonge werd koffie gedronken. Na de Philipsdam ging het onder de brug door langs het kanaal naar Nieuw Vossemeer. Langs De Kladde, Vrederust, Wouwse Tol en Nispen ging het terug naar Roosendaal. Daar kwamen ze, op verzoek van Jos Vos, net voor half 1 aan.

 

De toerleider had zondagochtend 21 juni naar Buienradar gekeken en gezien dat hij ten noorden van Roosendaal de meeste kans had om droog te blijven. Geen probleem voor Kees Ruyten, want hij tovert dan zo een alternatieve route uit de hoge hoed. Met 15 man werd een rit gereden van in totaal 57 km. Via Bosschenhoofd ging het naar Hoeven, waarna op de Goudbloemsedijk Rini van Geel lek reed. Het verwisselen had nogal wat voeten in de aarde, want diverse kunststof bandenlichters braken af en de pomp van Jacques v.d. Heijden en Theo gaven geen lucht. Pas toen Arnold v.d. Maat zijn pomp erbij pakte kwam er lucht in de band. Al met al kostte dat zo'n 20 minuten oponthoud. Kees en medekopman Wim deden hun uiterste best om daarna het opgelopen tijdverlies in te halen. Achterin de groep hebben ze daarna waarschijnlijk van Standdaarbuiten, Stampersgat, Roosendaal, Kruisland, Wouw en Nispen niet meer zoveel gezien... Nat waren sommigen wel, maar in dit geval niet nat van de regen.

Groep 2 is met negen man bij Huis ten Halve vertrokken. Bij het begin vielen er een paar druppels maar daarna liet de zon zich regelmatig zien. Daarbij woei een flink windje, maar het was heel goed fietsweer. Geert reed samen met Ad van Iersel op kop via Nispen en Essen naar Essen Hoek. Aldaar op de kasseien werd alles en iedereen wakker gemaakt. Leo voelde zich hier niet prettig met het getril aan zijn rechterbeen, alhoewel de sporen van zijn mislukte trapezewerk thuis nu wel langzaam beginnen te verdwijnen. Hij fietst nu toch al alleen 80 tot 90 km. Ook Jan van Loon voelde zich op de kinderkoppen niet op zijn gemak en mopperde nogal. Maar dat zijn we wel gewend van Jan! Via de Plantage, Klavervelden, de A58 en de Gareelweg ging het binnendoor naar Moerstraten. Daar werd bij het ex van Pulcafé koffie gedronken. Daarna werd naar de Welberg gereden en via de Spellestraat, Boterstraatje, Thorbeckeweg, Everlandje en Nispen weer terug naar Huis ten Halve, waar ze om 11.20 uur en met 56 km op de teller aankwamen. Toon Jansen die deze keer met groep 2 meereed, had het prima naar zijn zin. 

Zaterdag 27 juni kwamen er 17 leden naar het verjaardagsfeestje van toerleider Cees Mathijssen. Samen met Eric Langelaan op kop werd zonder problemen de Hoekse Waard bereikt. Bij de kapper in Strijen werden ze getrakteerd op 2 bakken koffie met een likeurtje en een lekker stuk appelgebak. Na de rust gingen Simon en Kees Ruyten terug en gingen de overigen verder door de Hoekse Waard. Langzamerhand brak toen ook de zon door, zodat de temperatuur al snel op liep. Voor half 3 waren de 15 overgebleven leden weer terug in Roosendaal. Dat had ook heel wat later kunnen zijn, want Cees had best zin om nog even bij de vliegshow in Seppe wat te gaan drinken. Chris ontraadde hem dat echter sterk: je moet het thuisfront natuurlijk wel te vriend houden !

Zondag 28 juni ging Tonnie met een maar liefst 11 man sterke groep 2 op weg naar Camping Liesbos. Daar werden ze zoals gewoonlijk allerhartelijkst ontvangen en kregen de deelnemers behalve een mooie stempel ook nog een ANWB-praatpaal-sleutelhanger mee. Rini v.d. Westen die deze week met succes zijn linkerbeen had laten dotteren reed alweer zonder problemen mee.

Groep 1 ging met Alfons voor een rondje Kapellen (Vlaanderen) van 70 km. Chris reed net als vorige week bij de Dertien Heuvelentocht mee op kop. Simon had het zo druk met uitleggen tegen Jos, dat hij automatisch met groep 1 meeging. Het tempo lag niet hoog, dus dat was geen probleem. Aan het eind van de Schouwenbaan schoot zijn ketting van het voorblad en kwam Simon ten val. Gelukkig had hij zijn helm op, zodat het bleef bij schrammen aan rug, armen en benen en een kapot shirt. Na uit het EHBO-tasje voorzien te zijn van jodium en pleisters, nam hij de kortste weg terug naar huis. De rest reed via speciaal  op comfort uitgezochte wegen via Ossendrecht, Berendrecht en Stabroek naar Kapellen en via Kalmthout en de Wildert, Essen en Nispen weer terug. Daar meldde Simon zich ook al weer snel in burger, gewassen en wel. Zodoende kon hij ook nog een sticker in ontvangst nemen, als (extra) pleister op (een van) zijn (vele) wonden.

 

Terug naar index archief