MEI 2008

Chris Sonke stuurde het volgende verslag van de rit van zaterdag 3 mei:
Vanmorgen om stipt 8 uur 1 zijn we vertrokken met 19 AKN ers richting Nispen voor de "Veerse Meertour". We hadden natuurlijk concurrentie van de "Hoevense Fietsvierdaagse" en sommige AKN-ers waren nog niet uitgerust van de clubmidweek. Toch waren er 10 clubmidwekers die met de 9 andere AKN-ers achter de voorrijders Chris Sonke en Eric Langelaan de tour reden. We reden via Nispen naar het landgoed "Mattemburgh", naar de brug over het Schelde-Rijnkanaal, door de polder met eindeloze kassen met groente richting Krabbendijke.

Daar waren enkele AKN-ers toe aan een sanitaire stop en die werd dan ook op een gepaste plaats gedaan. We gingen verder met nog een leuke lus door het "Kaasgat" en door "Zoute"naar Yerseke. Jan van Loon en Leo Noteboom hielden het daar voor gezien en gingen in Yerseke om de koffie waarna zij huiswaarts reden. We gingen weer verder via de Yerseke Moer, rijk aan weidevogels, naar de brug over het kanaal door Zuid-Beveland en via de Postweg, Klapweg, Wemeldingse Zandweg en de Hogepad naar Monnikdijk richting Wilhelminadorp.
 

Na Wilhelminadorp reden we richting Wolphaartdijkseveer waar de koffie op ons stond te wachten.
De afspraak was tussen 10.30 en 11.00 uur we arriveerden om 10.55 uur dus keurig op tijd
Na de koffie gedingen we via het Veerse Meer naar Lewedorp en via de "Graszode"(nieuw in het parcours) naar Heinkenszand richting Goes, Eversdijk en Schore. Na Kruiningen en het rijkelijk oranje versierde Waarde richting Rilland en verder via Ossendrecht naar Nispen met als eindpunt "Huis ten Halve". Ondanks dat er toch 160 km op de teller stond was iedereen tevreden over deze tocht.

Nog enkele opmerkingen tot slot:
  • Toine van Oers riep als hij wielrenners zag dat we moesten gassen.

  • Jacques van der Heyden probeerden de voorrijders te intimideren door te zeggen dat Tjebbe moest lossen.

  • De waardering van Arnold van der Maat voor deze tocht was een 8.

  • Met dank aan Eric Langelaan die mij heeft bij gestaan als voorrijder en Wil Roovers die mijn stickers heeft gemaakt.

  • De foto hiernaast is helaas niet duidelijk genoeg, om te herkennen welke AKN-ers er onder deze Zuid-Bevelandse klederdracht schuil gaan...

Zondag 4 mei had Alfons de rit van Cees van Sluijs overgenomen. Voor de gelegenheid had hij een nieuwe clubrit Kapellen uitgezet. Met 29 man sterk werd er samen met John van Turnhout op kop precies 70 km vol gemaakt via Huybergen, Ossendrecht, Zandvliet, Berendrecht, Stabroek, Kapellen, Heide, Kalmthout, Achterbroek, De Wildert en Essen. In Stabroek moest Jan Bakker zijn sensor van zijn tellertje even opnieuw bevestigen en net voorbij de Schriek reed Wil Roovers nog lek, maar verder liep alles gesmeerd. Het was wel grappig om van verschillende kanten te horen dat ze dachten dat John de route verzonnen had. John daarentegen raadde regelmatig mis welke kant we op zouden gaan.

Bij Groep 2 was er wat misverstand over de te rijden afstand. In het boekje stond 70 km, op de website 50 km en ook Tonnie ging uit van 50 km. Tonnie ging er mooi tussenin zitten en reed naar de visputten voorbij Loenhout met Peter den H. (ja hij was er weer bij), Jan v. L., Tini, Piet v. M. en Wim S. Zij kwamen een kwartiertje na groep 1 aan bij Huis ten Halve. Daar was het een drukte van belang, want er was ook een controle van de Hoevense Fietsvierdaagse.

Vrijdagavond maakten 10 AKN-ers gebruik van de uitnodiging van Birgit om de feestavond ter gelegenheid van haar huwelijk bij te wonen in Restaurant de Boswachter in het Liesbosch. Ondanks de overvloedige drankjes en hapjes die werden gepresenteerd waren zij toch zo verstandig om het rond 23.00 uur voor gezien te houden. Zij moesten zich prepareren voor Dwars door de Kempen of de thuisblijversrit waarvoor zaterdagmorgen vroeg de wekker zou aflopen.

Bij de thuisblijversrit kon Geert Lazeroms wegens bestratingwerkzaamheden bij hem thuis niet als voorrijder fungeren, maar hij had voor een meer dan bekwame vervanger gezorgd nl. Louis Mouws. Geassisteerd door Jan Boeren, werd een ritje Oesterdam gereden, waarbij niet het "normale" traject werd gereden, want Louis zorgt zoals altijd voor de nodige alternatieve weggetjes. Omdat de jarige Jan Vermunt er op aandrong werd er in Tholen een rustpauze ingelast, zodat hij de 10 aanwezige AKN-ers kon trakteren op koffie/cola en appelgebak met slagroom. Uiteindelijk kon Jan Buyk na 86 kilometer precies om 12:00 uur bij Huis ten Halve worden afgeleverd zodat hij tijdig zijn activiteiten als kroegbaas kon beginnen.

De deelnemers aan de clubuitstap naar Schoten vertrokken 14 man sterk bij huis ten Halve. De weersvoorspellingen beloofden een zomerse dag met temperaturen tot 27°C. Alhoewel sommige deelnemers hun twijfels hadden (hoe zou dat nou komen?), reed Alfons in één streep naar de startplaats toe. Daar werden we zoals altijd hartelijk verwelkomd door secretaris Jean Kersbergen. Het eerste stuk van 50 km leidde ons, met Alfons en Cees Mathijssen op kop, via de bosrijke omgeving van 's-Gravenwezel, Schilde en Oelegem naar Herselt. Onderweg sloten nog wat individuelen zich bij onze groep aan. Bij het opdraaien van een kasseiweg na Itegem reed een van hen Willy van zijn (nieuwe) fiets. Gelukkig bleef de schade beperkt tot wat schaafwondjes aan arm en been. De jodium uit het EHBO-tasje kon in ieder geval al voor de eerste keer gebruikt worden! Na de controle bij café De Schilders konden we ons opmaken voor het tweede stuk van 59 km met daarin alle beklimminkjes zoals we die kennen van de Ludo Peeters en de Herman van Springel. De jonge honden zaten daar natuurlijk allemaal vooraan, waarbij Piet niet onder deed voor de rest. Cees Mathijssen kwam telkens piepend en krakend boven, maar dat was zijn fiets, niet zijn conditie... Na de tweede rust in Bergom, met weer bananen en suikerwafels bleven er nog 41 km te rijden over. Cees baalde ondertussen zo van zijn krakend vervoermiddel dat hij achterin ging rijden. Arnold van Tilburg nam zijn plaats op kop in en al reden we een paar keer wat afslagen voorbij, we bereikten toch rond drieën al Schoten. Daar wachtte ons na het douchen een grote schaal broodjes en een aanvulling op onze opgelopen vochttekorten. De mountainbike en racefiets waren niet door ons gewonnen, maar daar bracht Willy snel verandering in door de mountainbike toe te kennen aan Jacques v.d. Heijden. Arnold en Cees vertrokken iets eerder dan de rest om nog bij de fietsenmaker terecht te kunnen. De rest was tegen kwart voor vijf terug in Roosendaal en kon terugkijken op een hartverwarmende fietsdag.

Tweede Pinksterdag reed Cees de Sluijsjestocht van 70 km. Volgens Cees hebben de 24 deelnemers 4 sluisjes kunnen zien, inclusief Cees zelf. Cees volgde op slinkse wijze een knooppuntenroute die ons slingerend via Bergen op Zoom, Woensdrecht, Ossendrecht, Huijbergen en Kalmthout voerde. Bij Klavervelden stond het achterwiel van Alfons ineens muurvast, maar dat bleek gelukkig alleen om de rem te gaan. In Ossendrecht moesten we wat van het parcours afwijken, want daar was alles uit de kast gehaald om de Roparun te verwelkomen. De twee trekpaarden Wim en Cees hielden het tempo hoog, zodat Rini tegen het eind wat in ademnood kwam. Jan Buijk had er geen probleem mee en kwam met 53 x 11 (of was het nou 56 x 10 ?) aan bij Huis ten Halve. Voor nieuwkomer John Steenbeek was het tempo ook geen bezwaar om zich na afloop van de rit meteen als nieuw lid aan te melden bij Willy. Volgens Cees had minimaal 80% van de leden vandaag op onontdekte wegen gereden. Daar werd op gereageerd met de mededeling dat minimaal 90% daar ook niet meer wilde rijden...

Groep 2 mocht 9 man sterk van start gaan. Leo en John reden ongeveer de Paaseierentocht in tegenovergestelde richting. Op de een of andere manier kwam het met de kilometers zo uit dat ze niet bij de Bakkersmolen maar bij Annet in de Wildert koffie moesten drinken. Onze bijna 80-jarige Jan Dinkelaar was gelukkig ook weer aanwezig, net als (na jaren van afwezigheid bij onze ritten) Christ de Bruyn. Hij kampt nog met de gevolgen van trombose, maar was toch maar op de fiets vanuit Steenbergen gekomen!

Volgens Cees Mathijssen gaat Audax steeds meer Bidon-trekjes krijgen: een beetje regen zaterdag en hij stond alleen aan de start met Kees Ruyten, die daarna in goed overleg terug naar huis is gereden. Cees ging alvast zijn rit van 21juni (Hoeksche Waard) verkennen. Hopelijk is het die dag beter weer, want Cees moest de thuisblijvers wel een beetje gelijk geven: hij reed 5 uur in de regen en dat is ook niet alles!

Zondag 18 mei was het weer helemaal droog en kon John 23 deelnemers verwelkomen bij groep 1. Zij reden naar Steenbergen en met wat draaien en keren lukte het om toch de 65 km vol te maken. Volgens Arnold kon de rit in de verste verte niet tippen aan het ritje naar Lillo van afgelopen woensdag, maar ja daar gaf hij dan ook zelf een 9 ½ aan en probeer dat maar eens te benaderen! Kees Ruyten, net terug van vakantie in Italië kon nog extra aan de bak, want in het verse grint bij De Heide reed hij een lekke achterband.

Tonnie Dekkers mocht bij groep 1 op stap met 5 man. Bij de start was er wat verwarring over of ze nou links of rechts zouden vertrekken, waarop prompt het idee geopperd werd om groep 2 eigen shirts te geven...

Zaterdag 24 mei stond een specialleke met rondleiding bij de firma A. v. Tilburg op het programma, waar 22 AKN-ers en 4 leden van toerfietsclub De Markies (waaronder de directeur van de Truck & Trailerservice van de Fa. A. v. Tilburg) aan meededen. Ook Arnold zelf was natuurlijk van de partij. Bij een matige oostenwind reden we binnendoor naar Zundert. Omdat Alfons daar een afslag miste moest Tonnie redding brengen. Via de mooie route van de regelmatigheidsrit van 2 jaar geleden loodste hij de groep naar Etten-Leur. Daar kwamen we Jac Embregts met vrouw en vrienden tegen, die een Embregtsclubrit  aan het rijden waren. Wij maakten nog een lusje door de Hoevense Beemden en via de Wolverschans (John van Turnhout was nog niet vergeten dat hij daar heel veel jaren geleden het Regelmatigheidskampioenschap verspeelde) ging het naar Oudenbosch, om via Zegge na 60 km bij ons doel aan te komen:

In de kantine werden we door o.a. Bep verwelkomd met koffie en warm worstenbrood en koeken. Directeur Ton van Tilburg liet ons daarna in een Powerpointpresentatie zien hoe het bedrijf opgezet is, met vestigingen in Moerdijk, Hazeldonk en Roosendaal en in totaal 105 personeelsleden. In de nieuwe vestiging in Roosendaal zijn eigenlijk 3 aparte bedrijven gevestigd: hydrauliek, de technische handelsonderneming en de Truck & Trailerservice. Ieder met zijn eigen kantoren, kantine, hal en personeel. In 3 groepen mochten we daarna het bedrijf door om alles in het echt te aanschouwen. Het hele gebouw zat vol high-tech en het zag er allemaal prachtig uit, maar ook voor enkele machines waarmee Arnold destijds werkte was nog plaats ingeruimd: zoals een ouderwetse kentekenplaatmaker en een machine om nog ouderwets remvoeringen te lijmen. In de kantine werd weer verzameld en na nog een rondje fris of bier namen we om half 1 afscheid. De animo om nog een aansluitend rondje van 30 km te rijden ontbrak volledig, zodat iedereen naar huis terugreed.

Zondag 25 mei klopten de weerberichten aardig. Er was regen in de nacht en ochtend voorspeld en die was er! De thuisblijvers hadden ondanks de slechte weersvoorspellingen echter toch weer (on)gelijk.
Om 8:28 uur was het reeds droog en kon er met 3 man een rondje van groep 2 gereden worden. Omdat van groep 1 slechts 2 man aanwezig waren, te weten de toerleider van groep 1 Cees v. S. en John v. T. en van groep 2 toerleider Geert L. werd besloten de Zwingelspaanronde niet te rijden. Omdat dit een rit van 70 km is zonder mogelijkheid om te schuilen, werd met algemene stemmen besloten om een rit van groep 2 te rijden.
Deze verrassende route ging via Horendonk, Achtmaal, Loenhout, Wuustwezel, Kalmthout en Achterbroek naar de Wildert waar er, voor een korte pauze na 45 km, even gestopt werd. Onderweg hadden ze nog wel 2 motregenbuien op hun dak gekregen. Bij de Horendonk was er nog een bijna accident. Cees dacht bij een kruising voorrang te hebben, had een wit driehoekig bord op zijn kop met rode rand niet gezien of kende de betekenis er niet van. De auto die hij van de weg probeerde te rijden, een Hollander, kon gelukkig nog net op tijd uitwijken.
Na de rust ging het via Nieuwmoer, Essen en Nispen terug naar Huis ten Halve. Zonder een druppel regen en met 59 km op de teller kwamen ze daar aan. Cees werd onderweg af en toe nog wel getest op de kennis van de verkeersborden...
Er werd door alle aanwezigen nog vol lof over deze rit gesproken. Er werd zelfs gesuggereerd dat deze rit mooier was dan de rit naar Lillo...

Zaterdag 31 mei was het weer en de opkomst goed bij de clubrit van Christ Couwenbergs naar Baarle Nassau. 24 Man sterk werd om 8 uur bij Huis ten Halve gestart. Pierre, Jac, Cees en Jos vertegenwoordigden Hoeven met verve. Op de heenweg nam Cees Willemse samen met Christ de kop. Hij deed dat zo overtuigend dat hij in Baarle Nassau uitgebreid bedankt werd voor de mooie route. Koffie werd gedronken bij het Brussels Hof en op de terugweg zette Jos Diephuis zich samen met Christ op kop om de groep weer veilig en zonder lekke banden naar Roosendaal terug te loodsen.

Piet Brans: zilveren lid van verdienste van de NTFU

Op de Unieraad van de NTFU die op maandag 26 mei werd gehouden op Sportcentrum Papendal is Piet Brans onderscheiden als zilveren lid van verdienste.

Voor aanvang van de vergadering ontmoette Piet zijn “oude fietsmaat “ en ook zijn medebestuurslid Klaas Koper, niet wetende welke rol Klaas tijdens de vergadering zou spelen. Beiden waren jarenlang toonaangevende figuren binnen de NTFU (en ook de voorgangers als NRTU). De ene periode fungeerde Piet als voorzitter van de Audaxcommissie , terwijl Klaas dan bestuurslid was; in de volgende periode waren de rollen omgedraaid.
In een warme toespraak die door Klaas Koper werd gehouden kwamen de activiteiten die Piet voor het toerfietsen in Nederland vanaf 1962 heeft betekend uitgebreid aan de orde. Naast het fietsen heeft Piet ook nog lange tijd de leiding gehad van het Audax-wandelen, waarbij tochten van 100 kilometer als heel normaal werden beschouwd. Alleen al bij het opnoemen van de door Piet volbrachte tochten en geleverde prestaties werden door de aanwezigen veel blikken van bewondering geuit!.

Daarom was de gehele Unieraad het middels een ovationeel applaus eens met de mededeling van de voorzitter van de NTFU, Dick Kik, dat Piet Brans werd benoemd tot zilveren lid van verdienste van de NTFU.

De bijbehorende zilveren speld van verdienste werd door Klaas Koper opgespeld, terwijl de bloemen aan de vrouw van Piet werden uitgereikt.

Naast Piet werd ook nog afscheid genomen van drie andere leden die hun sporen op het gebied van toerfietsen hadden verdiend: Co Kamst, Herman Etten en Jaap Laméris.

Namens alle leden van de Audax Klub Nederland willen wij Piet van harte feliciteren met deze onderscheiding.

Klik HIER om alle foto's te bekijken.