augustus 2007

Zaterdag 4 augustus reed Christ Couwenbergs via een nieuw parcours naar Baarle Nassau: de Kouwkesrit. Het weer werkte natuurlijk prima mee en maar liefst 25 AKN-ers hadden zich verzameld bij Huis ten Halve. Ook deze keer had Christ er weer een prachtige rit van gemaakt waarbij hij, samen met Chris Sonke op kop van de groep, er in slaagde om net niet via de bekende wegen Baarle Nassau te bereiken. In Baarle Nassau verdeelde de groep zich over 2 cafés: een gedeelte ging bij ons vaste adres De Pomp van Teun van Vliet een bakje koffie van € 1,90 drinken; een kleine groep vond onderkomen bij Brussels Hof voor € 1,60 en het tweede bakje gratis! Ook de terugweg was mooi en na afloop smaakte een laatste verfrissing bij Huis ten Halve heerlijk. Vermeldenswaard is nog dat Jan van Loon volgens eigen zeggen een erg goede dag had en probleemloos de 120 km vol maakte. Geert Lazeroms tenslotte reed nog even lek, maar dat was alleen maar om in dit verslag te kunnen komen.

Zondag 5 augustus reed Cees Mathijssen een clubrit van 60 km richting Rijsbergen-Zundert. 21 Man sterk vertrokken we in een heerlijk ochtendzonnetje. De weersvoorspellingen beloofden dan ook eindelijk eens een zomerdag met temperaturen van rond de 30 °C en daar moest natuurlijk van geprofiteerd worden! Eric Langelaan liet verstek gaan, want die moest waarschijnlijk nog een beetje op krachten komen van de Volksronde. Jos Vos was wel aanwezig, maar niet 100 % aanspreekbaar. Dat had blijkbaar ook iets met de Volksronde te maken! Dim van Krimpen had zich op het laatste moment ook nog bedacht, maar we willen onderhand de foto's van de tweeling wel eens zien Dim en Ina. (Dus tot volgende week?) Groep 2 vertrok 5 man sterk en ging onder leiding van Tonnie dezelfde kant op als groep 1. Cees van Sluijs koos vanwege een licht opspelende knie voor groep 2. Ad van Iersel wilde ook voorzichtig beginnen en Jan Dinkelaar en Jan van Loon zijn natuurlijk de vaste waarden in groep 2. Toen ze in Rijsbergen nog steeds groep 1 in het vizier hadden waagde Ad de sprong naar groep 1 en dat ging hem goed af. Zijn geheime trainingskamp in Luxemburg heeft zijn vruchten afgeworpen! Nadeel was wel dat hij daardoor de koffie bij de bakkersmolen in De Wildert mis liep. Ook Michel de Geus die deze dag voor het eerst kennis maakte met onze vereniging maakte zonder moeite het rondje vol. Toch hielden Theo en Cees vooraan het tempo aardig hoog. De komende weken kan het misschien geen kwaad om toch maar op de 26 km/u te gaan trainen...

Zaterdag 11 augustus begon Geert Lazeroms aan zijn dubbele weekend als voorrijder. Hij had zich zowel voor de zaterdagrit als de zondagrit aangemeld en de toercommissie maakte daar natuurlijk graag gebruik van. De rit van zaterdag was 100 km lang en voerde de 24 deelnemers via Moerstraten en de kassen van Steenbergen langs De Kladde naar de Oesterdam. Voor de dam moesten even  wachten, want de brug stond open. Door Geert werd gelijk even gecontroleerd wat Jan van Loon uit zijn zakken toverde om verder te rijden. Gelukkig was het alleen maar snoep. Je weer het tegenwoordig niet meer met al die doping. Op de dam ging Jos Vos nog uit protest voorrijden. Hij vond dat het kennelijk niet hard genoeg ging. Dus toen werd er maar een tandje bijgezet, maar dat was gezien het weer geen probleem. Daarna werd gerust bij Non Plus Ultra. Geweldig zo daar in de zon op het terras. Nadien zijn ze de polder ingegaan naar Ossendrecht en binnendoor naar de Putseweg gereden om vervolgens via Huijbergen en Nispen om twaalfuur dertig bij Huis Ten Halve te arriveren. Totaal waren het 103 km, die met een gemiddelde snelheid van 27,5 km/uur en schitterend weer afgelegd werden.

Zondag 12 augustus mocht groep 2 van een omloop van Geert meegenieten. Jan Dinkelaar, Piet Merriënboer en Jan van Loon vergezelden hem via Schijf binnendoor naar Achtmaal, waarna bij Klein Zundert koffie werd gedronken bij Den Hoek. Het weer was lekker en iedereen reed lekker mee, dus met een extra lusje hadden de deelnemers geen probleem. Via De Wildert en nog wat draaien en keren werd de A 58 over gestoken en ging het via Hoeven, door het Palingstraatje. Daar nam Jan van Loon afscheid en ging zelf op eigen gelegenheid naar huis. Om 12 uur waren ze pas bij Huis ten Halve terug. Op dat moment was groep 1, 23 man sterk, ook nog maar net terug van hun verkenning van de JaVaDotocht. Vanaf Essen-Hoek werd de route opgepakt door Cees en Henk. Dat Cees nog niet 100% in orde is bleek wel uit het feit dat hij het hele stuk wind mee, dacht dat hij wind tegen had... Het Goddelijk Lichaam van Cees heeft sowieso al wat aan schoonheid ingeboet, want bij de Draai van de Kaai had de kaartverkoper aan één blik op Cees genoeg om hem een 65+/Invalidenkaart te verkopen! Ondergetekende profiteerde van de kans om lekker uit te slapen en sloot tegen half 10 bij de brug over het Schelde-Rijnkanaal aan. Via de molen bij Waarde als verste punt ging het langs de Westerscheldedijk terug naar Bath en zo langs Ossendrecht naar Huijbergen. Daar werd de kortste weg naar Roosendaal genomen, om niet al te laat terug te zijn. Met bijna 90 km op de teller, werd er nog even gekeken welke tellertjes de eer krijgen om als officieel geijkte JaVaDo-teller dienst te mogen doen.

Zaterdag 18 augustus kreeg de 120 km lange ThoPhitour van de deelnemers meteen al een aantal bijnamen: Kerkepad, Weg van de Snelweg, Ontdek je Plekje en nog meer moois werd deze rit toegedicht. Jos en Simon reden door elk plaatsje op Tholen om al het schoons van het eiland aan de 19 deelnemers te kunnen tonen. Met de gewaardeerde assistentie van Cees Mathijssen en Eric werd de tocht zonder problemen volbracht. In St. Annaland kregen de deelnemers bij de rust allemaal natuurlijk weer een sticker voor in het boekje. Deze keer nog professioneler dan de eerste keer: helemaal in de kleuren van de vlag van Tholen en een foto van het gemeentehuis van St. Philipsland zag het er weer prachtig uit. De geplande quiz met geweldige prijzen na afloop werd uiteindelijk bewaard voor een volgende keer!

Zondag 19 augustus was de opkomst bij groep 2 maar magertjes. Geert kon alleen Piet en Jan een leuk ritje richting Moerstraten en Welbeg voorschotelen. In Moerstraten werd er gerust op Geert zijn favoriete stek bij de kerk. Groep 1 had wel een mooie opkomst van 25 AKN-ers. Cees en Cees reden de 60 km precies met een gemiddelde snelheid van 26 km/u, dus dat belooft wat voor volgende week. Team 2 en 3 hopen dat jullie het volgende week net zo goed doen! Cees reed zijn rondje Roosendaal, waarbij de televisietoren constant in het zicht bleef. Ook in het zicht reden deze keer Dim van Krimpen, die zich aan de voorbereidingen voor het kraamfeest van de kleinkinderen 's middags had onttrokken (Ina was nog even onmisbaar), Helmut en Tjebbe (na lange tijd weer eens present; houden zo mannen) en nieuwkomer Brigitte die (op uitnodiging van Dim) rustig haar kilometertjes vol maakte. Het zou leuk zijn als ze de komende tijd gezelschap zou kunnen krijgen van nog meer jeugd; dus Ina, Adje en Ryanne voel je aangesproken! Onderweg kwamen we Thing en Frank nog tegen in Kruisland en Toon Antens bij Jagersrust. Er wordt dus ook nog stiekem getraind op zondag!

 

Zaterdag 25 augustus deden we weer mee aan het NK tijdrijden. We vertrokken om 6 uur bij Huis ten Halve. Daarbij kwam team 3 behoorlijk gehandicapt aan de start: Jacques v.d. Heijden kon helaas niet meedoen. Hij was de zondag ervoor gevallen bij een rit van de Bidon en had 13 hechtingen in zijn arm. Simon van Noort had (in zijn slaap!) zijn grote teen kapot geschopt en kon geen race-schoentjes aan. Ook hij moest dus afhaken. In zijn plaats kon Ad van Iersel mee. Of Ads aanwezigheid genoeg zou zijn om de titel binnen te halen was nog even afwachten.
Gelukkig had Jos Vos in zijn prachtige bus van het AA-drink damesteam gezorgd voor extra zijwieltjes, zodat eventuele valpartijen deze dag uitgesloten waren. Verkeerd rijden was natuurlijk altijd nog wel mogelijk. Dat bewezen ondergetekende en Willy van Toren al op de heenreis. Op het moment dat Henk in de auto zat te vertellen dat we vooral moesten zorgen dat we niet verkeerd reden, reed ik de afslag Tiel voorbij, zodat we via Utrecht naar Twello reden. Jan Buyk had (na een erg kort nachtje) Willy als chauffeur in zijn bus geïnstalleerd, maar die zat ook te slapen en reed de afslag Deventer gewoon voorbij. Kees Ruyten (die zijn helm vergeten was en eerst nog terug naar huis moest) reed uiteindelijk nog als allereerste om 8:00 uur het parkeerterrein op. Bij een lekker bakje gratis koffie en een plak cake was het daarna nog even wachten tot het eerste team van start kon gaan. Team 3 besloot in het vooroverleg om, nu 21 km/u-specialist Simon er niet bij was, de gemiddelde snelheid aan te passen naar 23 km/u.

Elk team werd bij het vertrek op de foto gezet en door de speaker welkom geheten. AKN-Team 3 mocht als vierde starten om 9:33 uur. Het tempo werd daar aangegeven door Wim en Ad, met Tini als controlerende middenvelder.  AKN-Team 1 (de jonge mannen) startte om 10:03 uur. Daar namen Cees Mathijssen en Kees Ruyten de taak op zich om 26 km/u aan te houden en hield  Cees van Sluijs de route in de gaten. AKN-Team 2 (de AKN-junioren) startte tenslotte om 10:08 uur. Daar namen ik en Henk het tempo en de route voor onze rekening en was Eric de beschermde renner met het rugnummer 38. Wij presteerden het om de allereerste afslag meteen maar te missen, maar verder reden we de hele dag foutloos! De ochtendrit ging via Lieren, Beekbergen en Hoenderloo een stukje vals plat over de Veluwe. Na Hoenderloo was de eerste tijdscontrole waar alle deelnemers ook wat te drinken en een stuk peperkoek aangeboden kregen. Tot Hoenderloo zat de wind (kracht 3) lichtjes tegen en was er stevig doorgereden om het tempo op peil te houden. Na Hoenderloo kregen we wind mee en moesten we constant opletten dat we niet te hard gingen. We zagen dan ook 4 teams bij ons weg rijden, die we eigenlijk in hadden moeten halen, maar ons zelfvertrouwen was groot genoeg om ons daar niet van door de wijs te laten brengen! De organisatie was er in geslaagd om een erg rustig parcours uit te zetten door het prachtige Gelderse landschap. Dat er bijna geen oponthoud onderweg was, zorgde er wel voor dat veel teams te snel reden. Bij terugkomst in Twello bleek dat team 1 wel 9 minuten sneller had gereden dan wij.
 

Het grote aantal teams (meer dan 70) dat zo'n beetje tegelijkertijd arriveerde, zorgde ervoor dat de middagpauze erg kort werd. Jan Bakker verloor zijn telefoon, maar op het moment dat hij met zijn team op het podium verscheen voor de start had de organisatie net achterhaald van wie die gevonden telefoon toch wel was... Ondanks dat we 10 minuten voor onze starttijd in de rij stonden, konden we toch pas 10 minuten te laat van start voor de middagetappe. Even twijfelden we nog of we gingen proberen die tijd te compenseren. Maar omdat op onze starttijd wel de reële tijd was genoteerd, besloten we dat toch niet te doen. De tweede etappe ging langs het rivierenlandschap van de IJssel. Onderweg passeerden we Jan Vermunt en Gerard, die bezig was om een lekke band van Jan te vervangen. Vlak voor de tijdcontrole sloten ze aan bij onze groep en bleven daar verder tot de eindstreep. Onderweg had de NTFU nog extra controles staan, die controleerden op het correct naleven van de verkeersregels. Overtreders werden genoteerd. Zo kregen wij een aantekening, omdat Piet niet meteen met ons het fietspad op ging. Gelukkig bleef het daarbij en leverde het ons geen extra strafpunten op. Vlak voor het einde hadden we de pech dat we voor een spoorwegovergang moesten wachten. Dat kostte ons 40 seconden, die we niet meer goed konden maken (uiteindelijk bleken we deze laatste etappe 77 seconden te langzaam te zijn geweest).


Na het douchen hadden we nog een uurtje de tijd om aan de bar een eventueel ontstaan vochttekort aan te vullen. Om half 5 begon de bekendmaking van de uitslag. Team 3 werd al vlug genoemd, want zij werden 47e. Na de bekendmaking van nummer 26 (team 1) was de dag van Henk en mij al goed, maar toen de top-10 aan de beurt kwam en wij nog steeds niet genoemd waren, werd het wel spannend. Uiteindelijk bleken we ex-aequo met WSC Zeeland op een derde plaats geëindigd te zijn. Omdat zij bij een van de vier etappes een beter resultaat hadden geboekt dan wij (11 om 12 strafpunten) mochten zij op het podium plaatsnemen. Chris Sonke moet dus volgend jaar met de NS eerst nog maar eens goede afspraken maken over de dienstregeling op het parcours van het NK! Spontaan kwam iedereen van de andere AKN-teams op ons af om ons te feliciteren met dit prachtige resultaat. Cees van Sluijs omhelsde me zelfs en complimenteerde ons uitgebreid. Dat wordt natuurlijk gewaardeerd, zo'n sportief gebaar en daarom mag Cees volgend jaar weer team 1 aanvoeren ook al weten we nu wel wat echt het eerste team van AKN is!

Henk Jongeneelen mocht deze dag als voorzitter van het district West-Brabant / Zeeland de deelnemers uitnodigen voor de editie van 2008, die gehouden zal worden in Rucphen. Wij zullen er ook zijn!

De teams bestonden uit de volgende deelnemers:

 

Team 1 (Cees van Sluijs):

  • Cees van Sluijs

  • Cees Mathijssen

  • Christ Couwenbergs

  • John van Houten

  • Wil Roovers

  • Kees Ruyten

  • Gerard Loontjes

  • Jan Bakker

  • Jan Vermunt

Team 2 (John van Turnhout)

  • Henk Verschuren

  • Alfons Govers

  • Jacques van Benthem

  • Toine van Oers

  • Piet Langelaan

  • Eric Langelaan

  • Chris Sonke

  • Willy van Toren

Team 3 (Simon van Noort)

  • Jos Vos

  • Piet Bianchi

  • Ben Wesseling

  • Tini Buijsen

  • Wim Schot

  • Jan Buijk

  • Ad van Iersel

 

De thuisblijvers reden 4 man sterk een eigen rondje van bijna 100 km. Louis en Wim Mouws reden samen met Jan van Loon en Geert Lazeroms naar Kruiningen en dronken koffie bij Het Klooster van Rilland. Daar zat toevallig ook toerclub Le Champion, die op clubweekend was in Goes. Wim en consorten vonden het niet erg dat ze daardoor wat langer op de koffie met appeltaart moesten wachten, want het is daar goed toeven op het terras. Bij het vertrek had Louis nog even net wat meer tijd nodig dan de anderen om op te stappen. In het dorp was hij echter nog steeds niet te zien. Toen ze terug reden om te kijken waar hij bleef, bleek hij een lekke band te hebben. Daarna ging het via Woensdrecht en de Heimolen zonder problemen terug naar Roosendaal.

Op zondag 26 augustus konden we weer een feestje vieren. Deze keer een verjaardagsfeestje, want Mieke van Jan Buyk was deze week weer een jaartje ouder geworden (al kon je dat niet zien). Jan Buyk had speciaal voor die gelegenheid een rit uitgezet van exact 57 km. Zowel groep 1 als groep 2 konden daaraan meedoen, want het tempo werd laag gehouden. Voor het Schelde-Rijnkanaal werd teruggedraaid en via de polders ging het langs Ossendrecht terug naar Roosendaal. Alle deelnemers werden na afloop getrakteerd op koffie met koffiekoeken. Ook John van Turnhout, Cees van Sluijs, Gerard Loontjes en Jan Vermunt, die niet meereden , maar wel even langs kwamen om Mieke te feliciteren. Natuurlijk waren er ook koeken voor de Bidonners die na een rondje van 40 km nog een tijdrit reden. Als extraatje kreeg iedereen nog een sticker voor in het toerboekje, waarop Mieke in volle inspanning op de racefiets te bewonderen valt. Het wachten is nu nog op de eerste keer dat ze met ons mee gaat rijden...