JANUARI 2023

Zaterdag 7 januari kon er na de nieuwjaarswensen vertrokken worden voor de eerste clubrit van 2023.

Groep 1 reed met Toerleider Cees Mathijssen een rondje van 55 km. De rit ging langs Nispen over de Brembos terug naar Wouw en daar dwars door Wouw naar voormalig café de Maai. Steenbergen en Halsteren werden ook nog even aangedaan. Na de Heide en Klavervelden reden ze tegen de wind in achterlangs het vliegveld van Woensdrecht. De laatste 12 km kon de groep van 14 heerlijk profiteren van de stevige wind.

Groep 2 reed met 15 leden hun gebruikelijk rondje Beschut naar Putte. Jos Dierks was de toerleider van de dag. Na de koffiestop bij Grenszicht in Putte reden zij uiteraard met de wind in de rug terug naar Roosendaal. Zij waren goed voor 50 km deze morgen.

 

Zondag 8 januari stond de Nieuwjaarsreceptie van AKN op het programma. Van de 85 aanwezigen hadden er 17 om 9 uur met Toon Jansen eerst een stadswandeling van 7 km gemaakt. Bij binnenkomst kreeg iedereen 3 consumptiebonnen, de beste wensen en twee keer koffie met gebak. Daarna begon de jaarlijkse toespraak door de voorzitter, die door alle coronaperikelen nu voor het eerst in de gelegenheid was om dit begin januari te doen. Onze laatste nieuwjaarsreceptie dateerde immers alweer van 5 januari 2020. Door uiteenlopende redenen waren er nogal wat berichten van verhindering ontvangen. Toon Feijns, Rini van Geel, Pierre van Zinnen, Rien van Hooijdonk, Wieger Broodwinner, Will Creemers, Henk Jongeneelen, Frans van Geloven, Peter Schoonen, Brian van Eekelen en Dim en Ina van Krimpen konden niet aanwezig zijn. Dim is opgenomen In het ziekenhuis in Maastricht met een longontsteking en heeft in het ziekenhuis ook nog een coronabesmetting opgelopen.

Terugkijkend op 2022 was het weer een jaar met een lach en een traan. We konden we heel het seizoen weer mooie fietstochten rijden, maar ook dit jaar ontkwamen we niet aan verschillende valpartijen, met voor betrokkenen soms vervelende blessures. Het afgelopen jaar overleden ook 2 leden van onze vereniging: Toine Martens overleed op 30 juni en Cees van Dongen overleed op 19 september. Ook overleden er nog partners van onze leden: Peter, de man van Marian, en recentelijk Jannie de vrouw van Chris Sonke.

Vooruitkijkend op het nieuwe jaar riep hij de leden op om de toercommissie te ondersteunen door zich aan te melden om een of meerdere ritten voor groep 1 of 2 te regelen, want nieuwe initiatieven zijn altijd welkom. Bij groep 2 moet de toerleider altijd een koffiestop regelen. Voor groep 1 hoeft dit op zondag niet.
In de laatste maanden van dit winterseizoen organiseren we zondag 15 januari en 12 februari nog 2 wandeltochten en we sluiten het af op 26 februari met de Algemene Leden Vergadering.
Verder staat 2023 voor ons in het teken van de voorbereiding op ons 50-jarig bestaan op 1 januari 2024. In het laatste clubblad stond al een oproep van de jubileumcommissie om met suggesties te komen voor jubileumactiviteiten en de invulling van de nieuwjaarsbijeenkomst 2024. We hebben hier een budget voor gereserveerd om er een mooi jaar van te maken.
Verder komt er ook nog een nieuwe kledinglijn bij Vermarc, de topkwaliteit PR.R. (hier rijden de profrenners mee), waarvan we binnenkort een prijsopgave verwachten. Op de jaarvergadering komen wij hierop terug.

Daarna was het tijd om Jos Vos te huldigen die al 25 jaar lid is van AKN. Hij kwam als "jongeling" van 61 over van de Bidon en werd lid van onze vereniging in december 1997. Momenteel is hij met zijn 86 jaar een van onze oudst fietsende leden, en (let wel !) nog zonder ondersteuning op zijn fiets. In 2007 werd hij nog clubkampioen. Tegenwoordig hoor je hem veelal klagend over slechte en zere benen en o wee als de rit eerst windaf gaat en met wind op de kop terug... Gelukkig is er dan de volgende keer weer een ritje Beschut naar Putte en op zondag een lekker bakkie koffie bij de Volksvriend in de Wildert. Op Strava heeft hij afgelopen jaar nog 7.527 km gereden, iets waar menig fietser jaloers op is. Jos kreeg daarna de zilveren Audaxspeld  opgespeld en ook nog een mooie oorkonde.

 

Volgens traditie was er daarna een lekker doosje chocola voor de damesvrijwilligers bij onze veldtoertocht: Adrien Lambregts, Ilse Mathijssen, Rian Luyckx, Ina van Krimpen, Hennie Feijns, Syline Buyle, Agnes Sep, Marian Buijk en Jopie Mathijssen voor haar hulp bij het maken van het clubblad. De dames die deze dag niet aanwezig konden zijn krijgen dit nog door de voorzitter thuis bezorgd.

In de korte pauze kon het team van Huis ten Halve even de bestellingen opnemen en met hapjes rond gaan, waarna de bestemming van het clubweekend onthuld werd.
Dit jaar waren er een paar suggesties om eens naar de Kempen te gaan, een idee waarmee Toon Jansen en de voorzitter vol goede moed aan de slag zijn gegaan. Helaas rekende het goedkoopste van de 9 aangeschreven hotels € 225,- p.p.  en de duurste kwam zelfs op € 350,-. Daarom zijn ze verder in het land gaan kijken en hebben ze een hotel gevonden aan de rand van de Veluwe in Ede: Hotel de Bosrand.
We vertrekken vrijdag 1 september op de fiets voor een rit van 150 km. Hier zitten weer 2 koffiestops in. Het experiment van vorig jaar om maar 1 stop te doen onderweg een lunch was geen succes. Bijna alle deelnemers gaven aan toch liever de gehele afstand te willen fietsen.
Dag 2 gaan we een rit rijden van 105 km met wel een lunchstop onderweg. Omdat we niet zover van de locatie van vorig jaar verblijven gaan we deze keer een rit naar het westen maken. Soest en Zeist gaan we in de rit opnemen. De lunch is  gepland in Lage Vuursche.
Dag 3 fietsen we dan weer terug naar Roosendaal. Er wordt daar een lunchpakket in het hotel gereedgemaakt. Ook deze rit zal weer 2 stops hebben. Uiteraard is het wel een andere route dan de heenweg.
De kosten bedragen voor een 2-persoonskamer €180,- en voor een éénpersoonskamer betaal je € 65,- extra. Je mag hiervoor het tegoed van je bonuskaart gebruiken.
Heb je nog vragen stel ze gerust wij hopen in ieder geval dat we weer met een mooi aantal leden op pad kunnen
Inschrijven kan tot 23 juli.

Daarna kon Alfons het AKN- Rad van Fortuin laten draaien voor een kleine tombola. John van Turnhout had een speldoos van Roosendaal beschikbaar gesteld die gewonnen werd door Jan Buijk. Zelf won hij een kledingset van V.d. Heuvel. Cees van Sluijs had een wintertrui gedoneerd, die gewonnen werd door Kees Baaten en Cees won zelf een fles bessenjevener. Het tweede kledingpakket ging naar Pieter v. Leijsen. (De namen van Cees Mathijssen, Anthon Mali en Piet Langelaan werden ook nog getrokken, maar die waren niet aanwezig (!) waardoor die prijs aan hun neus voorbij ging)

Omdat vandaag ook de laatste activiteit voor de bonuskaart 2022 was werden er in de volgende pauze al een aantal afgetekende kaarten ingeleverd bij Alfons Govers en bij Cees Mathijssen. Dit kan je nog doen tot en met de Algemene Leden Vergadering!

Alfons Govers werd daarna gehuldigd, omdat hij op 1 januari 40 jaar lid was van AKN. Hij werd lid op 1 januari 1983 en was toen nog een jonge man van 26. (Waar blijft de tijd.) Hij werd lid om te fietsen, maar in de loop der jaren kwamen daar nogal wat taken bij. Januari 1996 werd hij lid van de toercommissie en notulist. April 2000 werd door hem de AKN-website opgestart, die sindsdien wekelijks wordt bijgewerkt. Iedere zondagavond staat trouw het laatste nieuws van het weekend op deze site. In 1999 en 2005 werd hij ook nog even clubkampioen. Op de Nieuwjaarsreceptie van 2008 werd hij gehuldigd voor zijn 25-jarig lidmaatschap en benoemd tot Lid van Verdienste. In 1999 nam hij plaats in de jubileumcommissie voor het 25-jarig bestaan, in 2013 voor het 40-jarig bestaan en dit jaar voor het 50-jarig bestaan. In maart 2020 is hij toegetreden tot het bestuur en vanaf maart 2021 secretaris, waarbij hij de taak van de voorzitter een stukje makkelijker maakt door het clubblad nog even na te kijken voor het naar de drukker gaat. Maar ook binnen het bestuur is hij altijd correct en attent wat de regels betreft. Bij het fietsen is hij voorrijder bij de vele mooie tochten, die wij samen rijden. Kortom de club hoopt nog lang plezier van hem te hebben. Als dank ontving ook hij een welverdiende oorkonde.

 

De bekendmaking van de clubkampioen 2022 was natuurlijk weer een van de hoogtepunten van de dag. Er reden in totaal 17 leden de beide Regelmatigheidsritten, dat zijn dus ook de eerste 17 in de uitslag. Want dat is een eerste vereiste om clubkampioen te worden.

De top 3 mocht plaats nemen op het erepodium. Ze ontvingen voor hun prestatie een beker en natuurlijk was er voor de clubkampioen ook de grote wisseltrofee en het kampioensshirt.

Klik hier voor de uitslag van de tweede Regelmatigheidsrit.

Klik hier voor de uitslag van het clubkampioenschap.

De middag werd daarna afgesloten met een schriftelijke overhoring van alles wat er deze ochtend verteld was. Ilse, Toos v. Turnhout en Rini Broeren hadden 9 van de tien vragen goed beantwoord en de schiftingsvraag liet zien dat Toos v. Turnhout en Rini er het dichtst bij zaten. Zij wonnen ieder een prachtig boodschappenpakket.

De voorzitter bedankte tenslotte iedereen voor hun aanwezigheid op deze weer erg geslaagde dag.

Klik hier voor alle foto's van de receptie.

Zaterdag 14 januari stond Toon Jansen om 10:00 uur als enige aan het vertrek. Hij stond zich wel af te vragen: "Wat doe ik hier?" Hij is dan ook maar terug naar huis gereden. Om 12:30 uur waren de 4 uitpijlers voor de wandeltocht wel op de afspraak. De regen en stevige wind maakte het de mannen niet gemakkelijk. Op sommige onverharde stukken kregen zij ook nog met wateroverlast te maken, maar om 14:30 uur hingen alle pijlen op zijn plaats.

Het weer was zondagmorgen gelukkig een stuk opgeklaard. Zoals gebruikelijk zaten de eerste deelnemers om 07:30 uur weer gereed om te vertrekken. De wandelcommissie had deze keer een bijzondere route uitgezet. Er werd gelopen in lussen, dus de controle was iedere keer bij Huis ten Halve. Bij de start kregen de deelnemers ook weer een gratis gesponsorde koek van Dawn Baking. 3 Man reden de route om deze te controleren en de splitsingspijlen nog op te hangen. 2 Leden bleven voor de inschrijving en de controle bij Huis ten Halve. 33 Deelnemers liepen de 25 km. Onder hen ons clublid Toon Antens; hij deed dit samen met zijn vrouw. 57 Deelnemers gingen van start op de 15 km, 6 van hen waren clubleden. 68 wandelaars, waaronder 8 clubleden, gingen van start op de 10 km. Het totaal aantal deelnemers was 158, waarvan 15 clubleden. Na 12 uur viel er af en toe nog een buitje. Sommige deelnemers werden zodoende nog een beetje nat. Alle deelnemers moesten soms wel flink doorstappen met de stevige wind tegen.

Nog even ter vermelding: bij de ingang van Huis ten Halve is nog een oorbel gevonden. De eigenaar kan zich melden bij de organisatie.

Zaterdag 21 januari was de gevallen sneeuw van de voorgaande dagen op veel plaatsen gesmolten en opgevroren. Frans Sep stond ondanks dat om 10:00 uur gereed voor een rondje fietsen. Hij was deze morgen de enige, maar hij is toch vertrokken voor een rondje op de gestrooide wegen. De familie Mathijssen (Ilse, Jörgen, Cees en zwager Cees van Sluijs) hadden de wandelschoenen opgezocht. Zij wandelden deze morgen 8 km met koffiepauze bij Tivoli in Nispen.

Zondag 22 januari reden er 4 man op de fiets naar de Wildert. Onderweg was het toch wel uitkijken voor gladde plekken. Zij reden 30 km deze dag. 7 Leden lieten de fiets staan. Zij hadden de wandelschoenen aangetrokken. Voor de koffiestop liepen zij naar Tivoli in Nispen. Er werd bijna 10 km gewandeld deze ochtend.

Er waren nog diverse leden op de koffie bij Huis ten Halve. Sommigen met de fiets, anderen met de auto of te voet.

Zaterdag 28 januari vertrokken zowel groep 1 als groep 2 met 14 personen. Het was een paar graden boven nul, weinig wind en in de loop van de ochtend brak het zonnetje door; kortom ideaal fietsweer voor januari!

Toon Jansen en Toine van Oers namen de koppositie in bij groep 1 en namen de groep mee via Zegge, Oudenbosch, Standdaarbuiten en Fijnaart tot aan de brug bij Willemstad. Daarna ging het terug richting Roosendaal via Dinteloord en Stampersgat langs de Roosendaalse Vliet naar de Borchwerf. Na de afdaling van het viaduct over de Vliet nam Alfons de bocht net anders dan zijn voorganger. Daardoor bleef er geen ruimte meer over en raakte hij dat achterwiel en viel. Jammer genoeg nog wel net op het asfalt. Van de klap was hij wat duizelig en deed vooral zijn schouder pijn. Toevallig passeerde net op dat moment op de snelweg ernaast de zoon van Robert in zijn bestelbus. Hij zag de groep staan en belde zijn vader om te vragen of ze een lekke band hadden. Toen Robert hem vertelde over de valpartij kwam hij meteen en bracht hij Alfons met zijn, nauwelijks beschadigde, fiets in de bus naar huis. Super service! De groep maakte daarna het ritje van 58 km nog af. In het ziekenhuis in Goes werd 's middags een gebroken sleutelbeen en een gebroken handwortelbeentje geconstateerd. Aan het sleutelbeen wordt hij binnen twee weken geopereerd, omdat het net op het uiteinde is gebroken.

Groep 2 reed naar Putte met Ilse en Christ Schepers op kop. Er werd deze keer niet de kortste weg gereden. Op de terugweg voelde Walter Erdelmann zich niet lekker. Bij het station van Heide is hij met Jörgen, ilse en Rian in het café achtergebleven. Na contact met het thuisfront is hij daar opgehaald. Op dat moment ging het al een stuk beter met hem. De groep reed deze morgen 60 km.

Zondag 29 januari voelde het allemaal wat guurder aan, want de wind was gedraaid naar zuidwest en behoorlijk aangetrokken.

Groep 1 vertrok als eerste op deze koude ochtend. Cees Mathijssen en Eric Langelaan reden op de koppositie. Vertrokken werd er langs Nispen en hier en daar werd er een extra lusje gemaakt. Dwars door Heerle reden ze naar de Boomdijk. Ook Vrederust werd nog aangedaan, waarna ze over de Heide langs de Kragge de rit langs het vliegveld achter Wouwse Plantage door af maakten. De groep was met 8 man en er werden 55 km afgelegd.

Groepen 2 en 3 besloten gezamenlijk op te trekken. Zij waren maar liefst met 21 leden. Bij de Volksvriend in de Wildert werden er al plannen gemaakt voor een verbouwing.... De rit was deze keer 28 km lang.

Even opwarmen in De Wildert

 

Na de koude ritten was de erwtensoep heerlijk. Er kwamen ook nogal wat leden op bezoek zonder de rit mee te rijden. Ze kwamen waarschijnlijk op de geur van de erwtensoep af!